Magyar Opera

Opera 9.5 - hamarosan!

Opera 9.5 - hamarosan!

Néhány háttérkép:

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr64493798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.05.29. 18:03:59

Na de mi lesz a hibákkal? Vagy mindenképpen egyszerre akarnak kijönni a Firefoxszal? Az szomorú lenne :(

email 2008.05.29. 18:18:44

Ez érdekes... Főleg az utolsó build után.

madve2 2008.05.29. 18:18:54

Igazából még az egyszerre kijövés is késő, hiába kiáltoznák, hogy Kestrel Just Released, senki sem fog rájuk figyelni a nagy rókamóka közepette. Mivel előbb meg nem fog sztem kijönni (FF már RC-knél tart, ami, bár nem próbáltam, jót jelent elvileg, az Opera elmúlt pár buildje pedig azért még egyértelműen vállalhatatlan =)), lehet, hogy inkább pont meg kéne várniuk, amíg az FF3 megjelenése körüli hepaj lecsillapodik (esetleg még át is csábulhat 1-2 felhasználó, aki túl sokat várt az új verziótól - pl. normális letöltések =P - és ha látja, hogy no, megint egy új böngésző, kipróbálja =)). Amúgy jól néznek ki ezek a háttérképek, csak az a kámingszún néz ki egy kicsit bután, a piroshátterű notebookos ebből a szempontból jobb volt (persze értem én, nem az a célja ezeknek, hogy tényleg háttérképnek használd, hanem a feszült várakozás marketing jelentőségű kifejezése, de akkor is). Ha lesz megjelenési dátum, gondolom lesz Countdown Widget is =)

fraki 2008.05.29. 18:56:18

Hát igen, elég bugos még mindig, és regressziók is vannak.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.05.29. 19:18:59

NAGYON remélem, hogy nem követik el újra a 9-es verzió bevezetésének hibáit. Sajnos a közeli kiadás mellett szólnak a sűrűn érkező előzetesek.

Az a helyzet, hogy az Opera marketingje egy kalap... Még egy bemutató videóra sem bírnak összeszedni angol anyanyelvű egyéneket, csak erős akkcentussal beszélőket. Szerintem egyértelmű, hogy meg kell várni az FF3 kiadását, sőt, annak a lecsengését is. Nekem úgy tűnik, hogy pillanatnyilag azon vannak, hogy éppenséggel BEELŐZZÉK az FF3 megjelenését! Nem értem a sietséget. Aki nem Opera felhasználó, azt egy bugos bögésző továbbra sem győzi meg, sőt! Aki meg Operát használ, az az előzetesek segítségével folyamatosan naprakész maradhatott. Most komolyan, nekünk a végleges verzió milyen komoly pluszt nyújt a garantált stabilitáson, és a remélt bugmentességen (ami most veszélyben van) kívül? Eltelik 2-3 hét, meg a kezdeti (mesterséges) eufória, majd jönnek tovább a weekly-k...

A Mozilla halasztotta a megjelenést a bugok miatt, ezt minimum elvárnám az Operától. Pláne amíg nem ez a piacvezető böngésző.

A mostani változatból sok minden hiányzik, például bele kellene kezdeni a JS kezelés sebességének jelentős növelésébe, mert az FF3 bizony gyorsabb. Az Opera egyik jelszava pedig a sebességre épít. A másik ilyen a szinkronizált dolgok köre. Lehet vitatkozni a többivel, de a keresőmotor-szinkronizációját nem implementálni szerintem óriási hiba lenne (pláne, hogy nem tűnik bonyolultnak): A könyvjelzők szinkronizációjába is építhetnének némi intelligenciát, legalább mappánként választható legyen, hogy szinronizáljon-e vagy sem.

Még nem beszéltem a bugokról és a regressziókról, természetesen ezeket - funkcióstop mellett - tűzzel-vassal irtani kellene

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.05.29. 19:21:30

Még arról sem szóltam, hogy a minialkalmazások is eléggé kurtán furcsán működnek még...

