Magyar Opera

Opera 10 beta olcsó kínai tableten

Ez a bejegyzés egy vendégposzt a Magyar Opera blogon. Ha te is szeretnél az Operával kapcsolatban cikket írni a blogra, küldj egy emailt a címünkre!

Érdekes módon működik két Opera verzió is (Opera 10 beta.apk és Opera 5.apk) egy olcsó kínai tablet-másolaton, ami nemrég érkezett országunkba, mégpedig az Eken MID M-002.

Első futtatás

Nos, amint az ára is sejteti (30 ezer forint szemben például az iPad 150 ezerével), a nagyon gyenge processzor és a szinte nevetséges, 128 Mb-nyi RAM-mal rendelkező tapizós kütyü lényegében tényleg csak arra a legalkalmasabb, hogy internetezzünk, levelezzünk és képeket nézzünk a beépített wifivel és USB adapterrel. Még egy hátránya az operációs rendszer elavultsága: Android 1.6-os operációs rendszer van rajta, amit lehet ugyan frissíteni, csak elég rizikós. De rugaszkodjunk el a szakmai résztől, a többi úgyis olvasható itt: Mobilaréna teszt

Az AppMarketben csak két böngésző áll a rendelkezésünkre: egy Browser, semmitmondó nevű, talán a Chrome-ra hasonlító webböngésző, és egy Dolphin Browse-ra hallgató másik böngésző, aminek az ikonja hasonlít talán Firefoxra, és aminek talán annyi hátránya van hogy a fülek túl sokat elvesznek az így is kicsi 7'-os képernyőből. Ha más forrásból beszerezzük, akkor még van a Coco browser, ami semmire nem jó, csak arra, hogy a főlapon kattintgassunk vele, mert nincs címsora. Firefox Androidra csak később jön tudtommal.

De itt jön a képbe az Opera, aminek telepítését alább láthatjátok. Szépen felmegy erre a régi Androidra, pedig kevés Android alkalmazás működik rajta.

Telepítés

Feltelepítve

Csak itt jöttem rá a mobilos Operán való netezés hátrányára: a lapokat nem úgy tördeli és nem úgy néznek ki, mint a Browseren, nem magyar, és nem lehet eltüntetni az alsó vezérlő gombokat, pedig így is kevés hely van. Ettől eltekintve jó Operázni ezen a kis kütyün.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr222569109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dixon 2011.01.10. 20:15:59

Nem tudom én mindig úgy érzem androidon le van maradva az Opera, illetve nem tudom a többi okos telefon platformot iOS-en ugye kötöttek.
De egyre nagyobb piaca van az Androidnak és a mini úgymond ütős, de a Mobile annyira nem a 10.5-ös tablet kiváncsi vagyok, mert pl asztali Opera gesztusvezérlésben első, de telefonos verziókban semmi nincs. Illetve nem sok innovációt látok :( Mindegy azért reménykedek.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2011.01.10. 20:38:40

@Dixon: Nincs a "tapizós telcsiken" mouse gesture? Ez gáz.

Ugyan nem teljesen olyan, mint gépen, de a billentyűkkel rendelkező telefonomon is vannak hasonlók: Például:
* + fel = új tab
* + # = nézetek közti váltás
* + le = fül bezárása
* + jobbra/balra = váltás a fülek között
* + 1-9-ig: gyorshívók
# + 0 = újratöltés

Dixon 2011.01.10. 20:46:24

@penge™: Mondjuk 100% biztosan nem tudom de nem nagy keresés után nem találtam :)
Egyedül azt találtam amit reklámoztak is a kétujjas nagyítás.
Esetleg ha van csak én nem jöttem rá valaki világosítson fel.

Igen a gombos miniből ismertem ezeket 1-2 jól is jönne:S Pl valami gyors tab váltás.

Dzsini 2011.01.10. 20:53:31

@penge™: nincs, mert a mostani "érintős" telefonok (az egy Apple kivételével) maximum a kétujjas zoomot ismerik és tudják közvetíteni a program számára (persze ezt is csak a kapacitív, "multitouch" képes képernyők - a rezisztív képernyőknél még ez sincs).

Dixon 2011.01.10. 21:52:36

@Dzsini: Azért ez nem igaz! Van böngésző ami ismer ilyeneket, ennek szoftveres oldali megoldása kell hogy legyen.
Pl androidra van olyan ami tudja. Pl görgesékor nem igen írok le L alakot vagy valami vagy pl kör alak az említett másiknál újratöltésre meg mondjuk a spec pontok hogy sarkoktól bizonyos irányba huzogatni az ujjat számos dolog lehetne. Még csak próbákat sem hallani, hogy belső tesztek lennének.

