Magyar Opera

Widgetek az új Opera Mobile-ban!

Új beta verzióval jelentkezett az Opera okostelefonokra szánt böngészője, az Opera Mobile 9.5. Az új beta legfőbb újdonsága, hogy mostantól a mobil böngésző is támogatja az asztali Operában régóta ismert minialkalmazásokat, vagyis widgeteket. A widgetek olyan kisméretű webes techonlógiákkal készült alkalmazások, amelyek a böngésző mellett futnak, de annak motorját használják a működésre (a minialkalmazások valójában kisméretű weblapok, amelyek a böngésző mellett jelennek meg, és nem a böngészőben).

Az Opera elkészítette a második Opera Mobile 9.5 beta verziót, amely azon felhasználói visszajelzések alapján készült, amiket az év elején megjelent első beta verzió után kaptunk — mondta Jon von Tetzchner, az Opera vezérigazgatója —. Az Opera Widget mellett az új tesztverzió még gördülékenyebb böngészést tesz lehetővé, javult az oldalak betöltési sebessége, és a felhasználók produktivitását helyeztük a középpontba.

Néhány minialkalmazás most előre telepítetten megtalálható a beta verzióban, de további minialkmazásokat is ki lehet próbálni a widgets.opera.com oldalról.

A minialkalmazások fejlesztésének megkönnyítéséhez az Opera frissítette az Opera Widgets SDK fejlesztői eszközét is, amelyben két új funkció található:

  • Az Opera Dragonfly hibakereső eszköz a mobilos widgetekhez.
  • Widget-manager az eszközön való teszteléshez, hogy a minialkalmazásokat egyenesen a céleszközön próbálhassuk ki, legyen az S60, UIQ vagy Windows Mobile.

Az új Opera Mobile 9.5 beta2 ingyenesen letölthető Windows Mobile és UIQ telefonokra az Opera oldaláról.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr49722872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.10.20. 19:07:46

Már prbálgatom egy ideje, reményeim szerint lesz róla egy bemutató is.

Röviden annyit, hogy a widgetek egyelőre a böngészőtől függetlenül kezelhetők, és összesen kb. 10-20 használható.

A Mobile-t szerintem kicsit elsiették (szerintem a Fennec miatt), de stabilnak stabil, és sokat fejlődött a megjelenítés az első béta óta.

Egyébként megjelent az Opera 9.61, de egyelőre még nem hivatalosan. A dokumentáló részleg nagyon el lehet havazva, se a Mobile beta 2-ről, se a 9.61-ről nincs kinn értelmes info.

Lali_ 2008.10.20. 19:32:16

Azért remélem nem késtek el ezzel a widgetes megoldással, a Samsungnak már több widgetes kezelőfelületes telefont is készített, ( mobilarena.hu/teszt/samsung_f480_widget_jones/widget-hadsereg.html )ha fél évvel korábban jelent volna meg, akkor lehet, hogy azok is opera kompatibilis widgetek lennének...

A hardverhez hozzáférhetnek a mobilos widgetek, pl a merevlemezhez? (gyanítom, hogy nem...)

2008.10.23. 10:36:42

Valaki nem vágja, hogy miként lehet ebből kilépni? Akárhányszor bezárom az operát tojik rá és ugyanúgy fut tovább a widget engineje, vagy nem is tudom mi.

2008.10.23. 10:37:58

"Close all task" -ra se reagál... Csak fut tovább.
süti beállítások módosítása