Magyar Opera

Opera 9.61 - biztonsági frissítés

Bár tegnap már felkerült a publikus ftp oldalakra, de csak ma jelent meg hivatalosan az Opera új verziója, a főleg biztonsági hibákat javító Opera 9.61. Azért került bele néhány apró változtatás is, főleg a szinkronizálásnál előforduló hibákkal kapcsolatban. Úgyhogy ha furcsaságokat tapasztaltál a szinkronizálás alatt (egyes könyvjelzők kétszer jelentek meg, vagy feltűntek a semmiből, nem akart befejeződni a szinkronizálás), akkor ez a verzió valószínűleg megoldja a gondjaidat.

A frissítés minden Opera felhasználó számára ajánlott!

Lássuk az újdonságokat (változások listája részletesen):

  • Opera Linkkel kapcsolatos javítások, melynek során több könyvjelző kétszer jelenhetett meg.
  • Az állapotsávon a kép kapcsoló gomb már nem tartalmaz menüt.
  • Windows alatt bekerült két új parancssori opció:
    • newwindow: a megadott URL-t új ablakban nyitja meg
    • fullscreen: teljes képernyős módban indul, de csak akkor, ha még nem fut az Opera

Biztonsági javítások

  • Biztonsági hiba javítva, melyen az előzménykereséssel vissza lehetett fejteni a böngészési előzményeket (hiba leírása)
  • A Gyors előre már nem enged cross-site scriptelést (hiba leírása)
  • A hírcsatorna előnézetben már nem jelenhet meg más, nem kapcsolódó csatorna tartama (hiba leírása)

Az Opera 9.61 ingyenesen letölthető az Opera oldaláról.

Új webes technológiák az Operában

Az Opera két darab rövid bemutatót tartott nemrég a legutóbbi Webjam 8 konferencián. A Webjam keretében az előadóknak 3 percük van arra, hogy bemutassák azt a webes témát, amivel éppen foglalkoznak; most 21 előadó volt, ebből 2 operás. A bemutatók így valóban rövidek, tömörek és lényegretörőek, 3 perc alatt nem is lehet túl mélyen belemenni a témákba, de arra jó, hogy röviden összefoglalja a lényeget.

Az első videón Andreas Bovens mutatja be azokat az új webes technológiákat, amelyeket az Opera 9.5 és 9.6 már támogat. A legtöbbjükről már volt szó itt nálunk is: árnyékolás a text-shadow tulajdonsággal, háttérkép átméretezés, SVG videó, beágyazott, átméretezhető video elem, valamint még pár dolog, ami nem volt teljesen világos (például a végén, mikor a macskás videó lecsúszik a lejtőn?). Érdemes figyelni a csujjogtatásokat, mondjuk engem nem indít be ennyire az, hogy egy videó átméretezhető, de az ottani közönség teljesen belelkesült tőle.

A második videón pedig Charles McCathieNevile lobogtat cowboykalapban valamilyen olcsó laptopot, amelyen természetesen van egy Opera, és ezután elmeséli, hogyan lehet az Opera Dragonfly használatával debugolni rajta az asztali gépről. Azért itt már valamivel visszafogottabb volt a közönség is.

Most 5000 dollárt ér a legjobb Opera widget

Az Opera Mobile 9.5 beta2 megjelenésével újra fókuszba kerültek az Opera minialkalmazásai. Ahogy azt korábban is többször említettük, a minialkalmazások valódi ereje most fog megmutatkozni a mobilokon, mert egy számológép vagy egy helyi pizzázókereső nem igazán életbevágó egy asztali gépen (könnyebb megkeresni Google-ben, vagy elindítani egy célszoftvert), viszont a mobilokon ugyanezek a programok rendkívül hasznosak lehetnek.

Nem véletlen, hogy az Opera most megpróbálja ismét beindítani a közzösségi „widgetgyárat”, így ismét díjakat osztanak a legjobb widgetek készítőinek. Eszedbe jutott már valaha, hogy készíts egy ilyen minialkalmazást? Ha igen, akkor most van itt az ideje annak, hogy ebbe belevágj, és írj egy hasznos, ügyes és designos Opera widgetet. Ha már valamennyire ismered a webfejlesztést, akkor ennek semmi akadálya!

A nevezés feltétele az, hogy a widget működőképes legyen az Opera Mobile alatt is, amit az Opera Widgets SDK emulátorában egyszerűen kipróbálhatsz. A widgetnek mind álló, mind fekvő módban is működnie kell (mármint a mobilokon). Nevezhetsz egy régebbi widgeted új verziójával is (csak a legutolsó verzió vesz részt a versenyben). Egy szermély összesen 3 minialkalmazással nevezhet be.

És akkor lássuk a díjakat (tadaam):

  • első díj: 5000 dollár (~ 950 000 forint)
  • második díj: 2000 dollár (~ 380 000 forint)
  • harmadik díj: 1000 dollár (~ 190 000 forint)

Az első 20 beküldő automatikusan kap egy operás pólót és egy 50 dolláros Amazon ajándékutalványt. Ezután minden héten a legjobb beküldött widget írója kap egy 300 dolláros Amazon utalványt.

A widgetedet a widgets.opera.com oldalon kell feltöltened, és jelezned kell, hogy részt veszel a játékban.

A beküldött widgeteket több szempont szerint fogják értékelni: hasznosság telefonos és asztali környezetben, függőségi faktor, kódminőség, design minőség, általános minőség.

A határidő 2008. november 23. A díjakat december 15-én sorsolják ki. További részletek az Opera Widgets blogon. Sok sikert! :)

Widgetek az új Opera Mobile-ban!

Új beta verzióval jelentkezett az Opera okostelefonokra szánt böngészője, az Opera Mobile 9.5. Az új beta legfőbb újdonsága, hogy mostantól a mobil böngésző is támogatja az asztali Operában régóta ismert minialkalmazásokat, vagyis widgeteket. A widgetek olyan kisméretű webes techonlógiákkal készült alkalmazások, amelyek a böngésző mellett futnak, de annak motorját használják a működésre (a minialkalmazások valójában kisméretű weblapok, amelyek a böngésző mellett jelennek meg, és nem a böngészőben).

Az Opera elkészítette a második Opera Mobile 9.5 beta verziót, amely azon felhasználói visszajelzések alapján készült, amiket az év elején megjelent első beta verzió után kaptunk — mondta Jon von Tetzchner, az Opera vezérigazgatója —. Az Opera Widget mellett az új tesztverzió még gördülékenyebb böngészést tesz lehetővé, javult az oldalak betöltési sebessége, és a felhasználók produktivitását helyeztük a középpontba.

Néhány minialkalmazás most előre telepítetten megtalálható a beta verzióban, de további minialkmazásokat is ki lehet próbálni a widgets.opera.com oldalról.

A minialkalmazások fejlesztésének megkönnyítéséhez az Opera frissítette az Opera Widgets SDK fejlesztői eszközét is, amelyben két új funkció található:

  • Az Opera Dragonfly hibakereső eszköz a mobilos widgetekhez.
  • Widget-manager az eszközön való teszteléshez, hogy a minialkalmazásokat egyenesen a céleszközön próbálhassuk ki, legyen az S60, UIQ vagy Windows Mobile.

Az új Opera Mobile 9.5 beta2 ingyenesen letölthető Windows Mobile és UIQ telefonokra az Opera oldaláról.

süti beállítások módosítása