Magyar Opera

Opera Mobile 10.1 béta 2 Symbianra

A mai napon az Opera kiadta teljes értékű mobilos böngészőjének újabb tesztváltozatát - egyelőre csak Symbian rendszerre. Az előző, első béta változatot még idén júliusban mutatták be. Abban az "alap" Carakan motor szerepelt, a mostani kiadásban viszont már a JIT egység is üzemképes, ami további négyszeres gyorsulást hoz a JavaScript végrehajtás sebességében.

Noha a Symbian helyzete nem túl rózsás az utóbbi időben, még mindig ez a legnépszerűbb okostelefonos operációs rendszer, így érthető, hogy az Opera nagy energiát fektet a fejlesztésbe. Remélhetőleg hamarosan elérhető lesz a Windows Mobile-os , illetve az Androidos verzió. Utóbbi rendszer különösen gyorsan terjeszkedik, ráadásul a Minin kívül nincs rá Opera böngésző, így kiemelten fontos lenne egy hozzá való Mobile változat.

Visszatérve a mai változatra: fontos látni, hogy ez még csak egy béta, és mint ilyen számos ismert hibát tartalmaz. Például a Carakan mellékhatásaként megnövekedett memóriafogyasztást, esetenként elsőre lassú pozíció meghatározást (Geolocation API használatával), valamint görgetési és Opera Link problémákat. Szóval egy próbát megér (olvasóinktól várjuk a Mobile 10, 10.1 béta és 10.1 béta 2 részvételével készült összehasonlító SunSpider eredményeket!).

Az Opera Mobile 10.1 béta 2 Symbianra erről az oldalról tölthető a megfelelő telefonokkal.

Közben az Opera Mini tovább folytatja diadalmenetét. A napokban több hír is érezett az Opera háza tájáról. Az első az orosz TELE2 szolgáltató ügyfeleinek örömteli, ők ugyanis kedvező netes csomaghoz juthatnak hozzá a Mini használatával, amivel online feltölthetik az egyenlegüket is. A második, hogy a másodvonalbeli, de erősen növekedő kínai telefongyártó, a ZTE egyes készülékeire előre telepíti majd az Opera Minit!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr1002332729

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Opera Mobile 10.1 béta 2 Symbianra 2010.09.29. 22:05:24

A mai napon az Opera kiadta teljes értékű mobilos böngészőjének újabb tesztváltozatát - egyelőre csak Symbian rendszerre. Az előző, első béta változatot még idén júliusban mutatták be. Abban az "alap" Carakan motor szerepelt, a mostani kiadásban viszont m…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.29. 20:40:39

@ap: Ez az Ari Hakkarainen szimpatikus embernek tűnik. Az érintőképernyőre én is elég negatívan reagálok, hát ha még rám is kényszerítenék, ha okostelefont akarok, akkor még inkább negatívan reagálnék rá.

Főleg ha ótvar rezisztív lenne. A kapacitívnál pedig túl nagy a hibalehetőség és szintén túl érzékeny a kijelző.

A lézeres technológia lett volna a legjobb, ami tartós is lett volna és alkalmazható lett volna kemény műanyag, vagy akár golyóálló üveg kijelzővel is de az eltűnt a süllyesztőbe szokás szerint.

Innentől a touchscreen nálam lehúzhatja magát a WC-n.

Az online tartalom áruház meg vegyes kérdés. Az usákok kevésbé warezolnak, mint itt Európában, főleg keletebbre. Aki meg warezol annak az online boltok maximum arra jók, hogy 1-1 szoftverből, amiben nincs autoupdate megnézze, hogy jött-e ki új verzió, illetve a hozzá tartozó changelogot, ha nincs fejlesztői oldal, vagy rosszul dokumentált.

Mindenesetre ilyesmibe invesztálni szintén kockázatos és rengeteg tőkére van hozzá szükség, hogy marketinggel sikerre vidd. Plusz azért az OS szintű korlátozás is befigyel, nem csak az Apple-nél, ahol jailbreakelni kell, de még az Androidnál is kell valamit trükközni.

"évek alatt rengetegszer írták újra a Symbian teljes kódját, hogy jobbá, felhasználó-barátabbá tegyék a kezelőfelületet, ám egyetlen ötletük sem ment át a menedzsmenti rostán."

