Magyar Opera

Ragnarök, avagy az Opera új evolúciója!

Frissítés! Úgy tűnik, akadt némi félreértés ezzel a kiadással kapcsolatban. Ez egy adott funkciót bemutató labs kiadás, ami alapvetően a korábban elérhetővé tett Opera 11.10.2005 előzetes és az új HTML5 értelmező összeépítéséből született. A verziószám 11.50, de ebben az esetben ez nem jelent semmit, csak megkülönböztetésül változtattak a 11.10-hez képest. Szóval a leendő funkcionalitásokat illetően senki ne vonjon le messzemenő következtetéseket...

Ma megjelent az Opera újabb (Labs) verziója egy új Ragnarök kódnevű HTML5 feldolgozó algoritmussal.

Alább a megjelenés alkalmából készült operás bemutatkozó cikk fordítását olvashatjátok, aminek eredetije az Opera Labs oldalán jelent meg.

A legkirályabb HTML5 demó, amit látni fogsz ezen a héten.

A Web tele van canvas demókkal, HTML5 videó lejátszókkal, drag n' drop cuccokkal és társaival. De itt egy demó, amely valószínűleg a legkirályabb, amit ezen a héten látni fogsz. Felkészültél?

<b><i>Yo!</b></i>
Ássunk mélyebbre. A fenti elemek hibásan vannak beágyazva. A legközelebbi elemnek (esetünkben az <i>-nek, kellene az első helyen lenni a bezáró tageknél. Mit csinál a motor a DOM fával ilyen esetekben különböző böngészőknél? Leellenőrizhetjük a Dragonfly-jal és és ennek más böngészőkben lévő megfelelőjével, vagy Ian Hickson DOM viewer-ének használatával. Az Internet Explorer 9 és Safari 5 ebben az innerHTML-ben:
<!DOCTYPE HTML>
<html><HEAD></HEAD><BODY>
<B><I>Yo!</I></B><I></I>
</BODY></html>

miközben az Opera, Firefox és a Chrome ezt produkálja:

<!DOCTYPE HTML>
<html><HEAD></HEAD><BODY>
<B><I>Yo!</I></B>
</BODY></html>

Minden böngésző következetlenül rendezi a rossz beágyazást.: jegyezzük meg, hogy az IE és a Safari hozzáad egy további üres <i> elemet. Az Opera, Firefox és Chrome nem csinál ilyet. Melyik a helyes? Egy HTML4 világban mindkettő. A HTML4 specifikáció leírja mit lehet csinálni a jó jelöléssel, de azt nem, mit kell csinálni a rossz jelöléssel - és mi ezt tudjuk A Web 95%-a invalid. Ezért meghagyják a böngészőfejlesztőknek, hogy milyen eszközöket alkalmaznak ezügyben és rájuk erőltetik, hogy kitalálják, mit tegyenek az invalid kóddal, mint hibakezelés, soha nem volt definiálva a HTML4-ben.

A fenti egyszerű példánk már nagyon különböző DOM fát produkál, tehát képzeljük el mi az eredmény a gyakorlatban egy több száz validációs hibával rendelkező életszerű példa esetében. Minden böngészőben működő JavaScript írása ehhez hasonló inkonzisztenciákkal okozzák a webfejlesztőknél a hajhullást és a pulzus emelkedését.

Szerencsére most itt van a megoldás.

A HTML5 feldolgozó algoritmus

A HTML5 specifikáció definiál egy halmazt az elemzési szabályokra minden jelölés részére, akár valid, akár invalid. Mikor minden böngészőnek lesz HTML5 feldolgozója, ugyanaz a jelölés ugyanazt a DOM fát fogja generálni minden böngészőben. Ennek két fő hatása lesz:

  • A JavaScript fejlesztők arcán őszinte mosoly lesz és a hajuk is megmarad
  • A végfelhasználók kevesebb problémával szembesülnek és végre semmi nem szabhat gátat abban, hogy az általuk preferált böngészőt használják, mert minden oldal mindenhol ugyanúgy jelenik meg.

Tipp! Hála az Opera 11-ben bemutatkozott új telepítőnek, ezt a verziót gond nélkül telepítheted hordozható verzióként a már meglévő stabil kiadás mellé anélkül, hogy elállítanád a beállításaidat.

Tehát a validáció már a múlté, ugye?

Egyáltalán nem. Az mindig egy fontos minőség ellenőrzési eszköz lesz és mert a HTML5 feldolgozó egységes DOM fát generál még nem jelenti azt, hogy azt a DOM fát generálja, amelyet a webfejlesztő elképzel.

Az Opera implementációja

A régi HTML feldolgozó alapjában véve ugyanaz volt 15 éve. Folyamatosan patchelve volt, hogy tartsa az iramot a változó szabványokkal és számtalan különböző ember jött azzal, hogy nem támogatunk egyes specifikációkat. Miután minden változott itt és ott a kód egyre inkább egy feldíszített karácsonyfára hasonlított és további dolgok hozzáadása egyre nehezebb volt anélkül, hogy bugokat okozzunk valahol máshol.

