Magyar Opera

Opera Neon

Talán emlékeztek még rá, hogy kb. egy éve a Desktop blogon megjelent néhány információ azzal kapcsolatban, hogy az Opera egy merőben új elveken alapuló böngészőt fog fejleszteni. Azóta síri csend volt a téma körül, mígnem a mai napon hivatalosan is megjelent a Neon, az Opera koncepció böngészője.

Nem véletlen a kifejezés, ami az autógyártásból lehet ismerős. A Neon ugyan is nem egy új böngésző, csupán egy elgondolás, hogy mivé fejlődhetnek a böngészők a jövőben. Mint azok a futurisztikus autók, amiket időről időre kiállítanak egy-egy rendezvényen, de később sosem kerülnek gyártásba.

A Neon létezése azon alapul, hogy a világháló a klasszikus weboldalak helyett egyre inkább az interaktív, multimédiás alkalmazások irányába fejlődik, miközben a böngészők felépítése az elmúlt 20 évben lényegében nem változott. Ez részben azt jelenti, hogy rengeteg alkalmazást ma már a böngészőben futtatunk, amihez korábban külön asztali programokat használtunk. Másrészt gyakori, hogy egyszerre több dolgot is csinálunk a böngészőben, amihez a klasszikus lapfüles felület nem mindig előnyös. Ezen gondolatmenetek mentén készült el a Neon.

Forradalmi újítások(?)

A legszembetűnőbb újdonság az, hogy a Neon kezdőlapja teljesen átlátszó. Az asztali háttérképen jelenik meg a címsáv és a gyorshívók is. A bal oldalon egy oldalsáv, a jobb oldalon pedig a megnyitott fülek helyezkednek el. Az egész felület egy kissé rendezetlen íróasztalra emékeztet, ahol mégis megtalálunk mindent.

A megnyitott weboldalak lebegő ablakokban jelennek meg, amiket ráadásul egymás mellé is lehet rendezni, bár ezt nekem nem sikerült működésre bírni. A címsáv puritán, csak a dokumentumablak kezelésére szolgáló gombokat tartalmazza. Illetve a HTTPS-t használó oldalak esetében egy lakatot, amire rákattintva az oldalspecifikus beállítások nyílnak meg. Sajnos ezt a funkciót a titkosítatlan oldalak esetében a lakat hiánya miatt nem lehet előcsalni.

A lapfülekkel kapcsolatban van egy érdekes, de nagyon idegesítő dolog. A böngésző a használat gyakorisága alapján időnként magától átrendezi a fülek sorrendjét. Annál hasznosabb viszont, hogy a lapfülek ikonja az értesítéseket is mutatja. Továbbá a gyorshívó elemeit a jobb oldali fülsávra húzva is meg lehet nyitni a weboldalakat. (Ezt a normál Operában is lehet, de itt menőbb.)

Az oldalsávban néhány beépített alkalmazást találunk. Az első a megnyitott lapok zene- és videólejátszóit listázza. A panel segítségével bezárhatjuk, megállíthatjuk, vagy a videónézegetőben megnyithatjuk az egyes tartalmakat. A második egy képernyőmentésre szolgáló eszköz. Egyszerű húzással kijelölhetjük a megnyitott weblap egy részét, és egy kattintással el is menthetjük. Hová? A harmadik, Galéria nevű alkalmazásba. (Jegyzetek?) A negyedik alkalmazás a letöltéskezelő.

Az eddig részletezett funkciókon kívül az egész felületnek van egy futurisztikus hatása, ami részben az ide-oda pakolt elemeknek, részben pedig az animációknak köszönhető. Némelyik ugyan kissé zavaró, de érintőképernyős eszközön használva mégis úgy érezhetjük magunkat, mint Tony Stark a legjobb hologramos kivetítőjével.

Persze mire idáig eljuttok az olvasásban, már bizonyára rázzátok a fejeteket, hogy mi ebben az újdonság?! Hiszen ezek a funkciók egyáltalán nem számítanak újdonságnak. Nagyrészük már a régi Operában is működött. És igazatok is van. A fejlesztők természetesen irdatlan PR szöveggel körítették a bejelentés mellé, de ezt manapság máshogy nem is nagyon lehet. A lényeg itt elsősorban nem az eszközökön, hanem az összhatáson van.

