Magyar Opera

Opera 9.6 beta!

Opera 9.6 beta

Bár jóval kisebb felhajtással, mint a Google Chrome esetében, de az Opera is kiadta a böngésző következő változatának első beta verzióját. Az új előzetes bővíti a Opera Link szinkronizált elemeinek a körét, biztonságos és javítottak a levelezőn is.

Most pedig lássuk részletesebben, hogy milyen újdonságok kerültek az új betába az Opera 9.52-höz képest (a legutóbbi előzetes óta készített javításokat lentebb találod):

  • Opera Link: mostantól a keresők és a beírt címek is szinkronizálhatóak (csak azok a címek, amiket konkrétan beírunk vagy kiválasztunk). Az Opera Link eddig csak a könyvjelzőket, a gyorshívót, a jegyzeteket és a személyes sávot szinkronizálta. További információk az Opera Linkről.

  • Hírcsatorna előnézet: az új verzióban a hírcsatornákat még a feliratkozás előtt át lehet nézni egy új ablakban.

  • Levelező javítások: a levelezőben több változás is történt. Az egyik az alacsony sávszélesség mód, amellyel az Opera megpróbál olyan kevés adatot letölteni a levelező szerverről, amilyen keveset csak lehet (IMAP esetében nem tölti le azonnal a csatolmányokat, míg POP esetében csak az első 100 sort tölti le először).

    A másik módosítás a levelezőben a szálak vagy partnerek követése és ignorálása (jobb gombos menüből érhető el), ezáltal jobban követhető a levelezés. Új lehetőség az is, hogy egy szálban kiválasztható, hogy csak annak az egy szálnak az üzeneteit akarjuk látni.

  • Görgetésjelölő: ez igazából egy rejtett funkció, amelyet az opera:config#UserPrefs|EnableScrollMarker beállítással lehet engedélyezni. Ha bekapcsoljuk, görgetésnél két szaggatott vonallal jelzi az oldal görgetés előtti helyzetét egy rövid ideig. A beállítás lehetséges értékei: 0 - kikapcsolva; 1 - csak akkor mutatja, ha elérjük a lap alját vagy tetejét, vagy ha korábban kevesebb mint fél oldalt görgettünk; 2 - mindig mutatja görgetéskor.

  • A opera:config#TransferWindow|KeepEntriesDays beállítást 0-ra állítva az Opera minden indításkor törli a letöltések előzményeit.
  • Az opera:config#UserPrefs|ShowBookmarksInAddressfieldAutocompletion beállítással kikapcsolhatjuk a könyvjelzők megjelenését az automatikus címkiegészítésben.
  • Ha leállítjuk a lap betöltését, akkor mostmár rendesen leáll az iframe-ek betöltése is a lapon.
  • Az adathalász ablak már proxy mögött is működik.

A részletesebb változások listája az Opera oldalán található.

Lássuk akkor a javításokat a legutóbbi előzetes óta:

  • fagyás után rendesen visszaállítja a böngészési folyamatot
  • FCKEditor újra működik

Az új betát az Opera oldaláról lehet letölteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr35657102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.09.10. 14:17:52

"Ez még gyorsabb működést ígér"

Hol? Mert én ilyet nem láttam.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.09.10. 14:22:22

Igaz, ezt benéztem. "Making you faster" ezt néztem gyorsításnak... :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.09.10. 16:14:11

Igazad van pedig, itt írják:

"Speed Enhancement: Go on, surf around, you'll notice the Web is snappier with Opera 9.6 beta"

www.opera.com/products/desktop/next/

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.09.10. 16:18:18

Úgy tűnik, hogy az adathalász védelem infoablaka nincs lefordítva

iGor 2008.09.10. 16:28:51

Az Opera Link egy jó ötlet, szeretném használni, de érthetetlen módon borzasztóan silány minőségben van megvalósítva. Nem is értem, hogyan engedheti meg magának az Opera (tudom, BÉTA!). Ebben a formában nem használható, mert a szinkronizálás definíció szerint NEM EZ. Köszönöm, hogy meghallgatott, most már leülhet.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.09.10. 16:50:33

iGor, akkor mi a szinkronizálás? Vagy mit szeretnél pontosan?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.09.10. 16:53:07

cousin333, az adathalász védelemnél online jön a szöveg, szóval az lesz később (gondolom). Azért szólok, hogy ott nincs lefordítva.

