Magyar Opera

Opera 9.27 - biztonsági frissítés

Ma megjelent az Opera stabil verziójának egy újabb frissítése, az Opera 9.27. Az eddigiekhez hasonlóan most is biztonsági hibák miatt kellett frissíteni, de pár egyéb javítás is belekerült. Lássuk, mik voltak a mostani változások:

  • biztonsági hiba javítása a hírcsatornák feliratkozásánál megnyíló ablakkal kapcsolatban
  • biztonsági hiba javítva a canvas patterns átméretezésekkel kapcsolatosan
  • a billentyűzet kezelése javítva a jelszómezőkben
  • javítottak egy stabilitási hibát a BitTorrent letöltésekkel kapcsolatosan
  • javítottak egy stabilitási hibát az Acid3 tesztben
  • javítás az OSX nyomtatási ablakkal kapcsolatban (csak Mac)
  • további stabilitási javítások

Mivel az új verzió több biztonsági javítást is tartalmaz, ezért a frissítés mindenkinek ajánlott!

Opera 9.27 letöltése

Opera Mini 4.1 beta - a telefonod legjobb barátja

Bár tegnap már megjelent egy kósza hír, hogy elérhető az Opera Mini új betája, hamar kiderült, hogy csak áprilisi tréfáról volt szó. De azért nem állt messze a igazságtól, mert ma már valóban kiadták a következő verzió előzetesét. A verziószámból kitűnik, hogy ez csak egy kisebb fejlesztés, de azért került bele pár hasznos újdonság. Lássuk, mik ezek.

Automatikus URL kiegészítés

Az Opera Mini ezentúl megpróbálja kiegészíteni a webcímeket gépelés közben, így megkönnyítve az amúgy sem túl egyszerű bevitelt a telefonokon. A kiegészítést alapvetően a könyvjelzők és az előzmények alapján próbálja kitalálni. Igen hasznos újítás!

Keresés a lapon

Mostantól sokkal egyszerűbb egy szót vagy egy kifejezést megtalálni a betöltött lapon (nézd meg a videót is, hogyan működik ez). A keresővel könnyen és gyorsan megtalálhatsz bármilyen szövegrészletet, ami a lapon található.

Lapok mentése

Mostantól az olyan telefonokon, amelyeken van JSR-75, lehetőség lesz a betöltött weblapok lementésére, amelyeket így offline, kapcsolódás nélkül is meg lehet nézni. A kiegészítő azért szükséges, hogy az Opera Mini elérhesse a telefon fájlrendszerét.

Fájlok letöltése és feltöltése

Mostantól a JSR-75-tel rendelkező telefonokon már az Opera Miniben is lehetőség lesz a fájlok letöltésére vagy feltöltésére, eddig ehhez a beépített böngészőt kellett használni. Így már tölthetsz le fájlokat a telefonodra, és adhatsz meg csatolmányokat a levelezőben, vagy tölthetsz fel képeket a telefonodról a blogodba.

Tovább...

Napi hírek

Nos, a heti hírek formátum nem igazán vált be úgy, ahogy azt terveztük, úgyhogy mostantól átállunk napi hírekre. Lássuk, mi történt az elmúlt 24 órában az Opera háza táján.

  • Visszatértünk a régi designra, mivel az új nem működött megfelelően minden böngészőben, főleg az Internet Explorer 6-ban, márpedig a látogatók több, mint fele ezt használja. Kis javítások persze még várhatóak.
  • A My Opera csapata rájött, hogy rengeteg munkaórát töltenek el azzal, hogy az oldal minden böngészőben egyformán jelenjen meg, mégpedig amiatt, mert először megírják a szabványos megvalósítást, amit aztán később addig kell alakítani, amíg rendesen működik Internet Explorerben is. Úgyhogy most kipróbálták ugyanezt fordítva: először Internet Explorerre fejlesztettek, és meglepődve tapasztalták, hogy ez gond nélkül ment a többi böngészőkben, módosítás nélkül! Igaz, hogy így nem lesz szabványos a kód, de a lényeg az, hogy mindenhol jól jelenjen meg a lapjuk. Ezért mától csak Explorerre írják az új kódokat.
  • A Desktop Blog a múlt héten érte el az Opera egyik belső verziójával a 100/100-as eredményt az Acid3 teszten. A fejlesztők viszont tovább dolgoztak a megvalósításon, és a hétvégén sikerült találjanak egy rejtett, nem dokumentált részt a tesztben (ún. Easter Egg-et), amit gyorsan meg is valósítottak, így elsőként sikerült átlépniük a 100-as pszichológiai határt a teszten, ezért aztán az Opera jelenleg már a 106/106-os eredménynél tart, amit a mellékelt kép tanúsít. David Storey, a fejlesztés vezetője azt mondta a hírre, hogy reményei szerint, ha a fejlesztők együtt dolgoznak majd a WebKit fejlesztőivel, akár még egy imaginárius eredményt is elérhetnek.

Az Opera legújabb eredménye az Acid3 teszten

Ha a nap folyamán esetleg újabb hírek jönnek, akkor a listát bővítjük.

Tovább...

Lassú nettel is böngészhetsz gyorsan!

Bár manapság, a szélessávú internet aranykorában már a nosztalgia mindent megszépítő ködébe vész a csiripelő modemes internet, de azért még messze nincs mindenhol kolbászból a vezeték, és vannak még olyan esetek, helyek, amikor az egyszeri ember mégis rákényszerül egy lassú internet használatára. Érdekes élmény mindenesetre.

Én nemrég kellett netezzek egy kb. 20-30 Kbites kapcsolaton (!!), és csak azt tudtam ajánlani a tulajnak, amiről már réges-rég írtam, hogy kapcsolja ki a képeket, és netezzen úgy, hogy csak a gyorstárazott képek jelenjenek meg. Ettől elég jól begyorsult a net, de még mindig nem volt az igazi. Sajnos akkor még nem tudtam, hogy ennél sokkal jobb megoldás is van, amivel még gyorsabb netet lehet faragni egy ilyen matuzsálemi kapcsolatból.

Létezik ugyanis egy olyan program, ami éppen az ilyen lassú kapcsolatra van optimalizálva, mivel egy központi szerveren előkészíti a lapot, betömöríti, lekicsinyíti a képeket, így már csak a tömörített adatokat kell letölteni, ami jóval kisebb, mint a normál weblap, ezáltal sokkal gyorsabb. Ismerős? Bizony, az Opera Mini éppen így működik. És az Opera Minit a számítógépen is használhatod, ráadásul a felbontással sem lesz problémád, mivel akár 1280x1024 felbontást is megadhatsz neki. Lássuk, hogyan működik mindez.

Opera Mini az asztali gépen Opera Mini az asztali gépen

Tovább...
süti beállítások módosítása