Magyar Opera

Opera Campus Crew - eddigi eredmények

Az Opera nemrég indította az egyetemi Campus Crew nevű programját (amiről mi is írtunk), és most közzétették, hogy eddig mit sikerült elérni ezzel a programmal. A program arról szól, hogy önkéntes diákokon és előadókon keresztül megpróbálják népszerűsíteni az Operát valamint a webes szabványokat az egyetemeken.

A népszerűsítés sikere majd csak később válik el, de addig is néhány adat a programról: eddig 230-an jelentkeztek, amiből 212-őt fogadtak el, ez pedig mostanáig 191 egyetemet jelent 34 országban.

Lassan megérkeznek az első történetek is a Campus Crew tagoktól; az orosz gefix például elrendezte, hogy 100 gépre telepítsék fel az Operát az egyetemükön, mégpedig egy különleges és hasznos megoldásban: valójában csak egyetlen Operát telepítettek egy központi szerverre, és minden diáknak készítettek egy külön profilt, amit bármelyik terminálról elérhetnek. Így két dolgot is sikerült egy csapással megoldani: ha új verzió jön ki, akkor elég csak egy helyen frissíteni, másrészt minden diák minden gépen megtalálja a saját beállításait, oldalait, személyes adatait, stb. Ha a történet részletesebben is érdekel, olvasd el a Campus Crew blogon.

Az Opera közben elkezdte látogatni az egyetemeket is, amit a University Tour blogon követhettek. Eddig a franciáknál, az angoloknál és a kínaiaknál voltak.

Én — sajnos — nem vagyok tag, úgyhogy kíváncsi lennék, hogy a magyar oldalon mi a helyzet? Hányan jelentkeztetek? Mi történt eddig? Azért ha véletlenül erre jönnének az Operások, ne felejtsetek el szólni :)

MAMA csak egy van

Azt szeretem az Operában, hogy mindig meg tudják lepni az embert valami újdonsággal. Most, amikor mindenki a termékeik következő változatait illetve azok előzeteseit várja, megint előálltak valami váratlan újítással. Az első cikkek csak tegnap jelentek meg róla, de máris rengeteg információhoz juthatunk, ha elolvassuk őket. Az írások alanya, az Opera új üdvöskéje, a MAMA.

A MAMA születése

Miről is van szó? A neten lépten nyomon keresőket használunk. Akár úgy, hogy a legnépszerűbbeket (Google, Yahoo, Ask, Live Search...) közvetlenül felkeressük, akár kedvenc oldalainkon kutatunk valami után. Begépeljük a keresett kifejezéseket és jó esetben releváns információkat kapunk eredményül. Bár ezek a keresők mind megbízhatóságban, mind funkciókban jelentősen eltérnek egymástól, egy valamiben megegyeznek: az oldalak tartalmát vizsgálják.

A MAMA, mint azt a neve is mutatja (Metadata Analysis and Mining Application = kb. Metaadatokat analizáló és gyűjtő alkalmazás) egy keresőprogram, ami viszont nem a tartalomban keres, hanem - ahogy a készítők találóan megfogalmazták - minden másban.

Tovább...

Megjelent a Flash 10

Nem, nem tévedtél el, ez még mindig a Magyar Opera honlapja. De sajnos az utóbbi időben az egyik nagyon fontos és elterjedt beépülő, az Adobe-féle Flash az egyik legnagyobb fejfájássá nőtte ki magát az Opera felhasználók körében. Legalábbis biztosan benne volt az "5 leggyakoribb Opera probléma" fantázianevű listában. Persze nem feltétlenül csak az Adobe a ludas a dologban, mindenesetre része van benne...

Éppen ezért tölti el reménnyel a felhasználókat a legújabb, 10-es verzió megjelenése. Mindenkinek, akinek korábban nehézsége támadt a Youtube videók lejátszásával, vagy más Flash elemekkel javaslom a mielőbbi frissítést. Ajánlott először eltávolítani a korábbi változatot, utána letölteni és telepíteni az újat. Ha ez megvan, akkor itt ellenőrizhetjük a sikerességet és a pontos verziószámot.

Remélhetőleg az új változat megszünteti az eddig tapasztalt problémákat, és újra öröm lesz a Flash használata :).

Opera 10 információmorzsák

Ami azt illeti, mi már a 9.6 helyett is az Opera 10-et vártuk. Nem csoda, hiszen korábban arról volt szó, hogy az első előzetesek 2007 folyamán érkeznek... Jelenleg szerencsére úgy tűnik, hogy a következő változat már tényleg a jubileumi verzió lesz. Ennek megfelelően a fejlesztők lassacskán csepegtetik is az információkat, persze arra gondosan ügyelnek, nehogy véletlenül túladagoljuk magunkat.

Az már korábban is ismert volt, hogy a változások egy része már a 9.5-ben megjelenik. Itt elsősorban a háttérre kell gondolni: például renderelő- és JS-motor, levelező. Természetesen nem gondolnám, hogy ezen a téren nem lesz semmi előrelépés, főképp, hogy azóta nagyon beindult a többi piaci részvevő, és jelenleg is öldöklő harc dúl a "leggyorsabb JS-motor" megtisztelő címének birtoklásáért. Tekintve, hogy az Operának ebben a küzdelemben egyelőre csak az esélytelen külső szemlélő szerepe jutott, remélhetőleg ezen a téren (is) belehúznak majd.

Az előbbiek ellenére a legnagyobb változás a felhasználói felületet és a funkciókat érinti. A fejlesztők nagyszerű új funkciókat ígérnek, illetve az eddigiek jelentős átgondolását. A fenti általánosságok persze gyakran elhangzanak egy új szoftververzió megjelenése előtt, ebben az esetben én mégis bizakodó vagyok, hogy az újdonság megfelel majd a magas elvárásoknak.

Ami konkrétumot eddig tudni lehet (bár nem vehetők teljesen biztosra!):

  • 3D gyorsítás GPU segítségével (konkrét alkalmazás nem ismert, de vélhetően a görgetés, zoomolás, fülváltás érintett lesz)
  • Naptár funkció (egyelőre csak spekuláció)
  • Automatikus helyesírás ellenőrzés (Olli által megerősítve, "nem csak angolul")
  • Automatikus kiegészítés (talán, de valószínű)
  • Új külső és ikon (mi másra kell nekik Jon Hicks?)
  • Jelentősen átdolgozott levelező

Ami a megjelenést illeti, erről egy interjú alapján annyit tudni, hogy az első alfa verzió 2008 végén várható, nagyjából egy időben az Opera Mini 4.2 bétájával. A Kestrel tapasztalatai alapján vélhetően ez az alfa lesz az első publikus kiadás, ahol találkozhatunk az újdonsággal. Ez egyben azt is jelentheti, hogy egy ideig kénytelenek leszünk nélkülözni a heti előzeteseket. Hacsak addig - elsősorban biztonsági problémák miatt - nem kényszerülnek kiadni egy 9.61-es verziót.

 

süti beállítások módosítása