Dixon 2011.01.10. 21:58:36

Mondjuk az is igaz én nem használom ezeket, meg Opera Mini-t meg natív android böngészőt használok, de pl egy széltől szélig húzás (mert scrollt középről kezdve görgetem), lehetne Tab váltás ezt használnám is. vagy valami ilyesmi.
Az android-nál pedig követelmény a kapacitív kijelző, csak kínai márkák gyártják rezisztív kijelzővel, szóval a technológia elméletileg nem lenne akadály.
Én még mindig azon vagyok hogy nem innovatív mobil oldalon mostanában az Opera.

Mondjuk még mindig jobb mint a Mozilla, hogy ott meg kiírják hogy nem támogatott a készülékem, holott valószínűleg elmenne a mobil Firefox, bár tény hogy a custom ROM miatt de akkor is ez még hülyébb hozzáállás

Dzsini 2011.01.10. 22:14:15

@Dixon: de ezek egyujjas manőverek, azt lehet figyelni - sarokból húzás, körmozdulat, stb. Én a többujjas mozdulatokról beszéltem, abból pedig tudomásom szerint csak a nagyítás van.

Dixon 2011.01.10. 22:17:02

@Dzsini: Igen de mi magáról a gesture/mozdulatokról beszéltünk. A multitochos dolgot én is csak azért említettem mert az az egy van. Annak ellenére, hogy a desktop verzióban milyen régóta van ez és ott is alapvetően csak egyujjas(egeres) mozdulatokról beszélhetünk.

Dzsini 2011.01.10. 22:46:28

@Dixon: nem egyujjas, mert a jobbgomb le van nyomva közben (tehát két dolog történik egyszerre - gombnyomás ÉS egérmozgás).
Ez megoldható lehet pl. az Apple touchpadokon, ott a mutatóujjad lenyomva tartod, és a középsővel "klikkelsz", az a jobbgomb. (lásd még: www.mactippek.com/wp-content/uploads/2010/01/magic-mouse-mousewizard-2.png - ez a multitouch felszínű valódi gomb nélküli egerük).
Viszont nem tudod megcsinálni egy átlagos touchpadon (ott jó esetben a nagyítás és a kétujjas swipe van értelmezve) vagy egy multitouch képernyőn (ahol a nagyítás mellett szinte semmi többujjas gesztus).

Tehát a jobbgombos gesture-ok megvalósítása is valahogy úgy kellene, hogy valamilyen gomb (vagy pl. képernyő sarka) lenyomása mellett hajtod végre - hiszen a sima mozgás a görgetésre el van használva (ahogy az egérnél a kurzor mozgatására). Ennek a regisztrálására pedig egyelőre nem készültek fel, és az egész érintőképernyő filozófiába jelenleg nem nagyon fér bele - de nem is másolni kell a klasszikus képernyőn történteket, hanem kitalálni valamit, amivel kényelmessé válik a kezelés. Ezért bukott meg az elmúlt 15-20 évben az összes tablet, és ezért használták csak a "menedzserek" az érintésérzékeny telefonokat. Kellett egy normális új design, és ezért sikerült ezt az egészet forradalmasítania az Apple-nek (az első iPhone-al, és most az iPad-al).

Mindezek mellett el tudnék képzelni pl. a Tablet kiadásoknál olyasmit, hogy "hüvelykujj lenyomva + mutatóujjal le, jobbra - fül bezárása" - HA ezt kezelné az Android. Úgy tudom nem kezeli.

Dixon 2011.01.10. 23:05:24

@Dzsini: Valóban igaz hogy nem egy ujjas, de nehéz volt elképzelni :) de igazad van. Egyébként az Dolphin vagy hogy hívják böngésző, úgy csinálja hogy egyik sarokba van egy kis átlátszó gomb arra kattintasz utána rajzolsz. Szóval azért meg lehetne oldani.
Viszont az utolsó bekezdésed nem értem. Az android már 2009 október óta a 2.0/2.1-el szoftveresen multitouch képes, szóval amit leírtál meg lehet valósítani, de az alkalmazás fejlesztőknek kell lekezelni.
Tehát egy érzékelt pont és felette a másik pont valamilyen alakzatokat ír le simán kell meg lehet csinálni. Lehet nem a legegyszerűbb, mert pontosság meghatározása fontos de én nem is ezek hiányolom, hanem az egyszerűeket.

Pl mint touch padoknál is van zónázás. Más alkalmazásoknál van ilyen pl az alsó fél 1 cm-n csinálok egy felfelé hüzést megjelenik a menü, hogy nem kelljen a hardveres gombot nyomogatni amihez mondjuk kicsit át kell mozgatnom a kezem.
És én azt érzem számos lehetőség van az érintőkijelzőkbe amit ki lehetne használni, és én ilyet nem látok, vagy olvasok, ezért írtam bízok ebben a 10.5 bétában, mert sokat nem tudni még róla és talán ilyen is lesz a felhozatalban.

www.youtube.com/watch?v=Lgu8YK8Qm1k
Mondjuk itt egy demo amit mondtam, mondjuk ez már nekem sok, én csak tényleg ilyen egyszerűeket szeretnék, amik tényleg gyorsítják az élményt