De mégis mi a jó ebben az Operának? Nos, egyrészt néhány óra telt el még csak a bejelentés óta, de máris ezzel vannak teli az informatikai hírportálok. Elég masszív hype alakul ki a Neon körül. Másrészt a Neonban megtalálható funkciók és eszközök egy része a normál Operában is be fog mutatkozni tavasszal. Hogy konkrétan mik, arról nem nyilatkoztak, de van, amit jó eséllyel meg lehet tippelni.

Fontos!

A Neon egy koncepció böngésző. Bár stabil, nem mindennapos használatra tervezték. Az alapja ugyanúgy a Chromium, de nem támogatja a bővítményeket, valamint nincs benne tartalomblokkoló, VPN és szinkronizálás sem. Nem tudni, hogy milyen gyakran kap majd frissítéseket, vagy hogy egyáltalán kap-e valaha. Éppen ezért senki se számítson arra, hogy bármilyen kérést figyelembe vesznek a fejlesztők!

Ennek ellenére érdemes játszani vele egy kicsit, mert nagyon érdekes megoldások vannak benne. Ebben a formában sok zavaró hiányossága van, de az irány igazán előremutató.

A rossz hír viszont az, hogy jelenleg a Linux és a 64 bites architektúrák nincsenek támogatva, és egyáltalán nem biztos, hogy ez a jövőben változni fog.

Letöltés: Windows, Mac

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr3012121157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mtibee 2017.01.12. 21:26:53

Tesztelgettem az Opera Neont, a rövid véleményem következik:

Ami tetszik:
- az animációk;
- átveszi az asztal háttérképét háttérnek;
- könnyen kattintható lapikonok;
- több oldallal együttműködő médiakezelő;
- beépített képlopás;
- feladatkezelő;
- osztott képernyő.

Ami nem tetszik:
- nincs rss olvasó;
- nincs szinkronizálás;
- nincs tartalomblokkoló;
- nincsenek bővítmények;
- rendezetlen, nem mappázható gyorshívó;
- csak Internet Explorerből importálhatunk beállításokat;
- nem lehet fület rögzíteni (a véletlen bezárást elkerülendő);
- nem tud magyarul.

Nem tudom, hogy ezt mennyire tervezik frissíteni, de a hibái ellenére is ígéretesnek tűnik. :)

__tom_ 2017.01.12. 21:48:39

"amiket ráadásul egymás mellé is lehet rendezni, bár ezt nekem nem sikerült működésre bírni" - csak drag&droppolni kell a jobb hasábból középre úgy, hogy ott egy másik oldal már nyitva van.

__tom_ 2017.01.12. 21:57:16

@mtibee: ami engem főleg zavar az az, hogy a középső oszlopból csak minimalizálni lehet az ablakot, és bezárni csak úgy lehet, ha jobb oldalon megkeresed a hozzá tartozó ikont

semmiii99 2017.01.12. 23:54:42

Nekem ezek az oldalra rendezett lapikonok nagyon tetszenek és jobbak mint a "rendes" Operában felül elhelyezkedő lapok, úgyhogy remélem ezt a funkciót az is megkapja.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2017.01.13. 02:21:13

Én még élénken emlékszem a Facebook hátszéllel nyomott Chromium forkra, ami szintén ilyen elgondolás alapján született, aztán el is tűnt a süllyesztőben.

Anno, mikor panaszkodtam, hogy a funkcionális böngészőket weboldalmegjelenítő motorrá silányítják, akkor nem gondoltam volna, hogy ezt még lehet fokozni.

Pedig de. Ha a weboldalmegjelenítőket interaktív weboldalakká silányítják.

Biztos öregszem, de valahogy ezek az innovációnak hívott dolgok egyre nevetségesebbek.

Visszasírom azokat az időket, mikor még csak a triviális paddingbehúzásokat hívták innovációnak, az legalább javította a felhasználói élményt, még ha apró mértékben is, de ezek...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2017.01.13. 09:31:32

@mtibee:
Ezek a funkciók biztosan nem lesznek beépítve. Ha kap is frissítést a Neon, abban valószínűleg újabb kísérletek lesznek, mint pl. most a médiacenter panel.