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.05.29. 19:30:04

Nem igazán tudok hozzászólni, mert csak stabil verziókat használok ('ejj, ráérünk arra még' jelszóval), de nem lenne jó az FF árnyékában kijönni szerintem sem...

Valakiember (törölt) 2008.05.29. 20:28:42

Sztem az Opera ne siesse el a dolgokat...
Várjon csak szépen, és javítgassa csak a hibákat...
Teljes mértékben ráérunk a 9.5 véglegesítésére...

Eddig mindíg is azzal szivatom a FF-seket, hogy a FF-t kiatták kritikus hibbákal. A hibajavítást is kiatták, amin megint csak kritikus hiba volt...

Nehogy az Opera is ezt csinálja, mert akkor meg pláne vissza tudnak vágni a FF-sek.
Eddig nem tuttak, ugyanis szerencsére az Opera nem bug-os... Legalábbis nem kritikusan...

törölt-felhasználó (törölt) 2008.05.29. 20:58:46

Na igen, nálam is az volt a indító oka a váltásnak az Opera 9.0 érkezésekor, hogy a Firefox álandóan összeomlott, aztán ezt csinálta vagy 5-6 frissítésen keresztül, Operában meg végre volt Adblocker (akkor még nem ismertem a filter.ini-s trükköket), így nem is igazán tűnt fel az a néhány bug a FF után. :D

Én is visszatértem 9.27-re a bugok miatt, épp azért várom egy BUGMENTES 9.5 érkezését és nem egy előrehozott bugokkal telit, amit megint foltozgathatok weekly-kkel.
Nálam a stabilitás nagyon fontos tényező.

macskafaraok 2008.05.29. 22:48:01

Végülis a yahoo mail megy vele...
Sorry, ez még elég bug-osnak tűnik, kár lenne hamar kijönni...

:) 2008.05.30. 01:36:56

azt azert nem szabad elfeledni, hogy ezek snapshotok, gondolnak egyet, es svn-bol buildelik az eppen aktualis allapotban levo kodot, (ami mivel fejlesztes kozben van, bugos, meg fele nem muxik a dolgoknak)

Mycronet 2008.05.30. 08:17:06

Én nem csodálkoznék, ha kiadnák a végleges verziót akkor mikor kijön az firefox. Látom mindenki bedölt ezeknek a rossz buildek-nek. A szoftver gyártók, olyanok mint az f1-es csapatok, nem mindíg azt a teljesítményt mutatják mint kellene, igy lehet altatni az ellenfelet. :)) Az opera leht, hogy jóval elörébb jár, mint az hiszitek. Az egyikk ismerősöm egy nagy szoft cégnél dolgozik és ő mondta, hogy szokszor ők is taktikáznak. ki adnak egy szar bétát, stb... miközben elöttük már egy jóval stabilabb verzió van.
Lehet ezt csinálják az operások is, hisz szinte mindíg ugyanazon hibák jönnek vissza.

Mycronet 2008.05.30. 10:11:22

Madve2: hozzászólása!
"Igazából még az egyszerre kijövés is késő, hiába kiáltoznák, hogy Kestrel Just Released, senki sem fog rájuk figyelni a nagy rókamóka közepette."

Én úgy godolom, hogy ha jóval előbb, vagy később jönne ki az új opera, akkor sem figyelne rá senki, legalábbis a nagy firefox rajongók biztos nem. Én pl: az új firefoxot nem szoktam kipróbálni, ha mégis akkor édesapám gépén, mivel ő azt használja.
Egyébként én utánajártam, egyes emberek mit, zabálnak a firefoxon?! Van pár haver, és egyéb ismerősöm akik foxot használnak, és kérdéseimre őszinte választ adtak. Nem lepődtem, meg tulságosan a válaszok hallatán, sőt...
"A kiegészítők miatt, hisz a fox-hoz tényleg rengeteg van, és ezt többre tartják, mint a gyosaságot, vagy a megbizhatóságot."
Apám pl: odavan a firefox-ba beépülő időjárás előrejelzésért, és őneki ez maga a megváltás. Szereti, mert beépül a személyes sávba, ezáltal mindíg szemelött van, nem úgy mint a hülye operás widget-ek, melyek lebegnek mint békafos a levegőbe. Aztán ott van még a zoom funkció, és még sorolhatnám tovább.

