Magyar Opera

OperaTor - hordozható böngésző paranoiásoknak

Hordozható Operából már szerencsére bőven van választék. A két legnagyobb résztvevőt, a népszerű Opera Portable-t és az Opera@USB-t már mi is bemutattuk, de most egy harmadik, talán kevésbé ismert változatról lesz szó, amely egészen más koncepciót követ, mint a másik kettő. Az OperaTor ugyanis nem csak egyszerűen egy hordozható Opera, hanem egy nagyon biztonságos, teljesen anonim, nyomtalanul működő böngésző.

Mit is kínál az OperaTor? Egyrészt böngészés után nem hagy semmilyen nyomot a gépen, ahol futott, mindent eltakarít maga után, amit csak tud (ez eddig nem újdonság). A böngészéshez az ingyenes, és ugyancsak hordozható Privoxy proxyt használja, amely egyrészt extra védelmet biztosít, eltűnteti a reklámokat, szűri a rosszindulatú oldalakat, felügyeli a hozzáféréseket, viszont nem használ gyorsítótárat. Ezen felül az OperaTor a böngészéshez a névtelenséget biztosító Onion Router (Tor) alkalmazást használja, amely minden kapcsolatot titkosítva egy elosztott hálózaton épít fel, véletlenszerű utakat keresve. Így egyrészt a látogatott weblap a végén nem fogja tudni, hogy kik vagyunk, valamint ha egy harmadik személy megfigyelné a forgalmat, nem látná, hogy milyen oldalakat látogattunk.

Érdemes megjegyezni, hogy néhány funkció az Operából nem lesz anonimizálva. Ezek a Java, a beépített BitTorrent kliens (mivel ez nem használja a megadott proxyt), a beépített levelező és az IRC kliens. Az OperaTor alapesetben a 8118-as portot használja, így lehetséges, hogy azt engedélyezni kell a tűzfalunkon.

A letöltés után másold be az OperaTor mappáját a hordozható eszközre (vagy akár a gépedre), és indítsd el az OperaTor.exe programot, amely aztán külön elindítja mindegyik szükséges alkalmazást, majd az Operát is.

A frissítések érdekében érdemes lehet feliratkozni az OperaTor RSS csatornájára (főleg hogy az aktuális verzió még az Opera 9.25-öt használja).

Az OperaTor legújabb verziója az alkalmazás honlapjáról tölthető le.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr93356452

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Router Operators roundup » Blog Archive » What others have been saying about router o 2008.02.28. 19:14:41

[...]and long distance domestic calling. Consumers can connect any home phone into the router … http://magyaropera.blog.hu/2008/02/27/operator_hordozhato_bongeszo_paranoiasoknakEzen felül az OperaTor a böngészéshez a névtelenséget biztosító Onion Ro…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szotsaki 2008.02.27. 12:47:49

A Privoxy nagyon jó, nekem is az van fent Linuxon és Winen is.
Változó, de olyan 7-20% közötti blokkolási rátája van, szóval kb. ennyi a reklám.

Viszont a Tor nagyon, nagyon lassú dolog, és NEM biztonságos.
A Tor anonimizál (azt jól végzi), nem pedig a biztonságot növeli, ezt nem szabad elfelejteni.
Szóval elképzelhető, hogy valamelyik Tor szerveren ül egy sniffer.

Valakiember (törölt) 2008.02.27. 13:13:32

Nem vagyok az anonimitás híve, de ezt kipróbálom. :D

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.02.27. 13:14:49

A Tor szerverek közötti kommunikáció titkosítva van, így szerintem nagyon meg kell érnie valakinek, hogy nekiálljon nyomozni. Másrészt hiába figyelik az egyik Tor szervert, ha csak a szerencsén múlik, hogy igénybe veszi-e egy lekérésnél. A következőt meg már úgyis másfelé viszi. Ennek ellenére igazad lehet, nem ismerem a témát részleteiben.

Zoli · http://my.opera.com/zoligrg89 2008.03.04. 18:10:10

Ez a dance'n'shout skin amit használ nagyon teccik:D Fel is raktam az operámra.
Egyébként maga az OperaTor tényleg nagyon lassan tölti be a lapokat..nincs sok türelmem várni rá:)
Maradok a kejut hordozható operája mellett(csak frissítene 9.26-ra már..)

djuice 2009.03.04. 12:58:57

Sziasztok!
Ezt ismeritek már?
www.kejut.com/operaportable

(djuice.atw.hu oldalamra is hamarosan felkerül)
süti beállítások módosítása