Magyar Opera

Lesznek-e kiterjesztések az Operában?

A kiterjesztések kérdése állandóan visszatérő téma az Operával kapcsolatban. Az Internet Explorer, a Firefox, a Maxthon mind támogatja a kiterjesztéseket, sőt a Firefox esetében a minimalizált alap funkciókat nézve inkább a kiterjesztések adják a böngésző népszerűségét. Az Operánál az ingyenessé válása óta azt kérték a legtöbben a fejlesztőktől, hogy készítsenek végre egy olyan API-t, amellyel kiterjesztéseket lehetne adni az Operához. Régebben ezt az Opera kategorikusan, mostanában már inkább udvariasan, de még mindig elutasítja. Ennek okairól többet is megtudhatunk Tim Altman blogjából.

A kiterjesztések hiányát az Operában nagyon sokszor azzal indokolják, hogy nincs igazán szükség rájuk, hiszen az Opera alapból nagyon széleskörű funkciókészlettel rendelkezik. Ez igaz, viszont azt is látni kell, hogy az Opera egyszerűen nem veheti fel a versenyt például a Firefox kiterjesztéseinek gazdagságával. Kiterjesztésekkel elméletileg bármit meg lehet tenni, míg az Opera funkciói korlátozottak, a hardcore Firefox felhasználók könnyen elérhetik azt a pontot, amikor a böngészőjük már jóval többet tud, mint az Opera. Másrészről az Opera alap telepítése fényévekkel többet tud, mint egy alap Firefox vagy Internet Explorer telepítés, és a legtöbb felhasználó (bármelyik böngészőben) nem használ kiterjesztéseket. Ennek fényében az Opera logikája jobban beválik, hiszen azoknak is rendelkezésére állnak a fejlett funkciók, akik egyébként nem ismerik őket, és nem tudják mire valók. Éppen ezért kezdte a Firefox is jobban fejleszteni a böngésző alap részét, olyan szolgáltatásokat építve bele, amelyek addig is elérhetőek voltak kiterjesztésekben (és nagy részük régóta elérhető volt az Operában). Ez viszont csak egy csendes többség, a véleményformáló "hangosak" elég aktívan használják a kiterjesztéseket.

Egy másik érv a kiterjesztések mellett, hogy a beépített funkciókészlettel nem lehet lefedni minden egyes ember igényét anélkül, hogy ne árasztanák el a böngészőt teljesen felesleges funkciókkal. Az Operánál ezt sokszor lehet hallani: miért van benne levelező, mikor az nekem nem kell, miért van benne torrent, miért van benne IRC? Az Opera éppen ezért próbálta ezeket a funkciókat "elrejteni", így ha nem használjuk, nem is zavarnak. Ha nincs levelezőfiók beállítva, a levelező sehol sem jelenik meg. De ott van, a háttérben be van töltve hozzá a kód, bármikor készen áll a futásra, feleslegesen kötve le a rendszer erőforrásait, és ez sokakat nagyon zavar (annak ellenére, hogy az Opera mérete még így is kisebb, és kevesebb memóriát használ, mint a Firefox, az Internet Explorerről nem is beszélve).

A kiterjesztések gyakori ellenérve, hogy megnövelik a biztonsági kockázatot, hiszen bármilyen külső, bizonytalan forrásból fel lehet tenni kiterjesztéseket, amelyek ki tudja mit csinálnak a háttérben. Másrészt a kiterjesztések instabillá tehetik a böngészőt is, vagy két, egyébként jól működő kiterjesztés ütközhet egymással, ha egyszerre futnak. Ezek lehetséges problémák, de a Firefox és a Maxthon kiterjesztéseinek a sikere azt mutatja, hogy ilyen esetek csak elvétve jelentkeznek, és egyáltalán nem jellemzőek. A Firefox elfut akár 100 kiterjesztéssel is.

A fentiekből jól látszik, hogy az Opera mindeképpen jól járna a kiterjesztések bevezetésével. Ez erősítené és bővítené az Opera aktív közösségét, meggyőzhetne sok Firefox felhasználót, bővítené az Opera lehetőségeit, és lehetőséget adna egy egyszerű "alap-Opera" készítésére.

Sajnos az Operába a kiterjesztéseket egyáltalán nem egyszerű beépíteni. Az Opera nem véletlenül kisméretű: a fejlesztés során nagyon vigyáznak arra, hogy minden kódrészlet egyszerű és érthető maradjon, ezért lehet olyan speciális platformokra is átvinni, mint például a Nintendo Wii. A kiterjesztések nagy valószínűséggel nem lennének platformfüggetlenek, így sokkal nehezebb lenne a különböző funkciókat az összes Opera változat között szinkronizálni.

Biztos vagyok benne, hogy az Operánál is visszatérő téma a kiterjesztések lehetősége, és én örülnék neki, ha valamilyen szinten bevezetnék ezt a lehetőséget. Egyelőre azonban erre kicsi az esély, az Opera következő verziójára egy olyan funkciót ígérnek, amilyen még egyik böngészőben sem szerepel, és a kiterjesztések biztosan nem ilyenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr2039100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

primusz 2007.02.22. 14:25:43

Vicces, hogy előjött ez a kiterjesztés téma.

Ha jól emlékszem kb. egy éve pont volt itt egy kis eszmecsere arról, mire is lesznek jók a widetek.
Úgy rémlik, akkor volt aki azt mondta, a widgetekkel annyira rugalmassá lehet majd tenni az Operát, hogy az csak na.

