Magyar Opera

Fingertouch - „ujjdonság” az Operától

Nagy ujjakhoz nagy gombokat!

Néhány éve még elképzelhetetlen volt, hogy szinte a teljes internetet élvezhessük a mobiltelefonunkon, vagy más hordozható eszközünkön. Nem kis részben az Opera Mobile-nak és a Mininek köszönhetően ez a vélekedés mára jelentősen megváltozott. Ugyanakkor lehetett bármily komoly a fejlődés, nem terjedt ki a mobil eszközök alapvető vonásaira.

Ma már egyáltalán nem szokatlan a QVGA felbontású kijelző, ennél jobbat is kaphatunk a pénzünkért, de ez még mindig nem veheti fel a versenyt az 1280x1024 képpontnál kezdődő PC-s monitorokkal. Az adatbevitelhez, irányításhoz sem áll rendelkezésünkre multimédiás billentyűzet, vagy éppen sok gombos egér.

Az adatbevitel sem akadály

Nem véletlen tehát, hogy a két részegység egyre inkább összeforr, hódítanak az érintőképernyős kütyük. Ez még mindig nem tökéletes, főleg ha ezekhez az ujjbegyünket szeretnénk használni.

Több komoly probléma is felmerülhet, ha netezésre adjuk a fejünket. Ha lenyomunk egy gombot, az egyértelmű, ha kattintunk, az egyértelmű, de ha megbökjük a kijelzőt, akkor visszajelzés hiányában nem lehetünk biztosak abban, hogy a szoftver is vette az adást. Ráadásul a felbontás egyre nő, az ujjunk mérete viszont állandó marad. Emiatt két választásunk van, vagy nagyon belenagyítunk az oldalba (de akkor minek a sok pixel), vagy szinte a körmünkkel ügyeskedünk.

Az Opera Labs ma bejelentett újítása (már amennyiben beszélhetünk ilyenről), ennek a két kihívásnak szeretne megfelelni. Ennek köszönhetően, ha egy a Fingertouch-nak elnevezett funkcióval felszerelt mobil böngészőt használunk, akkor egy egyszerű választóképernyőt kapunk, hogyha egymáshoz közel fekvő linkekre bökünk. A kattintást követően egy tetszetős vizuális visszajelzést is láthatunk, ami mutatja, hogy a parancs elfogadásra került.

A Fingertouch-ban az a szép, hogy adatbeviteli mezők esetében is működik, például ha sok információt kell sűrűn egymás után begépelnünk. De minden szövegnél beszédesebbek a képek, illetve akinek ez sem lenne elég, alább megtekintheti a rövidke bemutató videót is.

Ahogy azt megszokhattuk, egyelőre csak kísérleti fázisról van szó, de szeretnének minél több visszajelzést kapni. Aki Symbianos készüléket használ, az akár már tesztelhet is a legfrissebb Opera Mobile bétával.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr84983671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amatör1 2009.03.05. 19:55:41

Olyan kérdésem lenne, hogy az Opera Mobile olyan szimulátorral mint a Mini nem futtatható asztali gépen? A "Gyors böngészés lassú nettel" című cikkben leírtak alpján a Minit használom, de nem minden megy rajta. A Mobile is alkalmazza a tömörítési technológiát? Válaszokat előre is köszönöm.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.03.05. 21:06:09

A Mobile tudtommal nem tömörít, úgyhogy nem nyernél vele semmit.

Lali_ 2009.03.05. 21:21:44

Valóban nincs még értelme, csak ha az Opera Turbót belehegesztik abba is: magyaropera.blog.hu/2009/02/17/opera_turbo_tartalomszures_marketing

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.03.05. 22:22:42

Szerintem is jó lesz a Fingertouch... :)

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2009.03.05. 22:34:45

Ugy látom pont SE p1-el reklámozzák,akkor mindjárt kipróbálom)))

gabexka 2009.03.06. 09:11:21

Használtam (P1-en) egy kicsit az új Operát Symbianra.

Tapasztalat:
1, Ha egy linket tartalmaz az oldal akkor nehéz úgy rábökni a linkre, hogy előhozza a Fingertouch-ot (esetlegesen én vagyok a béna :-) )

2, Több link ami egymás alatt:
- nem tudom, hogy szándékos vagy hiba az a dolog, hogy az első link elejére vagy a végére kattintok akkor csak 2db Fingertouch jelenik, ha a link közapére akkor 3 db Fingertouch.
- 2 linkre kattintva 4 db Fingertouch
- 3 linkre kattintva 5 db Fingertouch

3, ötletes megoldás a többi érintőképernyős böngészökhoz képpest.
Kijelenthetem ez a legjobb megoldás!
Illetve nekem még nagyon hiányzik(remélem beleteszik) a szinkronizáció ami az OperaMini-ben benne van.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.03.06. 09:16:52

@gabexka: A végleges verzióban már biztos lesz szinkronizáció (mondjuk lehet, hogy nem lesz ingyenes).
süti beállítások módosítása