Magyar Opera

A javítás javítása (b10034)

Alig két napja jelent meg a legutolsó build, mégis érkezett egy újabb a mai napon. A mostani tempót látva azonban nincs ebben semmi meglepő. Pláne, ha figyelembe vesszük, hogy legutóbb került bele pár olyan "funkció" is, ami aligha volt tervbe véve. Az idő rövidsége miatt jelentős változtatások nem történtek, csak apróbb polírozások. És - természetesen - kijavították a meglehetősen zavaró újrarajzolási problémát.

A Firefox meglehetősen gyorsan fejlődik. Kijavították az elődváltozat egyik legkomolyabb hibáját, a túlzott memóriaéhséget, az új verzió már meglehetősen takarékosan bánik a RAM-al. Az Opera - sajnos - ezen a téren (is) némi lemaradásban van, a fejlesztők tehát próbálnak tenni ellene. Ígéretük szerint a mai előzetes kevesebb memóriát igényel, aminek a mértéke nem ismert számomra. A további változtatások egy része a Dragonfly-t érinti, ami viszont még mindig nem működik, ha a JavaScript le van tiltva... Lássuk, mi van még!

Ismert hibák!

  • a Dragonfly nem működik, ha a JavaScript le van tiltva
Tovább...

Látogatói statisztikák

Azt hiszem, újra eljött az ideje annak, hogy egy kis statisztikát tegyünk közzé a blog látogatottságával kapcsolatosan (főleg, hogy már kommentben is kértétek). Mivel a statgép egy ideje bedöglött, kénytelenek vagyunk a Google Analyticsre és a blog.hu saját statisztikáira hagyatkozni, pedig én személy szerint a statgépet jobban szerettem. Igaz, hogy az Analytics azt is megmutatja, hogy mit vacsoráztak a látogatók a múlt héten, de azt, hogy valójában honnan jönnek a látogatók, eddig a statgépről tudtam meg a legkönnyebben. Ez ugyanis pontosan azt az oldalt mutatta meg, ahonnan a látogatók jöttek, míg a blog.hu és az Analytics csak a domaint jeleníti meg, az aloldalt már nem (vagy én tudom rosszul?).

A legfontosabb adat egy Opera blogon természetesen a böngészők eloszlása. Ez az adat hosszú idő óta eléggé változatlan, kb. 50-60% között ingadozik az Opera folyamatosan, utána következik a Firefox kb. 20-25%-kal, és végül az Internet Exlorer valamivel kevesebbel. Azt hiszem, ilyen szép statisztikával nem sok más oldal büszkélkedhet :) Bárcsak ilyen lenne máshol is. Ha az alapján nézzük a böngészőeloszlást, hogy mennyi időt töltenek el a lapon, akkor még nagyobb a különbség: Opera 78%, Firefox 12%, IE 6%, vagyis látszik, hogy főleg az operások olvasgatják hosszabb ideig a blogot, ami amúgy nem igazán meglepő. Az új látogatók esetében a böngészők aránya kb. egyenlően, egyharmad arányban oszlik el.

Tovább...

Opera 9.5 - hamarosan!

Opera 9.5 - hamarosan!

Néhány háttérkép:

Munka, munka, munka... (b10024)

Úgy tűnik, a fejlesztők mostanában nagyon rákapcsoltak. Kell is, ha komolyan gondolták a nyári megjelenést. Itt és most kedvünk szerint eldönhetjük, hogy előrehozott pénteki előzetessel van dolgunk, vagy már felesleges is rendszert keresni a megjelenésekben, egyszerűen örüljünk neki. Annál is inkább tehetjük ez utóbbit, mert mostanában az előzetesek deklarált célja a stabilitás növelése, és a regressziók (azon hibák, amelyeket egyszer már kijavítottak, de újra megjelentek) kiküszöbölése volt. Ennek jeleként a friss build-ben javításra került az a Tom's Hardware-es hiba, amivel az eggyel korábbi előzetes használatakor szembesültem. Soha lassabb hibajavítást!

Persze ez csak egy a változások közül. A stabilitásnövelésen túl jutott energia más javításokra is, például már kevesebbet késlekedik a böngésző indulása, ha sok könyvjelzővel rendelkezünk. Ezen kívül a Mac platform is megkapta a maga javításait, a Dragonfly pedig végre jobban integrálódik a böngészőbe. Mostantól alapértelmezetten nem külön ablakban nyílik, hanem a böngészőn belül, a lap alján egy osztott ablakban. Bezárni az Eszközök menü Haladó almenüjében lehet, a Close Developer Tools pontra kattintva (úgy tűnik, itt lesz még egy kis munkája Karajnak). Ha nem szimpatizálsz ezzel a megjelenési formával, akkor a régit is visszaállíthatod, ehhez kattints erre a sajátgombra (nyilván csak ebben a build-ben működik). Mindezekről alább részletesebben olvashattok, de előbb jöjjenek a hibák.

Ismert hibák!

  • a Dragonfly nem működik, ha a JavaScript le van tiltva
  • a Hivatkozott tartalom mentése másként opció nem mindig működik
  • a Dragonfly egyáltalán nem működik (csak Mac)
  • az oldal kirajzolásával kapcsolatos problémák a görgetés során
  • a levelezőben nem látszódik a szöveg kijelölése
  • a Kukában levő e-mail-ek olvasatlannak jelölése törli azokat
Tovább...

Te miért szereted az Operát?

A My Opera egy olyan listát készít az Opera böngészőről, amelyben összefoglalják, hogy miért szeretik az emberek az Operát. Ilyen listát persze sokat lehet találni a weben, de a mostani egy úgymond hivatalos verzió lesz, hiszen a mi visszajelzéseink alapján állítják majd össze a legnépszerűbb funkciók listáját és leírását.

Az elkészült listára így később lehet direkt hivatkozni az Opera oldalán (valószínűleg lesz fordítás is), és lesz belőle nyomtatható, designos verzió is reklámcélokra.

Ha te is részt akarsz venni ebben, írd meg, hogy te mi miatt szereted az Operát! Írhatsz egyenesen az Operának is (angolul, a választ a Competition answer mezőbe írhatod), vagy írd meg itt, és én a határidő előtt beküldöm a válaszokat az Operának. A határidő június 10.

süti beállítások módosítása