Magyar Opera

Heti Opera frissítés - b8649

Ma délután - szokásukhoz híven - az Opera készítői kiadták az újabb, immár 8649-es sorszámot viselő böngésző verziót. A korábban bemutatott változathoz képest mindössze 6-ot léptek előre. Ebből is kikövetkeztethető, hogy a változások listája igen rövid, túlnyomórészt hibajavításra korlátozódik. De mi ennek is örülünk, mert egy idegesítő hiba is megszűnt.

A főbb változások:

  • a hírcsatornák számlálója ki lett javítva a levelezés panelen
  • a GZippelt oldalak már helyesen dekódolódnak a cache-ből visszatöltve
  • a cnn.com már teljesen betöltődik
  • alapértelmezésben most már nincs bekapcsolva a csalás elleni védelem (miért???)
  • egy új beállítás segítségével kikapcsolható az URL sávban található biztonság-indikátor

Kapcsolódó linkek:

Google szolgáltatások Operában

A CyberNotes oldalán nemrég megjelent egy lista a legfontosabb Google szolgáltatásokról, valamint hogy ezek hogyan viselkednek Operában. Köztudott, hogy az Opera és a Google kapcsolata közel sem felhőtlen, hiszen a Google szinte minden újonnan megjelenő alkalmazása eleinte egyáltalán nem, vagy hibásan működik Operában (lásd például Google Mail vagy Google Maps).

Természetesen az Opera tisztában van azzal, hogy milyen fontos lenne, hogy ezek az alkalmazások jól működjenek Operában is, azonban a felmerülő hibákat ők is csak akkor látják, amikor a szolgáltatás már működik és megjelent. Sok esetben a Google eltér a jelenlegi szabványoktól, és ez okozza azt, hogy az Operában nem működik megfelelően a lap, de arra is van példa, hogy olyan szabványt használnak, amelyet az Opera még nem valósított meg. Bármelyik oldalon is legyen a hiba, sokkal szorosabb együttműködésre lenne szükség, hogy ezeket a későbbiekben elkerüljék. Másrészt a Google a pozíciójából fakadóan példát kellene mutasson a szabványos megoldások fejlesztése terén.

Az alábbiakban a Google szolgáltások listáját mutatjuk be, valamint azt, hogy ezek hogyan működnek (vagy éppen nem működnek) Opera alatt.

Tovább...

Régebbi Opera beállítások

Az Opera az újabb verziók során már jópárszor változtatta meg a böngésző alapbeállításait, így sokszor cserélődtek már le a billentyűparancsok, a menürendszer, az alapértelmezett megjelenés és az eszköztárak helyzete. A legtöbb esetben erre azért volt szükség, mert jobban akartak hasonlítani az Internet Explorre vagy a Firefoxra, amelyeknek sok beállítása kvázi szabvány lett (mint például a Ctrl+T billentyűparancs egy új fül nyitására, ami az Operában régebben Ctrl+N volt). Ez valóban hasznos azoknak, akik más böngészőt használtak korábban, de egy régi Operásnak még sokáig kínszenvedés lehet átszokni a régi parancsokról az újra. Természetesen minden parancsot át lehet írni, az eszköztárakat át lehet rendezni, de ez azért elég macerás, és újratelepítés után jó eséllyel kezdhetjük előlről.

Ezen a problémán segíthetnek az alábbi beállítások, amelyek az Opera régebbi verzióra állítják vissza a jelenlegi Opera megjelenését, parancsait, elrendezését. Egy régebbi bejegyzésben már volt szó arról, hogy hogyan alakíthatjuk át az Operát úgy, hogy Firefoxra, Internet Explorerre (akár az új 7-esre is), vagy más böngészőre hasonlítson, most pedig hasonló beállításokat találsz az Opera régebbi verzióira. A beállítások egy kattintással telepíthetőek, de a végleges alkalmazás előtt lehetőséged van kipróbálni őket. Kattintás után az Opera azonnal alkalmazza a kiválasztott beállítást, és közben rákérdez, hogy meg akarod-e tartani. Ha nemmel válaszolsz, minden visszaáll a régi állapotba, úgyhogy próbálkozhatsz nyugodtan.

Tovább...
süti beállítások módosítása