Magyar Opera

Gyors finomhangolás (b10427)

Alig két napja jelent meg az Opera 9.6 első bétája, de hiába a közeli időpont, a pénteki előzetesek rendületlenül jönnek. A mai nem tartalmaz sok változtatást, mondjuk a béta óta sejthető, hogy a végleges megjelenésig már jószerivel csak hibajavítások érkeznek. Lássuk, ma minek örülhetünk, de előbb azt, hogy minek nem:

Ismert hibák:

  • a Dragonfly némileg instabil

Újdonságok, javítások:

  • a különleges karakterek már megfelelően jelennek meg az URL sáv legördülő menüjében
  • a Letöltések fülön már lehet Állapot szerint is rendezni
  • a Gyorshívó előnézeti képei nem tűnnek el a személyes adatok törlését követően
  • az oldal kódolása már visszaállítható automatikusra
  • a Dragonfly-ban végrehajtott kijelölés már eltűnik, ha bezárjuk a fejlesztőeszközt
  • az intranet oldalak már a proxy beállításokat menet közben megváltoztatva is működnek

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Opera 9.6 beta!

Opera 9.6 beta

Bár jóval kisebb felhajtással, mint a Google Chrome esetében, de az Opera is kiadta a böngésző következő változatának első beta verzióját. Az új előzetes bővíti a Opera Link szinkronizált elemeinek a körét, biztonságos és javítottak a levelezőn is.

Most pedig lássuk részletesebben, hogy milyen újdonságok kerültek az új betába az Opera 9.52-höz képest (a legutóbbi előzetes óta készített javításokat lentebb találod):

Tovább...

Opera - NVIDIA megállapodás

Az Opera és a videokártya-chipjeiről ismert NVIDIA egy figyelemreméltó együttműködési megállapodást kötöttek. Ennek lényege, hogy a 2009-ben megjelenő, Tegra kódnevű, mobil eszközökbe szánt NVIDIA chipre az Opera elkészíti az Opera Mobile 9.5 egy speciálisan optimalizált változatát. A Tegra nem más, mint egy integrált rendszer (SoC - System-On-A-Chip), ami egy ARM processzormagot, hardveres média-gyorsítót és természetesen egy NVIDIA GPU-t foglal magába.

A megállapodás alapján az optimalizált Opera 9.5 képes lesz kihasználni a Tegra hardveres gyorsító képességeit, valahogy úgy, ahogy azt a fejlesztők korábbi bejegyzésükben megszellőztették (és amiről mi is beszámoltunk). A dolog lényege, hogy a böngészőben ezáltal rendkívül finom görgetés, nagyítás/kicsinyítés válik elérhetővé. Ezen felül látványos 3D megjelenítésre is számíthatunk az OpenGL ES 2.0-t használó OpenKODE keretrendszer használatával.

Az élvezetesebb használhatóság mellett hosszabb akkulmulátor-üzemidő is elérhető, hiszen a processzor feladatainak egy részét a GPU átvállalhatja.

Az Opera sajtóközleménye

süti beállítások módosítása