Magyar Opera

Nem mindig jó az Acid2 Operában

Mostanában több helyen is panaszkodtak arra, hogy az Opera bizonyos esetekben hibásan jeleníti meg az Acid2 tesztet, annak ellenére, hogy elméletileg már átment ezen a teszten. A webstandards.org, ahol a tesztet készítették, el is helyezett az oldalán egy felhívást, ahová a teszttel kapcsolatos hibákat lehetett bejelenteni az Operával kapcsolatban. Ennek alapján kiderült, hogy több panasz valójában nem is hiba, hanem a teszt része, más esetekben pedig jogosan nem működik a teszt Operában.

A visszajelzések után meg is jelent egy újabb cikk a webstandards.org oldalán, ahol szépen összefoglalják azokat a hibákat, amelyeket az Operával kapcsolatban kaptak. A leggyakoribb ezek között az volt, hogy a kép szétcsúszik az oldal görgetésekor: ez valójában nem hiba, hanem a teszt része, a fixed típusú elemeket teszteli. A mosolygó figura akkor is széteshet, ha megváltoztatjuk az alapértelmezett betűtípusokat és méreteket: ez ugyancsak nem hiba, mivel a tesztnek csak a szokásos beállításokkal kell működnie. Az is a teszt része, hogy a figura orra színt vált, amikor rávisszük az egeret.

A kép akkor is szétesik, ha az Operában bekapcsoljuk az illeszkedést (fit to width) vagy a kisképernyős módot. Az illeszkedés esetében (lásd a képet) a teszt viszonylag jól jelenik meg, viszont több hibát is tartalmaz. Ez azért van, mert az illeszkedés során alkalmazott MSR technológia nem minden esetben követi a szabványt (érthető módon). Másrészt mivel a tesztben nincs is vízszintes görgetősáv, így igazából nem ad okot arra, hogy jelentős változásokat okozzon a megjelenítésben, így ez egy kisebb hibának is felfogható. A kisképernyős megjelenés esetében teljesen szétesik a kép, de ez a durva átformázások miatt nem meglepő.

Van viszont pár valódi hiba is a teszttel kapcsolatban: nagyításnál összecsíkozódik a figura szeme és kockás lesz az orra, pedig ezeknek nem lenne szabad megváltozniuk. Egy másik hiba akkor jön elő, ha kikapcsoljuk a képeket. Ebben az esetben a szemek helyén egy piros téglalap jelenik meg, jelezve, hogy nem sikerült a teszt. Ez a téglalap a képek visszakapcsolása után is ottmarad, pedig nem kellene neki.

Nagyon sokan panaszkodtak még azzal kapcsolatban is, hogy az Acid2 teszt nem szabványos CSS, így az egésznek nincs semmi értelme. Viszont ez egy teszt esetében elfogadható, mivel több hibás elemet tesztel így, amelyeket a böngészőnek a szabvány szerint figyelmen kívül kellene hagynia. Ha mégis figyelembe veszi a hibás elemet, akkor eltér a szabványtól, ezért kell a tesztnek érvénytelen kifejezéseket is tartalmaznia.

A fentieket figyelembe véve elmondható, hogy az Opera mégis teljesíti az Acid2 tesztet, mondjuk úgy, kisebb hiányosságokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr3511661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Penge · http://pengemester.try.hu 2006.07.27. 02:22:33

Ezt a tesztet eredetileg Operára tervezték?
Csak mert Firefoxxal enyhén gáz és nem is lehet görgetni, meg hasonlók, IE-vel meg a legjobb, egy nagy piros fél képernyőt betöltő valami. :D
Ettől függetlenül a legtöbb szétcsúszott oldalt még mindig az Opera javára írnám.
régi c2 oldal, iwiw, primlista...stb

Szóval hol is van ilyenkor az a híres W3C szabvány? :)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.08.12. 10:36:54

A tesztet nem Operára csinálták, és nem is az Opera volt az első, akinek sikerült átmenni rajta. Viszont a teszt készítői között van az Opera egyik alkalmazottja (Håkon Wium Lie), de ő jogosan van benne a csapatban, elvégre ő találta ki a CSS-t annakidején.
süti beállítások módosítása