Magyar Opera

15 éves az Opera

Az Opera 15. születésnapja alkalmából Jon von Tetzchner üzenetét olvashatjátok:

1994 áprilisában a mai Telenor cég fejlesztési részlegén dolgoztam egy jó barátommal, Geir Ivarsøy-jal és Håkon Wium Lie-vel együtt. A csapatunk ekkor már elindította az első norvég webszervert, amely még a világ első 100 webszervere között volt, és így elkezdtünk foglalkozni azzal, hogy milyen új lehetőségeket rejt magában ez az új médium. Mára ez már egyértelmű, de akkoriban a Telenor az elsők között volt, akik elkezdték kutatni ezt az új technológiát, és minden eszközt és szabadságot megadott nekünk ehhez.

Az első probléma, amivel találkoztunk, az maga a böngésző volt. Akkoriban a web és a webes böngészők még elsősorban a Unix gépeken voltak elterjedve. Volt több céges PC-nk is, és a böngészés enyhén szólva is nem volt egy nagy élmény. Tulajdonképpen még a weblapokat sem lehetett kinyomtatni. Ilyenek voltak az első napok.

Három hónap kellett ahhoz, hogy belekezdjünk egy böngésző készítésébe. A kutató csapatot szétosztottuk annak érdekében, hogy kiderítsük, lehetséges-e ez. Geir és én biztosak voltunk benne, hogy meg tudjuk csinálni, sőt valami jobbat tudunk csinálni.

Volt már egy kevés tapasztalatunk a témában. Geir és én már írtunk közösen egy multimédia szerkesztőt az Open Document Architecture (ODA) formátumhoz. Hozzá lehetett adni videó és más multimédia fájlokat, majd ezeket el lehetett küldeni e-mailben. Ezzel a projekttel tanultunk valamit a dokumentumkezelésről is, valamint legfontosabban arról, hogyan írjunk rövid, egyszerű és gyors kódot. Ehhez kissé máshogy kellett gondolkodni.

Tovább...
süti beállítások módosítása