Magyar Opera

Firefox kiterjesztések Operában

A cím szándékosan provokatív: nem arról szól ugyanis, hogy hogyan használhatnánk Operában a Firefox kiterjesztéseket (sehogy), hanem arról, hogy milyen megoldások vannak Operában egyes Firefox kiterjesztések helyett.

Az összehasonlítás nem teljes, és nem célja kideríteni, hogy melyik böngésző jobb vagy rosszabb. A Firefox és az Opera más nézeteket képvisel, más az alapkoncepciójuk, más szolgáltatásokat nyújtanak. A Firefox egy egyszerű, okos, bővíthető böngészőt ad a felhasználóinak, az Opera pedig egy teljes körű internetes csomagot, ami gyors és könnyen használható.

Az összehasonlításnak nem célja az sem, hogy rámutasson, mivel tud többet egyik böngésző, mint a másik. Bemutatja viszont, hogyan lehet Operában, kiterjesztések nélkül elvégezni azokat a műveleteket, amelyeket a gyakoribb vagy népeszerűbb Firefox kiterjesztések végeznek.

Lássuk akkor a kiterjesztéseket, valamint a megfelelőjüket Operában.

Frissítés: további kiterjesztésekhez is találhatsz megfelelőt ebben a cikkben.

Tovább...

Új telepítőt kapott az Opera 9

A legutóbbi heti előzetes kicsit későn érkezett, de több újdonság is található benne. A legszembetűnőbb újítás a windowsos telepítő lecserélése: a megszokott régi telepítő helyett mostantól a hagyományos Windows InstallShield telepíti fel az Operát. Az új telepítő miatt az Opera valamivel nagyobb lett, viszont több előny is származik a cseréből: könnyebb lesz a hálózati telepítés, könnyebb lesz a telepítő fordítása (vagyis a helyi, lokalizált verziók kiadása!), megjegyzi a régi telepítési beállításokat, utf8 kompatibilis, és nem utolsósorban szebb.

Az új verzió ezen kívül több hibát is javít, több újdonságot is megvalósít (a Web Applications 1.0 draft leírás alapján), a fülek külön fület kaptak a beállításokban, és egy új nyelvi fájlt vezet be, ami az előfutára lehet az új, egyszerűbb nyelvi rendszernek. Emiatt a régi nyelvi fájlok az új verzióval nem működnek. Amint elkészül a fordítás előzetese, közzéteszek itt egy tesztelhető változatot a magyar nyelvi fájlhoz.

Az Operások továbbra is várják a hibákat az Opera hibabejelentő oldalán, főleg a telepítéshez kapcsolódókat. Ha a telepítésnél hiba lép fel, mindeképp jelentsd a hibát, és csatold az install_log.txt fájlt is.

Az Opera 9 új telepítője

Az előzetes verziót semmiképp nem ajánlott a régi, stabil verzióra telepíteni, csak teszetlési céllal érdemes használni vagy kipróbálni, új mappába telepítve. Letölthető az Opera Desktop Team oldaláról, ahol a változások listáját is elérhető.

Frissítés: mivel az új telepítő még elég bogaras, ezért az új build a régi telepítővel is elérhető.

süti beállítások módosítása