Magyar Opera

getUserMedia és Opera Reader

A mai napon új Labs release-t kaptunk néhány újdonsággal, amelyek még nem érettek meg, hogy snapshotok legyenek belőlük.

Az egyik a getUserMedia, amely natív támogatást nyújt a felhasználók webkamerájához, a másik pedig az Opera Reader.

Letöltés

Natív lapok

A böngészők között elfogadott lapozási metódus a görgetősáv, amellyel le-fel navigálhatunk egy-egy oldalon. Ez egy egyszerű megoldás a szoftver számára, mivel minden tartalmat hozzáférhetővé tesz és a lapozási folyamatot a felhasználóra bízza. Ez viszont levágott szövegsorokat eredményez és nehézkesen működik egér nélküli eszközökön. És ezen felül nem szép, nincsenek animációk és nem is stílusos.

Az utóbbi időben egyre több lépést láttunk a helyes irányba az eBook olvasók részéről (például Amazon Kindle) a "nezxt page" és "previous page" gombokkal, amely lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy a könyvet, sokkal "könyvszerűbben" olvashassák. De a Kindle egy zárt megoldást alkalmaz: nem lenne előnyösebb, ha lenne egy nyílt technológiánk, amely lehetővé tenné, hogy bármilyen tartalmat ezen a módon olvashassunk a weben?

A fejlesztők most betekintést nyújtanak eme fejlesztés alatt lévő megoldásba, amellyel bármely weblapot natív oldalakká alakíthatsz. Ez egy kísérlet egy CSS3 kiterjesztés alkalmazására, amely lapokra "darabolja" a weblapok tartalmát. Figyeli a pozícionált/lebegő elemeket, megpróbálja kitalálni a megfelelő multi-column elrendezést és egy sokkal következetesebb navigációs rendszert nyújt, mint dokumentumfüggetlen tartalom. Az új CSS3 tulajdonságokról, amelyekkel engedélyezhető ez a mód itt olvashatsz bővebben.

Például ahhoz, hogy minden általad látogatott weboldalon kipróbáld ezt a kezdetleges lapozási élményt, egyszerűen be kell illesztened a következő kódot minden lap forráskódjába, illetve csinálj egy globális UserCSS-t.

@media -o-paged {
    html { 
      height: 100%;
      overflow: -o-paged-x;
    }
  }

A működési elv azon alapul, hogy az -o-paged media típus használatakor a <html> elem tartalmát feldarabolja akkora darabokra, amely magasságában belefér az aktuális böngészőablak 100%-ába. Ezek között a lapok között a jobbra-balra nyíllal tudunk navigálni horizontálisan.

Ahogy a könyv forradalmasította az olvasást az 5. században a fejlesztők remélik, hogy az Opera Reader forradalmasítja a weboldalak olvasási metódusát. További, Chris Mills és Hakon Wium Lie által készített demókért látogass el ide.

A getUserMedia-ról bővebben az eredeti cikkben olvashatsz angolul.

Kiadási megjegyzések

  • Az asztali összeállítás a korábbi Opera 12 pre-alpha kiadásokon alapul, tehát a WebGL támogatás és hardvergyorsítás nem működik benne.
  • Két opera:config tulajdonság alapértelmezésben be lett kapcsolva, ezek a: “Scroll is Pan” és a “Smooth Scrolling”. Az első miatt a szövegkijelölés nem működik. Ez a későbbi összeállításokban már javítva lesz.
  • Egy ismert hiba, amikor a lap tartalmaz overflow tulajdonságot a felhasználóknak fókuszba kell helyezni a lapot, hogy képesek legyenek billentyűzettel navigálni.
  • A device API-nak jelenleg nincs felhasználói interfésze. Ez a későbbi összeállításokban lesz.
  • Ez egy Labs build, ami még annyira sem ajánlott mindennapi használatra, mint a snapshotok, tehát az esetleges, szoftver és idegrendszer terén bekövetkezett károkért felelősséget nem vállalnak.