->> Pedig ettől függetlenül jól tönkre vágtak egy csomó mindent az idők alatt.

Piros gombos kilépés, pedig korábban ezzel pakoltam le a programokat a háttérbe, vagy a nyomva tartott menügomb már nem Alt+Tab-szerűen működik, hanem neked kell váltanod, a korábbi alkalmazásra vagy az a hülye galéria beindexeli a telepített témák mbm formátumú képeit is és ilyen apróságok...

Továbbá a Nokiára jellemző rejtett hiányosság is szinte az összes telefonjukba benne volt és benne is van a mai napig.

Azokról beszélek, legyen akár szoftveres, akár hardveres jellegű, hogy az aktuális "csúcs" telefonból kihagynak olyasmit, ami már a korábbiakban benne volt.

Aztán a durva, amikor úgy adják el, mintha valami újdonság lenne. Például fényérzékelő is a 7650-ben volt először (amiben éppen memóriakártya slot nem volt) és így tovább. Néha csak olyan apró szoftveres dolgokat, minthogy a 6600-ban lehetett mbm átnevezős trükközés nélkül használni x téma ikonjait y témával.

Vagy az infra, ami bár igaz, hogy idejétmúlt ma már, de a 7610-től az N70-ig azért még elfért volna.

Meg a töltőkkel való baromkodás is rájuk jellemző. Nagytűs, közepes tűs, kis tűs, DKU, miniUSB, microUSB és végül: microUSB adatkábelen keresztüli aksitöltési funkcióval :D

"Ilyen érdekes történetek után nagyon nem csodáljuk, hogy a Symbian feledésbe merül."

Inkább, minthogy tovább gyalázzák szerencsétlen rendszert. Pedig az egyetlen használható, ahol még rendszer bütykölési lehetőséged is van.

Még ennek ellenére is, hogy átvettek egy csomó dolgot, amiért szükség van a HelloOX2-re is. De ettől függetlenül még mindig ez a legkorrektebb.

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.09.30. 08:06:42

@penge™: előrebocsátom, hadilábon állok az okostelókkal. Két telefonom van abból az egyik még fekete-fehér kijelzős és fényképezni sem tud... csak telefonálni... mert ugye telefon :)

de

de ettől függetlenül úgy vélem igaz amit a csóka elmond. a nokia régen a legnagyobb volt, és nem tudott nagy maradni, ami nem annak köszönhető hogy a sony meg az lg piacra dobott többmillió alsókategóriás szemetet. nem is azért mert itt a ájfón. egyszerűen maga a cég nem tud megújulni, folyamatosan teret veszt, és a telefonjaiktól már nem vagyunk úgy elájulva (általánosságban beszélek, nem egy két kivételről)
márpedig ha egy cég ennyire szürke lesz azt rendszerint a menedzsment b@..@ el lássuk be. nem egy olyan nagy cég van a világon ami képtelen az innovációra, megújulásra, hisz már olyan nagynak hiszi magát, hogy nem mer semmi - kicsit is kockázatosnak tűnő - újnak nekivágni mondván a siker nem garantált. persze hogy nem garantált... de maradni a jó beváltnál miközben a világ fejlődik, az egyenlő a lassú halállal. ennek látjuk iskolapéldáját most.
nem halt volna bele a nokia ha x éve kidob egy érintőkijelzős telót. ott volt, kész volt, csak piacra kellett volna rakni. mondjuk 1 új típusnál, hogy senki ne fancsalogjon h a kedvenc típusát elrontják, ha épp neki nem jön be a tapi. és lássuk be jobban járt volna, ha a tapi szóval most nem az ájfónt azonosítanák hanem a nokiát. merugye mekkora divat lett.
hozzáteszem szerintem idegkímélőbb virtuális qwerty-n pötyögni mint epilepsziás rohammal nyomkodni ugyanazokat a gombokat, vagy 8felé hajtható telókkal járni és csecsemőujjakat növeszteni h eltaláljuk a megfelelő gombokat.... de ez csak magánvélemény :))

Darkcomet 2010.09.30. 21:23:22

@penge™: "...Innentől a touchscreen nálam lehúzhatja magát a WC-n."

