Magyar Opera

Könyvjelzősáv a címsáv alatt

A következő írás elsősorban azoknak szól, akik nem rettennek vissza egy kis menu.ini és toolbar.ini buherálástól, annak érdekében, hogy céljukat véghezvigyék. De elég részletesen leírom, hogy bárki képes legyen megcsinálni.

A könyvjelzősáv helye elég általános probléma volt már korábban is azon felhasználók körében, akik valamilyen más böngészőről váltottak Operára. A fülsáv esetén a probléma könnyen orvosolható volt, azonban a Személyes sáv, mint az Opera egyetlen igazi könyvjelzősávja, már nehezebb, mivel a böngésző csak fent, lent, jobbra és balra elhelyezést támogat, az adott pozíciókon belüli pozícióját már nem határozhatjuk meg.

Az Operában a Személyes sáv kivételével minden eszköztár ugyanarra a "sajátgombos" elvre épül, ahol a középső klikk sem működik, így kiváltani sem lehet semmilyen más eszközárral.

Viszont a saját gombok sokrétűségének köszönhetően bármelyik eszköztárból csinálhatunk alternatívát. Továbbá a billentyűparancsok testreszabhatóságának köszönhetően bármelyik eszköztárat elrejthetjük/megjeleníthetjük akár egyetlen billentyű lenyomásával.

Első lépés:

Ctrl+F12->Haladó->Eszköztárak-nál létrehozunk 1-1 másolatot az Eszköztár-beállítás-ból és a Menübeállítás-ból is. Ha már van saját menünk, akkor használhatjuk azt is (ha a struktúráját nem ismerjük, akkor mindenképp készítsünk biztonsági másolatot belőle, nehogy egy félreütés miatt egy egész menüt kiürítsünk). Ha valaha egyetlen ikont is arrébb tettünk, vagy bekapcsoltuk az oldalsávot az Opera létrehozott egy standard_toolbar.ini nevű fájlt. Ezt módosítsuk, mivel ez tartalmazza az aktuális eszköztár beállításainkat. Biztonsági másolat szintén javasolt. A legjobb, ha mindkettőt átnevezzük az Operán belül és magát a fájlt is a profilunkban, hogy meg tudjuk különböztetni. Az Operán belül adhatunk bármilyen nevet neki, a profilban lévő fájl nevében viszont lehetőleg ne legyen ékezet.

Amint korábban írtam, bármelyik eszköztár kinevezhető könyvjelzősávnak, a továbbiakban a Nézet sávot mutatom meg, a példa alapján már egyik eszköztár módosítása sem okoz problémát.

Második lépés:

Navigáljunk el az Operás profilunkba. Ha nem tudjuk hol van opera:about a címsorba, majd ott lesz. Ebből nekünk az AppData-ban (XP-n Application Data) lévő profile\toolbar és profile\menu mappák érdekesek, amikben ha mindent jól csináltunk találunk egy standard_toolbar.ini és egy standard_menu.ini nevű fájlt. Ezeket nyitjuk majd meg Jegyzettömbbel vagy Wordpaddel.

Harmadik lépés:

Nyissuk meg a menu.ini fájlt, majd a
Opera Preferences version 2.1
; Do not edit this file while Opera is running
; This file is stored in UTF-8 encoding

[Version]
File Version=2

[Info]
Description=Opera Standard menu setup
Author=Opera Software ASA
Version=1
NAME=Ide a fájl nevét, amit az Operán belül látunk.
rész alá egy új sorral elválasztva hozzunk létre egy könyvjelzőszekciót két szögletes zárójel között. A név ne tartalmazzon ékezetet és különleges karaktert. Valamint olyan nevet se tartalmazzon, amit az alapértelmezett Operás standard_menu.ini már tartalmaz, bár ennek kicsi az esélye.

Példa:

[Sajat Linkek]
Item, "Google.com"=Go to page, "http://www.google.com",,,"Contact4"
Item, "Index"=Go to page, "http://index.hu""
Item, "Origo"=Go to page, "http://www.origo.hu""
Item, "Opera"=Go to page, "http://opera.com/""

[Sajat Linkek 2]
Item, "Google.com"=Go to page, "http://www.google.com""
Item, "Torrentz"=Go to page, "javascript:void(window.open('http://www.torrentz.com'));",,,"Contact7"

Amint látható az Item részt követi két idézőjel között az az oldal neve (ami szabadon választott), majd az egyenlőségjel után az Operás parancs, esetünkben a "Go to page", ismét két idézőjel között a kívánt weboldal címe, ami szintén szabadon módosítható (a http://-t ne hagyjuk le).

