Magyar Opera

Weblap azonnali szerkesztése Operában

Forráskód szerkesztése Operában

Pár napja megjelent a diggen egy hír, miszerint Operában úgy módosíthatjuk egy weblap kódját, hogy a változtatás azonnal megjelenik az oldalon. Ez sok esetben hasznos lehet: a weblap szerkesztésekor, próbálgatáshoz, vagy ha mondjuk ki akarnánk nyomtatni az oldalt, de valamit módosítanánk rajta a nyomtatáshoz. Hasznos lehet abban az esetben is, ha képernyőképet akarunk készíteni egy olyan oldalról, amelyen személyes adatok is látszanak.

A fenti funkciót úgy érhetjük el, hogy megnyitjuk az aktuális weblap forráskódját (Alt+F3), ezt módosítjuk, majd a kódszerkesztő eszköztárán megnyomjuk az Újratöltés a gyorsítótárból gombot. Ennek hatására az eredeti weblap újra betöltődik, de most a módosított kódot használva.

Bár ez egy hasznos és érdekes funckió, azért van egy nagy hiányossága: nem foglalkozik a stíluslappal. Firefoxban a Platypus kiterjesztéssel lehet hasonló módon megoldani a weblapok módosítását, és ebben van lehetőség a stíluslap módosítására. Kis utánajárással kiderült, hogy az Operában is meg lehet oldani, hogy egyszerre módosíthassuk egyszerűen a forráskódot és a stíluslapot.

Az alábbi gombok használatával megnyithatod az oldal forráskódját vagy a stíluslapját. Sajnos a gombokhoz nem lehet annyi parancsot fűzni, mint a billentyűparancsokhoz, emiatt nem lehet azt megoldani, hogy az akutális oldal stíluslapja azonnal szerkeszthető legyen. Ezt két módon érheted el: vagy megnyitod a stíluslapot, és utána ennek a forráskódját, vagy használod azt a gombot, amelyik az első kattintásra megjeleníti a stíluslapot, és a második kattintásra megnyitja a szerkesztőt. Fogd meg a gombot, és húzd rá az egyik eszköztárra (érdemes függőleges irányban kezdeni a húzást), vagy kattints rá, mentsd le a saját gombok közé.

Nem árt figyelni arra, hogy a stíluslap módosításakor nem frissül magától az eredeti oldal, így vagy módosítjuk a forráskódját is (ennek mentésekor automatikusan frissül az oldal), vagy kézzel újratöltjük.

Manager Liga kvíz

Már többször írtam, hogy az Operások nagyon szerethetik a focit, mert szinte minden hónapban felbukkan valami a focival kapcsolatban az Operánál. Eddig még a Foci VB küröli általános őrület részben magyarázattal szolgált a rajongásra, viszont ennek már az utórezgései is rég lecsengtek, mégis megjött menetrend szerint a következő focis játék az Operától.

Az új játék egy 11 játékosból kérdésből álló kvíz, amit az Opera a Manager Liga (egy online focis játék) segítségével hozott össze. A kérdések ebből kifolyólag főleg a focival foglalkoznak, az egyetlen Operás kérdés már-már kakukktojásnak hat. A kvíz kitöltésével azért még érdemes lehet megpróbálkozni, mivel a kitartók közül valaki egy Sony Ericsson M600i telefonnal lehet gazdagabb, feltéve hogy szeptember 15-ig helyesen válaszol a kérdésekre.

A helyes válaszokat lehetőleg ne ide küldjétek be, ellenkező esetben mind piros lapot kaphatunk. Sok sikert a töltögetéshez, és hajrá Opera! :)

bbCode menü Operához

A bbCode egy olyan leíró nyelv, melyet főleg különböző fórumokon a hozzászólások formázására használnak. Technikailag a HTML forráskódhoz hasonlít leginkább, csak itt szögletes zárójelekbe kell tenni a parancsokat. Manapság sok webes szerkesztőben már WYSIWYG szerkesztő van, ahol a különböző formázások eredményét azonnal látni lehet, ezek egy részét már az Opera 9 is támogatja.

Ha szükséged van a bbCode-ra egy szerkesztőben, akkor a használatát nagyban megkönnyítheti az alábbi magyar nyelvű menübeállítás az Operához, amely kiegészíti a szerkesztőkben a környezeti menüt egy bbCode menüvel. A menü telepítéséhez egyszerűen kattints az alábbi linkre, fogadd el az ismeretlen forrást, majd a menü végleges elfogadása előtt ki is próbálhatod a működését. Ha bármikor vissza akarod állítani a régi menüt, akkor a Beállítások > Haladó > Eszköztárak > Menübeállítás alatt válaszd ki az Opera Standard menüt.

bbCode menü telepítése

A bbCode formázást a jegyzetek segítségével is meg lehet oldani, bár van néhány hiányossága (a menüvel ellentétben nem kezeli a kijelölt szöveget és a vágólapot). Ennek a módszernek az előnye, hogy nem kell módosítani a menüt (a módosított menü problémákat okozhat a frissítések telepítésekor, mivel az esetleges új menüpontok így nem látszanak). Ehhez csak annyit kell tenned, hogy készítesz egy új bbCode mappát a Jegyzetek alatt, majd ebben sorban felveszed az összes kódot, mint különálló jegyzetet. Ezután a megfelelő szerkesztőben a környezeti menüből kiválasztod a Jegyzet beszúrása pontot, ott a bbCode mappát, majd a megfelelő kódot. A legfontosabb kódokat a bbCode Wikipédia cikkben megtalálod.

süti beállítások módosítása