Magyar Opera

Új webes technológiák az Operában

Az Opera két darab rövid bemutatót tartott nemrég a legutóbbi Webjam 8 konferencián. A Webjam keretében az előadóknak 3 percük van arra, hogy bemutassák azt a webes témát, amivel éppen foglalkoznak; most 21 előadó volt, ebből 2 operás. A bemutatók így valóban rövidek, tömörek és lényegretörőek, 3 perc alatt nem is lehet túl mélyen belemenni a témákba, de arra jó, hogy röviden összefoglalja a lényeget.

Az első videón Andreas Bovens mutatja be azokat az új webes technológiákat, amelyeket az Opera 9.5 és 9.6 már támogat. A legtöbbjükről már volt szó itt nálunk is: árnyékolás a text-shadow tulajdonsággal, háttérkép átméretezés, SVG videó, beágyazott, átméretezhető video elem, valamint még pár dolog, ami nem volt teljesen világos (például a végén, mikor a macskás videó lecsúszik a lejtőn?). Érdemes figyelni a csujjogtatásokat, mondjuk engem nem indít be ennyire az, hogy egy videó átméretezhető, de az ottani közönség teljesen belelkesült tőle.

A második videón pedig Charles McCathieNevile lobogtat cowboykalapban valamilyen olcsó laptopot, amelyen természetesen van egy Opera, és ezután elmeséli, hogyan lehet az Opera Dragonfly használatával debugolni rajta az asztali gépről. Azért itt már valamivel visszafogottabb volt a közönség is.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr59723960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

törölt-felhasználó (törölt) 2008.10.21. 00:42:20

Avagy az első videó bemutatta, hogy milyen jó technológia létezik, ami a hulladék flash miatt soha nem fog elterjedni. Már az megváltás lenne, ha a SilverLight átvenné a helyét, de a legjobb ez a natív videótámogatás lenne. Mondjuk azért kíváncsi lettem volna egy mellette futó diagnosztikai ablakra, ami mutatja közben a CPU használatot, de biztos vagyok benne, hogy kevesebb, mint a flash.


Egyébként én vagyok most hülye, vagy itt: tinyvid.tv/ tényleg azt írja minden videóra Opera 9.6-tal, hogy "Sorry, your browser does not support the element."?

Vagy tud valaki írni valami olyan oldalt, ahol működik is? :)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.10.21. 09:39:11

Ha több böngésző is elkezdi támogatni (főleg a Firefox), akkor elkezdhet terjedni, szép lassan, főleg tech jellegű oldalakon. Erre azért van esély. Az IE gyanítom nem teszi be, csak akkor, ha kellőképpen elterjed a technológia. Úgyhogy egyáltalán nem biztos, hogy a közeljövőben tudunk video elemet használni.

2008.10.21. 11:55:23

penge: A TinyVid főoldal is írja, hogy csak az Opera kísérleti buildje támogatja a video elemet. Hivatkozik is a megfelelő Opera Labs oldalra. De én sem hallottam arról, hogy a hivatalos kiadásba beletették volna a videótámogatást. (Meg szerintem még nincs kész a W3C-ben re a HTML5, se annak videós része. Ahol a Microsoft a WMV-t akarná szabványosíttatni, az Apple meg a MOV-ot/MPEG-4-et...)

Más: azért Adobe még mindig jobb szerintem, mint a Microsoft, úgyhogy én nem kívánom semmiképp a Silverlight sikerét. A Flash pl. ugye támogatja az Operát, a Microsoft meg láthatólag kivette ezt a 2.0-s Silverlight tervszakaszában. (Az 1.1-be még tervezték, de abból se lett semmi.)

2008.10.21. 12:33:06

Az SVG és a beépített videótámogatás csak akkor terjedhet el szerintem, ha megoldható minden böngésző támogatása (ingyenes, akár nyílt forrású beépülővel, amíg nem építik be alapból minden böngészőbe), és fejlett, a hivatásos webfejlesztők igényeit messzemenően kielégítő, és a vetélytársakénál olcsóbb, vagy akár teljesen ingyenes fejlesztői eszközöket is kiadnak.

ply 2008.10.21. 13:03:31

hahó!
itt a 9.61! aki pedig a classicot szereti:
ftp://ftp.opera.com/pub/opera/win/961/en/Opera_961_classic_Setup.exe

törölt-felhasználó (törölt) 2008.10.21. 13:20:13

mxr: Azt lehet, hogy régen frissítették utoljára, karaj meg ezt írta: "amelyeket az Opera 9.5 és 9.6 már támogat."

Egyébként a Chromium (ami 100/100 Acid3) sem támogatja. Akkor most WTF?

Egyébként a Firefox is elég profitorientált lett, nyílt forráskód ide, vagy oda. A CSS3 támogatást is csak halogatják, hiéna módjára mindig kullognak az első után és ha az új fícsört szívesen fogadják a userek, akkor beharangozzák, hogy ők már dolgoznak rajta, ami persze jobb, gyorsabb lesz és még a kávét is megfőzi, majd fél-egy év után kihoznak egy új verziót (a szélsebes opensource fejlesztési "erő"-vel), amiben egy az egyben lekoppintották az eredetit és megspékelték pár fícsörrel (köznyelven ezt úgy hívják: ugyanazt tálalták ezüsttálcán). Sokszor az első által nyújtott sebességet/teljesítményt sem éri el, de funkciógazdag, mint egy málhásló a versenylóval összevetve. :D

Amíg az erősebb kutya baszik elve érvényesül, addig csak a WMV/MOV/RM hadakoznak egymással, illetve ezek fejlesztői, de nem azt nézik melyik a jelenleg piacon létező legjobb formátum (x264, mkv) és azt tennék mindenhova.
A Firefox már elérte azt a piaci részesedést, hogy hagyja magát sodródni az árral. Itt maximum az MS vezetheti be, ha a továbbiakban is ilyen komolyan veszi a webes szabványokat.

