Magyar Opera

Opera Mail (M2) hírek

Az Operával kapcsolatos információkkal foglalkozó Operawatch honlapon megjelent egy, az Opera levelezőkliensének fejlesztőjével folytatott beszélgetés. Mivel a teljes interjú fordítása remélhetőleg felkerül majd a Magyar Opera Watch oldalára, ezért az alábbiakban inkább megpróbálom összefoglalni és csoportosítani a lényeges információkat.

Mint azt már korábban hírül adtuk, az asztali Opera változat közeljövőjét két, fontos mérföldkőnek szánt fejlesztés határozza meg. A már mindenki által várt Kestrel (aminek előzetesei hamarosan várhatók) és a később, feltehetően Opera 10 néven bemutatkozó Peregrine. Lássuk, hogy milyen változásokat hozhatnak a fent említett verziók a levelezőmodul szempontjából!

Kestrel:

Hosszú-hosszú tétlenség után a levelezőkliens végre jelentős változásokon megy keresztül, különös tekintettel a háttérben meghúzódó technológiákra. Ennek köszönhetően kisebb lesz az M2 erőforrásigénye és remélhetőleg eltűnnek a működés közben eddig tapasztalható komoly lassulások. Mindemellett a fejlesztők jelentős sebességnövekedést is ígérnek. Elképzelhető, hogy már itt megjelenik a levelek egyszerűbb archiválásának lehetősége, de előfordulhat, hogy erre a Peregrine megjelenéséig várni kell.

További fejlesztés a POP3 szerverekkel való kommunikáció bővítése, ami lehetővé teszi például a kliensben letörölt levelek automatikus törlését a szerver oldalon is. Az IMAP protokoll kezelését is átírják, ezáltal jobb szabványkövetés és több funkció várható (például a beágyazott mappák kezelése, kulcsszavak használata és offline működés terén). A cél ugyanakkor egy relative egyszerű, de jól használható implementáció megvalósítása, nem pedig az összes lehetséges IMAP funkció integrálása. A fentieken kívül sok apróbb bosszantó hiba is javításra kerül.

Peregrine:

Természetesen a Peregrine tartalmazni fogja a Kestrelben bemutatkozó újításokat. Ezen kívül azonban további számos fejlesztést is hoz magával. A legfontosabb a kezelőfelület jelentős átdolgozása, aminek fő célja az M2-re jellemző, szűrő-alapú levélkezelés előnyeinek jobb kihasználása és a könnyebb használhatóság. Az Operára általában jellemző biztonság nagyobb hangsúlyt kap a levelezőben is, a digitális aláírás kezelésének és a levelek titkosíthatóságának implementálásával.

Általános információk

Szóba került néhány olyan funkció is, amelyhez nem társult konkrét verzió, vagy éppenséggel már meg is valósult és csak új ismeretekhez jutottunk róla. Utóbbira példa, hogy megmarad a hírcsatornák és a levelezés egységes kezelése, illetve a szűrő-alapú levélkezelés. A fejlesztők vizsgálják a HTML levelek szerkesztésénék lehetőségét is, de egyelőre bizonytalan, mikor lesz elérhető ez a sokak által várt funkció. Kiderült az is, hogy a várakozásoknak megfelelően a levelezőkliens továbbra is az Opera integrált része marad, mi több, még inkább építeni szeretnének az integráltságból fakadó előnyökre. Említésre került néhány új, jelentős funkció bevezetése is (hasonlóan a jelentős újításként értékelhető Gyorshívóhoz), ezek mibenlétéről és megjelenésük időpontjáról azonban nem árultak el részleteket (hiszen akkor nem lenne meglepetés...).

Összegezve a felsoroltakat, az Opera mostanában kissé elhanyagolt levelező funkciója a közeljövőben jelentős átalakuláson megy keresztül. A változtatások listája ígéretes, mind hosszát, mind tartalmát tekintve és várhatóan jelentős előnyére válik a levelezőkliensnek. Egyúttal pedig tovább fogja javítani az Opera "internetes mindenes" megítélését.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr76116184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nike · http://usite.hu/oblog/ 2007.07.11. 19:32:09

Felkerul amint lesz ra idom, bocs a kesesert.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2007.07.11. 19:39:10

:)

A megerősítés jól jön, de egyáltalán nem azért írtam, hogy siettesselek. Hanem mivel le szoktad fordítani (hálás köszönet érte az angolul nem tudók nevében), ezért feleslegesnek éreztem, hogy itt is egy fordítást prezentáljunk, inkább másképp közelítettem a dologhoz. A fordítás persze ettől még fontos.

