Magyar Opera

Navigációs sáv használata

Az Opera böngészőnek van egy Navigációs sáv nevű eszköztárja, ami a weboldalokon belüli navigálást hivatott egyszerűsíteni, elvileg. Én speciel nem használom, egyrészről azért ,mert a legtöbb oldalon sajnos nem működik a gonosz webes fejlesztők miatt, másrészről meg elveszi a helyet a weboldalból. Ennek ellenére simán lehetnek olyanok, akik aktívan használják és nem tudnák elképzeli az Operát eme funkciója nélkül, hasonlóan a kezdősávhoz, amit a felhasználók rakattak vissza a fejlesztőkkel. Tehát legyünk kedvesek, odafigyelők a többi embertársaink iránt, és gondoljunk az Operát és navigációs sávot használók egyre gyarapodó csoportjára: weboldalunk, blogunk, portálrendszerünk(!) építésekor ne feledkezzünk meg erről a pár sorról. Portálrendszereknél utólag is lehet különböző trükkökket alkalmazni, de az lenne a legjobb, ha alapból beépítenék.

Tehát lássuk a csoda html kódokat, amikkel a navigációs sáv elemeit kitölthetjük. Ezeket a <head> </head> elemek közé kell beírnunk, a <title> után. (Itt egy egyszerű példa, a forráskód megtekintéséhez jobb egér katt az oldalon és válaszd ki a Forráskód menüpontot. )

A kódok közül vannak statikusak és dinamikusak. A Kezdőlapra kattintva minden oldalról ugyanoda kell jutnunk, tehát statikus. Viszont van legalább két dinamikus tag, az Előző és a Következő. Hiszen ha van mondjuk három darab html oldalam, név szerint az 1.html, 2.html és a 3.html, akkor az 1.html oldalba másra kell hivatkozni a Következő tagnál, mint a 2.html oldalban lévő Következő tagjánál. Értelemszerűen 1.html-ben a 2.html-re, a 2.html-ben a 3.html-re kell hivatkozni. Tehát ezeket hívhatjuk dinamikusnak. Azért írtam, hogy legalább 2 darab dinamikus tag van, mert az Első és az Utolsó tagokat különbözőképpen lehet értelmezni ha egy menüpont alatt további menüpontok vannak. Lehet úgy is értelmezni, hogy az Utolsóra kattintva az utolsó almenüre jutunk, de úgy is, hogy az utolsó főmenüre. Én inkább az utóbbira gondolok, és akkor csak 2 darab dinamikus tagunk van. Jó hír viszont, hogy a 2 vagy 4 dinamikus tagon kívül mindegyik statikus, tehát azt egy portálrendszer motorjába csak egyszer kellene beírni.

Navigációs sáv

Akkor most már nézzük magukat kódokat: A "<link rel=" után kell írni, hogy melyik navigációs elemet definiáljuk , a "href=" után meg értelemszerűen a hivatkozást kell megadnunk, ami lehet relatív ("index.php"), vagy abszolút is (http://magyaropera.blog.hu/index.php).

Kezdőlap: <link rel="home" href="index.html"> A kezdőoldalunkat definiálhatjuk vele.

Tárgymutató: <link rel="index" href="targymutato.html"> Ha nagyon igényesek vagyunk, akkor létrehozhatunk egy külön tárgymutató oldalt is, főleg komolyabb oldalaknál lehet hasznos. Portálrendszereknél az amúgy is létező - e107-nál legalábbis van egy Google oldaltérkép nevű plugin - oldaltérképre juttathatjuk a felhasználókat.

Tartalom: <link rel="contents" href="tartalom.html"> Szintén saját oldalt készíthetünk ennek a bemutatására.

Keresés: <link rel="search" href="kereses.html"> Portálrendszerünk keresőjéhez juttathatjuk a felhasználót, vagy létrehozhatunk egy olyan html oldalt, amibe beteszünk egy Google keresőt, amivel kiválaszhatjuk, hogy a mi oldalunkon, vagy a teljes weben keressen.

Szójegyzék: <link rel="glossary" href="szojegyzek.html"> Blogok esetében ez leginkább az úgynevezett címkefelhőt, vagy a címkéket jelentheti.

Súgó: <link rel="help" href="sugo.html"> Értelemszerűen egy kis segítséget nyújthatunk a felhasználóknak. Ha például egy webes áruházról van szó, akkor általános alapinformációkat tartalmazó oldalra irányíthatjuk a vásárlót ha a Súgóra kattint.

Első: <link rel="first" href="elsofomenu.html"> Az első főmenüre, (ami gyakran megeggyezik a kezdőoldallal) vagy almenüre juttat.

Előző: <link rel="previous" href="elozo.html"> Az előző menüre juttat, vagy ha egy képnéző oldalról van szó, akkor az előző képet mutatja.

Következő: <link rel="next" href="kovetkezo.html"> A következő menüre juttat, vagy ha egy képnéző oldalról van szó, akkor a következő képet mutatja.

Utolsó: <link rel="last" href="utolsofomenu.html"> Az utolsó fő-, vagy almenüre mutat.

Továbbá az Első, az Előző, a Következő és az Utolsó tag használható arra is, hogy az első, előző, következő, valamint a legfrissebb blogbejegyzéshez vezessen, tehát a felhasználása sok mindentől függ, például az oldal típusától, a főmenük számától. Egy sima blognál, ahol csak jönnek egymás után az írások és csak egy főmenü van, ott nyilván az előző és következő írások mutatásának van értelme és nem a menüváltásnak, mert nincs menü.

Fel: <link rel="up" href="http://magyaropera.blog.hu"> Ha minden igaz, akkor ez azt jelenti, hogy ha mondjuk a http://magyaropera.blog.hu/2007/07/04/letoltes_1 oldalt olvasom, akkor a Felre kattintva mondjuk a http://magyaropera.blog.hu/2007/-hez jutok. A Ctrl+Backspace-hez hasonlóan feljebb lép egy hivatkozással, csak itt én mondhatom meg, hogy hova menjen ilyenkor a felhasználó. Ez akkor hasznos, ha egy hivatkozás visszalépésnél nincs elérhető oldal. Ez is lehet maga a főoldal.

Copyright: <link rel="copyright" href="copyright.html"> Szerzői jogainkat tudathatjuk a felhasználóval ezen a lapon.

Szerző: <link rel="author" href="szerzo.html"> A weboldal szerzőit mutatja be, impresszumnak is szokták nevezni.

Tehát kedves portálrendszer fejlesztők, weboldal készítők, ha írjátok a következő CMS motort - legyen az WordPress, PHP-Nuke, Joomla vagy e107 - akkor legyetek olyan kedvesek, hogy ezt a pár igen egyszerű dolgot sem felejtitek ki. Vegyetek példát az Indextől, akiknél legalább a figyelmesség jelei mutatkoznak. A céges weboldalakon meg különösen javasolt a használata, mert így a cég kapásból kap az Opera felhasználóktól egy nagy pirospontot, másrészt ezzel a teljesen ingyenes marketingfogással elhitetheti a felhasználóval, hogy itt a legkisebbel is foglalkoznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr87248288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZsoltP 2009.05.29. 21:29:43

Sajnálattal vettem észre, hogy szerintem ez a remek lehetőség az opera.om-os oldalakon sincs használva. Nem kicsit volt eglepő...
süti beállítások módosítása