Ez a legegyszerűbb könyvjelző, amely csak a címből és a névből áll. Ha saját ikont is szeretnénk hozzá társítani, akkor az első cím mintájára megtehetjük a végén lévő idézőjel után három vesszővel, majd az idézőjelek között megadjuk az ikon nevét. Esetünkben a 40 db alapértelmezett kis partner ikon közül a negyedik.

Az utolsó link szintén magyarázatra szorul. Mivel a sajátgombokon nem működik a középső klikk, csak a Shift+klikk illetve Ctrl+Shift+klikk, így, a Ctrl+F12->Haladó->Fülek-nél a "Megnyitott fül újrahasznosítása" beállítástól függ, hogy új lapon nyitja-e a böngésző. Ha ez be van kapcsolva (ez az alapértelmezés), akkor az aktuális lapon, ha ki van kapcsolva, akkor pedig új lapon nyitja.

Ezért van szükség a JavaScriptes linkre, hogy minden esetben új lapon nyíljon az adott link. Ahogyan a példában szerepel, az oldal címét ebben az esetben a két zárójel között lévő aposztrófok közé kell rakni.

Negyedik lépés:

Nyissuk meg a toolbar.ini fájlunkat, abban pedig a következő módosítást végezzük el: A nézet sáv módosításához keressük meg a [Document View Toolbar.content] részt. Ha nincs ilyenünk, hozzuk létre manuálisan. Ilyenkor az alapértelmezett ikonok eltűnnek róla, de ezeket bármikor megtaláljuk utólag, csak jobbklikk az eszköztáron Testreszabás->Megjelenés...->Gombok és egyenként visszahúzogatjuk rá, amikre szükségünk van. Ne nyomjunk rá a visszaállításra, mert az a saját beállításainkat is eltünteti.

Miután bemásoltuk a [Document View Toolbar.content] sort, egy-egy szóközt hagyva a fölötte és az alatta lévő szekcióktól, közvetlenül alá hivatkozzuk be azokat a menu.ini szekciókat, amiket létrehoztuk a következő formában:
[Document View Toolbar.content]
Button0, "Saját linkek 2"="Show popup menu, "Sajat Linkek 2", , , "Folder""
Button1, "Árvíztűrő Tükörfúrógép"="Show popup menu, "Sajat Linkek", , , "Contact4""
Button2, "Magyar Opera"=Go to page, "http://magyaropera.blog.hu/", 1
A struktúra mint látható nagyon hasonló a menu.ini-hez, de itt Button van Item helyett. Annyiból szigorúbb, hogy sorrendben kell lennie, tehát Button0, Button1, Button2 és így tovább.

Az Árvíztűrő Tükörfúrógép név nem véletlen. Itt már használhatunk ékezeteket, ugyanis ez lesz a mappa neve, amiből legördülnek a könyvjelzők. Az első mappa is kapott egy alapértelmezett mappa ikont.

Az utolsó link egy egyszerű hivatkozás, ami fogd és vidd módszerrel (Shift nyomvatartásával) lett ráhúzva az eszköztárra. Tehát ha ezzel készen vagyunk, az eszköztárat ugyanúgy használhatjuk, mint eddig. Pakolhatunk rá saját gombokat, valamint dynamic és fixed spacerekkel tölthetjük ki a közöttük lévő helyeket.

Ötödik lépés:

Ha mindennel kész vagyunk, mentsük el a szerkesztett ini-ket és indítsuk újra* az Operát. Ha mindent jól csináltunk, ezt kell majd kapnunk, miután bekapcsoltuk a Shift+F12->Eszköztárak helyen a Nézet sávot:

Bookmark Toolbar

* Nem feltétlenül kell újraindítanunk a böngészőt módosításkor. Elég, ha módosítás előtt átváltunk egy másik menu.ini-re illetve toolbar.ini-re, majd módosítás és mentés után visszaváltunk. Ugyanez az elv működik a skineknél, billentyűparancsoknál és mozdulatparancsoknál is, bár utóbbi kettő a böngészőn belül is módosítható.

Használhatod a következő struktúrát is:

Button1, "Magyar Opera"=Go to page, "http://magyaropera.blog.hu/", + Show popup menu, "Sajat Linkek""

Így megnyomáskor a definiált oldal, esetünkben a Magyar Opera nyílik meg, a nyílra kattintáskor pedig a Saját Linkek menü tartalma gördül le.