Csak egy kérdés, és nem kötözködés: Próbáltál már komoly érintő kijelzős készüléket is (HTC Desire, Samsung Galaxy S, iphone), vagy egyszer a kezedbe volt egy szir-szar valami, és ebből vontad le ezt a következtetést? Tényleg nem kötözködök, de amíg a föntebb említett telókat ki nem próbáltam, addig nálam is klotyóba való volt a touchscreen.

Chuck Boung Ace Eck 2010.10.01. 12:26:23

Én eleget láthattam/tapogathattam iPhone 3GS-t és mégis utálom az érintőkijelzőt. Pedig nem vagyok konzervatív, szeretem az újdonságokat. DE, egyszerűen számomra nem kölcsönöz a fizikailag nem kitapintható vezérlés akkora magabiztosságot, gyorsaságot, mint a valódi kezelőszervek. Elszomorít hogy ez lett a sztenderd -bár alapvetően azt hiszem egy netbook + belépő (3G képes) telefon egyébként is jobban megfelelne az én szokásaimnak.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.10.01. 12:41:34

@Darkcomet: Ezek közül első generációs szifon volt a kezemben, de leszámítva az erősen Compiz-ra hajazó effekteket annyira nem estem tőle hasra.
Még kérdeztem is a tulajdonosától, miután rájöttem, hogy nem, nem nyomdai hiba, hogy még aksit sem lehet cserélni benne, 3G sincs benne, vaku se, de kiadott érte az illető 160 ezret: "Legalább megbízható?" kérdeztem.

És erre sem azt a választ kaptam, amire számítottam, hanem a "Hát, néha össze-vissza dobálja az ikonokat, meg hamar tele lesz ujjlenyomatokkal, de nézd meg milyen szééééép!"

Mindenesetre elhiszem, hogy vannak már jobbak, nekem leginkább csak régebbi érintős cuccok voltak a kezemben.

Néhány PDA (Benq, régebbi HTC, iPAQ stb.), telefonokból meg SonyEriccson P 700i, P900i Utóbbit ráadásul el akarták adni nekem, szóval feltételezi az ember, hogy jókat mondanak róla erre "Nagyon jó telefon, az érintőképernyőjén is csak kéthavonta kell fóliát cserélni."

Darkcomet 2010.10.01. 12:43:22

Engem a tochscreenes telefonokba csak bizonyos funkciógombok hiánya zavar. Magát a szövegírást egy jó minőségű kijelzővel szállított telefonon hamar meg lehet szokni. Viszont a hívás kezdeményezés/elutasítás, fotó/videónál az exponáló gomb, zenehallgatásnál play/stop/stb. funkciók fizikai hiánya baromi idegesítő tud lenni. Egyébként nálam is azok az öszvér megoldások a nyerők, mint pl. a Motorola Milestone-ba van.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.10.01. 13:14:46

@Darkcomet: Erről van szó. Például kíváncsi lennék egy iPhone-on hogy zajlik (PC nélkül) egy hardformat.

Amikor éppen nyaraltam nagyon jól jött, hogy le tudtam formázni a telefont gép nélkül és a memóriakártyán megmaradtak a fájlok. Ezért is nem szeretem például a memóriakártya slot nélküli sokgigás beépített memóriás telefonokat sem. A memóriakártya hordozható univerzális eszköz, ha pedig a telefon bedöglik, akkor lőttek mindennek.

Ha rajtam múlna egy telefon is teljesen moduláris lenne és OS független.

Például lehetne cserélni benne CPU-t, memóriát, belső flash memóriát, GPU-t, kijelzőt, SIM-et is aksi kivétele nélkül (mint az SE A2228-ban www.shopmania.co.uk/shopping~online-batteries~buy-sony-ericsson-a2228-battery-750-mah~p-8677633.html ) meg ilyesmi.

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.10.02. 13:31:41

@penge™: "Ha rajtam múlna egy telefon is teljesen moduláris lenne és OS független."