Én mint nagy opera rajongó, csak nevetni tudok rajta, már csak azért is mert mikor mondtam, hogy zoom funkció alapban van az operában rá se hederítettek, minha csak a falnak beszélnék.

törölt-felhasználó (törölt) 2008.05.30. 10:49:12

Kihagy neki pont annyi helyet a sidebaron, ahol a touchtheSky összecsukva elfér és beállítja a mindig felül nézetet.
Bár Vistán már a beépített Sidebar is megoldja a problémát.
A zoom meg Operán mindent nagyít, FF-on meg a képek nagyításához is külön kiterjesztés kell.

A FF userek 80%-a olyan kiterjesztéseket használ Firefoxban is, ami Operában létezik, esetleg jóval kisebb erőforrásigényű userscript segítségével pótolható.
Én pár hónapja végigböngésztem pár FF add-ons-t, hogy mikre lenne szükségem, hogy a FF tudja mindazt, amit az Operában használok, mindazonáltal, hogy bizonyos kiterjesztések összeakadnának, bizonyos funkciók nincsenek vagy nem úgy vannak benne és annyira tele van zsúfolva némelyik különböző feature-ökkel, hogy a 90%-át nem használom, a maradék 10% meg úgy el van rejtve emiatt, hogy csak plusz 3 kattintással érhetem el...stb

Amúgy én már csak azért is ki fogom próbálni a FF 3.0-t, mert kíváncsi vagyok arra az erőforrásigény csökkenésre, meg a gyors indulásra. Lecserélni biztos nem fogom, de talán ha olyan lesz, amilyennek elképzelem, akkor IE7 helyett berakom másodlagos böngészőnek, amit leginkább havonta 2-3 alkalommal használok 1-2 ótvarabb embedded tartalomnál, ami nem megy Opera alatt.

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.05.30. 12:17:15

Muhaha, szedtem Opera theme-t Fx alá, most már ha muszáj, azt is kényelmesebben tudom használni... csak az a hülye tabsor a címsor alatt van. Nem látom benne a logikát, de ez kb olyan, hogy a hardcore C-sek a pointerséget jelző *-t a változó nevéhez fűzik, közben az a típus része elvileg, szóval logikusabb lenne a típusnév mellé...

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.05.30. 12:18:03

Ja, amiért az előző komment elkezdtem írni: a blog írói tudnának egy statisztikát közölni, hogy milyen arányban látogatják az oldalt az egyes böngészők? Érdekelne, hogy mennyire túlsúlyos az Opera a tematika miatt...

Viktor 2008.05.30. 18:26:23

Nem pont ideillő kérdés, de az Opera 9.5 kap majd valami ráncfelvarrást esztétikailag? Nem mintha olyan ronda böngésző lenne, de szvsz lecserélném az ikonját egy szebbre (és Dock kompatibilisre), meg "belül" is lehetne egy kicsit szépítgetni (persze nem ilyen csillivilli dolgokra gondolok).

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.06.05. 21:47:28

Viktor: A mostanihoz képest feltehetően nem fogsz jelentős változást látni. Átskinnelni meg már régóta át lehet. A 9.5 elsősorban a háttérben meghúzódó dolgok javítására törekszik (M2 levelező, levelek tárolása, javított renderelő motor, új JS motor, Opera Link, keresés a teljes előzményekben). Jelentős új funkciókat és a kezelőfelület komolyabb átdolgozását az Opera 10-től várhatjuk.
süti beállítások módosítása