Magyar Opera

UNW 2010: Opera Mobile Androidra - frissítve

Mint az az Up North Web prezentációkból kivétel nélkül kiderült, az Opera egyik legfontosabb terepe a mobil szegmens, ahol egyenesen piacvezető. Mivel ez a terület egyre növekvő súllyal bír, nem mindegy, hogy mivel rukkol elő az Opera.

Talán a legfontosabb mobilos hír az androidos Opera Mobile bejelentése volt. Igazából azokat, akik figyelemmel követik a cég életét, nem érte meglepetés, hiszen már korábban is többször demóztak Mobile-t futtató Androidos készülékeket. Ezek azonban csak OEM-eknek készültek, az átlagfelhasználók számára hivatalosan nem voltak elérhetők.

A helyzet azonban most megváltozik, mert egy hónapon belül az Android Marketen (a hivatalos alkalmazásbolton) ingyenesen elérhető lesz a Mobile béta verziója. Szerencsére a "kötelező" portoláson túl néhány újítás is helyet kapott benne.

Az egyik csak az Operánál új: a két ujjas, ún. pinch zoom-ról van szó, amit az első iPhone emelt a köztudatba, és azóta minden magára valamit is adó felső kategóriás készülék és böngésző sajátja.

A másik, ennél sokkal jelentősebb változtatás a hardveres gyorsítás implementálása. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a böngésző jobban kihasználja a futtató hardver erejét, másrészt sokkal gördülékenyebbé teszi a böngészést, gondoljunk csak a már említett nagyításra, vagy görgetésre, esetleg a látványos effektusok használatára.

Azt már csak én teszem hozzá, hogy nyilván a legfrissebb Presto motor dübörög majd alatta, a Symbianra már elérhető Carakan JavaScript-motor társaságában. Mindez megspékelve a szokásos HTML5 jóságokkal, mint a video támogatás vagy a Geolocation.

Az Opera Mini sem maradt ki a jóból, ugyanis az iPhone-os verzió szintén megkapta a hardveres gyorsítást és a két ujjas nagyítást! Utóbbi integrálásával eggyel csökkent az almás telefonon futó verzióval szembeni érvek száma.

Időközben erről a termékről is kikerült egy rövid videó, ahol a fejlesztés vezetőjével beszélgetnek, és pár másodperc erejéig megtekinthetjük a HW gyorsítás nélküli(!) Opera Mobile-t. Külsőre nincs semmi változás, de szerintem jó az úgy. Megerősítést nyert, hogy mind a Mini, mind a Mobile hardveres gyorsítást és kétujjas nagyítást kap az azt támogató platformokon. A nyilvános béta még ebbe a hónapban várható, de sajnos nem garantált, hogy már ebben benne lesz a GPU gyorsítás. A "miért csak most" kezdetű kérdésre az volt a válasz, hogy eddig el voltak foglalva a minél szélesebb készülék-kompatibilitás biztosításával.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr952372256

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Opera Mobile Androidra 2010.10.14. 19:10:45

Mint az az Up North Web prezentációkból kivétel nélkül kiderült, az Opera egyik lefontosabb terepe a mobil szegmens, ahol egyenesen piacvezető. Mivel ez a terület egyre növekvő súllyal bír, nem mindegy, hogy mivel rukkol elő az Opera.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dixon 2010.10.14. 19:53:54

Egy design facelift sem ártana az mobilos verzióknak. Bár a Fennec meg nem is indul a mobilomon, meg óriási méretű a korai fázisa miatt, de annak a kezelőfelület megoldásai tetszenek. Bár nem mind egyedi ötlet, de kicsit ilyen irányba is mozdulhatna az Opera piacvezetők még, de Androidra rengeteg rivális érkezett és sokban van innováció bár tény hogy egyiksem az igazi, de kicsit ezen a fronton is újíthatnának, és remélem a fenti dolgokon kívül is lesz újdonság.

Hentes pékné módra 2010.10.14. 20:37:16

A froyo böngészője már egészen ütős, tartok tőle, hogy emiatt nem nagyon szedegetik majd, csak a fanok.

2010.10.15. 09:47:11

@daninet: Annyira azért nem ütős a default Android böngésző, sok kényelmi megoldás hiányzik belőle.

2010.10.15. 12:27:21

Meg aztán a konkurencia még egy piacnak sem tett rosszat, ugye...

Darkcomet 2010.10.23. 18:31:40

Simán el fog férni az Opera a többi között. A default böngésző fapados. A Skyfire még erősen béta, elég sok hibával. A Dolphin Browser meg nagy, ha minden kiegészítőt alápakol az ember, zabálja a memóriát rendesen. Így én még most is sima olvasgatáshoz, kommenteléshez az androidos Opera Minit használom. Ha az Opera Mobilba minden olyan fícsőrt belepakolnak, mint ami a wines ill. symbianos verzába van, a legtutibb böngésző lehet androidra.
süti beállítások módosítása