Ha rajtam múlna még os sem lenne rajta... legalábbis ami az nem amit ma hívunk os-nek.. aztán memóriakártya sem lenne benne. jameg fénypicsku sem... :)

múltkor elvégeztem egy online iq tesztet aminek az volt a lényege, hogy mennyire nagy a digitális iq-m. nos ahhoz képest hogy szakmám szerint informatikus vagyok és az elmúlt években weboldalakat csináltam tehát pc és web szinten is némileg otthonosan mozgok elég elszomorító eredmény jött ki. hogy miért? pár példa:

- nem a telefonommal fényképezek hanem digitfényképezővel (utóbbi már nem annyira magas iq-ra vall)
- a fényképeket nem a fészbukon tartom hanem pc-n könyvtárakban (brrr... ősember)
- nem mobiljátékomon játszom, vagy új mobil applikációk után kutatok, csetelek, Facebook-ozom, hanem sörözök a haverokkal és PS3-azok (kifejezetten örülök hogy unintelligens vagyok e téren)
- a fontos dolgokat nem a telefonomra diktálom rá hanem a pc (pontosabban opera) jegyzeteit használom (az hogy a telefon beszélgetésre való nem azt jelenti hogy a készülékkel beszélgessünk.. de mint kiderült itt is én vagyok a hülye :D )
- nem tudom hol a legközelebbi wifi pont.. (miután hálistennek nincs wifizésre alkalmas készülékem miért is kéne tudnom? hány benzinhajtású autótulajdonos tudja hol van a lakóhelyéhez legközelebbi hidrogéntöltést biztosító benzinkút?)
- nincs okostelefonom, nem használom levelezésre, webezésre és mobil-alkalmazások letöltésére, nem telefonálok és SMS-ezek sokat, sőt zenét vagy rádiót sem hallgatok rajta, csak fel szoktam venni ha keresnek, illetve hívok valakit ha el akarom érni. (nem erre való egy telefon?)
- nem tudom olvasni a telefonommal a 2d kódokat (mindjárt depi leszek)
- nem tudom mi a Bada (mi a rák a Bada?)

el kéne dönteni hogy telefon fényképezőgép laptop pda vagy mi? mert összegyúrva elég selejt.
újra át kell értékelnem magamban a dolgokat, hisz az a jó ha az életemet nyilvánosan élem, ha az életre szóló fényképet egy koszos 2 beállítást tudó mobillal rögzítem lesz amilyen lesz, ha zenét amit mondjuk azért hallgatok mert ZENE egy gány hangminőségű telefonon hallgatom, a webezéshez levelezéshez nem egy nagy áttekinthető funkciódús felületet használok hanem egy tenyérnyi kijelzőt és még sorolhatnám.

annyira tökdecukijó hogy ilyen okosak a telefonok.. szal wáó.. az ember szinte boldog hogy ha 5x sz@rabb minőségben megkapja ugyanazt ami már eddig is megvolt neki, csak mostmár a telefonja is tudja. és még fizet is érte!!

persze még boldog és elégedett is miután kitölt egy ilyen tesztet és megnyugtatják hogy mindent jól csinált.. marketing és pszihológia iskolapéldája..

jaigen... a teszten természetesen valami okoskütyüt lehet nyerni..

hip hip hurrá

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.10.02. 14:08:30

@ap: Baromságok az ilyen tesztek. A mobilok kamerái elmaradnak még az alsókategóriás digitális gépekétől is.

Ha azzal fotózol az egy dolog, nem mindenki vesz digitális gépet (én sem), de ha jobbnak gondolod a telefonod minőségét, mint a digitális gépekét, az nem intelligencia, hanem valami más...

Hiába a megapixelek, vagy az autófókusz. Ha jók a fényviszonyok, akkor még tűrhető, de például szürkületben, vagy éjszaka mobiltelefonnal csak igénytelen képeket lehet csinálni.

Nekem Facebook-om sincs, úgyhogy gondolom még attól is ősemberebb vagyok. :)

Mobiljátékokkal szoktam játszani, csak nem sörözés közben, hanem például mikor órákat buszozok, vagy ilyesmi. Chatelni nem szoktam.

Jegyzetelni nem szeretek, de volt már, mikor használtam a telefonomnak ezen funkcióját. Sőt, a profilokat is automatizáltam már.

WiFi-t én is csak a szomszédokét tudom :D

A 2D kódokat tudod olvasni a kamerával elvileg, bár lehet, hogy okostelefon kell hozzá, a Java alkalmazások buták...

A Badáról én is most hallok először. :D

Amúgy a telefonnal levelezni akkor jó, ha éppen nincs kéznél a gép, nem több ezer karakternyi e-maileket írogatni napi szinten.