A döntésünk, hogy újraírjuk az egész feldolgozót, lehetőség arra, hogy "kitakarítsuk" a forráskódot és jelentősen áttervezzük.

Büszkén mondhatjuk, hogy az új Ragnarök feldolgozó 99.9% százalékban átmegy a kiterjesztett HTML5 tesztsorozatunkon, mely html5lib teszteken alapul. A hiányzó 0.1% javítva lesz a végleges kiadásig. A tesztsorozat is publikus lesz, mikor elkészül, tehát le tudod ellenőrizni és összehasonlítani az Operát a többi böngészővel.

A Ragnarök pontszáma 11 a 11-ből (plusz két bónuszpont) a nem túl átfogó (és ezért eléggé félrevezető) html5test.com-on. (A két bónuszpont a beágyazott SVG és MathML-ért jár..)

Memóriaigény

A fő oka, amiért elhagytuk a régi feldolgozót a memóriahasználata invalid kód esetén. A node duplikálása helyett, ahogy a HTML5 specifikáció állítja, a feldolgozónknak bonyolult mutatókból álló rendszere van, amely jelzi, mely node-okat kell duplikálni. Ez spórol a memóriakiosztáson azzal, hogy nem duplázza meg az elemek számát, hanem áthalad a bonyolult adatstruktúrán. Most a node másolására váltottunk, ami egy kicsivel több memóriát eszik. A véglegesig minimalizáljuk ezt a mellékhatást. — Az Opera mindig is memóriahatékony marad, és kisebb eszközökre is fejleszt.

Teljesítmény

Ez jelenleg nem nyilvánvaló, mivel a technikai előzetes nem gyúr a sebességre, ahogy a végleges kiadás fog majd, de az átírás másik előnye a feldolgozó teljesítményének javulása. Mivel az igénybe vett idő a feldolgozás és a jelölés között relatívan kicsi összevetve a betöltődéssel és a rendereléssel, a tesztekre nem lesz különösebb hatással, de minden teljesítményjavítás jobbá teszi a böngészőt.

Ide vele, amíg még forró!

Készítettünk néhány összeállítást, amely tartalmazza az új feldolgozómotort, úgyhogy kipróbálhatjátok.

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le. Mivel technikai előzetes, az e-mail kliens még nem működik benne megfelelően.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr332681794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.02.22. 23:12:53

Próbálom pozitívan felfogni...

cousin333 álma teljesült. Végre lecserélheti az ikonokat SVG-re az infódobozokban.

Mihics Zoltán (Med1on) 2011.02.22. 23:36:29

@penge™: A 11.50 kapcsán remélhetőleg már valami másról is nyilatkoznak majd a fejlesztők. :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.02.22. 23:52:45

@Med1on: A 10.50 pre-alfa és a 10.50 végleges között mekkora volt a különbség a bugfixeken kívül? Nem sok. És a 10.10 és 10.50 között? Óriási motor és UI terén is. HW vega szerintem csak a 12-ben lesz.

Ha ez most egy 11.10 előzetesként, vagy 11.20-ként jelent volna meg, akkor azt mondanám fasza, de így...

Elkezdtek Chrome léptekben haladni.

Mihics Zoltán (Med1on) 2011.02.23. 00:35:25

@penge™: Sajnos ebbe a gyors "verziószám ugrálásba" mondhatni belekényszerítették az Operát.
Egy másik észrevétel. Mostanában egyre kevesebb az új kiterjesztés. Csalóka, mert összesen 466 van, de angol szűrővel már rögtön csak 337. Én úgy érzem, hogy elfogytak az ötletek és ha az Opera nem kezeli "rugalmasabban" a kiterjesztéseket, akkor szép lassan itt megáll a dolog. Jó volna ha itt is továbbfojtatnák a fejlesztéseket.

CsendesMark 2011.02.23. 00:54:01

@penge™: legalább haladnak valamerre :D
amúgy kit érdekel a verzió?
10 éve win98-at használtam, most meg csak win7-et :D

Dzsini 2011.02.23. 09:06:30

Hogy fogom a barrakuda mellé berakni az akváriumba az istenek alkonyát? (tudom, ez csak a feldolgozómotor, de akkor is kódnév az kódnév :) )

Labs mókákat nem rakok fel, majd egyszer, ha kikerül Desktopteamhez, akkor játszom vele.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.02.23. 10:30:13

Látom a kódnévhez méltó világvége hangulat van eluralkodóban. Megint. Szóval nem árt tisztázni pár dolgot.

Először is, ez nem előzetes, hanem Lab release, egyfajta techdemo. Arra szolgál, hogy egy bizonyos újítást bemutasson. Tehát a verziószám és az egyéb körítés lényegtelen. Valószínűleg azért 11.50, mert meg akarják különböztetni a 11.10-től, ami várhatóan a következő hivatalos kiadás lesz, vélhetően még eme új cucc nélkül.

Másodszor az is ismert, hogy a 11.10 is tartogat még meg nem nevezett újdonságokat. A Lab build meg aztán végképp nem informatív azt illetően, hogy mi várható a 10.50-ben

HyperKiller 2011.02.23. 12:37:30

Most akkor már lehet várni a hw gyorsítást?

