Magyar Opera

Nem mindig jó az Acid2 Operában

Mostanában több helyen is panaszkodtak arra, hogy az Opera bizonyos esetekben hibásan jeleníti meg az Acid2 tesztet, annak ellenére, hogy elméletileg már átment ezen a teszten. A webstandards.org, ahol a tesztet készítették, el is helyezett az oldalán egy felhívást, ahová a teszttel kapcsolatos hibákat lehetett bejelenteni az Operával kapcsolatban. Ennek alapján kiderült, hogy több panasz valójában nem is hiba, hanem a teszt része, más esetekben pedig jogosan nem működik a teszt Operában.

A visszajelzések után meg is jelent egy újabb cikk a webstandards.org oldalán, ahol szépen összefoglalják azokat a hibákat, amelyeket az Operával kapcsolatban kaptak. A leggyakoribb ezek között az volt, hogy a kép szétcsúszik az oldal görgetésekor: ez valójában nem hiba, hanem a teszt része, a fixed típusú elemeket teszteli. A mosolygó figura akkor is széteshet, ha megváltoztatjuk az alapértelmezett betűtípusokat és méreteket: ez ugyancsak nem hiba, mivel a tesztnek csak a szokásos beállításokkal kell működnie. Az is a teszt része, hogy a figura orra színt vált, amikor rávisszük az egeret.

A kép akkor is szétesik, ha az Operában bekapcsoljuk az illeszkedést (fit to width) vagy a kisképernyős módot. Az illeszkedés esetében (lásd a képet) a teszt viszonylag jól jelenik meg, viszont több hibát is tartalmaz. Ez azért van, mert az illeszkedés során alkalmazott MSR technológia nem minden esetben követi a szabványt (érthető módon). Másrészt mivel a tesztben nincs is vízszintes görgetősáv, így igazából nem ad okot arra, hogy jelentős változásokat okozzon a megjelenítésben, így ez egy kisebb hibának is felfogható. A kisképernyős megjelenés esetében teljesen szétesik a kép, de ez a durva átformázások miatt nem meglepő.

Van viszont pár valódi hiba is a teszttel kapcsolatban: nagyításnál összecsíkozódik a figura szeme és kockás lesz az orra, pedig ezeknek nem lenne szabad megváltozniuk. Egy másik hiba akkor jön elő, ha kikapcsoljuk a képeket. Ebben az esetben a szemek helyén egy piros téglalap jelenik meg, jelezve, hogy nem sikerült a teszt. Ez a téglalap a képek visszakapcsolása után is ottmarad, pedig nem kellene neki.

Nagyon sokan panaszkodtak még azzal kapcsolatban is, hogy az Acid2 teszt nem szabványos CSS, így az egésznek nincs semmi értelme. Viszont ez egy teszt esetében elfogadható, mivel több hibás elemet tesztel így, amelyeket a böngészőnek a szabvány szerint figyelmen kívül kellene hagynia. Ha mégis figyelembe veszi a hibás elemet, akkor eltér a szabványtól, ezért kell a tesztnek érvénytelen kifejezéseket is tartalmaznia.

A fentieket figyelembe véve elmondható, hogy az Opera mégis teljesíti az Acid2 tesztet, mondjuk úgy, kisebb hiányosságokkal.

Beállítások mentése

Ha rendszeresen használod az Operát, akkor érdemes bizonyos időközönként biztonsági mentést készíteni a beállításaidról. Ez akkor lehet hasznos, ha az adatok valamilyen okból megsérülnek, ha vissza akarsz térni egy régebbi verzióra, vagy be akarod tölteni a beállításaidat egy másik Operába egy másik gépen.

A biztonsági mentés módja tőled függ. Készíthetsz egyszerű zip csomagot, amit kiírsz CD-re, de használhatsz külön programot is, ami automatikusan elvégzi a mentést. A lényeg az, hogy a beállítások elmentett változatát később elő tudd venni, hogy a megfelelő útvonalon visszaállíthasd őket.

Az Opera a különböző beállításokat a profilod alatt tárolja több fájlban és mappában. A registryben csak nagyon kevés beállítást tárol (azt, hogy alapértelmezett böngésző-e), így ezzel nem kell foglalkoznod. Az első és legfontosabb lépés ezért az, hogy megkeresd a profilodat a gépen: ehhez nyisd meg az opera:about oldalt, és keresd meg az Elérési utak alatt az Opera mappája részt: itt találod meg a profilod útvonalát.

Mivel a profilod alatt nem csak a beállításaid vannak, hanem például a gyorsítótár is, ezért nem szükséges a teljes mappa mentése, elég a fontosabb fájlokat kiválasztani, és azokat lementeni. Ettől függetlenül ha lemented a teljes mappát, akkor biztosan minden benne lesz, amire szükséged lehet (feltéve, hogy nem változtattad meg az alapértelmezett útvonalakat). Az alábbi táblázatban megtalálod, hogy melyik beállításhoz melyik fájl tartozik, így kiválogathatod, hogy mit érdemes lementened. Ha például nem változtattál a menükön, akkor a menü fájlról nincs miért másolatot készíteni.

Tovább...

Saját widget a blogodhoz

Az Opera az új Widgetize szolgáltatással eléggé megkönnyítette a blogokhoz tartozó widgetek készítését. Most már csak az oldalad hírcsatornájának címére van szükség, és pár kattintással el is készítheted a saját widgeted. A widget egyszerűen a forrásoldal híreit tartalmazza látványos megjelenéssel: megjelöli az olvasott bejegyzéseket, elolvashatod a widgetben a cikkeket, és persze az egész widget összecsukható.

Miután a widget elkészült, az Opera több lehetőséget is biztosít az elhelyezésére az oldaladon: készíthetsz hozzá gombokat, linkeket, sőt az utolsó, Autodiscovery funkcióval még a címsorba is beteheted a widgetedet (ezt már ezen az oldalon is láthatod Operában). Ehhez a megadott kódot a html dokumentum head részébe kell másolni.

Természetesen már a Magyar Opera widgetét is letöltheted, de próbáld ki, és készítsd el a sajátodat is!

Az Operához jelenleg kb. 450 widget tölthető le a központi oldalról, köszönhetően a widget játéknak, amelyen az Opera több komolyabb nyereményt is kisorsolt már. A legújabb ajándék az e havi nyertesnek például egy 2500 dolláros MacPro lesz. Ennek ellenére, bár sok különleges és érdekes widget készült már, az igazán nagy dobás még mindig várat magára.

Opera 9 Súgó

Az Opera 9 magyar súgója kicsit megkésve, de most már elérhető a hivatalos súgó lapon. Ha magyar nyelvű az Operád, akkor természetesen mostantól az F1 lenyomására is a magyar nyelvű súgó nyílik meg.

A fordítás még nincs letesztelve, úgyhogy ha hibát, elírást vagy hibás fogalmazást találsz, akkor itt szólj, és javítom. Az online súgó egyik előnye, hogy könnyen javítható.

süti beállítások módosítása