Ja, megtaláltam a tesztet. Ezt vajon hányan rontották el: kephost.hu/image-2D22_4CA72058.jpg

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.10.02. 14:23:29

@penge™: én az operára tippeltem hisz az egy művelődési épület.. vagy mi :D

nézd már meg nekem légyszi hogy ez tud e 2d kódokat :D
www.telefonguru.hu/keszulekek/keszulek-guru_panasonic_GD75.asp

egyébként hogy ne legyünk ennyire ősemberek: http://hu.wikipedia.org/wiki/Bada_(operációs_rendszer) :D

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.10.02. 22:26:02

Na, én is kitöltöttem a tesztet, 135 pont :).

Mondjuk elég sok kérdés "érdekes" volt, pl. a fényképezős. Ha fotózni kell, akkor digitgép, de az esetleg nincs nálam, akkor meg telefon. Viszont ilyen válasz meg nincs. Akkor?

A Bada a Samsung saját operációs rendszere, ez van pl. a Wave nevű készülékükön.

WiFi router van itthon :)

@ap: "annyira tökdecukijó hogy ilyen okosak a telefonok.. szal wáó.. az ember szinte boldog hogy ha 5x sz@rabb minőségben megkapja ugyanazt ami már eddig is megvolt neki, csak mostmár a telefonja is tudja."

Ezzel nem értek egyet. Sok minden van, amit korábban máshogy nem nagyon értél el (pl. GPS, ha volt sajátod, akkor nem szóltam, különben max. térkép, de azt ki hord magánál...). Jegyzetek, szervező, és egyéb PDA-s okosságok: a jó telefonok tudnak annyit, mint nemrég egy PDA, sőt. Viszont telefonra szükség van, akkor minek mellé még egy PDA is? Fényképező kérdés: a telefon - szinte - mindig kéznél van, a digitgépről ez nem mondható el. Akkor meg kitörölhetem azzal, hogy amúgy jobb képet készít. A különbség meg leginkább kevés fénynél jön ki.

ui: Az, hogy a telefonod finoman szólva sem csúcsmobil, még nem jelenti azt, hogy a telefonok mindegyike használhatatlan bizonyos extra funkciókra (pl. zenehallgatás, jegyzetelés)... A mobiltelefonnál a hangsúly különben is a "mobil"-on van. Itthon nyilván a PC hangrendszerét, vagy a HiFi-t hallgatom, a kérdés akkor merül fel, ha nem otthon vagyok. Ha már hangminőség: szerintem ma a szűk keresztmetszet a fej(vagy a fül)hallgató, illetve a hangfal minősége. Meg a forrásé, de a telefonom gond nélkül lejátszik pl. FLAC-et is, ha az MP3 nem felelne meg (megfelel, részben méret okokból is, részben meg a fülhallgatómnak az is elég...).

2D kód: nagyon is hasznos tud lenni. a PC-s alkalmazásboltban megjelenítem a kódot, a telefon programjával pedig lefényképezem, és már meg is nyitottam a letöltő oldalt. Praktikus.

Szóval csak annyit akartam mondani, hogy attól, hogy te nem használod, még lehet értelmes és hasznos. Nokia 3310-el én sem csinál(hat)tam fotókat, mégsem gondolnám, hogy haszontalan a fényképező egy mobilba. A 6230i-ben még elég gyatra volt a minőség, de jó fényviszonyok között egy csúcstelefon képe már bizony megszorongatja az alja-digitgépeket. És mint írtam, mindig kéznél van.

@penge™: Talán vicces, de azon a kérdésen én is elgondolkodtam, mire leesett, hogy nem Chrome, hanem Google szerepel ott.

Az én értékelésem:

"Digitális zseni

Tagadhatatlanul a XXI. század digitális gyermeke vagy! A mobiltelefon, a notebook és az internet a legjobb barátaid, nélkülük el sem tudod már képzelni az életed. Legszívesebben mindig online lennél, a mobilodat is gyakran használod netezésre, és komoly hiányérzet gyötör, ha egy napnál tovább nem jutsz fel a Facebook-ra. Gyakran használsz olyan szavakat, melyeket a környezetedben nem mindenki ért. Valószínűleg a mobiloddal készített fotókat azonnal feltöltöd egy képmegosztó oldalra, és a Twitteren is naponta beszámolsz az élményeidről."