Teddy Beer 2011.02.23. 12:45:17

@Med1on: "Sajnos ebbe a gyors "verziószám ugrálásba" mondhatni belekényszerítették az Operát.
Egy másik észrevétel. Mostanában egyre kevesebb az új kiterjesztés."

Több mint egy év (kb. másfél) telt el a 10 és a 11 között. Szóval ez nem igazán állja meg a helyét. A kiterjesztésekről nem tudok és nem is akarok tudni semmit, de a widget világ köszöni szépen jól van, heti durván egy tucat bezuhan (dare to code :P ) szóval ha az rendben van (sokak által halottnak mondott fícsőr, miközben él), akkor az addon borzongás is rendben kell hogy legyen.

Sajnos a chrome agymosása (illetve az it bulvár szemétdomb) sokakkal elhitette hogy a chrome befolyással van a böngészőkre legalább olyan basic, minden tapló által felfogható dolgokban is, mint a verza szám. Ajánlott le se sz♥rni a chrome hisztériát.

Dzsini 2011.02.23. 12:59:24

Widgetek működgetnek, de Unite alkalmazást hónapok óta nem láttam (a tempbin legutolsó frissítése decemberi) - az alap alkalmazások megvannak, és ezzel nagyjából vége is lett.

Az, hogy lassul az új kiterjesztések megjelenése az jó is lehet, mert azt jelentheti, hogy a meglevők javulnak, és az újak már átgondoltak lesznek, nem egy újabb egyforma akármi jelenik meg.

ZeGa 2011.02.23. 13:40:20

@HyperKiller: Várni azt mindig is lehetett... :)

A verzió számokról meg csak annyit, hogy szerintem teljesen felesleges emiatt agyvérzést kapni. Nem mindegy, hogy milyen számot raknak ki mellé?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.02.23. 14:09:05

@cousin333: Igen, ez a 9.62-ig így is volt.

De emlékezz vissza az utóbbi kettőre. A bugfixeket most nem számítom.

A 11 Labs annyiban tért el a 11 véglegestől, hogy a bétában megjelent a Tab Stacking és a kiegészítők frissíthetősége, meg kicsit módosítottak a telepítésen, ilyesmi.

A 10.50 labs pedig annyiban, hogy kapott egy új skint és csiszoltak a sebességen.

@CsendesMark: Tudod te is, hogy ez nem ugyanaz. A Windows mindig is fantázianeveket kapott és a 7-es a 7-es kernelverziót szimbolizálja (ami csak kompatibilitási okok miatt lett 6.1-nek számozva, ahogy az Opera is 9.80-nak.

Egyébként nem az a lényeg, hogy mekkora dolog, mint aminek sokak be szeretnék állítani, hanem
1: Elvi kérdés: Éppen amiatt, mert nincs közvetlen kapcsolatban a termék minőségével és tudásával talán nem kéne a mainstream piacot követnie. Az Opera sosem követte a mainstream piacot, mindig a saját útját járta. Néhány esetben (például kompatibilitás, vagy a tényleg hasznos megoldások lemásolása, már ha nem az Opera találta ki oké, de ilyen baromságban, mint a verziószám talán nem kéne).

Mi lesz a következő? Kék, zöld, sárga lesz az Opera logó? Annak se lenne több/kevesebb értelme.

@Med1on: 1: Sokan elkészítették a saját 1-2-3 kiegészítőjüket és azokat frissítik időről időre. Nem vesznek a nyakukba még többet.
A 3rd party fejlesztők pedig emésztgetik az Extension API-t, a LastPass már elkészült, a WOT is, valószínűleg lesz majd Ghostery is és még sok más.

2. Firefoxhoz se jelennek meg már új cuccok. Ötlet mindig van, de nincs aki elkészítse. A FileAPI nélkül pedig néhánynak értelme se sok van, valamint kinőtték az API-t, ahogy Chrome-ban is kinőtték.

3. A piaci részesedés itt is meglátszik. Vagy nem is tudnak róla, vagy feleslegesnek tartják, hogy Operára is portoljanak.

@Dzsini: Nyugodtan felteheted. Ugyanaz, mint a 11.10, legalább is feature complete, minden működik benne
- A bugok ugyanazok, amik a 11.10-ben is (még) jelen voltak.
- A javított bugok, amiket a 11.10 hozott (szoftverbázis, stb.) már jelen vannak.
- A bónusz az új HTML5 parser.

Az új Opera installernek köszönhetően pedig olyan problémád sem lesz, mint régen az MSI-nél, mikor alacsonyabb verziószámú cuccot tettél fel.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.02.23. 15:14:22

twitter.com/opvard/statuses/40367067693715456

Csak azt nem értem, hogy akkor miért nem valami nem létezőt választottak, mint korábban a 10.70 esetében.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2011.02.23. 15:44:41

Ha ezt most felteszem, kijön egy 11.02, és azt ráfrissítem, akkor vajon mi fog történni?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.02.23. 16:19:45

@Nekomajin: Tekintve, hogy 11.10 óta csak a motor változott, mint (HTML5 parser, WOFF támogatás, CSS3 alapú képátméretezés), valamint olyan OS specifikus dolgok, mint a Win7 fájlmentőablak, azon kívül semmi, hogy downgrade után értelemszerűen újra nem fog menni sem a szoftverbázis, sem a Scribd és a fent felsorolt fícsörök is elvesznek.

