Magyar Opera

Kémprogramok elleni védelem az Operában!

Miután a szokásos pénteki patront már tegnap ellőtte a fejlesztőcsapat, a mai napra egy más jellegű, ám szintén nagyon örömteli hírrel szolgáltak. Az Opera böngésző mindig is kényesen ügyelt a felhasználók biztonságára. Ezt a szoftverek sebezhetőségeit nyilivántartó honlapok adatai évek óta tanúsítják. Az utóbbi időben az Internet rohamos terjedésével viszont már nem csak a szoftverhibáktól, hanem "önmaguktól" is meg kell megvédeni a felhasználókat. Persze senki sem önmaga ellensége, de akarva-akaratlanul egyre több bajt okozhat magának az óvatlan netező. A veszély a honlapokról érkezik és különböző alakokat ölthet.

Opera figyelmeztető üzenet

Mára szinte mindenki tisztában van az adathalász (phishing) oldalak létezésével. Ezek megtévesztésig hasonlítanak valamely ismert oldal megjelenésére, de valójában csak a bizalmas (és értékes) adataink megszerzése vezérelte létrehozóikat. Ezek ellen vezette be 2006-ban az Opera a phishing szűrőt. Később a védelem növelése érdekében szerződtek a Phistank és a Netkraft nevű szolgáltatókkal, amelyek a naprakész, adathalász oldalakat tartalmazó listát szolgáltatták.

Az oldalakon azonban más veszély is fenyeget, név szerint az ún. malware, ami a vírusok, trójaiak, kémprgramok és más nem túl kellemes programocskák összefoglaló neve. Ezek kérés nélkül települnek az óvatlan (és védtelen) látogató gépére, mindenfél kellemetlenséget okozva a végtelen pop-up áradattól kezdve a rendszerinstabilitásokig és az anonim spamküldözgetésig. Ezen programok ellen az Opera továbbra sem véd meg, mindenkinek javasolt a megfelelően konfigurált tűzfal és vírusírtó használata. Viszont a kétes hírű oldalak meglátogatásakor immáron figyelmeztetés fogad minket.

Természetesen az Opera erejéből nem futja a kérdéses oldalak listájának naprakészen tartására, nem is volna tanácsos hozzáértők helyett saját kútfőből építkezni. Ezért az Opera szövetkezett a Haute Secure szakembereivel, akik - olyan nagy nevek segítségével, mint a Google vagy a Phistank - ellátják a böngészőt a legfrissebb feketelistával. Egyelőre nem kell mást tenned, csak feltenni a legfrissebb, megújult skin-t tartalmazó előzetest, és felkeresni a tesztoldalt. A funkció egyelőre passzívan működik, később lehetőségünk lesz majd jelenteni az általunk felfedezett veszélyes oldalakat, ezzel is növelve az Internet biztonságát.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr71507182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZeGa 2008.06.06. 18:37:45

Helyes legyen csak minnél biztonságosabb!

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.06.06. 18:41:16

Kellett, mert nem szabad lemaradni a Firefox mögött :). Ettől függetlenül minden időben üdvözlendők az efféle törekvések.

madve2 2008.06.06. 19:44:13

Amúgy már most van egy gomb arra, hogy jelentsd a gonosznak tűnő oldalakat, bár lehet, hogy még nem működik (nyomj Alt+Entert, és a megjelenő ablakban)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.06.06. 19:47:08

a régi elsősorban adathalászat ellen védett (pl. hamis banki oldalak, ahol megadhattad a jelszavad). A mostani pedig kifejezetten a kémprogramok, illetve ezek lelőhelyei ellen véd. Hasonló, de nem teljesen ugyanaz.

Dixon 2008.06.06. 20:48:02

"Miután a szokásos pénteki patront már tegnap ellőtte a fejlesztőcsapat"
Úgy tűnik nem lőtte el ma is van előzetes és ezekszerint a szerdai előzetest kaptuk meg késve.

törölt-felhasználó (törölt) 2008.06.06. 20:58:48

Na igen. Sokkal jobb, mint amikor szemináriumon vannak és hetekig nincs új build. :D
süti beállítások módosítása