Ebből annyi igaz, hogy sokat netezem. Facebook fiókom nincs, nem is tervezem, hogy legyen. A fotóimat ritkán töltöm bárhova, azt is csak hosszú késéssel... ("kár", hogy a kérdések között is így nyilatkoztam, szóval látszik, mennyire sablonszöveg). Twitter: csak a magyaroperás van, és az sem frissül túl gyakran.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.10.02. 22:56:59

@cousin333: Én hirtelen azon lepődtem meg, hogy szerepel az Opera neve, aztán eszembe jutott a "What is a browser?" videó, ahol az utcán megkérdezett emberek 90%-a azt válaszolta a "Milyen böngészőt használ?" kérdésre, hogy Google (és akkor még sehol nem volt a Chrome).

Tehát szerintem egy csomóan rávágták, hogy Opera, főleg hogy ma már a Chrome-ot is többen ismerik, többen hallottak róla.

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.10.02. 23:24:52

@cousin333:

GPS... tökjó mindig ott van kéznél de könyörgöm azt azért már csak tudom hol vagyok?!?!? :D ha meg nem akkor kocsival megyek és ott teljes értékű gps van... szal ez teljesen 0 funkció, ami jó hogy benne van, jó hogy kéznél van, de azon kívül hogy legombolnak érte +X ezret, soha nem használom.

jegyzetek szervező.. Nem vagyok üzletember, menedzser, ha valamire szükségem van vagy a gép előtt vagyok és rögtön bepötyögöm, vagy valakivel épp telón egyeztetek és a memóriámat használom akkor is ha épp olyan a telóm. újabb nem lényeges funkció, bár ez még az enyémben is van de soha nem használtam. ha üzletember vagyok akkor meg van más kényelmesebb mód.

fényképező: vicces de nálam majdhogynem többet van a fényképező mint a teló :D de egyébként meg teljesen mindegy. legyen benne hisz anélkül már amúgy sem kapni, de persze akkor meg legyen benne nagyobb memkártya hisz kell a hely, kapcsoljuk be az mms-t is h el tudjuk küldeni, meg tudja ezt is meg azt is, mindezt azért hogy olyan képeket készítsek vele amilyenek nem annyira fontosak... hisz arra úgyis gépet használunk. de azért párezerrel megint lehúznak és van és boldogok vagyunk egy lényegesen primitívebb szolgáltatással mondván de ez kéznél van.

zene: nálam ez csak a nagyfüles és külön zenelejátszó. azért van, azért vettem és ezért viszem magammal amikor kell. amikor meg nem akkor nem kell telón sem :)

2D kód: ebben lehet igazad van... nem használtam még, nem tudom mi értelme, de szavadból rögtön az jön le, hogy alapból kell hozzá neteléréses szlacsomag amiért újból jópárezret otthagyok... mindezt miért? egy aranyos kis funkcióért hogy lefényképezhetem hogy letölthessem :D még valami? komolyan boldognak kell lennem hogy kapok egy olyan "ingyenes" funkciót amiért nem csak drágább készüléket kell vennem hanem drágább havidíjat is fizethetek egyébként meg tökéletesen megvagyok nélküle?

Ha tényleg olyan dolgokat tartalmazna amiért érdemes venni venném... de egyelőre csak szemfényvesztés... 5-6 év múlva már lesz értelme megvenni... de most? tökéletesen nélkülözhető

Majd ha olyan fényképező lesz benne ami minimum középkategóriás fényképező minőségű mindig, majd ha olyan mélkliens lesz benne ami lekezel minden szerveroldalt, és komplett határidőnapló is bele van integrálva majd ha teljesértékű gps is lesz benne, majd ha a szövegbevitel kényelmes és gyors lesz a böngésző élvezhető és teljes értékű lesz és majd ha egy teljes napot bír az aksi úgy hogy folyamatosan emailezek, netezek és telefonálok...

utópia? térjünk rá vissza 2015-ben.

addig csak telefont akarok... minden más csak butított koppintás más teljes értékű eszközökből, technológiákból.

hmarcy 2010.10.03. 01:27:14

@ap: Abban igazad van hogy az okostelefonokba sok olyan technológiát integrálnak bele, melyek céleszközökben jobb minőségben is elérhetőek. Ám én örülök az ilyen multimédiás svájcibicskáknak, még ha a céleszközöknél rosszabb minőséget biztosítanak. Akinek jobb minőség kell annak amúgy is szüksége van megfelelő céleszközökre, de az átlagfelhasználónak elég a rosszabb minőség [a + költség a telefonban meg sejtésem szerint kisebb mint a céleszköz ára]. Igen ez kiszúrás azokkal akik nem használják az adott funkciót de az árral kifizették (nem kell neki/van más eszköze), ám ők vásárláskor is tisztában voltak a vásárolt telefon képességeivel és a saját igényeikkel (ha nem akkor meg megérdemlik).