Tehát maga a böngésző teljesen úgy fog funkcionálni, mint egy frissen telepített 11.02 leszámítva az operaprefs.ini-t, amely a 11.10/11.50-ben kapott egy ilyet:

[Security Prefs]
Enable SSL v3=1
Enable TLS v1.0=1
Enable TLS v1.1=0
Enable TLS v1.2=0

Vagyis a TLS 1.1 és 1.2 le lett tiltva gyárilag. De ezekre feltehetőleg ez alapján nincs is már szükséged, illetve visszakapcsolható igény esetén.

Röviden: Nyugodtan felteheted. 10.50 óta (sajnos) még mindig él az a szabály, hogy az előzetesek habár elviekben lehetnek nagyon bugosak, de a gyakorlatban az esetek 90%-ában kevésbé bugosak, mint azt azt megelőző véglegesek.

vlevi 2011.02.23. 17:21:12

Hát sajna ez a ragnarök csak korlátozottan használható :(
Pár helyen már belefutottam, hogy nem működik az oldal. Pl. az egyik fórumban az elküldés gomb hatástalan, és pl. a flickr.com-on a "sign in" gombot hiába nyomogatom, nem csinál semmit.
Azért akarta a flickr-re bemenni, hogy megmutassam nektek ezt a képet :
www.flickr.com/photos/29765429@N04/5470901427/
Bal oldalt a 11.10-es látszik, jobb oldalon a ragnarök. Hát, valami nagyon trutyi minőségben mutatja ugyanazt a képet. Szóval asszem, én leállok róla, marad a 11.10, még akkor is, ha abban nincs win7-es save ablak. Ja, nem, megnézem még a barracuda-val is.
Megnéztem, abban jó a képek megjelenítése.
Ezek a képek egy fórumba voltak belinkelve, és nincsenek átméretezve, ezért sem értem, miért néz ki olyan ragyásan...

vlevi 2011.02.23. 17:27:08

Sajna a flickr-re belépés a barracuda-val sem sikerült :(
Pedig most raktam fel szűzen, portable változatban, új könyvtárba :(

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.02.23. 17:30:00

Penge, ne keverd a dolgokat. A 10.50 labs az egy "ha nem működik, mossuk kezeinket+ típusú pre-pre alfa kiadása volt a későbbi 10.5-nek. Ami tényleg nem változott sokat - látszólag - de ott maga a 10.5 volt az újdonság, hiszen gyakorlatilag a fél böngészőt lecserélték.

A 11-es és most ez a labs kiadás 1-1 elemre funkcionál, ami előbbinél a kiegészítők támogatása (hogy minél hamarabb lehessen rá fejleszteni), illetve a HTML5 parser volt. Gyakorlatilag - ahogy Haavard is írta - fogták az első kéznél levő buildet, és beleintegrálták az új funkciót.

@penge™: Miért, már létezik talán Opera 11.50? :)

Persze majd lesz, de nem mostanában (néhány hónap biztos kell a véglegesig). Addig is viszont 11.10, ami még nem mutatkozott meg a maga teljes valójában, amit eddig láttunk, az max. 11.02-re lenne jó szerintem. Úgy gondolom, hogy az újdonság a HW VEGA lesz, de legkésőbb a 11.50-ben, a 12-ig csak nem várnak vele.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.02.23. 17:32:06

Aki pedig a gyors fejlesztési ciklusok bevezetésétől tart azt ki kell ábrándítanom, az Opera már egy éve ezt csinálja. Semmi sem utal arra sem, hogy feladnák a számozási elveiket.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.02.23. 18:24:36

@vlevi: Középső klikk (Megnyitás háttérben). Nem a belépéssel van a baj, ugyanaz a hiba, mint a port.hu-n.

Egész pontosan nem hiba, hanem fícsör. Kivették a javascript: kezdetű URL-ek támogatását. 11.10-től.

@cousin333: A 10.20 azért maradt el, mert a widgetmotor iránt nem érdeklődtek túl sokan.

De hogy a 11.10 még el sem készült és már a 11.20-at kihagyva kiadnak egy 11.50-ként fémjelzett buildet, ami csak minimálisan tér el a 11.10-től azért nem ugyanaz.

Teddy Beer 2011.02.23. 18:27:03

@cousin333: A gyors alatt valószínűleg a pár hetes ciklusokra gondolt nem a bő egy év és jöhet az új főverzió.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.02.23. 18:29:03

@penge™: 10.20 alfa azért jelent meg, hogy az érdeklődők (fejlesztők) képet kapjanak az új widget motorról, de inkább egybeépítették a 10.50-el.