@__tom_:
Pont a drag and dropot próbálgattam, de nem sikerült. :D Köszi!

@penge™:
Ha a Rockmeltre gondolsz, akkor az teljesen másról szólt.

A funkcionális böngésző meg mindenkinek mást jelent. A médiacentert vagy a beépített screenshot eszközt elég nehéz funkciótlannak nevezni. (Abba most ne menjünk bele, hogy ki mit talált fel, meg honnan nyúlta, mert most nem az a lényeg.) Egyébként meg ez egy techdemo. Ha élesben menne, nyilvánvalóan rengeteg finomításra lenne szüksége, de nem erről van szó.

RaidX 2017.01.14. 10:57:02

Tegnap próbálgattam a Neont. Ma viszont betonkeményre fagyott tőle a rendszer ahogy indítani akartam. Alig bírtam a gépet újraindítani. Mivel ezt eljátszotta kétszer, gyorsan megszabadultam tőle. Amúgy nem értem, miért a Chhrome/Chromium az alapja a mai böngészőknek? Lassan már mindegy mit használunk mert csak a neve lessz más.

Darkcomet 2017.01.14. 11:24:03

Érintő kijelzős cuccokhoz ideális az elgondolás. PC-re, egerezve butaságnak tartom az egészet.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2017.01.14. 11:58:28

@RaidX:
Gyakorlatilag két választás van: Chromium vagy Mozilla

Lehetne persze teljesen újat írni, csak egyrészt minek, ha van nagyon jól működő választási lehetőség, másrészt meg ez hatalmas munka. Nézd meg az Operát, hogy mennyit szenvedtek az elmúlt négy évben, pedig csak a felületet és eszközöket fejlesztettek, motort nem. Ugyanez látható a Vivaldinál is egyébként.

De miért ennyire fontos ez? Te felhasználóként nem a Blinket vagy a Geckót használod, hanem a felületet. Nem attól lesz egy böngésző jó vagy rossz, hogy milyen motor fut alatta, hanem attól, hogy milyen felületet és eszközöket ad a felhasználónak. Az egy másik kérdés, hogy "minden böngésző ugyanúgy néz ki". Látod, hogy a Firefox saját motort használ, aztán mégis ugyanúgy néz ki, mint a Chrome. Meg azt is látod a Neonnál, hogy ugyanarra a Chromium motorra egészen más felületet is rá lehet húzni.

Amúgy azt többen jelezték, hogy a Neon erőforrásigénye elég nagy. Nyilván nem optimalizálták a legapróbb részletekig, meg hát az animációknak mindig is ára volt.

summoner · http://my.opera.com/summoner1/blog/ 2017.01.17. 15:24:38

Persze hogy nem ez csak egy concept. Semmi értelme azon kívül hogy nézd mi ilyen felületet is tudnánk ha szabad kezet kapnánk :D :D

Eleve egy halva született ötlet főleg egy olyan cégnél ami mára nem engedheti meg magának az újítást. Nem hogy egy másfajta motort (a vezetőség felől) még egy másfajta felületet sem, mert akkor meg a felhasználók ódzkodnának tőle. Úgyhogy minden marad a régiben megy az Opera a bírkák után...

Mióta 4 vagy 5 éve volt a nagy váltás? Az Opera még a régi funkciókat sem tudta hozni ennyi idő alatt, úgy hogy (ahogy Nekomajin is mondta) motort már nem kell fejleszteniük csak kezelőfelületet.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2017.01.18. 17:25:43

@summoner:
A nem tudta hozni rész ott sántít, hogy nem akarja hozni. Ez az, amit sokan nem tudnak/akarnak megérteni. Időnként én sem.

Arra mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy a Neon feature-ökből mi kerül majd be az Operába. Azt a 3-4 eszközt valószínűleg megoldják, de pl. az oldal rendezhető füleket még mindig neccesnek érzem.

Kulminaator 2017.01.26. 07:03:08

Nekem nagyon tetszik ez a Neon.
Simán áttérnék rá, ha rendszeresen frissítenék.
És nem tudom.. van, aki a sebességére panaszkodik, pedig nálam olyan, mint a villám.
süti beállítások módosítása