Nem jó párhuzam a böngészők ingyenessége miatt, de annak is örülök hogy az Operában vannak "butított koppintások más teljes értékű eszközökből, technológiákból", például amikor még fogalmam sem volt a torrent mivoltáról jó volt hogy mégis le tudom tölteni a kívánt tartalmat (persze miután megismertem mélyebben a technológiát már látom hogy a beépített kliens tudása messze kevés) (jó hogy az Opera egy internetes svájcibicska, böngésző/levelező/rss kliens/torrent kliens/irc kliens/... bár lehetnek az adott területeken alkalmasabb célszoftverek).

A hasonló internetes tesztekről pengével értek egyet :) , legfeljebb arra jók, hogy unalom esetén minden baromság szórakoztató.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.10.03. 02:23:39

@hmarcy: A svájcibicskás hasonlat jó.

Ilyen alapon az Opera is hülyeség, mert az Outlook/The Bat többet tud, mint az M2, a FeedReader többet tud, mint az RSS kliens, a Notepad++ többet tud, mint a belső forráskódnéző, a xy letöltéskezelő többet tud, mint az Operáé, az IIS/Apache többet tud, mint a Unite, és a mIRC is többet tud, mint a beépített IRC kliens.

De akkor már eljutunk oda, hogy képeket se jelenítsen meg a böngésző, hanem nyissa őket egyből Photoshopban. :D

A mobilok kamerájára visszatérve, általában azt is kétféle ember szokta kritizálni. Fotós és IT-s. Az átlag legtöbbször azt mondja rá, hogy "De szép kép", mert például a lefotózott tájat nézi, nem a fényviszonyokat, az élességet, a színhűséget és az egyes területeken lévő blokkzajt.

@ap: A GPS-szel már csak az aksi miatt is egyetértek, maximum olyanoknak hasznos, akik vagy ismeretlen erdőkben túráznak, vagy külföldre utaznak nem autóval, hanem repülővel, vagy busszal.

A jegyzetek tényleg hasznos néha, attól, hogy nem vagy üzletember. Nem mindenki jár mindenhova laptoppal a hóna alatt, de a mobil általában mindig a zsebében van.

A fényképező tényleg alap, bár normális fotózásra sajnos még mindig nem alkalmas. De már javuló tendenciát mutat az 5-10 évvel ezelőttihez képest, ami tényleg csak egy pixelhalmaz volt.

zene: Mivel a fülhallgató a szűk keresztmetszet minőségre ugyanaz, max az aksi miatt, attól függ mennyit hallgatsz zenét, van-e csereaksid és mennyire van lehetőséged feltölteni.

A 2D kód hidegen hagy, mivel mobillal sem vásárolgatok tartalmakat, letöltöm, átrakom, majd telepítem, vagy telefonnal töltöm le, de még véletlenül sem a szolgáltató vagy a gyártó oldaláról a shareware cuccokat.

WiFi azért jó a telefonba, mert nem kell netes számlacsomag, tudod khm... kölcsönvenni a szomszéd netjét. :D

A mailkliens alatt mit értesz? Már évek óta kezeli az SSL-t, a TLS-t, az IMAP-ot, szinte mindent. Vannak benne fejlett RegExp szűrők, beállíthatod hány megáig töltse le, beállíthatsz limitet, ha forgalmi díjas csomagod van és sok mást.

A beépített GPS-es telóknál teljes értékű a GPS. A szövegbevitel meg olyan, amilyen, de vannak QWERTY billentyűzetes telefonok, sőt, tartozékként külső billentyűzetek is, ha annyira kellenek.

Oké, macera, de ugyanez van például laptopnál. A istennek nem bírom megszokni a tapipadot, mindig fogok egy USB-s egeret és azt használom.