Ez a mostani eset persze nem ugyanaz, de én nem is a 10.2-re gondoltam, amikor korábbi párhuzamosságokat említettem (ami gyakorlatilag aztán nem is volt párhuzamosság). (Most nem találom, de talán a 10.6 ill. 10.7 volt az)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2011.02.23. 18:34:54

@Teddy Beer: Nyilván. Én arra utaltam, hogy vélhetően a tavaly látott tempót folytatja az Opera, amikor gyakorlatilag az Opera 10.5 és 11 publikus szinte teljes publikus szakasza 2010-re esett. tekintve a változtatásokat ez gyors tempó a korábbiakhoz képest (nem beszélve a belső átszervezésekről).

A kérdés tehát, hogy váltanak-e még gyorsabb kiadásra, és a válasz szerintem az, hogy nem, vagy legalábbis kicsit. Kéthavonta új főverzió, szerintem ilyen nem lesz. Ott van a x.0, x.1, x.2, x.5, x.6 arra, hogy a _folyamatosan_ és egymással _párhuzamosan_ fejlesztett funkciók közül az éppen készeket összecsomagolják az aktuális kiadásba.

Tehát nem azt csinálják, mint mondjuk a Mozilla az FF4-el, hogy egy rakás újdonságot betesznek, majd egy évig kalapálják és halasztgatják, hanem mint ami a Unite-al is volt: kijött a 10 nélküle, és csak a 10.1-ben kapott helyet.

vlevi 2011.02.23. 19:00:44

@penge™: "Középső klikk (Megnyitás háttérben). "
Elég érdekes megoldás :(((
De a makett.org fórumán továbbra sem tudok hozzászólni :(

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2011.02.23. 21:59:49

engem komolyan idegesit, h nincs tokeletes bongeszo.
hasznalom az operat, chrome-t es ie-t is, es egyszeruen mindegyik tud valamit, amit a masik nem. jo lenne ha vegre egyben megkapnam az elonyoket.
amugy szvsz az opera a 9.0 ota hanyatlik... legalabbis a tobbiekhez kepest

Gida L 2011.02.23. 23:41:07

@legyél domain viszonteladó ---: Üdv! Mi az amit a Chrome(?) és az IE tud az operával szemben? Még ha a FF-ot mondtad volna, akkor talán..

És hogy én is mondjak valami summásat és szubjektívat: szerintem az Opera fölénye napról-napra nő, mert a króm által gerjesztett megközelítés egyre mélyebbre sodorja a böngészőpiacot:)

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2011.02.23. 23:46:37

@Gida L: a ff leginkabb vicces, evente felteszem, kiprobalom, de alt 1 napon belul le is gyalulom. csak a nagy ms elleni hipe-bol elt.

chrome- lenyegesen gyorsabb, mint az opera vagy a ff. es nem szintetikus tesztekre gondolok, hanem rendes használatra.

ami nagyon nagy elonye volt szamomra az operanak az a gesztushasznalat. viszont ez van mar chromehoz is.

a fulkezelesben pl sztem a chrome jobb, jobban raerez a logikara ahogy lapozgatnek a fulek kozott. (nalam mindig avyg 30 oldal van megnyitva)

MosoMasa 2011.02.24. 15:11:28

@legyél domain viszonteladó ---: Tényleg nagyon vicces.
Csak azt nem tudom, mennyiben tartozik ez az infó rám...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.02.24. 15:37:35

@MosoMasa: Miért kell kötözködni? Nem neked válaszolt. Ha csak pozitív véleményeket akarsz olvasni nézz be egy Apple fórumra. :D

MosoMasa 2011.02.24. 15:44:20

@penge™: Nincs ebben semmi kötözködés, nem tudom miről beszélsz.
Én magasról teszek arra, hogy valakinek tetszik, vagy nem tetszik az opera,
csak elég értelmetlennek tartom az efféle bejegyzéseket, hogy "ez meg az jobb és azt használom".

MosoMasa 2011.02.24. 15:46:16

@penge™: Jellemzően egyébként ti szoktatok megszólni, ha valamit szóvá merek tenni ( vagy más), főként ha nektek nem tetszik.
Ott a példa az autozoom... de van még egy jópár...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.02.24. 15:54:39

@MosoMasa: De nem azt szoktuk írni, hogy "mennyiben tartozik ez ránk?", hanem leírjuk, hogy szerintünk felesleges, mások szerint pedig nem az.

Vitatkozás és leugatás között van különbség.

Egyébként az autozoomra és az autofillre pont én voltam az, aki írtam, hogy éppen elférne benne (kikapcsolható formában mindkettő!), attól függetlenül, hogy én mindkettőt utálom, de fórumokon én is rengeteg ellenvéleménnyel találkozom.

MosoMasa 2011.02.24. 16:35:23

@penge™: Mi felesleges? Hacsak az nem ugye, hogy elmondja, hogy ő biza mást használ. Hát tényleg.
Másfelől nem tudom mennyire leugatás ez. Egyszerűen reagáltam valamire.
Ennyi erővel akkor írkálhatnám be azt is, hogy én nem szeretem a pamutalsót... vagy szeleim vannak a tegnapi káposztától... és ne merjen senki szólni miatta. ( még mielőtt az lenne a kifogás, hogy ezeknek semmi köze az operához, elmondom, hogy a káposztát operázás közben ettem, és a pamutalsóban nem jó böngészni az operával!)