Dixon 2011.01.10. 23:07:32

www.youtube.com/watch?v=NcTbhvYpXeU

Inkább ez mutatja jobban.
Mondjuk egyébként maga a böngésző nem jó, bár már rég próbáltam

Dzsini 2011.01.10. 23:59:28

Igen, az Android 2.x "multitouch" képes, ami kimerül ennyiben: van kétujjas zoom és kétujjas swipe (két ujj egyszerre balra vagy jobbra "átsöpör" a képernyőn). Ennyi van benne az alap touch fejlesztőkészletben, ennyit használnak, mert az egész kezelés bugos. (elméletileg két érintést és annak a mozgását lekezeli a rendszer, de újra kellene írni az egész touch feldolgozó részleget, aminek nem fognak nekiállni a programozók, főleg így: "Multi-touch, as implemented on current Android phones is extremely buggy. In fact it’s so buggy that it borders on the unusable. The API routinely reports invalid or impossible data points, especially during the transition from one finger to two fingers on the screen and vice-versa. On the developer forums you can find complaints of fingers getting swapped, x and y axes flipping, and multiple fingers sometimes being treated as one").

A Dolphin megoldása valami, de ott is a gesture-t megelőzi egy gombnyomás, így máris lassú, problémás a használata a jobbgombos egérmódszerhez vagy az általam említett (és nem létező, valódi multitouchot használó) változathoz képest.
A zónázás megint más téma, ott ugyanaz a helyzet, mint a Dolphinnál, hogy bizonyos területre rányomsz, ami egy külön funkciót indít be. Jelenleg ennyi az, ami megoldható az Androidon, mert maga a rendszer képtelen normálisan többre.

Dixon 2011.01.11. 09:04:54

Kicsit szerintem elbeszélünk egymás mellett, meg nem is értünk egyet.
Én még mindig nem a multitouch-ot hanem valami érintésvezérlést hiányolok, vagy legalább valami próbálkozást innovációt érintőkijelzős/okostelefonokra az Operától, aki egyébként innovációban jó. Vagy a másik példa innováció, vannak a Mini szerverek Opera is csinálhatna hasonlót mint a Skyfire szerver oldalon Flash videókat átalakítják HTML5 videóra amit lejátszik, már az android/iOS.
Szóval én igazából az Opera bealvós, vagy nem törődöm stratégiáját bánom ezen a piacon. Bár lehet egyébként OEM-ekkel közben a mostani dolgokkal jó üzleteket kötnek és ez elég nekik nem tudom.

A multitouch kezelése pedig szerintem nem android hiba. Az én Spicám sem kezeli jó, de csak azért mert a Samsung nem írt drivert rá hanem csak egy orosz hobbi fejlesztő. És driver és hardver kérdése az egész igazából.
www.youtube.com/watch?v=hVlsRCMltDg
www.youtube.com/watch?v=KRCDRXYJBCY
Itt a példa szerintem a Galaxy S elég jól kezeli videó alapján.

Dzsini 2011.01.11. 09:52:53

Nem beszélünk el, én értem, hogy mire gondolsz - arra írtam, hogy jelenleg maximum a Dolphin-féle primitív - és kényelmetlen - gesztusmódszer az, ami jól megvalósítható, mert az API hülyeségeket közöl a programmal multitouch terén. Természetesen lehetne (sőt kellene) valami jól használható rendszert kitalálni a jelenlegi korlátok mellett is, és jó lenne, ha az Opera lenne az.

A második felére:
Persze, külön driverrel és egyebekkel megoldható a dolog (ha a képernyő képes rá) - az általad linkelt videón ez látszik is - de jelenleg az ilyen szintű több érintéses rendszer az alap Android rendszeren nem elérhető, és könnyen lehet, hogy sok kapacitív képernyő (első videó HTC-je) nem is képes normál jeleket visszaadni, még jó rendszerrel sem, mert:
A második problémát a hardveres hiányáosságok mellett pont az úttörő Apple okozza: ugyanis a Multi-touch, mint "3 és több ujjat egyszerre regisztráló érintéses rendszerek" néhány szabadalma az ő kezükben van (a többi a Synapticsnál), és más rendszerek érthető okokból csak "Dual Touch" vagy "Gesture-enchanced Single Touch" rendszert használnak - ami a normál egyujjas rendszer a pinch-el és a swipe-al kiegészítve. Emiatt általában nem is szórakoznak azzal, hogy a kapacitív képernyőket ennél nagyobb tudásúra csinálják (lásd HTC), hiszen úgysem használhatják ki. A Galaxy S-ben ezekszerint benne van az 5 érintést kezelő képernyő, de az Android az alap APIval nem használhatja ki, mert nem fizet a teljes Multi-Touch képességek miatt az Apple-nek (vagy a Synapticsnak - nem tudom pontosan milyen szabadalmakkal rendelkezik melyikük).
süti beállítások módosítása