Magyar Opera

Egy kis polírozás (b10051)

Azt hiszem tartózkodnom kell a továbbiakban az olyan kijelentésektől, hogy "az Opera már nem" illetve "ma már biztos nem" és ehhez hasonlók, hiszen az Operás srácok mindig rámcáfolnak. Önkritikám oka: új előzetes jelent meg - 24 órán belül már a második. A buildszám csak hármat lépett előre, és ez csak apróbb változásokat takar. Viszont ezek tesznek egy böngészőt kiemelkedővé, hiszen ezek csiszolják szinte tökéletesre.

Hosszú változatlanságot követően tegnap megújult az Opera gúnyája, ami összességében találkozott a felhasználók tetszésével. Tökéletes, mindenkinek tetsző skin persze nincs, de az új változattal kapcsolatban számos jogos kifogás merült fel. A legfrissebb előzetes nagyrészt ezeknek az "érdességeknek" az eltüntetésére hivatott.

Opera "Sharp" változások

  • nagyobb kontraszt az akív és inaktív fülek megjelenése között
  • nagyobb kontraszt az inaktív fülek háttere és szövege között
  • világosabb háttér a paneleken
  • a Kezdőlap gomb alapértelmezetté vált
  • a színsémák kontrasztjának finomhangolása (a többi skin-t is érinti)
  • a görgetősávok láthatóságának javítása
  • a gombok mérete nem növekszik meg, ha aktívak
  • a https oldalakon szebb hátteret kapott a biztonsági státusz ikonja
Tovább...

Kémprogramok elleni védelem az Operában!

Miután a szokásos pénteki patront már tegnap ellőtte a fejlesztőcsapat, a mai napra egy más jellegű, ám szintén nagyon örömteli hírrel szolgáltak. Az Opera böngésző mindig is kényesen ügyelt a felhasználók biztonságára. Ezt a szoftverek sebezhetőségeit nyilivántartó honlapok adatai évek óta tanúsítják. Az utóbbi időben az Internet rohamos terjedésével viszont már nem csak a szoftverhibáktól, hanem "önmaguktól" is meg kell megvédeni a felhasználókat. Persze senki sem önmaga ellensége, de akarva-akaratlanul egyre több bajt okozhat magának az óvatlan netező. A veszély a honlapokról érkezik és különböző alakokat ölthet.

Opera figyelmeztető üzenet

Mára szinte mindenki tisztában van az adathalász (phishing) oldalak létezésével. Ezek megtévesztésig hasonlítanak valamely ismert oldal megjelenésére, de valójában csak a bizalmas (és értékes) adataink megszerzése vezérelte létrehozóikat. Ezek ellen vezette be 2006-ban az Opera a phishing szűrőt. Később a védelem növelése érdekében szerződtek a Phistank és a Netkraft nevű szolgáltatókkal, amelyek a naprakész, adathalász oldalakat tartalmazó listát szolgáltatták.

Tovább...

Új bőrben (b10048)

Az egyik legutóbbi blogos hozzászólásomban egy direkt kérdésre azt kezdtem el fejtegetni, hogy az Opera 9.5 már nem fog különösebb változáson átesni, legalábbis a megjelenést illetően. Nos, alig telt el pár óra, és az RSS olvasóm kapást jelzett az Desktop Team honlapjáról. Előzetes ilyenkor? Igen! És mi a legkomolyabb változás - az Opera új alapértelmezett felületet kapott! A metaformózis komoly mértékű, ez bitekben is lemérhető. A telepítő ugyanis igen tekintélyes - nagyjából másfél megabájtos - méretnövekedésen esett át, így már eléri a 8,8 MB-ot!

A változások egy része már a telepítőben látható. A design a korábban belinkelt Opera háttérképekre hajaz, egész profi beütése van (még egy árulkodó jel, miszerint közel a véglegesnek szánt változat). A fő változás az alapértelmezett skin-t érintette. A fejlesztők nemes egyszerűséggel "pengének" tartják az új megjelenést. Szándékuk szerint egy letisztult, egyszerű ikonokkal operáló bőrt alkottak, és igazat kell adnom nekik. Persze nincs olyan skin, ami mindenkinek a tetszését egyformán elnyerné, de a többi, nem hivatalos bőrrel összevetve szerintem simán ott van az élmezőnyben. Mivel az Operában pofonegyszerű a bőrök cserélgetése, mindenkinek javaslom, hogy tegyen vele egy próbát.

Tovább...
süti beállítások módosítása