Ugye más lenne a helyzet, ha ha kifejtette volna, pl. hogy a fülkezelés miben jobb és mit lehetne esetleg az operában ezirányban tenni...

Az autozoommal kapcsolatban meg csak annyit, hogy vagy két éve, kétszer is talán épp te voltál az, aki tökre lekapott a tíz körmömről, mert fel mertem vetni, hogy szerintem igenis hasznos funkció, és praktikus kifejezetten, főként személyszerint nekem különösen jól jönne, mivel képekkel ( nagy! képekkel) dologozom, de általában is...
Erre kaptam azt válaszul, hogy mekkora pcs vagyok, hogy ilyen hülyeséggel állok elő, te nem akarsz kattintani azért, mert te a nagy képeken a részleteket szereted nézegetni, meg különben is ott az illeszkedés funkció, ami be van integrálva és ha nem tetszik használjak FF-t!
Úgyhogy ennyi.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.02.24. 17:09:17

@MosoMasa: A fülkezelést már páran kifejtettük előtte. Többek között ezért várom nagyon az autostackinget, mert azzal ugyanolyan volt a fülkezelés, mint Chrome-ban: magyaropera.blog.hu/2010/06/08/furas_faragas_b3409/#c10101812

A sebesség relatív. Ha nincs SSE2 a procijában, akkor nyilvánvalóan gyorsabb a Chrome.

Ha az Operában nem használja a beépített tartalomszűrőt és nem végzett el pár sebességoptimalizációs beállítást szintén keltheti azt az érzést, hogy lassabb a normál oldalakon is.

Nálam éppen a konfigolhatóság miatt az Opera és a Firefox holtversenyben a két leggyorsabb böngésző oldalbetöltés szempontjából. Sajnos utóbbi minden másban tetűlassú.

Szűz telepítésnél viszont elképzelhetőnek tartom, hogy a Chrome gyorsabb, illetve annak tűnik, mint az Opera.

A különbség, hogy míg Chrome-ban ez a csúcs, addig az Opera csak "takarékon" van egy alaptelepítésnél.

Az okát már kifejtettük ennek is páran: Minden konfig más, a fejlesztőknek a lehető legszélesebb skálára kell optimalizálni, miközben egy széles skálára történő optimalizációnál elvesznek a rejtett tartalékok.

A Chrome Gesture egy vicc, mivel nem működik belső lapokon és a WebStore-ban sem. Ráadásul JavaScript alapú, ami pont a sebességére van hatással, akármilyen gyors is a JS feldolgozás, a C++ sebességét sosem fogja megközelíteni sem.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2011.02.24. 17:18:50

lehet neked nem jott le, de konkretan azert irtam az altalam hasznalt bongeszokrol, mert lehet kiindulasi pont fejlesztesnel a masik bongeszoben meglevo jo elgondolas. az alsogatyad sztem kevesbe kapcsolodik az operahoz, mint az pl a chrome fele fulkezeles jobban tetszik.
de nyilvan szamodra nem...

amugy arra gondoltam a fulekkel kapcs. h pl chrome eleg jol raerez h ha megnyitottam 8-10 oldalt uj fulon, melyiket neznem meg kovetkezonek, ellentetben operaval, ami a nyitasi sorrendet es az elozoleg nezett oldalak sorrendjet veszi alapul.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2011.02.24. 17:19:22

@penge™: "A Chrome Gesture egy vicc, mivel nem működik belső lapokon és a WebStore-ban sem."
igy van, emiatt majdhogynem hasznalhatatlan is.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2011.02.24. 17:20:24

@penge™: nekem erzesre sebessegben ez a sorrend:
chrome, opera eppen egy kicsivel lemaradva csak, es vegul firefox ami mar min. 2 annyi ideig tart...

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2011.02.24. 17:21:56

egyebkent van sse2 procimban. 8giga ram es
q9400@3.34ghz proci van a gepben

MosoMasa 2011.02.24. 17:23:36

@penge™: Én tudom, hogy le lett írva már - mert ellentétben sokakkal én olvasok is-, nem is ez volt a probléma.
Csupán arra utaltam, hogy valaki, aki nem használja az operát viszont fikázza, akkor miért nem tudja leírni a konkrét javaslatát, vagy a konkrét problémáját, ami neki nem esik kézre, vagy szerinte nem megfelelő, vagy hogyan lehetne jobb.
Neki!
Vagy szerinte.
Még az is előfordulhat ugye, hogy épp azt a gondját egy beállítással meg lehet oldani...
Ugye.
Mer az opera jól konfigurálható. Állítólag.
( hangsúlyozom, nem a fikázással van a gond!)
De hagyjuk.

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2011.02.24. 17:24:10

@MosoMasa: latom nem tudsz olvasni:
hasznalom az operat.

