Magyar Opera

A webes videózás következő állomása

Kezdetben volt az animált gif, különböző Java cuccok, jelenleg a beágyazott flash objektumok, de az internetes videózás még mindig a web mostoha gyermekei közé tartozik. Ezen próbál javítani az Opera új fejlesztése, amely natívan támogatná a videólejátszást a weben. Ahogy arról már korábban írtunk, a lejátszás a tervezés alatt álló HTML 5 video elemét használja a videók beillesztésére a weblapokra, amelyet így ugyanúgy használhatnánk, mint jelenleg a képeket, ezáltal nem csak a beillesztés, hanem a stílusozás is jóval egyszerűbbé válna.

Pár napja az Opera Labs nyilvánosan is elérhetővé tette azt a technológiai előzetest, amely már támogatja a video elemet. Ahhoz, hogy az új HTML elemet szabványosan lehessen használni a későbbiekben, szükség van egy megfelelő videó formátumra is, amely bekerülhet a szabványba, hasonlóan a képeknél található PNG, JPEG és GIF formátumokhoz. Fontos, hogy ezt a formátumot lehetőleg minél több rendszer és eszköz képes legyen kezelni, valamint jogdíjmentes legyen. A választás a Wikipédia által is támogatott Ogg Theora formátumra esett. A jövőben egy videó beépítése egy weblapba a következőképpen történne:

<video src="lego.ogg">

Az előzetes verzió egyelőre csak Windowsra érhető el, és az alapja valamivel régebbi, mint a nemrég megjelent 9.20-as változat, úgyhogy semmilyen esetben nem ajánlott a végleges verzióra telepíteni! Mivel a telepítő nem tökéletes, ezért a telepítés befejezésekor ne indítsd el az Operát, hanem előbb lépj ki a telepítőből. Keresd meg az Opera mappáját, de az opera.exe helyett az opera_video.exe alkalmazást indítsd el.

Az előzetes verzióval láthatsz egy példa videót is a bekezdés alatt. Próbálgattam egy keveset, és úgy tűnik, hogy még eléggé hibás a megvalósítás, csak a legalapvetőbb részei működnek, nem igazán lehet stílusozni.


További példák a beépített videó használatára:

opacity | simple | three | hiof | hiof

Előzetes letöltése: Windows

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr5460720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nike · http://usite.hu/oblog/ 2007.04.19. 16:28:27

Miert ogg, jajistenem. Senki se hasznal ogg-ot manapsag. Inkabb allnanak ossze xviddel, vagy divx-el.

Lali_ 2007.04.19. 16:40:48

Ez azért nem vicces:
bartosslajos.atw.hu/comment.php?comment.news.19
Gondolom nem igaz(nem töröltem) de akkor mi volt?...nemértem

Lali_ 2007.04.19. 16:48:56

Hát nekem sikerült kifagyasztani, vicces néha levan állítva az összes kép nincs, de hangot még mindig adott, ja és aztán fagyott ki.
Van is egy crash logom, azt hova kell küldeni?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.04.19. 16:50:14

Nekem is nagyon sokszor kifagyott, amíg próbálgattam, ez még ilyen :)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.04.19. 16:53:17

Igen említették mások is, hogy 1-2 víruskereső heurisztikus keresője ismeretlen vírust jelez (pl. FSecure meg Nod32). Legjobb tudomásom szerint nincs benne vírus, az OfficeScan sem szólt.

Lali_ 2007.04.19. 16:57:19

Hát remélem is, mert nemirtottam ki...gondolom, akkor pláne nem működött volna..

smv · http://www.verse.hu 2007.04.19. 19:51:27

Na ja, divX-es AVI -t támogatni szerintem is jobb lenne. Illetve kérdés, hogy akkor ezt pl az IE mikor fogja támogatni, hiszen addig éppeszű webfejlesztő nem fogja beépíteni az oldalába az ilyen videókat. Amíg pedig nem szükséges, addig M$ -ék szerintem tesznek a szabványra, avagy ajánlásra...

DE az is érdekelne, hogy az Operám miért nem jegyzi meg itt az adataimat? :D

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.04.20. 10:33:46

Hát az elég világos, hogy csak akkor fog ez elterjedni, ha az IE és a Firefox is támogatni fogja. Erre azért van némi esély, hiszen az egész cucc be fog kerülni a HTML 5 szabványba. Ismerve az IE-t, ez még nem garancia a megvalósításra, de ki tudja... Firefoxban viszont szinte biztos, hogy benne lesz.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.04.20. 10:35:24

smv, a loginnal kapcsolatban az IndaPass a ludas, amit inkább nem kommentálnék. Írj nekik te is, hátha végre javítják.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.04.20. 23:50:22

"Miert ogg, jajistenem. Senki se hasznal ogg-ot manapsag. Inkabb allnanak ossze xviddel, vagy divx-el."

Gondolom a jogdíjmentesség miatt, bár nem tudom, hogy az xvid meg divx ilyen szempontból hogyan áll.

Penge™ (törölt) 2007.04.28. 19:46:20

Ez nagyon jó lenne. Végre lenne valami normális szabvány webes videóformátum a flash helyett, ami nem olyan ocsmány minőség és nem is kifejezetten wmv vagy mov, amihez külön külső kell. Mást meg még nem igazán láttam beépülőként.
süti beállítások módosítása