Magyar Opera

Tabbee: pillantás a mobil jövőbe?

Haavard blogjában megjelent egy érdekes bejegyzés, ami az Orange nevű mobilszolgáltató új termékét, a Tabbee-t mutatja be.

Egyfajta tábla PC-ről van szó, 7"-os érintőképernyővel. Van-e valami köze az Operához? Természetesen, a felhasználói felület ugyanis az Opera Devices SDK-val készült, amihez egyébként nemrég jelent meg a sok operációs rendszert támogató, egységes felhasználói felület keretrendszer. A rajta futó programok pedig nem mások, mint minialkalmazások.

Ezen felül természetesen tartalmaz egy integrált böngészőt is, szintén Opera alapokon, valamint Flash Lite támogatást is kapott, amivel Youtube videókat nézegethetünk.

Személyes véleményem, hogy a Tabbee fejlesztői finoman szólva sem hozták ki az Opera Devices SDK-ból a maximumot. Úgy is mondhatnám, hogy szerintem elég ronda lett. Mindenesetre, ahogy Haavard is fogalmaz: ez csak a kezdet. Ahogy a "felhő" (cloud) alapú szolgáltatások egyre inkább elterjednek, az ehhez hasonló megoldások jelenthetik a jövőt. Nemcsak a web szoros integrálása, hanem az egységes, szabványos programozási nyelv, a webes nyelv használata miatt.

Ma még ugyan egyszerűnek tűnnek a minialkalmazások, de hatalma a bennük rejlő potenciál. Gondoljunk csak az Opera 10.20-vel megszellőztetett függetlenedésre, vagy az olyan, mostanában formálódó technológiákra, mint a 3D megjelenítés a böngészőben, a canvas, a video és a többi HTML5 elem, a hardveres gyorsítás, és a webes nyelvek (pl. JavaScript) gyors fejlődése.

Még csak az út elején tartunk, de máris felsejlik az, amiről korábban én is vizionáltam, nevezetesen az alap operációs rendszer által futtatott böngészőmotor, ami aztán teret és formát ad a rengeteg féle, változatos funkciónalitású, a "webbel együtt lélegző" programoknak. Telefonon, tábla PC-n TV-n, laptopon, digitális képkereten, mikrohullámú sütőn, autó szórakoztató központjában, játékkonzolon, karórában, a ruhánkba integráltan, meg amit ma még nem is tudunk elképzelni. És ha még hozzáadjuk mondjuk a Linket és a Unite-ot is...

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr541598016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása