Magyar Opera

Két lépés előre, egy hátra (b9815)

Akik velem együtt szorgalmasan töltögetik és használják a péntekenként megjelenő előzeteseket, nyilván hozzám hasonlóan örülnek minden apró javításnak. Ugyanakkor minden build hordoz valamilyen gyermekbetegséget. Megjavítják az X funkciót, de közben elromlik Y. Persze tudjuk, a fejlesztés már csak ilyen, és a cél az, hogy a végleges változat már mentes legyen minden hasonló hibától. Azonban a fejlesztési tempót és a meglevő hibákat tekintve gyanítom, hogy eléggé ki lesz használva a nyárra bejelentett végleges változat rendelkezésére álló időkeret. Úgy vélem, hogy lassan haladunk előre és még mindig sok a nyűg és a bosszantó hiba. Persze ne keseredjünk el, vannak pozitívumok is, csak fájó, hogy megint ilyen hosszú az ismert hibák listája, ami lentebb következik.

Ennek ellenére jutott idő olyan apróságokra is, mint például az alapértelmezett keresők rendbetétele. Elég régóta "probléma", hogy a keresőbejegyzések némelyike teljesen illogikus (és felesleges). Például a Download.com honlaphoz hogyan jut eszébe bárkinek is a "w"-t megadni kulcsszóként? Most a fejlesztők nekifeküdtek egy kissé a témának, és az alábbiakkal rukkoltak elő (szerintem mondjuk ez tipikusan egy "kiadás előtti utolsó simítás" kategória kellene, hogy legyen...): eltávolították a Yahoo! Shopping, Yahoo! Answers, Google Groups, Opera Support, és a Download.com keresőket. Helyükre viszont bekerült a Wikipedia és a Google Képek. Mindenki nézze meg a listáját, nálam például a telepítést követően két Wikipedia szerepelt, azonos ("w") keresőszóval...

Ismert hibák!

  • oldal lementése csak HTML formátumban lehetséges (csak Windows)
  • az objektumokat vagy kereteket tartalmazó oldalak nem nyomtathatóak
  • még mindig csak egy betűig használható a lapon belüli gyorskeresés - grrrr...
  • néhány letöltés nem jelenik meg a Letöltés listában
  • a billentyűzet egyeseknél problematikusan működhet (csak Mac)
Tovább...

OperaTor - hordozható böngésző paranoiásoknak

Hordozható Operából már szerencsére bőven van választék. A két legnagyobb résztvevőt, a népszerű Opera Portable-t és az Opera@USB-t már mi is bemutattuk, de most egy harmadik, talán kevésbé ismert változatról lesz szó, amely egészen más koncepciót követ, mint a másik kettő. Az OperaTor ugyanis nem csak egyszerűen egy hordozható Opera, hanem egy nagyon biztonságos, teljesen anonim, nyomtalanul működő böngésző.

Mit is kínál az OperaTor? Egyrészt böngészés után nem hagy semmilyen nyomot a gépen, ahol futott, mindent eltakarít maga után, amit csak tud (ez eddig nem újdonság). A böngészéshez az ingyenes, és ugyancsak hordozható Privoxy proxyt használja, amely egyrészt extra védelmet biztosít, eltűnteti a reklámokat, szűri a rosszindulatú oldalakat, felügyeli a hozzáféréseket, viszont nem használ gyorsítótárat. Ezen felül az OperaTor a böngészéshez a névtelenséget biztosító Onion Router (Tor) alkalmazást használja, amely minden kapcsolatot titkosítva egy elosztott hálózaton épít fel, véletlenszerű utakat keresve. Így egyrészt a látogatott weblap a végén nem fogja tudni, hogy kik vagyunk, valamint ha egy harmadik személy megfigyelné a forgalmat, nem látná, hogy milyen oldalakat látogattunk.

Tovább...

A titokzatos Opera Dragonfly

A Dragonfly az Opera egyik új, egyelőre minden szempontból titokzatos projektjének a neve, amelyről most is csak véletlenül szereztünk tudomást egy kósza fotó jóvoltából. A fotót elnézve szerintem ez messze nem véletlen, de azért fogjuk rá. A kérdés azért még marad: mi lehet a Dragonfly? Szó szerint ugye szitakötő, még inkább szó szerint meg sárkányrepülő, de ezek közül egyiket sem tudom kapcsolatba hozni az Operával semmilyen szinten, úgyhogy valószínűleg csak egy jól hangzó kódnévről van szó.

Az egész témáról valószínűleg soha nem is szereztem volna tudomást, ha David Storey nem írt volna róla blogjában. Márpedig a bejegyzéséből sokminden nem derül ki, több utalást is ejt, de természetesen nincs semmi konkrétum. Ami viszont lényeges, hogy szerinte ez a jelenlegi legfontosabb projektjük, sőt ez a legfontosabb projekt, amióta csak az Operánál dolgozik (és nem ma kezdett). Innetől azért már érdekesebb a téma.

A megjegyzésekből, elejtett utalásokból én a Firebug riválisára tippelek. David állítása szerint a Dragonfly nem lesz mindenkire hatással, de akit érint, annak nélkülözhetetlen lesz. Másrészt a szitakötő is egy bogár (biológusok kíméljenek), így a hibakereséshez egy jó név lehet. Sőt ha valóban ez lesz, akkor a név szerintem telitalálat.

A választ mindenesetre még az idén megtudjuk :)

süti beállítások módosítása