Magyar Opera

Ezernyi minialkalmazás

Mintegy öt és fél hónappal ezelőtt már írtam egy hosszabb bemutatót az Opera 9 egyik fő újításáról, a minialkalmazások (widgetek, kütyük, bigyók...). Az azóta eltelt időben nem sokat változtak a cikkben felvetett jelenségek (például az automatikus minialkalmazás frissítő opció azóta sem készült el). Egy dolog viszont változott, méghozzá nem is keveset: jelentősen megnőtt a letölthető minialkalmazások száma. Az Opera Watch honlapján örömmel jelentették be, hogy a számuk elérte az ezret. Ennek némileg ellentmond, hogy a hivatalos honlapon jelenleg "csak" 994 widget érhető el, de a mérföldkő elérése már csak rövid idő kérdése.

Ennek apropóján újra megvizsgáltam a felhozatalt, és találtam is szép számmal hasznos és szórakoztató újdonságokat. Természetesen a már korábban bemutatott minialkalmazások készítői sem pihentek, szinte mindegyik widgetből készült (általában nem is egy) újabb változat. Akit ezek érdekelnek, minden további nélkül használhatja a korábbi cikkbeli linkeket. Mostani vizsgálódásunkban azonban csak még be nem mutatott eszközök szerepelnek.

Tovább...

Lesznek-e kiterjesztések az Operában?

A kiterjesztések kérdése állandóan visszatérő téma az Operával kapcsolatban. Az Internet Explorer, a Firefox, a Maxthon mind támogatja a kiterjesztéseket, sőt a Firefox esetében a minimalizált alap funkciókat nézve inkább a kiterjesztések adják a böngésző népszerűségét. Az Operánál az ingyenessé válása óta azt kérték a legtöbben a fejlesztőktől, hogy készítsenek végre egy olyan API-t, amellyel kiterjesztéseket lehetne adni az Operához. Régebben ezt az Opera kategorikusan, mostanában már inkább udvariasan, de még mindig elutasítja. Ennek okairól többet is megtudhatunk Tim Altman blogjából.

A kiterjesztések hiányát az Operában nagyon sokszor azzal indokolják, hogy nincs igazán szükség rájuk, hiszen az Opera alapból nagyon széleskörű funkciókészlettel rendelkezik. Ez igaz, viszont azt is látni kell, hogy az Opera egyszerűen nem veheti fel a versenyt például a Firefox kiterjesztéseinek gazdagságával. Kiterjesztésekkel elméletileg bármit meg lehet tenni, míg az Opera funkciói korlátozottak, a hardcore Firefox felhasználók könnyen elérhetik azt a pontot, amikor a böngészőjük már jóval többet tud, mint az Opera. Másrészről az Opera alap telepítése fényévekkel többet tud, mint egy alap Firefox vagy Internet Explorer telepítés, és a legtöbb felhasználó (bármelyik böngészőben) nem használ kiterjesztéseket. Ennek fényében az Opera logikája jobban beválik, hiszen azoknak is rendelkezésére állnak a fejlett funkciók, akik egyébként nem ismerik őket, és nem tudják mire valók. Éppen ezért kezdte a Firefox is jobban fejleszteni a böngésző alap részét, olyan szolgáltatásokat építve bele, amelyek addig is elérhetőek voltak kiterjesztésekben (és nagy részük régóta elérhető volt az Operában). Ez viszont csak egy csendes többség, a véleményformáló "hangosak" elég aktívan használják a kiterjesztéseket.

Tovább...

Megjelent az Opera Mini 3.1

Ma újabb verzió jelent meg a népszerű telefonos böngészőből, amelyben ezúttal szerencsére nem a funkciók bővítésére koncentráltak, hanem arra, hogy minél több hibát kijavítsanak. A hibajavítások miatt minden telefonon ajánlott a jelenlegi Opera Minit frissíteni az új verzióra. Egyetlen nagyobb újdonságként az RSS csatornák rendszerezése került bele a frissítésbe, a többi módosításról és javításról lapozás után olvashatsz.

Innen töltheted le az Opera Mini 3.1-es verzióját: http://www.operamini.com/

A jelenlegi hibák javítását elsősorban az tette lehetővé, hogy sokan visszajeleztek a hibákról az Operának. Ha te is hibát találsz, akkor nagyon fontos, hogy próbálj meg valamilyen módon visszajelezni. Ezt megteheted angol nyelven az Opera Mini fórumon, az Opera hibabejelentő oldalán. Ha nem tudsz angolul, akkor írd le a hibát pontosan itt a blogon, és én elküldöm helyetted a hibajelentést.

Az Opera Mini nemrég ünnepelte az első születésnapját, ennek örömére 1000 darab "Opera Powered" feliratú csuklópántot küldtek azoknak, akik születésnapi üdvözletet küldtek nekik. Ha te is küldtél ilyet, akkor lassan kezdheted figyelni a postát, ugyanis a leveleket csak tegnap adták fel az ajándékokkal, és gondolom pár napba biztosan beletelik, mire ideérnek.

Tovább...
süti beállítások módosítása