Magyar Opera

Új bőrben (b9745)

Péntek = új előzetes. Ez a képlet szerencsére már elég régóta stabilan tartja magát, és most sincs ez másképpen. A megadott információk alapján a legfrissebb változat sok javítást hoz magával, minimális új hiba mellett. Remélhetőleg a felhasználók visszajelzései alapján sem kerül fel új elem a hibalistára.

Az ismert hibák között rendhagyó sort találhatunk, amely szerint az előző build-ben az IMAP funkcióba egy súlyos hiba került bele, ami akár belső adatvesztéshez is vezethet. A hiba főképp a hitelesítést igénylő szervereket érintette, főbb tünetei: meglévő fejléc mellett hiányzó szövegtörzs, valamint e-mail duplikátumok megjelenése. Az új build elvileg mentes ettől a bugtól, de nem javítja ki az előző változat által okozott problémákat. A sors furcsa fintora, hogy éppen tegnap próbáltam ki a Google-féle IMAP kapcsolódási lehetőséget, és a dolog nem volt problémamentes. Az új build-el stabilabb a kapcsolat is, az előző hajlamos volt levelek letöltése közben elmélázni, a mostani gond nélkül, egyszerre leszedte az összes fejlécet, de most sem mindig írja ki a feladót. Az előző változatnál tapasztalt levélküldési problémáim is megoldódni látszanak, szóval az irány jó. Amint az az eddigiekből kitűnik, a javítások zöme a levelezővel és a Windows-os megjelenéssel kapcsolatos.

Ismert hibák (mindenképpen olvasd el!)

  • az eszköztippek furcsán jelennek meg (csak Unix)

Fontosabb változások

  • ráncfelvarrások az XP-ben és Vista-ban található bőröknél
  • e-mail rendezéssel kapcsolatos javítások
  • IMAP szinkronizációs javítások
  • már a megfelelő fül záródik be, ha bezáráskor a fülek minimalizálása be van kapcsolva
  • a bezárás gomb újra piros
  • javítva a hibás HTTP azonosítás (csak Mac)
  • biztonságos kapcsolattal rendelkező IRC csatornákkal kapcsolatos javítás
  • a Gyorshívó-elemek frissítési idejének szinkronizálása javítva
  • kezdetleges támogatás a rekurzív mbox fájlok importálásához
  • állapotsáv ikonja már csak akkor animálódik, ha éppen szinkronizáció zajlik
  • /notrayicon parancssori opció támogatása Windows alatt is
  • levélküldéssel kapcsolatos problémák javítása
  • eltűnő levéltörzsekkel kapcsolatos probléma javítva
  • fejlesztések a Gyors előre funkcióban (pl. engadget.com, ebay.com esetében)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltések

Menü elrejtése

Miután beállítottuk és testreszabtuk az Operánkat, nemigen használjuk a fenti Fájl, Szerkesztés és hasonló menüket, így csak a helyet foglalja. Mire várunk még, tüntessük el sajátgombok segítségével!

Opera menüjének elrejtése

Sajátgombok beüzemelése

Kattints az alábbi linkre, majd az Opera kérdésére válaszolj Igen-nel. Ekkor a gomb bekerül a sajátgombjaid közé (Shift+F12 > Gombok > Saját gombok). Innen pedig már csak a megfelelő helyre kell húzni.

Menükezelő gombok

Ezzel készíthetsz a menü helyére egy gombot: Menü gomb

Ezzel csak megjelenítheted vagy eltüntetheted a menüsávot: Menüsáv megjelenítése / rejtése

Ezzel a gombbal szintén a menüsávot kapcsolgathatod ki, illetve be, de hosszan nyomva meg is nyitja a menüt: Menüsáv megjelenítése / rejtése

Amennyiben a menüdet elrejted, de úgy érzed, hogy valamikor még szükséged lehet rá, akkor lehetőleg ne töröld le az elrejtő/megjelenítő gombot. A kezdősávon csücsülve például nem zavar sok vizet.

Van lehetőség a menü egyes részeihez is sajátgombokat rendelni, ezeket itt találod.

Mi várható az Opera új fejlesztői eszközeiben?

