Magyar Opera

Dragonfly: elő-karácsonyi tesztverzió

Nem is volt olyan régen, hogy megjelent az Opera fejlesztői eszközének, a Dragonfly-nak az első, publikus, hivatalos kiadása, az 1.0. Ezt követte nemsokára az 1.1, ami sok hasznos újítást hozott. Ekkor távozott viszont az Operától David Storey (alias dstorey) a projekt vezetője, félő volt tehát, hogy a visszaesik majd a fejlesztési tempó. Egy darabig úgy tűnt, így is lesz, mert igen lassan csordogáltak a fejlesztői kiadások. Szerencsére azonban a hallgatás okai a háttérben folyó komoly fejlesztések voltak.

A munka első eredményeit a napokban tették elérhetővé az Opera dolgozói (b5309). Kiderült, hogy - szoros együttműködésben a böngésző fejlesztőivel - egy profilozó modulon dolgoznak, ami képes lesz részleteiben megmutatni, hogy egy honlap betöltésekor mire mennyi időt fordít a böngésző. Így a honlapfejlesztők képesek lehetnek megtalálni a szűk keresztmetszeteket, és kijavítani azt a legjobb felhasználói élmény elérése érdekében (ugyan ki szeret várni?). A munka még csak kezdeti stádiumban van, a jelenlegi felhasználói felület inkább csak jelképes, a hangsúly most még magán a funkción van.

Ez azonban még nem minden, több más apróság is van a jövevény tarsolyában:

  • Áttekinthetőbb erőforrás-nézet
  • CSS shorthand támogatás: segítségével a fejlesztők megnézhetik a speciális CSS attribútumokat is pl. :hover
  • JavaScript eszköztippek: a JS kódoknál már sokkal látványosabb a futási hibák jelzése. Ezen felül a kódbeli objektumok fölé állva eszköztippként mutatja azok tulajdonságait.

Mindezekről az alábbi videóban is láthatunk egy bemutatót:

Fontos megjegyezni, hogy az új opciók többsége csak a Wahoo (Opera 12) verziókban működik, mert csak abban található meg a szükséges Core támogatás! Ha megvan a program, akkor elég megnyitni a megfelelő beállítást, és átállítani erre a címre:

https://dragonfly.opera.com/app/experimental/

 A másik újítás még annyira friss, hogy külön címen található. A fenti beállítást erre kell változtatni:

https://dragonfly.opera.com/app/stp-1/profiler/

 Ez tulajdonképpen a profilozó egy másik nézete, ami rögzíti a háttérbeli eseményeket, és tevékenység alapján (például "CSS feldolgozás", "szkript végrehajtás"... stb.) csoportosítva mutatja, hogy mikor, mire, mennyi időt fordított. Részletesebb információkat egyelőre csak a CSS esetén kapunk, ha az egeret az adott esemény fölé mozgatjuk.

A végleges megjelenési időpontról még nincs információ, de gyaníthatóan - az Opera 12-höz hasonlóan - ehhez is még sok idő kell, amíg rendesen kiforr. 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr393455784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mesmoryser 2011.12.11. 18:22:28

Fontos és hasznos fejlesztések! A Dragonfly eddig azon küzdött, hogy utolérje a konkurenciát, de ha így folytatja, hamar elszáguld mellettük (vagy inkább túlrepüli őket :)
Köszönöm a cikket!

Zsüi_ 2011.12.11. 18:47:21

@Mesmoryser: Én is örülök hogy fejlődnek, ahogy érzem még mindig csak a többiek mögött van sajnos, de már jól használható. Nekem gyakorlatilag nem kellett másra váltanom egy ideje szerencsére.

Mesmoryser 2011.12.11. 19:14:28

@Zsüi_: Régebben azért gyakran kellett Firebughoz nyúlni, mert Dragonflyban egy-egy dolog hiányzott, vagy a béna működés miatt lehetetlen volt használni. De azt hiszem, ilyen utoljára az 1.0 környékén volt. Egyre gördülékenyebbek az implementált funkciók és vannak olyan hasznos apróságok, amik a konkurenciánál hiányoznak (pl. képernyőkép).

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.12.11. 22:27:01

Nem tudom miért nem fért el az Experimental ágban a profilozó. Most úgysem működik (végtelen Profiling...), de váltogatni nem fogok.
süti beállítások módosítása