Magyar Opera

Van UI a nap alatt

Azt mondják, a külső nem fontos. Nos, a belső tartalom valóban sokat számít, de a kinézet biztos, hogy nem hanyagolható el, gondoljunk csak az ápolatlan emberekhez fűződő (v)iszonyunkra. De, hogy ne kalandozzunk el ilyen messzire: elegendő a Vista Aero, a Beryl vagy a Mac OSX megjelenésének sikerét vizsgálni. Lelkünk mélyén mindannyian szeretjük a szépet. Egy logikus, ízléses felhasználói felület (user interface - UI) sokat emel egy program használhatóságán és élvezeti értékén, hiszen ez az, amit nap mint nap látunk, ez teremt kapcsolatot a szoftver és az ember között.

Persze a szép fogalma körülírható ugyan, de precízen nem definiálható, hiszen mindenkinek más az ízlése, és nem ugyanazt tartjuk jónak sem. Szerencsére ezt a programok alkotói is hamar észrevették, ezért ma a legtöbb alkalmazás esetén lehetőség van a felhasználói felület megváltoztatására

Az Opera böngészőnek természetesen ebből a szempontból sem kell szégyenkeznie. Sőt, túlzás nélkül állítható, hogy a megjelenése alapján is az élmezőnybe tartozik. Ennek a cikknek a célja, hogy ismertesse azokat a formázási lehetőségeket, amelyekkel egyéni szempontok figyelembe vételével a lehető legtöbbet hozhatjuk ki kedvenc böngészőnkből.

Ha felhasználó felületről van szó, akkor általában két dolgot értünk ezen fogalom alatt. Az egyik a vizuális megjelenés, ami a gombokon használt ikonok milyenségét és úgy általában a grafikai elemeket jelenti. A másik fontos terület inkább az ergonómia témakörébe tartozik. Ez az elrendezés, idegen szóval layout, ami a gombok, kapcsolók és a további vizuális elemek síkbeli elhelyezkedését, láthatóságát (vagy nem láthatóságát) érinti. Ezen dolgok együttes megváltoztatásának hatására a böngésző szinte újjászületik, mintha egy másik programot használnánk, ami általában jó hatással van a felhasználóra is. Nézzük tehát ennek a lépéseit!

Bőrök

Az egyszerűbb feladat a vizuális elemek felfrissítése. Ez - sok más programhoz hasonlóan - az Operában is a bőrök cseréjével oldható meg legkönnyebben. A bőrök (skin-ek) itt olyan tömörített állományokat jelentenek, amelyek nagy számú, az ikonokat és más grafikai elemeket ábrázoló képeket tartalmaznak. Ebből következik, hogy bizonyos alapvető tudás birtokában magunk is készíthetünk saját bőrt. Mi most azonban ezzel nem foglalkozunk, hiszen a már meglévő bőrök közül is nehéz választani nagy számuk és igényességük miatt.

Az Opera rendelkezik egy beépített bőr kezelő funkcióval, ami jelentősen megkönnyíti a dolgunkat. Ha meg szeretnénk változtatni a program megjelenését, kattintsunk jobb gombbal bárhol a felhasználói felületen, és válasszuk a Testreszabás... menüpontot, vagy egyszerűen nyomjuk meg a Shift + F12 billentyűzet kombinációt. Ennek hatására megnyílik a Megjelenés párbeszéd ablak. Itt válasszuk a Bőrök fület. A megjelenő panel szolgál a skin-ek kezelésére. Alapesetben két variációt láthatunk a listában, az egyik az alapértelmezett Opera Standard, a másik a Windows Natív (Linux esetén ez nyilván módosul). Másik bőrt úgy választhatunk, hogy kijelöljük a használni kívánt skin-t. Ekkor az Opera automatikusan, újraindítás nélkül alkalmazza a változtatásokat.

Tovább...

Hamarosan jön a Kestrel előzetese

Az Opera Minivel kapcsolatos hírfolyam után végre történt valami előrelépés az asztali verzió ügyében is. Akik figyelemmel kísérték a fejlesztést, azoknak már nem újdonság, hogy a következő nagyobb verzió, a Kestrel kódnevű Opera 9.5 több újdonságot is fog hozni, de a legfontosabb, hogy nagyon sok javítást eszközöltek a böngésző motorján, ezáltal nem csak szabványosabb lett, mint eddig, hanem hibatűrőbb is, vagyis jóval több olyan oldal fog jól megjelenni vele, amelyekkel eddig problémák voltak.

Az Opera 9 éppen egy éve jelent meg, és most hosszú szünet után néhány héten belül ismét fogunk előzeteseket kapni az új Operából, így hamarosan mindenki kipróbálhatja az újdonságokat.

