Magyar Opera

Opera Developer Console

Vendégként ez az első bejegyzésem itt, ezért mindenekelőtt üdvözlet minden Opera iránt érdeklődőnek. Magamról annyit, hogy nem vagyok Opera rajongó, de elismerem azokat a dolgokat, amiket az Opera mint böngésző és mint cég nyújt. Ebből a nézőpontból talán jóval kritikusabb képet tudok majd festeni, és ez remélem előnyére is válik a bejegyzéseimnek.

Ezután a kis intermezzo után: az Opera Developer Console lesz a téma, mely az Opera legfrissebb előzetesében jelent meg, így várhatóan bekerül a következő stabil Opera verzióba is. A sorban ezzel a lépéssel az Opera eléggé lemaradt, először a Firefox-hoz, majd az Internet Explorerhez, azután a Safarihoz jelentek meg a fejlesztőket támogató kiegészítések. A legfejlettebb továbbra is a Firefox ebben a tekintetben, és sajnos az Opera sem lépett akkorát, hogy elkezdjek gondolkodni az átálláson. Ennek ellenére egy nagyon fontos, és első lépésnek nem is rossz eszközt kaptunk, mely ha a Firefox Firebugját nem is, de a többi böngésző lehetőségeit egész jól veri (hozzátenném, a Safari ilyen irányú lehetőségét nem próbáltam még, csak olvastam róla).

Még egy kiegészítést tenni kell: az egyes böngészőkhöz főként kétfajta eszközt különböztethetünk meg. Az egyik az eszköztár, a másik pedig a konzol. Az eszköztár segítségével különböző manipulációkat végezhetünk főként az oldalon, lekérdezhetünk ezt-azt, átállíthatunk dolgokat, stb., általában specifikus, konkrét dolgokon, dolgokat. A konzol egy mélyebb betekintést és módosítási lehetőséget ad a kezünkbe, de jobban is kell értenünk hozzá. Az Opera ez utóbbi lehetőséget kínálja.

Tovább...

Webfejlesztő előzetes! (b8713)

Két hét lázas fejlesztés után újra hallat magáról az Opera PC-s változatokért felelős részlege. Mint az nyilván a címből is kiderül, egy újabb előzetes megjelenéséről van szó. A jövevény lajstromszáma b8713, ami közepes mértékű ugrásnak nevezhető (verziószám: 9.20). A változások listája mindenesetre egész terjedelmes. A legfontosabb újítás, hogy ebben a verzióban már megtalálható a jövőbeni Opera-féle webfejlesztő eszköztár előzetes verziója, egyelőre még csak ismerkedési célzattal:

  • az adobe.com oldalán eltűnt a szükségtelen vízszintes görgetősáv
  • tovább csiszoltak a csalás elleni védelmen
  • javítottak a proxy-ra történő beléptetésen
  • fejlesztői eszköztár hozzáadása (Eszközök -> Haladó -> Developer Console)
  • a javascript görgetési eseményei aktiválódnak az egérgörgő használatakor
  • mester jelszó érvényességi idejével kapcsolatos hiba javítása (csak Unix)
  • osztott X memória hozzáadása. Jelentős gyorsulás várható tőle (csak Unix)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Kapcsolódó linkek:

süti beállítások módosítása