Magyar Opera

Egy kis statisztika

Az Opera ingyenessé válása óta jelentősen megváltozott az eddigi letöltési statisztika. Bár a piaci részesedés eddig még nem növekedett jelentősen, az Opera Mini és a hamarosan megjelenő Opera 9 sokat javíthat ezen is.

Az elmúlt negyedévben a következőképpen változott az Opera letöltési és használati statisztikája:

  • az ingyenessé válás után az Opera megduplázta a letöltési mutatókat, azóta naponta átlagosan 100.000 letöltést regisztrálnak
  • az Opera 9 első előzetesét a megjelenés után több, mint 500.000-en töltötték le. Korábban soha nem töltöttek le ennyien egy előzetes verziót (ha a beta verziókat nem számítjuk)
  • az Opera Mininek jelenleg 1.400.000 aktív felhasználója van
  • az opera.com oldalnak 750.000, a MyOpera közösségi oldalnak pedig 600.000 egyedi látogatója van naponta

A nemrég megjelent negyedéves beszámoló alapján az Opera több, mint 60%-os nyereséget ért el az előző évhez képest. Ennek nagy része a mobil piac erősödéséből származik, mivel az ingyenessé válás után az asztali verzióból befolyó összegek némileg csökkentek. 2005-ben az Operát 17 millió mobiltelefonra telepítették fel, szemben a 2004-es 8,8 millióval (nem számolva az Opera Minit). Az elmúlt negyedévben már 24 új telefonra került fel az Opera (elsősorban Sony Ericsson, Casio, Hitachi, Motorola és Nokia telefonokra).

Hasznos felhasználói Javascript-ek

Az Opera 8 egyik legfőbb újítása a felhasználói Javascriptek bevezetése volt. Segítségével biztosítani lehet, hogy az oldalak betöltődésekor ezek a szkriptek automatikusan végrehajtódjanak, ezzel lehetővé válik, hogy oldalak viselkedését, kinézetét, funkcionalitását bővítsük, megváltoztassuk. Továbbá lehetőséget adnak arra is, hogy bizonyos oldalak hibáit kijavítsuk, ezzel is fokozva a böngészés kényelmét és hatékonyságát.

Mostanra már nagyon sok ilyen UserJS készült, mely elsősorban a UserJS.org oldalon található meg, de sok ilyen szkriptet találhatunk egyes Opera szimpatizánsok oldalain is. Érdemes tudni, hogy ezekben a szkriptekben a fejrészben elhelyezhetők az @exclude és @include utasítások, melyek lehetővé teszik, hogy egyes weboldalakat vagy csoportokat a szkriptek hatásköréből kivonjunk, vagy csak bizonyos oldalakon engedjük a Javascripteket érvényesíteni.

Az alábbiakban egy kis válogatást szeretnék adni a leghasznosabb felhasználói Javascriptekből.

  • Segítségével a külső, általában reklám elemeket tüntethetjük el. Nagy előnye a többi blokkoló módszerrel kapcsolatban, hogy a kiiktatott elemek felaszabaduló helyét is hasznosítani tudja. Jól kombinálható a többi blokkoló funkcióval. Persze óvatosan kell vele bánni, mert egyes külső címzésű, de a tartalomhoz tartozó elemet is kiiktathatunk véletlenül vele.
  • Keresés oldalon belül (Ultimate Highlight Bookmarklet):
    Bár az újabb Opera verziókban jelentősen fejlesztett keresési megjelenítők vannak, mégis hasznos ez a kis script, mivel nemcsak kijelöli a keresés eredményeit, hanem egy nagyon hasznos, a keresési pontokra jutást segítő kis statisztikát is megjelenít a jobb felső sarokban. Másik előnye, hogy a Google találatainak oldalaira lépésnél automatikusan aktiválja a Google beírt keresőszavait.
  • A Post-it tapadócédulákhoz hasonlóan kis "ragacsokat" rendelhetünk weboldalakhoz, melyekre feljegyzéseket írhatunk. Természetesen a cédulák áthelyezhetők, minimalizálhatók, méretük változtatható, a képernyőn adott pozícióba rogzíthető vagy az oldalon rögzíthető a pozíciója. Arra vigyázni kell, hogy mivel a cédulák adatai a cookie-kba kerülnek, azokat lehetőleg ne töröljük.
  • A korábbi Google-keresések beírásait ajánlja fel. A beírt szövegnek megfelelően azon beírásokat hozza fel, amelyek az aktuális beírást már tartalmazzák.
  • Szerkesztő ablak méretváltoztató (expandarea greasemonkey script):
    Egy példa a UserJS és a Mozilla Greasemonkey rokonságáról. Ez nem az Operához készült, de rendkívül hasznos kis szkript. Segítségével például blogok, fórumok parányi hozzászólás ablakait tudjuk megnövelni, s így jóval kényelmesebb felületet biztosítva gondolataink leírásához (tapasztalatom szerint csak Opera9-től működik pontosan).

Érdemes követni az újonnan megjelenő szkripteket, mely a böngészés élményét teljessé teheti.

Doktori disszertáció

Hakon Wium Lie

Hakon Wium Lie, az Opera CTO-ja ma védi meg a doktori disszertációját, amely a manapság széles körben használt stíluslapokról, a CSS-ről szól.

1994-ben ő javasolta a mostanra eléggé elterjedt CSS szabvány kidolgozását, saját ötlete alapján. A CSS kidolgozása és megvalósítása lassan haladt előre, mára viszont elismert és széles körben támogatott szabvánnyá nőtte ki magát. 2005-ben ő javasolta az Acid 2 teszt kidolgozását, amelyet a legtöbb böngésző még most sem képes helyesen megjeleníteni (köztük az Opera sem).

További információkat a témáról a MyOpera oldalán találhatsz.

süti beállítások módosítása