Magyar Opera

Jól szerepelt az Opera Mini

A magyar Opera Mini kezdőlapja

Az Opera által közzétett adatok alapján az Opera Mini első verziója jól teljesített. A kisméretű mobilböngészőnek jelenleg 2 millió aktív felhasználója van, és bár a többség nem internetezik vele rendszeresen, mégis több, mint 4 millió weboldalt látogatnak meg az Opera Minivel naponta.

Az Opera Mini a letöltés előtt még egy központi kiszolgálón tömöríti és formázza a weblapokat, így az adatforgalom jelentősen kevesebb, mint a hagyományos mobilböngészők esetében. Az átlagos tömörített lapméret az Opera Minivel megtekintett weblapok esetében 10 és 20 kilobyte között van, ez naponta 38-76 gigabyte forgalmat jelent. Ez természetesen jelentősen megemelte a mobilszolgáltatók internetes forgalmát. Mivel az Opera Mini ingyenes, így az Opera csak a generált forgalom, illetve a böngészőből indított keresések után kap részesedést.

Az Opera Mini magyarul is letölthető (a telefon típusa után ki kell választani a magyar, vagyis a Hungarian nyelvet). Közben már készül az Opera Mini második verziója, amely több újdonságot is fog tartalmazni.

Telefonálni is lehet majd az új Operával

Az Opera soron következő verziója ismét egy újabb hasznos funkcióval gyarapodhat, tovább bővítve az internethez kapcsolódó szolgáltatásokat a böngészőben. Az új funkció a Skype-hoz hasonló telefonálást tesz majd lehetővé az Opera asztali és mobilokra szánt változatában, amellyel vezetékes és mobil számokat hívhatunk majd, akár ingyen is.

A telefonáláshoz szükséges VoIP technológiát valószínűleg a Jajah szolgáltatja majd, amely némileg eltér a Skype-hoz hasonló webes telefonoktól. A Jajah használatához jelenleg nem szükséges semmilyen szoftvert telepíteni, sőt mikrofon sem kell, mivel a saját telefonunkat használhatjuk a beszégetésre. A hívás indítása előtt a Jajah rendszere felhívja a telefonunkat, és csak ezután indítja a valódi hívást. Hogy az Operába hogyan kerül bele ez a technológia, az egyelőre még kérdéses.

A hírek szerint a funkció az Opera Mobile és az Opera Mini második verziójába is belekerül, így elképzelhető, hogy az Operát használva olcsóbban vagy akár ingyen lehet majd telefonálni a mobilról is (leszámítva persze az internetkapcsolat díját).

Frissítés: Az Opera bejelentése alapján a Jajah csak az Opera Mobile és az Opera Mini új verzióiba kerül bele. Az Opera 9 egy widgeten keresztül támogatja majd a webes telefonálást.

Kérdezz a CSS alkotójától

Hakon Wium Lie

Az Opera Watch hamarosan interjút készít az Opera technikai igazgatójával, Hakon Wium Lie-vel. Az ő ötlete alapján készült el a CSS stílusleíró nyelv 1994-ben, amely mára teljesen átformálta az Internet megjelenését; nemrég ugyanebből a témából doktorált. Később ő javasolta az Acid2 teszt elkészítését is, amely egy kihívás volt a Microsoft felé, mivel azt ígérték, hogy az Internet Explorer 7 sokkal jobban fogja támogatni a CSS szabványt, mint elődje.

Ha kérdezni szeretnél tőle bármilyen témában (CSS, Acid2, szabványok, Opera, Firefox vagy mi a kedvenc színe), akkor a kérdésedet tedd fel az Opera Watch oldalán. A válaszok kb. egy hét múlva jelennek meg a fenti blogon. Az interjú bekerül az Opera Bits következő számába is, amely ezentúl inkább technikai jellegű dolgokkal fog foglalkozni.

Opera 8.54

Megjelent az Opera 8-as sorozatának legújabb, valószínűleg az utolsó verziója, az Opera 8.54. Az új verzió egy biztonsági javítást tartalmaz, mivel újabb sebezhetőséget fedeztek fel a beépített Flash verzióban. Az új változat már a javított Flash beépülőt tartalmazza. Ezen kívül a Gmail is kapott egy hibajavítást.

Az Opera 8.54 már magyarul is megjelent, így az angol és magyar verziókat egyaránt lehet frissíteni. Ez a biztonsági frissítés minden felhasználónak ajánlott, aki az Opera 8-as vagy régebbi verzióját használja.

süti beállítások módosítása