Teddy Beer 2011.02.25. 10:34:35

@penge™: Ot nem pozitív vélemények, hanem pozitív energiák vannak. Optimális a csakra a béke és a tökéletes egyensúly megteremtéséhez. :P

@legyél domain viszonteladó ---: SSE2 procija jóformán mindenkinek van, aki az Ősrobbanás óta frissítette a gépét. XD Oh amúgy valszeg onnan jön a para, hogy igazán megfoghatatlan, hogy a chrome füllentés kezelése mért jó. Én speciel nem vágom milyen, de ha leírnád mi olyan übercool benne, akkor lehet hogy jöhet a felvilágosítás, hogy oops az Opera is tud ilyet, vagy nem, de az már egy más tészta. Lehet hogy leírtad, de nem vagyok a lurkolás közben különösebben türelmes fazon. ^^

ejszarny · http://www.ejszarny.hu 2011.02.25. 15:20:33

@Teddy Beer: nem fogom 3adszorra is leirni, ha eddig nem tudtal olvasni, gondolom most sem fogsz megtanulni.
ss2-t sem en vetettem fel, h biztos olyan a procim ami nem tamogatja.
chrome fulkezeleset meg probald ki.

amugy nincs kedvem itt vitatkozni tobbet, eredetileg azert irtam mert evek ota hasznalom es szeretem az operat, de ugy erzem mara elvesztette azt az elonyet ami miatt sokaig alap volt nalam.

Chuck Boung Ace Eck 2011.02.25. 17:56:37

@legyél domain viszonteladó ---: A króm fülkezelése nekem pl. elfogadhatatlan:
imagerz.com/QEITC0tvAwMEUQ0cGAVQ
-innentől nem lehet további füleket nyitni a az új fül gombbal, mert az beugrik az új fül mögé...

A sebesség pedig valószínűleg elég szubjektív, nálam simán az opera tűnik a győztesnek egy egyszerű urlfilter.ini-vel. A felületet illetően szerintem is a króm a leggyorsabb, de az opera is teljesen sima, egyik sem FF kategória.

Egyébként az Opera teljesítményét korábban nem a 2, hanem az SSE3 (ami kimaradt az AMD procikból) megléte befolyásolta, mostanra viszont mintha AMD procival is hasonló arányokat hoznának a benchek.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.02.25. 18:21:19

@Chuck Boung Ace Eck: Na igen, nálam is pont ezért nem játszana még ha a maradék 99 (számomra) hiányossága meg is szűnne. Még az oldalrapakolt füleket is milyen gagyi módon oldották meg. A sáv nem méretezhető át, tehát látszik kb 10 karakter a title-ből, ha kitöltötte az egész sávot még annyi lehetőséged sincs, mint Operában, hogy van extender menü, vagy 1920+ felbontáson több sorba tördelés.

De gondolom érted hogy értem a fülkezelést.

Az UI tekintetében egyértelműen az Opera a győztes, nem tudom nálad hogy lehet gyorsabb a Chrome. Próbáltál már snap-links-szel megnyitni mondjuk 30 fület egyszerre?

Chuck Boung Ace Eck 2011.02.25. 18:42:16

@penge™: Snap links-et nem találok a krómhoz, ellenben ha a lap.hu-n elkezdem a linkeket szép sorjában középső gombbal új fülre nyitni, akkor egyátalán nincs lassulás, akármennyit is nyitok meg.

Egyébként az UI sebességén elsősorban az új fül nyitásának sebességét értettem, ami most direkt tesztelve ugyanolyannak hat mindkét böngészővel. Mindössze az tévesztett meg, hogy a króm animációja ezalatt az idő alatt sokkal több mozgásfázist jelenít meg, ezért simábbnak hat.

Chuck Boung Ace Eck 2011.02.25. 18:46:44

@Chuck Boung Ace Eck: Még jobban megnézve a króm igazából csak akkor tűnik simábbnak, ha már betelt a fülsáv. Amíg széles fülekkel dolgozik, addig az Opera animációja jobb. A krómé ott mintha már túl tagolt lenne, ellenben az Operáéban legfeljebb két fázist látok és mégis folyamatos..

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.02.25. 18:56:57

@Chuck Boung Ace Eck: Csak snap-links lite van hozzá. Egyébként felesleges, mert nálam legalábbis így is kihozta a különbséget. Chrome-nál 13 lapnál már teljesen megfagyott a böngésző, a kurzor helyett a mutató kéz volt látható és 20 másodperc után lehetett középsőklikkel bezárogatni a megnyitott oldalakat meglehetősen lassan.

Operában is kb olyan 13-15 fület nyitottam középsőklikkel, de ott csak kicsit akadt a görgetés és a középsőklikkes bezárogatás is azonnali volt.

Flashblock mindkettőben, Adblock Chrome-ban gyári listával, Operában saját listával. Annyi, hogy Operában van még mellé a block-external funkció is. :)

Gondolom ez is gépfüggő lehet, gyengébb gépeken az Opera gyorsabb.