iGor 2008.09.10. 19:22:10

Mondok egy gyakorlati példát, ami bosszant. Van két pc-m, mindegyiken Opera Link bekapcsolva. Az egyiket naponta használom (desktop), néha rendezgetem a könyvjelzőimet. A másikat hetente egyszer bekapcsolom (laptop), és ilyenkor jól összekuszálja a szépen rendezett könyvjelzőimet, holott annyi lenne a dolga, hogy a frissebb változásokat alkalmazza. Ez a baj. Az nem zavar annyira, hogy kilépésnél mindig elszáll miatta az Opera (a laptopon).
Pedig nagyon kéne ez a feature, mert Opera Minit is használok, és ha végre nem lesz már bughalmaz, az Opera Mobile-t is fogom használni.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.09.10. 19:38:14

iGor: Itt egy korábbi cikk, ami a működés egyes problémáira rávilágíthat: magyaropera.blog.hu/2007/09/07/szinkronizalas_kestrelben
Figyelj arra, hogy a könyvjelzők rendezési elve (dátum, név, egyéni...) megegyezzen! Szerintem esetedben ez lehet a probléma.

Amit esetleg tudok javasolni: szinkronizálj a gyakran használt gépen. Ezt követően ellenőrizd az Opera Link honlapján, hogy valóban jól sikerült-e a dolog (link.opera.com/).

Ezután készíts egy biztonsági mentést a lapotop könyvjelzőiről, majd állítsd le a szinkronizálást. Ha megvan, töröld ki a laptopon az összes könyvjelzőt. Végezetül kapcsold be a szinkronizálást. Ekkor pontosan azt kell megkapnod, ami a másik gépen is volt.

Végül ne feledd: ha két gépen ugyanarról van két könyvjelzd, attól azt az Opera még különbözőnek látja!

fraki 2008.09.10. 23:13:43

Már megint innovál az Opera! Ez a görgetőjelző nekem nagyon teccik. Utálom a webkitben, hogy nem tudom, hova ugorjon a szemem egy egérgörgentés után. Csak hát ugye a finomgörgetés miatt ez az Operában amúgy sem volt probléma, de jellemző, hogy mégis ők segítenek erre rá.

mi9qlas · http://boly.hu/~miqlas 2008.09.11. 15:35:12

Nálam még mindíg gond (9.52), hogy néha nem tudok sem szöveget kijelölni, sem beviteli mezőbe, linkre kattintani... Ezt kéne javítani, mert nagyon bosszantó, hogy csak a reload segít.

S ha a Hircsatornák menüben van "Hircsatornák olvasása" menüpont, akkor a másik menüben (ahol ilyenek vannak: minden levél, aktív partnerek, aktív szálak) is lehetne ilyen, mert ott csak a feedeket lehet egyesével kiválasztani, de én az összes olvasatlanját szeretném látni.

háttér 2008.09.11. 18:07:22

Én a weboldal színeit szeretném másképpen megjelentetni,mint az alap.

Egyes weboldalak fehér háttérrel jelenek meg s az nekem nagyon vakító.
Hol tudom ezt átállítani?

Előre is köszi!

Lali_ 2008.09.11. 19:20:44

Eszközök > Beállítások > Weblapok Háttér színe
Most, hogy mondod, a szürke tényleg kellemesebb :)

iGor 2008.09.11. 21:06:35

Köszönet a tippekért cousin333! Ez nem egyszerű eset. Talán majd belerázódnak az operás srácok ebbe a szinkronizáció dologba :) Bízom benne.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.09.12. 08:32:57

Az átállás egy kicsit kényelmetlen, de szerintem elég jól implementálták ezt a dolgot, és a kezdeti nehézségek leküzdése (könyvjelzők szinkronizálsása az összes használt eszközön) után nagyon egyszerűen használható.

A legnagyobb problémát a könyvjelzők egyedi azonosítója illetve a kezdetben a két gépen nem egyező könyvjelzők jelentik. Ha van rá lehetőség, érdemes az egyik gép tartalmát szinkroinzáltatni, míg a másikon - az szinkronizálás bekapcsolása előtt! - minden könyvjelzőt törölni. A kukát nem kell kiüríteni, és akkor elvileg azt is szinkronizálva megmenthető az a nhány könyvjelző is, ami nincs meg az első gépen.

pawaki 2008.09.20. 19:09:43

Már várom, hogy az Opera 9.6 teljesen megjelnejen, s ne csak bétaverzióban.
Tetszik a 9.5, de van hibája is bőven.
Pl van egy oldal, amit a 9.47 teljesen jól megnyitott, de a 9.5 nem kezeli jól.
Az oldal konkrétan a a magyar felsőoktatásban használt NEPTUN.
Remélem a 9.6-nak már nem jelent gondot.

Lali_ 2008.09.20. 21:22:15

Nyáron a neptun még jó volt 9.5-el, azóta volt valami verzió frissítése, amióta nem megy egészen...

pawaki 2008.10.01. 22:17:01

Valóban nem a neptun fogja nyerni a legjobb weblap címet...:D
süti beállítások módosítása