Magyar Opera

O/A

Figyelem: objektív összehasonlításoktól mentes, elfogulatlansággal nem vádolható píár cikk következik, gyengébb idegzetű Internet Explorer felhasználók ne kattintsanak!

sesblog

Szövegek olvasása Operából

Az Operában nem csak html és egyéb webes oldalakat tudunk megnézni, hanem sima szöveges fájlokat is, például különböző leírásokat. Ehhez saját stílust is megadhatunk, ami könnyen olvashatóvá teszi az ilyen szövegeket.

Készítsünk egy browser.css nevű fájlt a saját profilunk alatt a Styles mappában. Ha ez nem létezik, akkor hozzuk létre. A browser.css tartalma például a következő lehet (természetesen ez tetszés szerint változtatható):

@media projection {
  body > pre:first-child {
    white-space: -o-pre-wrap;
    max-width: 90ex;
    font-family: "Bitstream Vera Sans Mono";
    font-size: 1.33em;
    margin: 0 auto;
    border: 1px solid #ccc;
    padding: 1em;
  }
}

Ezután indítsuk újra az Operát, majd nyissunk meg benne egy szöveges fájlt. A stílus teljes képernyős módban aktiválódik, vagyis az F11 megnyomása után.

Forrás: arve bersvendsen

Jönnek az alternatív böngészők

Az index cikke az alternatív böngészőkről:

Bár a Microsoft böngészője uralkodik a böngészők piacán, a legfrissebb tanulmányok szerint sokan választanak a hibáktól hemzsegő Internet Explorer helyett más megoldást. Az egyik legnépszerűbb alternatív böngésző az ingyen letölthető Firefox, és többen választják a világ leggyorsabb böngészőjének tartott Operát is.

1 millió letöltés mobilokra

Az Opera elérte az 1 millió letöltést a böngésző mobiltelefonokra szánt változatából, és ez a szám csak az Opera oldaláról indított letöltéseket tartalmazza, nincs benne a beépített vagy más oldalról letöltött Operák száma. Az Opera fejlett technológiáinak köszönhetően hamar a legnépszerűbb termék lett a Symbian alapú rendszereken.

Az SSR megjelenése előtt a telecom cégek már kezdték elveszteni a bizalmukat a mobiltelefonos internetben. Az SSR viszont leütötte a labdát, és megmutatta, hogy bármilyen oldal megjelenítése lehetséges a kis képernyőkön is, a stílus és méretek megfelelő módosításával. Két évvel a technológia bejelentése után az Opera vezető pozicióban van a piacon, és a teljes internetet elérhetőve teszik a szolgáltatóknak.

Egyre több készüléken jelenik meg az Opera, mint beépített alkalmazás. Az Operát telepíteni lehet bármilyen Symbian rendszerű telefonba vagy készülékbe, mint például: Nokia 6620, Nokia 3650, Nokia 3660, Nokia 6600, Nokia N-Gage, N-Gage QD, Nokia 7650, Siemens SX1, Sony Ericcson P800 és P900.

Opera Show Generator

Megújult az Opera Show Generator, ami egy webes prezentáció készítő Operához. A használata ingyenes, és rendkívül egyszerűen lehet vele professzionális prezentációkat készíteni. Ezeknek az az előnye, hogy bármilyen böngészőben meg lehet jeleníteni (mint egyszerű weboldalt), míg az Opera teljes képernyős módban (ami az F11 gombbal aktiválható) egy saját stíluslap segítségével prezentációként jeleníti meg. A prezentáció lapozásához használható a Space billentyű, a kilépéshez pedig az Esc.

A teljes cikk elolvasható az Opera oldalán.

A prezentáció készítőről bővebben az Opera Show Centre oldalon lehet olvasni, ahol egy bemutató és a dokumentáció is elérhető többek között.

süti beállítások módosítása