Az új fül nyitását viszont már végképp nem értem. SSD-d van? :D

De tényleg. Chrome-ban szemmel látható, amíg kirajzolódik a gyorshívónak álcázott akármi, Operában pedig egyből ott van a gyorshívó, még egy apró villanás is csak akkor van, amikor először indítod a böngészőt és az első gyorshívót nyitod meg, utána becacheli és amíg fut a böngésző mindig azonnal történik a megnyitás.

Chrome-ban is cachel valamennyit, mert az első fülön kb. 3x annyi ideig tart az előnézeti képek kirajzolódása, mint a második, harmadik és sokadik fülön. De ha az első fület bezárod (amin a New Tab page van), akkor ugyanúgy lassabb lesz a kirajzolódás, mint ha már van nyitva egy "New Tab page" a háttérben.

Chuck Boung Ace Eck 2011.02.25. 19:23:16

@penge™: Biztosan csak én vagyok ennyire érzékeny az olyan apróságokra, mint a fülnyitás animációja:). Egyébként a krómban valóban villan egyet a gyorshívó helyetti valami, de ez annyira gyorsan történik, hogy nem zavaró. Nem használok SSD-t (samu F3-am van, ami az egyik leggyorsabb kommersz winya), de nem hiszem hogy a fülnyitás szorosan összefüggne a háttértárral.

Az Opera erőforrásigénye pedig nem kicsi. Egészen addig való kis gépekre, amíg az ember visszafogottan használja -és éppen azért tűnik olykor lassabbnak a többieknél, mert sajnos az Opera esetében kézenfekvő a "hardcore" felhasználás. Ezért is érzem kevésnek böngészni a 2GHz-es A64-et olykor, és tartom magam ahhoz, hogy kell a 3GHz-es C2D.

Dzsini 2011.02.25. 19:48:02

@Chuck Boung Ace Eck: Az én gépemen (1,5GHz Celeron M, 1 giga ram, Vista, nagyon lassú notivinyó) csak az Opera képes 5+ fület kényelmesen és akadásmentesen nyitvatartani úgy, hogy még váltogassak is közte.

IE8nál lemegy a nap, mire új tabot nyitok (vagy egyáltalán betöltődik), Chrome most már az Operánál kicsit lassabban, de egész tűrhető tempóval betölt, viszont új tab nyitás 10-15 másodperc körül van, és folyamatos vinyókerregéssel jár, 6-8 tabnál pedig tabváltáskor hasonló módon belassul - valószínűleg nem tartja a memóriában a lerenderelt oldalakat, és nekiáll mindent újra kiszámolni, és egy ilyen régi gépen ez bizony nagyon fáj. Az Opera felmegy ~300 mega foglalt helyig, de (amíg nincs flash) onnan 10-20 tab használatakor se lassul, se fülváltáskor, se új fül nyitásakor.

Ha ez a "nem kicsi" erőforrásigény, akkor nem tudom milyen lehet a "kicsi".

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2011.02.25. 21:01:17

@Dzsini:
Én is erre gondoltam. Az albérletben egy 1,6-os, 256 mega RAM-os gépen olyan vidáman szaladgált az Opera (kikapcsolt memória cache-sel) még 4-5 füllel is, hogy öröm volt nézni. (Természetesen nem HD Youtube videók voltak megnyitva.) Azt nem tudom, hogy a Chrome mit tud ilyen körülmények között, de az biztos, hogy az IE8 és a róka itt meghal.

Mihics Zoltán (Med1on) 2011.02.25. 21:08:45

@penge™: Nálam a Chrome nagyjából 20-ig bírja az Opera viszont másfélszer ennyi lappal is elboldogul. :D A többi tünetet is csak alátámasztani tudom. Nem kicsit zavaró, amikor elsőnek bevillan egy fehér kép és utána megjelenik az a "gyorshívó".

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.02.25. 21:51:02

@Chuck Boung Ace Eck: Ez így van, de attól még skálázhatóság szempontjából az Opera a legjobb, mert erős gépen többet eszik, de gyenge gépen sem lassul be nagyon.

@Med1on: Nálam olyan 80-100 fül körül van a normál esetben a csúcspont, onnantól már lapoz a Windows is rendesen.

Tesztkörülmények között, mikor semmi nem fut mellette 150-200 füllel is elfut. Letiltott JavaScripttel pedig 500 valamennyi fül fölött döglött meg, de ez már erősen kompromisszumos megoldás.

Ahhoz képest viszont egész jó, hogy a Firefox már 30 fül fölött nehézkes, IE8-ban életemben nem nyitottam meg annyit, Chrome-ban pedig már 30 fülnél ha nem is lassul, de átláthatatlan az egész felület. De 60-80 fölé azzal se tudtam már menni, olyankor pedig már 1400-1500 megánál járt az összesített Chrome processz.

Teddy Beer 2011.02.26. 11:39:49

@legyél domain viszonteladó ---: Egyszer sem írtál le semmi mérvadó infót, de looks like nem is fogsz ^^; The obvious troll is obvious. @penge™: Ctrl+n és meglesz a rendszer. Szokás kérdése az ilyen csoportosítás. @Chuck Boung Ace Eck: Szép
süti beállítások módosítása