Chris Mills, a Dev.Opera egyik szerkesztője írt egy bejegyzést az OperaWatch-on, hogy mire számíthatunk majd a soron következő fejlesztői eszközökben, amiket beépítenek az Operába. Az előző változat elég egyszerűre sikeredett, amely ugyan néhány kezdő webfejlesztőnek így is segítséget nyújthat, de az öreg rókák (!) csak mosolyognak rajta (lásd Bártházi András leírását a Developer Console-ról). Még a hardcore Opera rajongók is sokszor inkább a Firefoxhoz fordulnak, ha debugolásról van szó.

Ez azonban hamarosan megváltozhat, mert az Opera már gőzerővel fejleszti a következő eszközcsomagot, amely állítólag mindent tartalmazni fog, amire egy webfejlesztőnek szüksége lehet a hibakereséshez és teszteléshez. Az első beta verzió ezekből az eszközökből várhatóan 2008 második felében érkezik meg, és többek között a következő funkciókat fogja tartalmazni:

  • DOM és CSS inspector, amely lehetővé teszi a CSS és a JavaScript ellenőrzését és módosítások azonnali alkalmazását
  • JavaScript változók figyelése
  • egy proxy, amellyel külső eszközön lehet debugolni tartalmakat, például egy webalkalmazást, amely Opera Mobile-ban vagy konzolon fut. Ez ráadás lesz a többi elérhető debug eszközhöz képest.

Az eszköz természetesen nem fog minden elkézelhető dolgot tartalmazni, de mivel folyamatosan fejlesztik, így sorra kerülnek bele majd az új funkcionalitások.

Egy másik nagy előnye lehet majd az Opera webfejlesztő eszközeinek a gyorsaság, mivel a fejlesztés során az egyik legfontosabb kitétel, hogy az eszköz egyszerű és gyors maradjon.

Lásd még: Valódi webfejlesztő eszközök Operában is?

Forrás: Opera Watch

Mit szeretnél látni a következő Opera Miniben?

Az Opera Mini 4 pár hónapja jelent meg, és az újításoknak köszönhetően továbbra is rendkívül sikeres maradt, hasonlóan az előző verziókhoz. Természetesen az Opera Mini csapata nem állt meg a fejlesztéssel, hanem már javában készítik az új verziót.

A további tervezéshez a fejlesztőknek most szükségük lenne a kívánságainkra, szeretnék látni, hogy az aktív felhasználóknak mi hiányzik még a böngészőből, milyen új funkciókat látnának szívesen, valamint akik kipróbálták, de nem használják a Minit, mit hiányoltak belőle, amiért lemondtak róla.

A fenti kérést az Opera Watch tette fel, és oda várják a válaszokat, így ha tudsz angolul, írhatod azonnal az eredeti blogba a kívánságaidat. Ha nem tudsz angolul, akkor a visszajelzésedet írd ide, és én pár naponta lefordítom, és átmásolom az Opera Watch oldalára, hogy biztosan eljussanak a fejlesztőkhöz.

Szóval ha segíteni akarsz az Opera Mini fejlesztőinek, akkor válaszolj az alábbi kérdésekre:

  1. Milyen új fejlesztéseket és funkciókat szeretnél látni a következő Opera Miniben?
  2. Van olyan mobilkészülék, amelyiket szeretnéd, ha támogatná az Opera Mini?
  3. Van-e olyan ötlteted, amivel javíthatnánk a böngészést az Opera Minivel?

A válaszokat előre is köszönjük.

A CIB bank nem támogatja a legbiztonságosabb böngészőt

Sokat hallottunk mostanában a CIB bankról, mivel év elején egyesültek az Inter-Európa bankkal, és ez kicsit nagyobb falatnak bizonyult, mint gondolták (lásd pl. Kispad, index, Homár). Mostanra úgy látszik, visszatértek a normális kerékvágásba, ám sajnos még így is elég döcögősen megy a szekér. Ami kivágta nálam a biztosítékot, az a következő "válasz" volt a honlapjukon a Kérdések és válaszok rovatból:

A CIB Internet Bank október óta nem működik Opera böngészővel. Miért?

A CIB megvizsgálta a honlapját felkereső felhasználók böngészőpreferenciáját, és ennek megfelelően az Internet Explorer, valamint a Firefox támogatását biztosítja ügyfelei számára. Ez a honlapunkat felkereső, összes felhasználó 99%-ának megfelelő elérést biztosít.

Ez így önmagában is elég érdekes válasz, hiszen persze hogy nem használják a kedves felhasználók az Opera böngészőt, ha egyszer abban nem működik az internetbank. 22-es csapdája.

Tovább...
süti beállítások módosítása