A visszajelzéseket ide kérik.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr903315102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsüi_ 2011.10.19. 16:24:06

Frankó dolgok ezek. Mindösszesen két apróság volt zavaró:
- Ha a 'reader mód' (Scroll is Pan) aktív, akkor nem tudok szöveget kijelölni, így másolni sem. Ez könnyen áthidalható lehet ha kiteszünk egy gombot, ami átvált 'mormál' módra.
- A böngésző kérdés nélkül bekapcsolja a kamerámat és viszontlátom magam. Ez még a kisebbik rossz, mert a demo oldalon látom, hogy mi történik. Viszont egy oldal kapásból streamelheti is a képet anélkül hogy erről visszajelzést adna. Azt hiszem régóta okoz félelmet egyes felhasználókban akiknek beépített webkamerájuk van, hogy egyszer egy ilyen program közvetíti a ténykedésüket.

Imurai 2011.10.19. 18:04:51

Jaja, no more fapping in front of the computer!

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.10.19. 18:36:51

@Zsüi_: Ezért kell kihúzni, ha meg nem megoldható (laptop) a Device Managerben letiltani. Bár én könnyen beszélek. Akik rendszeresen használják videóbeszélgetésre, azoknak ez körülményes megoldás lehet. Viszont eggyel kevesebb felhasználási terület, ahova nélkülözhetetlen a Flash. :D

Mesmoryser 2011.10.19. 18:59:00

@Zsüi_: A kijelölés hiánya ismert, javítani fogják, de ez itt is le van írva.
A kamerahasználat előtt pedig lesz majd kérdés, hogy engedélyezed-e. Szóval fölösleges aggodalmak.

ZeGa 2011.10.19. 19:30:38

Hát ez nálam egyáltalán nem működik, hiába nyomogatok itt bármit.

Teddy Beer 2011.10.19. 21:03:18

@penge™: Világít a led, ha megy, meg néhány notinál van behúzható fedő a kamerán, szóval nem lesz ezzel gond, legalábbis nálam. :P Jó lesz ez a reader.

Zsüi- 2011.10.19. 22:30:08

@Teddy Beer: én spec. meglepődtem amikor megláttam magam a képernyőn, pedig van led a kameránál. a notim kijelzője másodlagos, többnyire egy másik monitort nézek, úgyhogy nem veszem észre ha kigyullad egy kis led.

vlevi 2011.10.19. 22:57:02

Nagyon hasonló dolgot csinál a joliprint.com Úgy menti el PDF-be a weboldal tartalmát, hogy valamilyen módszerrel kimazsolázza a lényeget az oldalról, és újság szerűen, kéthasábos formában generál belőle PDF-et. Nagyon ötletes, és sokszor jobb, mint a weboldalak "nyomtatóbarát változat" megoldásai, amik a mostani széles monitorokon nehezen olvashatóak.

Sokszor csak azért szoktam ezzel "kinyomtatni" az oldalt, hogy könnyebben el tudjam olvasni.

www.flickr.com/photos/29765429@N04/6261888442/

Teddy Beer 2011.10.19. 23:45:19

@Zsüi-: Egészséges erotika reloaded. :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.10.19. 23:48:15

@vlevi: Na igen, de épp az a lényege, hogy nem PDF. Ennyi erővel valamilyen eBook formátum is lehetne. Hosszabb terjedelmű szöveget különben is kényelmesebb nem monitor előtt ülve olvasni. Mondjuk ha e-ink kijelzős eszköz nincs, akkor legalább mobilon.

Ha már a Scribd támogatni fogja az pozitívum, mert a mostani megoldás enyhén szólva akadozós, lassú és ágyúval verébre.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.10.19. 23:50:48

@Teddy Beer: Legalább ezen túl lesz motiváció, hogy nőnemű, technikai analfabéta ismerőseink körében is terjesszük az Operát. :)

Mihics Zoltán (Med1on) 2011.10.20. 13:59:18

"Hardware acceleration fixes"
Azt hiszem, hogy most igazán ráfeküdtek a témára. :D
süti beállítások módosítása