Az újdonságokról a Desktop Blogon csak annyit mondanak, hogy nem mondhatnak sokat. A módosítások központjában a böngésző motorja áll, amely új JavaScript kezelőt kapott (amely támogatja EcmaScript 4 getter és settereket). Több CSS3 megvalósítás is belekerült, mint pl. a text-shadow, valamint sokat javult az SVG megjelenítés is. Az új Opera Mini és a Nintendo Wii egyébként már a Kestrel kódját használja, úgyhogy a motor maga már nem igazi újdonság. A csatolt képen egyébként éppen a CSS3 szelektorok tesztjét nézhetjük meg, amelyet az új Opera tökéletesen teljesít.

Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a fordítás miatt már volt lehetőségem kipróbálni a Kestrel legutóbbi belső verzióját, bár sajnos nem mesélhetek róla túl sokat. A motor mindenesetre valóban jobb lett, simább a görgetés, és az oldalak villámgyorsan összeállnak, érzetre sokkal gyorsabb, mint az előző.

Ha jól megnézitek a jobb oldali képet, akkor látható, hogy a kép bal alsó sarkát kitakarták, ide került a verzió egyik nagyobb újdonsága. Az új verzióban az Állapotsáv alapból be van kapcsolva, eltűnt viszont a Nézet sáv (illetve megvan most is, csak a hozzá tartozó gombot szedték le a Címsávról). A felhasználó felületet egyébként a begyűjtött statisztikák alapján dolgozták át, bár nagy változások azért nincsenek benne.

Tovább javítottak a kisegítő lehetőségeken (beleértve a nagyítást, felolvasást, valamint a navigációt a billentyűzetről). Az új Opera jobban fog illeszkedni a különböző operációs rendszerek környezeteibe, így például Macintosh alatt saját megjelenést kapott, Linux alatt is lesz lehetőség arra, hogy a megjelenést az rendszerhez igazítsd. Újdonság továbbá, hogy a későbbiekben 64 bites (Linux) változatok megjelenésére is számítani lehet.

Mostantól lehet találgatni, hogy mit takartak ki a bal sarokban :) Sajnos ha valaki el is találná, akkor sem mondhatnám meg. Azt viszont vállalhatom, hogy ha mondtok olyan weblapokat, amelyek 9.21-ben hibásan jelennek meg, akkor azokat kipróbálom az új buildben is.

Kapcsolódó hivatkozások

Opera Mini vagy iPhone?

A fenti videót szinte mindenki látta, aki tegnap értesült az új Opera Mini betáról. Az eddigi reakciók alapján bár nem okozott osztatlan sikert, de mindenképpen népszerűnek számít. Gondolom leginkább azoknak van vele problémája, akik az Apple-nél dolgoznak, vagy megrögzött iPhone rajongók. Szerintem ez egy elég frappáns válasz a Mac vs. PC kampányra, valamint az Apple (akár tudtukon kívüli) szurkálódásaira.

Ne felejtsük el, hogy az Apple nemrég több nyilvánvaló marhaságot is kijelentett: szerintük az iPhone az első dolog a világon, amellyel a teljes Internet a zsebedben lehet, és az Apple TV az a pionír, aki először viszi be masírozva az Internetet a nappaliba. Úgy tűnik, eddig még soha nem hallottak az Opera Mobile-ról, az Opera Miniről vagy esetleg a Nintendo Wii-ről. Hála a reklámfilmnek, most már biztosan hallani fognak. (Csak hogy elkerüljük a félreértéseket, sehol sem állítom, hogy az Opera lenne az első, aki elérhetővé tette az Internetet a mobilokon vagy a tévéken, ezt csak az Apple állította magáról.) Mellesleg az Apple a Firefoxnak is beszólt, nem is gyengén.

Sokan panaszkodtak arra is a filmmel kapcsolatban, hogy egy terméket (hardver) hasonlít össze egy programmal (szoftver). Valójában arról van szó, hogy az Opera Minit már most ingyen felteheted szinte bármilyen mobiltelefonra, jó eséllyel még arra a kétéves telefonra is, amit már rég elajándékoztál a szüleidnek. Ezzel szemben az iPhone-nál nem keveset kell fizetned, hogy ott legyen a zsebedben az a bizonyos teljes Internet. Tudom, másra is jó.

Hallani arról is, hogy az Opera egyszerűen lekoppintotta az iPhone böngészőjét. Hát, először is idézzük fel az előbb említett Apple okosságokat. Másodszor elgondolkozhatnak azon, hogy hogyan is működik az Opera a Nintendo Wii-n, vagy a Nintendo DS-en. Pontosan úgy, mint most a Mini. De itt sem az Opera találta fel a spanyolviaszt, a Microsoft Deepfish böngészőjében is hasonló nagyítás van.