Hrotov 2007.07.12. 11:49:14

Sziasztok!
A cikkben emlitesre kerult az uj gyorshivas funkcio. Egy darabig orommel hasznaltam, majd valamit allitgattam az opera6.ini-ben (nekem pl. ebben tarolja a beallitasaimat)) (nem valamit allitgattam, hanem a frissites elotti verziora csereltem az ujat az arhivalt allomanybol), es azota nem jelenik meg a gyorshivas ablak. Tud valaki segiteni?
Egyebkent az Operat a 7.6-os verzio ota husegesen es nagy megelegedessel hasznalom, ugyhogy valoszinuleg megertem a nem telejesen konyhanyelven irt magyarazatokat is.
Koszonom.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2007.07.12. 12:07:59

Az egyszerűbb eset, hogyha kikapcsolta a funkciót a csere. Visszakapcsolni a opera:config#UserPrefs|SpeedDialState 1-es értékre állításával tudod.

Előbb próbáld ezt, aztán majd meglátjuk...

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.07.12. 13:03:21

Én is reménykedek, hogy javítanak a levelezőn, de a legutóbbi Kestrel buildben még nem sok nyomát látom... a leveleket átkonvertálja, betöltéskor egy kicsit most is megakad, de később is tapasztaltam akadásokat, szóval még messze nem tökéletes. De ha már célnak be van lőve, hogy akadásmentes frissítés, akkor csak lesz belőle valami :)

Hrotov 2007.07.12. 13:41:56

cousin333:
Ősjó, 1-esre allitottam (3-ason volt), es megy!! Köszönöm, cserebe hozzaadtam a ti oldalatokat is... :))

zseko 2007.07.14. 16:17:22

Nem tudom ki az a sok aki várja a HTML levelek szerkeszthetőségét, én egyszerű szövegként írok emailt, nem szeretem a csiricsáré leveleket. Persze lehet félreértettem a cikket.

Penge™ (törölt) 2007.07.14. 17:33:19

Nem IncrediMail-t fognak csinálni, hanem csak egyszerű HTML szerkesztést, ami sokszor igen hasznos. Félkövér, dőlt, aláhúzott, betűméret, szín, stílus...stb, de ettől függetlenül ugyanúgy írhatsz formázás nélkül is. Eddig is HTML formában készítetted a leveleidet, nem plain/text-ben, hiába nem álltak rendelkezésre a formázások.

smv · http://www.verse.hu 2007.07.16. 10:19:18

Én végre valami normális spamszűrőt várok...

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2007.07.16. 11:04:09

Mi a bajod a mostanival? Én GMail-t használok, ami elég jól megfogja a 99%-át. Ami mégis lejön, annak a 80%-át az Opera fogja meg. Épp most töröltem egy ilyet... A hibás felismerés (jót spam-nek jelöl) mindkettőnél előfordul, de szerencsére csak ritkán.

smv · http://www.verse.hu 2007.07.16. 12:24:12

Az, hogy nem törli a spameket, tehát ugyanúgy bejön, ugyanúgy idegesít, csak elé rakja, hogy ez spam. Akkor mi értelme van?

A gmail pedig nem fogja meg a magyar nyelvűeket, ugyanúgy bejönnek a "Pisikaki warez" mailok, mintha nem lenne szűrő.

fraki 2007.07.21. 20:22:53

Spam: idegesít, hogy a spam mappába rakja, de ugyanúgy félkövérre szedi a kategóriát, hogy olvasatlan levél van benne. Ez már a gmailben is idegesített, de ott már megszoktam. Szerintem a spam mappát nem kéne félkövéresíteni, elég lenne ott a zárójeles szám, hogy mennyi olvasatlan van benne.

Levelezés: Igencsak várnám már, hogy valamiképp kategorizálni tudjam a feedjeimet, mert erre a szűrők sem adnak alkalmat.

Aptyuka2 2007.11.14. 05:44:47

9.24 8816 Win32 XP SP2-t használok,
de nálam változatlanul (időnként)
összekeveredik a kapott levél és a
kapott hírcsatorna.
Természetesen örülök majd az új M2-
nek. Lesz végre magyar helyesírás-
ellenőrzés is benne?
Köszönöm a választ.

opera11 · http://www.opera.extra.hu/ 2007.11.14. 17:14:08

A levelezésnél a nézet/megjelenítésnél lehet kiválasztani, hogy mit mutassson

Sztem sajna nemlesz magyar helyesírásellenőrző, amilyenre te gondolsz, de van felhasználói Javascript, ami a Google ellenőrzőjét használja(igaz ez leveleknél nem működik, csak kommenteknél)

erika! 2008.09.29. 12:20:50

Sos!
Állandóan hibakonzol üzeneteket kapok!csináltam egy mail fiokot,de nem tudok belépni,se meg nyitni!És törölni szeretném!
Hogy kell!!!!

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.09.29. 13:34:30

erika: az Eszközök > Levelező és csevegő fiókok alatt törölheted. Amúgy ha megírod, hogy milyen fiókot csináltál, és milyen hibát kaptál rá, akkor lehet, hogy tudnánk segíteni megoldani is.
süti beállítások módosítása