Magyar Opera

Menü rejtése

A menü elrejtéséről már volt szó néhány bejegyzéssel lennebb. Azonban a menü elrejtésének van más, egyszerűbb módja is.

A menüt elrejthetjük egyszerűen a Ctrl+F11 kombinációval, és ha szükség van rá újra, akkor ugyanezzel vissza is lehet hozni. A menü elrejtésével azonban a teljes méretben megjelenített oldalak gombjai is eltűnnek a jobb felső sarokból, így az oldalt innen nem lehet lekicsinyíteni és bezárni. Ezt oldják meg az alábbi gombok, amiket az Opera egyik eszköztárára húzhatunk:

Menü Bezárás

Frissítés: Az Opera 10-ben már beépített funkció. A Fájl > Menü elrejtése paranccsal rejtheted el (a visszaállításhoz nyomj Alt-ot).

Opera 7.50 preview 4

Az Opera 7.50 újabb, preview 4 változata jelent meg, de ez még mindig csak egy előzetes. Az első ebből a sorozatból még december végén jelent meg, azóta folyamatosan változik a felhasználói felület is, de egyes funkcionalitások is.

A legújabb változatban ismét változott a felhasználói felület, többnyire a régi, bevált módra álltak vissza. Így a teljes méretű panelek helyét újra átvették a karbantartó ablakok (Letöltés, Könyvjelzők, stb.) A levelező is sok figyelmet kapott az új változatban, gyorsabb és kevesebb memóriát használ. A böngésző is gyorsabban indul és lép ki. A panelekkel végzett műveletek is gyorsabbak lettek.

Vírusok és az M2

Ha a víruskereső figyelmeztet az M2 használata közben, az sok félreértésre adhat okot. A legtöbb víruskereső minden alkalommal figyelmeztet, amikor vírust, vagy vírusgyanús részletet talál egy fájlban, függetlenül attól, hogy ez a rendszert veszélyezteti-e vagy nem.

Ahhoz, hogy egy vírus megfertőzze a rendszert, a vírus kódja le kell fusson. Ez történhet automatikusan (ha például a vírus kihasználja az Outlook Express valamelyik hibáját), vagy kézzel, a felhasználó által. Az Opera soha nem futtat le csatolmányokat automatikusan, így a vírus csak akkor tud fertőzni, ha a felhasználó kézzel elindítja és aktiválja.

A vírus lementése a lemezre nem hordoz magában kockázatot egészen addig, amíg nem indítjuk el. A víruskeresők azonban az ilyen esetekben is figyelmeztetnek. Ha egy vírusos levelet kapunk, és az Opera levelezőjével nyitjuk meg, a vírus tartalmazó csatolmány le lesz mentve a lemezre, ezért a víruskereső figyelmeztet. Azonban az Opera nem fogja ezt a kódot lefuttatni, így a rendszer nincs megfertőzve.

Az Operán keresztül lehetetlen, hogy a rendszer önmagától vírusos legyen.

Menü rejtése

Az Opera menüjét el lehet tüntetni, így több hely marad a képernyőn a weblapok megjelenítésére. A menüt az opera6.ini fájlban lehet állítani (az útvonal az About oldalon található), a következő sorral:

Show Menu=0

Ezzel együtt valamilyen módon meg kell oldanunk a menü elérését a későbbiekben is. A menüt például be lehet tenni a weblap helyi menüjébe (ami jobb gombbal való kattintás után nyílik meg), a következő módon:

[Document popup Menu]
Submenu,"Main menu",Browser Menu Bar,=

Akik az egér helyett inkább a billentyűzetet használják, azok átprogramozhatják például az F10 billentyűt, hogy a főmenüt megjelenítse:

[Application]
F10 = Show popup menu,"Browser Menu Bar"

A menü természetesen bármikor visszaállítható az első módosítás törlésével. A fájlokat csak az Opera bezárása után módosítsuk.

Frissítés: Az Opera 10-ben már beépített funkció. A Fájl > Menü elrejtése paranccsal rejtheted el (a visszaállításhoz nyomj Alt-ot)

Egérmozdulatok

Az egérmozdulatok használata sokáig az Opera egyik legnépszerűbb eleme volt, többen is emiatt kezdték el használni az Operát. Hosszasabb használat után általában más alkalmazásokban is megpróbálják használni az egérmozdulatokat, így bizonyos értelemben sok bosszúságot okozhatnak. Az Opera sikere után más böngészők is beépítették ezt a fajta kezelést, például a Firefox és a MyIE2.

A parancsok használata egyszerű, a mozdulatok megjegyzése és begyakorlása azonban beletelhet egy kis időbe. Az Egérmozulatok panel segítségével könnyen megnézhetjük, hogy melyik parancshoz milyen mozdulatsor tartozik.

süti beállítások módosítása