Az már szinte szóra sem érdemes, hogy a windowsos Safari azért volt 2x gyorsabb a teszteken a többi böngészőnél, mert az onLoad eseményt jóval az oldal teljes betöltése előtt elküldi. Ez olyan, mintha a Forma 1-ben a pilóta beszólna az utolsó kanyarban, hogy "már látom a célt, állítsák meg az órát!"

Az Opera Mini 4 beta megérkezett!

Ahogy korábban ígérték, mára meg is érkezett az Opera Mini 4 új betája, amelyet máris letölthetsz a http://www.operamini.com/beta/ oldalról a telefonod WAP böngészőjével.

Az új verziót teljesen újraírták az alapoktól, ezért még gyorsabb lett, mint az előző változatok. Az igazi újdonságot viszont az új funkciók jelentik, amelyekről eddig csak találgatni lehetett, hogy mik is lehetnek. Lássuk, melyek is ezek pontosan.

Stílusos böngészés

Mostantól nem csak egy leszűkített lapot kaphatsz, hanem ha úgy szeretnéd, láthatod a teljes lapot is böngészés közben, úgy, ahogyan az az asztali böngészőn is megjelenne. Az 5-ös gombbal láthatod a teljes lapot, amelyben egy kis keret jelzi azt a területet, amely normál módban látszik a képernyőn.

Indulj a jó helyről

Az Opera Mini 4 megpróbálja neked kitalálni, hogy hol van az a pont a weblapon, ahol elkezdheted az olvasást, és rögtön odaugrik a lap megnyitása után. Neked már csak olvasnod kell.

Maradj a jó helyen

Az Opera Mini dinamikusan változtatja a képek és szövegek méretét, hogy folyamatosan olvasható maradjon, így megspórolja számodra a fölösleges görgetéseket.

Egér!

A virtuális egérrel könnyebben görgetheted az oldalt, mivel az egér megkeresi a legközelebbi tartalmakat és linkeket, és úgy igazítja a nézetet, hogy jól láthatóak legyenek.

Görgetés

Görgess a telefon gombjaival! A 2-essel felfelé, a 4-essel balra, a 8-assal lefelé, a 6-ossal pedig jobbra görgethetsz. Az Opera Mini ebben az esetben is automatikusan a tartalomhoz igazítja a nézetet. Használd az 5-ös gombot nagyításhoz és kicsinyítéshez.

Böngéssz gyorsan és olcsón

Az Opera Mini továbbra is rendkívül gyorsan nyitja meg számodra a weblapokat, midezt úgy, hogy közben az adatforgalom is sokkal kisebb, így az internetezés még kevesebbe kerül neked. Az Opera Mini legalább kétszer olyan gyorsan hozza be az oldalakat, mint a többi mobil böngésző.

Régi jó illeszkedés

Ha túl soknak találod a görgetést, még mindig visszakapcsolhatod a régi illeszkedést, ahogy az előző verziókban is volt. Ilyenkor a weblapok egyetlen nagy oszlopban jelennek meg, így soha nincs szükség vízszintes görgetésre.

Környezeti menü

Nyisd meg bárhol a környezeti menüt az 1-es gombbal, ahol be- vagy kikapcsolhatod az illeszkedést, és újratöltheted a lapot. Egy hivatkozáson megnézheted, hogy valójában hová mutat. Ha kikapcsoltad a képeket, a környezeti menüben betöltheted őket a megnyitott lapra. Sőt, akár az eredeti, teljes méretű képet is megnyithatod innen.

Pontos webfejlesztés

A újonnan beépített CSS támogatásnak köszönhetően pixelre pontosan megtervezheted a weblapodat Opera Minire is.

Mivel ez egy beta verzió, így természetesen bőven lehetnek még hibák az új és a régi funciókban egyaránt. Viszont a jó hír az, hogy a végleges verzióra még több új funkciót ígérnek, mint a jelenlegiek. Mivel jelenleg a szinkronizálás kimaradt, én arra tippelek, de majd meglátjuk. Az új beta egyébként már az Opera 9.5 motorját használja alapként, akárcsak a Wii böngészője.

Az új betát fel lehet telepíteni az előző verzió mellé gond nélkül, nem befolyásolja annak működését. Ha bármilyen problémád van a beta működésével, a Feedback oldalon (angolul) jelezheted.

Opera Mini 4 beta letöltése: http://www.operamini.com/beta/

süti beállítások módosítása