Néhány félig-nagyon laikus kérdés:

Minden fontosabb Firefox, Maxthon stb. kiterjesztés elkészíthető lenne widget formában?
Ha lenne jól megírt, hasznos widget (webapp jellegűek, színvonalúak), akkor tényleg szükség van a kiterjesztésekre?
Ha igen, akkor mi a francért nem írnak promóból az Opera fejlesztői?
Van egyáltalán értelme a kiterjesztések + widgetek kombónak?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.02.22. 14:30:19

Hát... ha jól emlékszem, inkább azt mondtuk, hogy a widgetek NEM helyettesítik a kiterjesztéseket, mert nem arra valók. Widgetekkel nem lehet kiváltani a kiterjesztéseket, néhányat igen, de a legtöbbet nem, ezért is nem említettem őket, mert ebben a témában a widgetek nem sok vizet zavarnak.

Penge · http://pengemester.try.hu 2007.02.22. 16:18:05

"nem veheti fel a versenyt például a Firefox kiterjesztéseinek gazdagságával."

Igen, ahogy a memóriazabálásával sem, mert ha Opera szintre fejleszted a kiterjesztésekkel, ahhoz minimum 2 giga ram kell. Nem a kiterjesztések hiányával van a gond leginkább, hanem, hogy sokan nem ismerik az Opera rengeteg funkcióját, ahogy egyes fórumhozzászólásokból le lehet szűrni, ha meg ide irányítom őket, akkor gondolom lusták végigolvasni, mert később, ha megint előjön a téma, ott folytatják ahol abbahagyták.
Nagyobb reklám kéne neki, ennyi. Meg a levelezőt sem ártana fejleszteni, hogy támogassa a HTML formázásokat. Meg pár finomítás. Pl a spamnek jelölt leveleknél nem tölti le a távoli képeket...stb

Nekem személy szerint addig nincs gondom a kiterjesztések bevezetésével, amíg a jelenlegi funkciók megmaradnak külön kiterjesztés telepítése nélkül és nem növeli meg nagyon a memóriafogyasztást, valamint a maga a böngésző sem lassul.
De inkább sok oldal normális megjelenítésére gyúrhatnának.

nor 2007.02.22. 19:01:46

"2 giga ram kell"
Nyilván ;-) azért fut nekem a Firefox jelenleg 20 kiterjesztéssel* és 100-nál több megnyitott tabbal is ugyanolyan gyorsan és stabilan mint alapállapotban. Fél gigánál kicsit kevesebb ram van a gépben.

(* Régebben volt kb. 40 is gond nélkül.)

Penge · http://pengemester.try.hu 2007.02.22. 20:37:33

Nekem 512MB rammal 19 kiterjesztéssel (2.0.0.1) 3x-4x annyi ramot zabál, mint az Opera és a procit is jobban terheli. Pedig 2-10 tab szokott általában nyitva lenni egyszerre. És ha azt nézem, akkor ez még mindig csak egy böngésző pár kényelmi kiterjesztéssel felruházva. Semmi mailkliens, FTP, IRC...stb
De nem csak én panaszkodtam az erőforrászabálására, pedig állítólag a 2.x verziókban már javították ezeket a dolgokat.

smv · http://www.verse.hu 2007.02.22. 23:17:05

Lehet, hogy kevésbé elegáns, de én egy mIRC szintű scriptelési lehetőségnek is bőven örülnék.

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.02.23. 17:27:54

Olvastátok? még sem lesz mai uj opera verzió(talán szerdán vagy következő pénteken) Akkor télleg komoly lehet, ha 3 hét kell hozzá....

poo 2007.02.23. 17:34:15

Én a kitejesztések és az oldalak +jelenítése miatt Firefoxot használnék, ám mégis 2 éve Operát használok, pont a Foxy mem kezelése miatt. Kijön 1 új verzió, már rakom is fel, hátha javították, de sajna eddig nem, pedig próbálkoztam a Foxy fórumokon található mem.zabálás csökkentésére vonatkozó about:config piszkálásokkal, de sokat nem használnak, 1edül a memória felszabadítása ablak minimalizáláskor ami tényleg müködik. Egyébként a Foxy mindenféle kiterjesztés nélkül sokat fogyaszt, főleg olyan oldalakon ahol sok kép van. Szóval én ezért Operázok, ha ők is elmennének mem.zabálás irányába és így mindkét böngésző nagyfogyasztó lenne, valszeg a Foxyt használnám. Ám addig Opera!:)

beef 2007.02.23. 21:15:38

Igazából nem hiányzik a kiterjesztés, ha kellene akkor úgy is ott a Firefox :)
Tényleg, nem tudja valaki, hogy lehetne rávenni Operát, hogy ha valami letöltésre kattintok utána ne dobja előre a "Letöltések" ablakot?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.02.23. 21:21:06

Mondasz valamit :)

A Letöltések ablakban nézd meg a Nézet menüt.

beef 2007.02.24. 00:04:19

Karaj, kösz az infót, megtaláltam. Mindig tanul az ember valami újat ;)

Penge · http://pengemester.try.hu 2007.02.25. 23:55:20

Már az is nagy előrelépés lenne, ha a Greasemonkey scripteket átírnák, hogy az Opera is normálisan futtassa, mert alig van olyan, ami rendesen müxik.

ng 2007.03.13. 12:58:48

Nem lehetne a firebug lite-ot átszabni valahogyan hogy mehessen oldalsávban?
süti beállítások módosítása