Egyébként ne úgy nézd, hogy az adobe azért jobb, mert működik egy 1%-os részedesésű böngészőben, amikor már jópár éve létezik. Egy felhasználói JavaScript-tel működik az Operában is a SilverLight, legalábbis nálam. A fejlesztői oldala meg ég és föld, szóval sokkal könnyebb rá fejleszteni, sokkal szabványosabb, a teszteken magasan rávert a flash-re, az erőforrásigény is kisebb.

beef 2008.10.21. 17:47:14

Karaj!
"valamilyen olcsó laptopot" ez nem valamilyen olcsó laptop, hanem ez "AZ" olcsó laptop.
Tessen már felismeri az XO-t!
www.olpc.com/

Na jó, most az egyszer megbocsájtok ;)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.10.21. 18:10:09

Sejtettem, hogy ez az OLPC lesz :)
Amúgy eddig csak olvastam róla, még soha nem láttam ilyet.

2008.10.22. 03:07:32

@penge: Az MKV valóban ingyenes, szabadalommentes, tudtommal, de az x264-kodek sajnos a szabadalommal terhelt H.264 egyik megvalósítása. Így tehát biztosan nem fogják ezt választani a böngészőkbe.

Lásd:
en.wikipedia.org/wiki/H.264#Patents_and_GNU_Free_Software_licenses

Az egyetlen szóba jöhető, aktívan fenntartott-fejlesztett nyílt, szabadalommentes formátum az Ogg lehet, melyhez a Theora és a Dirac kodekek vannak videókhoz. A Wikipédia is ezeket a formátumokat engedi a közzétett videókhoz, és az Opera is ezt támogatja a W3C-ben.

2008.10.22. 03:16:32

@penge:
Silverlight/Flash: Szerintem igenis fontos úgy nézni, hogy a világméretben talán 1%-os, de néhol, pl. Oroszországban 16%-os* Operát nem támogatja a Microsoft "házi Flash-verő technológiája". Sajnos én is úgy látom a véleményekből, hogy a Silverlightra sokkal könnyebb fejleszteni. De ez a világméretű webközösségnek szerintem csak hátrányos, nem előnyös.

Ezért kellene felvenni a versenyt a Microsofttal és az Adobeval a könnyű fejleszthetőség és az ingyenes beágyazhatóság terén. A webre nyílt szabványok valók, amelyeket a böngészők alapból támogatnak! A nyíltság egyenrangúságot ad a kisebb böngészőknek is, és biztonságosabb is tud lenni, mert nem egyetlen megvalósítás (implementáció) uralja az egész webet. Nem is ebszélve arról, hogy mobilokra és egyéb eszközökre is könnyebb átvinni.

Szerintem le lehet nyomni a Flash-t/Silverlightot, ha összefog pár nagyobb Adobe/Microsoft-vetélytárs és felhozza az SVG+videót a másik kettő szintjére, vagy mégmagasabbra.

*Piaci részesedési jelentés: "Stan loves Opera, featured report", 2007 november:
marketshare.hitslink.com/report.aspx?qprid=12&qptimeframe=M&qpsp=106&qpmr=300&qpdt=1&qpct=103&qpcustom=*4&qpob=MarketShare%20DESC&sample=1

2008.10.22. 03:20:25

@penge:
* itt a hitslinkes link használható változata, az előbbibe véletlenül nem ezt a rövidítettet raktam be, pedig akartam:

marketshare.hitslink.com/report.aspx?qprid=12&qptimeframe=M&qpsp=106&qpmr=300&qpdt=1&qpct=103&qpcustom=*4&qpob=MarketShare%20DESC&sample=1

2008.10.22. 03:23:43

A jelek szerint nem lehet tinyurl-es linket beszúrni, illetve feloldja az átirányítást.

A statisztika akkor jön be, ha a teljes linket kijelölöd, és azt töltöd be; kattintás esetén lemarad a vége, és nem jön be a kívánt tartalom.

Amúgy mostanában jó kis Internal Server Error-okat kapok itt a magyaroperán, valahányszor hozzászólok. De elküldi a hozzászólásomat végülis.

2008.10.22. 03:38:29

@karaj: Most sikerült megnéznem csak a videókat (mostanában szinte csak Opera Miniből neteztem). Szerintem az első bemutatóban (SVG+video+SMIL) az a nagy szám, hogy ezeket a videómanipulációs lehetőségeket a webfejlesztők kezébe adja majd az új szabvány. Tehát nem feltétlenül a végfelhasználóknak kell lehetővé tenni, hogy mindent elállítsanak mondjuk egy nyíltszabványú YouTube-klón oldalon.

Emlékszem, még talán a Flash 9 képességeket bemutató demóban volt egy olyan, hogy egy nő egyszercsak besétált a normál HTML-es weboldalra, és némelyik szöveget eltakarta, más szövegek meg előtérben maradtak. Az Opera mostani demójából azt szűröm le, hogy legalább ennyire széleskörűen testre lehet majd szabni a nyílt Flash-klónt.
süti beállítások módosítása