Magyar Opera

Opera Backup - mentsd le az adataidat!

Többször is volt már szó a blogon arról, hogy hogyan lehet az Operához kapcsolódó adatokat elmenteni, viszont ez eddig azt jelentette, hogy meg kellett keresni a kapcsolódó fájlokat, és kézzel elmenteni vagy visszaállítani, ráadásul sok esetben még az útvonalakat is ki kell javítani a visszaállításkor, ha egy másik rendszeren, vagy egy másik Operába akarjuk az adatokat importálni.

Szerencsére erre többé nincs szükség, mert egy lelkes felhasználó készített egy egyszerű, ám egészen okos backup eszközt az Operához, ami a fenti feladatokat pár kattintás után automatikusan elvégzi. Az OperaBackUP 2.0 megtalálja az összes telepített Operát a gépen a beállított profilokkal együtt, ezután csak ki kell választani a megfelelőt verziót, majd azt, hogy mit szeretnénk elmenteni, és már megy is a mentés.

Az OperaBackUP minden Operához kapcsolódó adatot képes elmenteni, és ezeket bármelyik másik Operába be lehet vele importálni, mivel az útvonalalakat automatikusan kijavítja. Így többek között lementhetjük vele a könyvjelzőket, a leveleket, a partnereket, az előzményeket, a jelszavakat, a különböző beállításokat, ráadásul nem csak a profil adatait tudja elmenteni, hanem a teljes telepítést is.

A backup persze akkor jó igazán, ha rendszeres, és erre is van lehetőség: a megadott mentésre be lehet állítani egy periódust is, így a program automatikusan megismétli a teljes backupot naponta, hetente vagy havonta.

A backup egyébként egy könnyen kezelhető, dátumozott, csomagolt cab fájlba kerül, így ha véletlenül nem áll rendelkezésre a backup program, akkor is vissza lehet állítani az adatokat egy kis kézimunkával, bár ezt csak a hozzáértőknek ajánlom.

Lapozás után részletesebben is bemutatjuk a programot. Sajnos magyarul még nem érhető el, de megpróbálok készíteni hozzá egy fordítást, ha lehetséges, de a leírás alapján szerintem az is elboldogulhat vele, aki nem beszél angolul.

Tovább...

Navigációs sáv használata

Az Opera böngészőnek van egy Navigációs sáv nevű eszköztárja, ami a weboldalokon belüli navigálást hivatott egyszerűsíteni, elvileg. Én speciel nem használom, egyrészről azért ,mert a legtöbb oldalon sajnos nem működik a gonosz webes fejlesztők miatt, másrészről meg elveszi a helyet a weboldalból. Ennek ellenére simán lehetnek olyanok, akik aktívan használják és nem tudnák elképzeli az Operát eme funkciója nélkül, hasonlóan a kezdősávhoz, amit a felhasználók rakattak vissza a fejlesztőkkel. Tehát legyünk kedvesek, odafigyelők a többi embertársaink iránt, és gondoljunk az Operát és navigációs sávot használók egyre gyarapodó csoportjára: weboldalunk, blogunk, portálrendszerünk(!) építésekor ne feledkezzünk meg erről a pár sorról. Portálrendszereknél utólag is lehet különböző trükkökket alkalmazni, de az lenne a legjobb, ha alapból beépítenék.

Tehát lássuk a csoda html kódokat, amikkel a navigációs sáv elemeit kitölthetjük. Ezeket a <head> </head> elemek közé kell beírnunk, a <title> után. (Itt egy egyszerű példa, a forráskód megtekintéséhez jobb egér katt az oldalon és válaszd ki a Forráskód menüpontot. )

A kódok közül vannak statikusak és dinamikusak. A Kezdőlapra kattintva minden oldalról ugyanoda kell jutnunk, tehát statikus. Viszont van legalább két dinamikus tag, az Előző és a Következő. Hiszen ha van mondjuk három darab html oldalam, név szerint az 1.html, 2.html és a 3.html, akkor az 1.html oldalba másra kell hivatkozni a Következő tagnál, mint a 2.html oldalban lévő Következő tagjánál. Értelemszerűen 1.html-ben a 2.html-re, a 2.html-ben a 3.html-re kell hivatkozni. Tehát ezeket hívhatjuk dinamikusnak. Azért írtam, hogy legalább 2 darab dinamikus tag van, mert az Első és az Utolsó tagokat különbözőképpen lehet értelmezni ha egy menüpont alatt további menüpontok vannak. Lehet úgy is értelmezni, hogy az Utolsóra kattintva az utolsó almenüre jutunk, de úgy is, hogy az utolsó főmenüre. Én inkább az utóbbira gondolok, és akkor csak 2 darab dinamikus tagunk van. Jó hír viszont, hogy a 2 vagy 4 dinamikus tagon kívül mindegyik statikus, tehát azt egy portálrendszer motorjába csak egyszer kellene beírni.

Navigációs sáv

Tovább...
süti beállítások módosítása