Magyar Opera

Tanulj webfejlesztést az Operától, magyarul

Nemrég adtunk hírt arról, hogy az Opera egy ingyenes cikksorozatot készített, amely felöleli a webfejlesztés szinte minden részletét, ráadásul olvasmányos és rendkívül hasznos formában. Már akkor eldöntöttem, hogy ebben segítenem kell nekik, úgyhogy neki is álltam a fordításnak. Mivel a téma már eléggé túlmutat ennek a blognak a keretein, így indítottam egy másik blogot (Webes szabványok), ahová a fordításokat fogom tenni. Persze a CC lincenc értelmében ezeket bárhová át lehet majd másolni, úgyhogy semmi akadálya, hogy más oldalakra vagy gyűjteményekbe is átkerüljön (persze forrásmegjelöléssel).

Ha csatlakozni szeretnél a fordításhoz, küld egy emailt (kattints fent a nevemre), és felveszlek téged is szerkesztőnek. Válassz magadnak egy szimpatikus cikket az Opera oldaláról, és már fordíthatsz is. Publikálás előtt még átolvasom, és megpróbálom majd közös nyelvezetre hozni a cikkeket, úgyhogy nem az sem gond, ha nem tökéletes mindenütt a fordításod (az enyém sem az). Egyébként reményeim szerint heti egy-két új fordításra számíthattok az új oldalon.

Ha hibát, elírást találsz a jelenlegi fordításokban, cikkekben, azt kérlek itt jelezd!

Akár már el is kezdheted az olvasást: Webes szabványok

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr84568342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Glanthor · http://glanthor.blogspot.com 2008.07.15. 07:48:48

Nemszorosan ide, de leesett az állam: GMailban az új felület jött be magától :O Mindenféle disablebrowsercheck és egyéb bűvészkedés nélkül, default. WOW

törölt-felhasználó (törölt) 2008.07.15. 09:03:44

Jééé...vannak még csodák gugliéknál is. :D Meg már a HTML formázó eszköztár is újra látszik levélírásnál.
Pár hete nálam is volt, amikor kilépett magától a disablebrowsercheck-es Gmail2-ből (gondolom lejárt az autologin), majd amikor visszaléptem fast forward-al az alap mail.google.com/mail/ címen jött be a Gmail2, majd legközelebb visszadobott a régire. Gondolom tesztelgettek.
Mondjuk van még mit fejleszteni Operás felületen. Ha FF-nek maszkolod, akkor a PPS-es csatolmányoknál is van már régóta slideshow, ami müxik is Operával (meg ki tudja még mi).

Glacies 2008.07.16. 10:52:57

csekály angol tudással, de nagy lelkesedéssel hozzá fogtam lefordítani lefordítani a 3., "How does the Internet work" c. leírást, egészen türhetően megy, csak pár kifejezést nem értek :(
"Cue theme music": ezt értem, de hogy kerül ez egy webes szabványokról szóló leírásba?
"nun-turned-nanny": ez azt jelenti, hogy apácából-dadává lett?
"we have kept things simple for computers": ezt a mondatot nem tudom összerakni

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.07.16. 11:04:48

Glacies, meghívtalak szerkesztőnek, hogy majd tudd feltenni a fordításodat. A végén majd én közös nevezőre hozom az eddigiekkel :)

A másodikhoz itt egy kis segítség, ebből van az idézet szerintem: www.musicalmuzeum.hu/szovegek/muzsika.txt
Ebben valami apácák daláról van szó, egyszerűen írj apácát, vagy próbáld kihámozni, hogy mi ez :)

A harmadik, mondjuk: Szerencsére a számítógépek dolgait nem bonyolítottuk el túlságosan.

littlemat 2008.08.10. 20:06:09

Végigolvastam az eddigieket. Nagyon jók lettek. Tetszik, hogy a képekre is odafigyeltek.
Néhány gépelési hiba előfordul, de nem jegyeztem fel őket, nem is annyira zavaró. (És egy helyesírás-ellenőrző is első körben kidobja őket.)

meneruwa 2008.08.11. 16:26:46

sajnálom hogy nem tudok segíteni a fordításban, nem tudtam hogy ennyire haladtok vele, de nagyon jó munka. köszi szépen a kitartó munkátokat az összes fordítónak. nagyon jó lesz pláne ha készen lesz, remélem minnél többen elolvassák majd.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.08.11. 16:29:39

igen, a helyesírás-ellenőrzés egyelőre elmaradt, de ezt pótolom (és sokan jelezték, hogy átolvassák...). Most szabadságon vagyok, de nemsoká folytatom.
süti beállítások módosítása