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.10.03. 13:55:21

@penge™: ezért nem az opera levelezőjét használom ezért nem az opera unite-ot használom ezért nem a beépített forráskódszerkesztőt használom és ezért nem az opera irc kliensét használom :D

mailkliens alatt mit értek? nem tudom az épp aktuális trend épp hol tart, de azt tudom h nem olyan rég még arról cikkeztek h az egyik támogatja pl az exchange kiszolgálókat, a másik meg nem, de lotust meg igen, amit az előző meg nem.. és sorolhatnám.. lehet hogy már van olyan telefon amely minden nagyvállalati kiszolgálót támogat és tud vele szinkronizálni de az én utolsó infóm szerint még nincs. pláne nincs minden okosnak mondott telefonban. márpedig ha a kinézett telefon pont azt nem tudja ami nekem meg kellene akkor kereshetek mást ami meg pont azt nem tudja ami egyébként meg az előzőben benne volt :)) és ha már leperkálok százezreket egy telóért az a minimum h ne kelljen ilyen kompromisszumokat kötnöm. vagy tudja vagy nem kell.

a qwertys telefonok gázak.. legalább is nekem... lapát kezeim vannak és nemigen tudok úgy megcélozni egy billentyűt hogy a mellette lévőket ne nyomnám le... illetve igen, de akkor egy tőmondat is 10 percbe telik :D

egyébként rághatjuk még a témát sokáig, sosem voltam egy hú ez egy új dolog rögtön vegyük meg típus. mindig megvárom míg kiforr a technológia és csak akkor veszem meg.. a mobile technológiák még szerintem nem ott tartanak ahol normálisan végiggondolva ne kellene kompromisszumot kötnöm, így köszönöm, de azt a pénzt amit elkölthetnék rá inkább beleölöm másba. lehet érvelni, hogy de ez már majdnem olyan jó meg az már tudja azt is... számomra még nem egy olyan fejlettségi szint ami miatt érdemes lenne beszereznem. volt a kezemben egy-két okostelefon az elmúlt években, mindegyik jópofa de valahogy a funkciók többségét úgy találtam hogy jó jó, de nem annyira hogy kényelmesen mindennaposan használni is tudjam.... csak egy érdekesség ami mutatja hogy már létezik de még alpha stádiumban van. ugyanakkor a pénzt megkérik érte.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.10.03. 15:33:05

@ap: Igen, de a többit igen. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy nem kell mindig az ágyúval verébre filozófiát vallani, ha valamiből nincs szükséged a funkciók x %-ára, akkor lehet, hogy egy egyszerűbb megoldás is megteszi.

Ha napi szinten IRC-znék, akkor biztos nem az Operáét használnám, de hiányosságként max a naplózás és a auto reconnect hiányát tudnám felhozni, gyorsparancsokat tudok szerkeszteni hozzá, arra jó, hogy az irc:// kezdetű linkekre kattintva megnyílik a csatorna és nem kell célalkalmazást telepítenem.

Ha nem torrenteznék, akkor még a beépített torrentkliens is megtenné, hogy mondjuk évente lekapok egy Linux disztrót.

Mivel Exchange szervert nem használok, így az Opera mailkliense bőven jó. Amíg nem volt HTML formázás benne addig nem is használtam (vagyis igen, még mielőtt rendes netem lett volna, de ez hosszú történet).

A Unite pedig szintén azért jó, mert ha csak meg akarsz osztani valakivel egy több tíz megás állományt, akkor két kattintással megteheted, ahelyett, hogy egy komplett webszervert bekonfigolnál és DynDNS hiányában (ahová még külön kéne regisztrálni) megadnál az ismerősödnek egy IP címet egy index.html-lel a végén. :D

Mailkliens: Az okos telefon azért okos telefon, mert nem csak a gyári mailklienst használhatod, hanem telepíthetsz, amilyet akarsz, például ProfiMail.

Az okostelefonokban a gyári alkalmazások elég buták.

Nem akarom sokáig rágni a témát, csak annyit mondtam, hogy attól, hogy a gépet és a céleszközöket nyilvánvalóan nem váltja ki, pótléknak még jó, ha nincs más kéznél.

A céleszközökkel pedig akkor jársz jobban, ha aktívan használsz mindent (a kocsiban a GPS-t, a laptopot, stb.), ha csak ritkán van rájuk szükséged, akkor egy okostelefon, még ha gyengébb funkcionalitással is bír olcsóbb.
süti beállítások módosítása