Ha kattintásra több linket akarsz nyitni, akkor használhatsz könyvjelzőazonosítókat a következő módon: nyiss egy új mappát, pakold bele azokat a könyvjelzőket, amiket egyszerre akarsz megnyitni, jobbklikk a mappán -> Tulajdonságok -> Azonosító, ide megadsz valamit, ékezet lehetőleg ne legyen benne, bár nem tudom számít-e valamit. Ha ez megvan, így add meg a gomb kódjának első részét:

Button3, "Soklink"=Go to page, "konyvjelzo_azonosito", 1

Természetesen az konyvjelzo_azonosito helyére azt írsz, amit megadtál azonosítónak..

Ezeket kombinálhatod is, például:

Button1, "Saját Linkek"=Go to page, "konyvjelzo_azonosito", + Show popup menu, "Sajat Linkek""

Tipp: Az AutoHotKey nevű szoftverrel a középső klikk problémáját is meg lehet oldani, mivel a Shift+klikk / Ctrl+Shift+klikk működik. Viszont ha csak simán Opera specifikusan remappoljuk, akkor lőttek a középső klikknek az oldalakon is. De ha úgy remappoljuk, hogy csak a képernyő meghatározott részén működjön máshogy (vertikálisan és horizontálisan is x-től y pixelig terjedően), akkor öröm, bódottá. Sajnos ez már mélyvíz, de aki ért hozzá, megcsinálhatja és közkinccsé teheti az AHK scriptet, amit mindenki saját képernyőméretének és eszköztár-elrendezésének megfelelően módosít a Screen Ruler widgetet segítségül hívva.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr342029031

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Könyvjelzősáv a címsáv alatt 2010.05.30. 07:17:51

A következő írás elsősorban azoknak szól, akik nem rettennek vissza egy kis menu.ini és toolbar.ini buherálástól, annak érdekében, hogy céljukat véghezvigyék. De elég részletesen leírom, hogy bárki képes legyen megcsinálni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.05.29. 23:30:50

Erre vártam, minnyán neki állok és megcsinálom :D:D Természetesn Back Up után!

Köszöm ezt a nagyszeű cikket! Eddigi leghasznosabb számomra ! :D:D Így tovább!

Zsüi_ 2010.05.30. 01:24:27

Beteg. Azért jó látni az Opera szerkeszthetőségét.

knorbert 2010.05.30. 12:16:56

ez tényleg beteg. Mint ahogyan az opera is. könnyen testreszabható böngésző, mi?? Minden csodálatom ellenére kezd őszintén elegem lenni.

"Ha megkérdezel egy Opera felhasználót, aki már régebb óta használja a böngészőjét, hogy miért szereti az Operát, a válaszok között biztos ott lesznek a következő érvek: nagyon gyors; könnyen testreszabható; minden benne van, ami kell." - Cousin, Thursday, 7. September 2006, 18:50:51

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.05.30. 13:49:49

@knor: Mi benne a beteg? Mindent meg kell tanulni, rutint kell szerezni benne. Kérdezz meg egy 5 évest és egy 30 évest, hogy könnyű-e olvasni. Eltérő válaszokat fogsz kapni. Az ini fájlok struktúrája pofonegyszerű mondjuk egy JavaScripthez képest.

Nekem se kellett semmilyen tutorial, hogy megértsem bár még mindig vannak számomra is kiaknázatlan területek benne.

Mellesleg a könnyű testreszabhatóság alatt gondolom azt értette, hogy jobbklikk -> Tab Bar Placement és ilyesmi.

De szerintem a nyílt forráskódú Chrome-hoz vagy Firefoxhoz ennél sokkal nehezebb lenne MDI ablakokat, de még egy "Fit to Width" funkciót is fejleszteni.

Emoryy 2010.05.30. 14:06:23

Nem értem miért kell elégedetlenkedni.
Persze, ha belegondol az ember, programozástechnikailag csak nem lehet olyan nehéz megcsinálni, hogy egy eszköztár pozícióját pontosabban lehessen beállítani.
De egyrészt örüljünk (én örülök), hogy egyáltalán lehet ilyet csinálni, hogy ilyen szinten, ilyen szabadsággal testre lehet szabni a kezelőfelületet, mint ahogy penge leírja a bejegyzésben.
Más böngészőben még ennyit sem lehet tenni szerintem.
Jahogy nincsen hozzá grafikus frontend Operán belül? Hát ez van. Wishlistre lehet írni, hogy legyen.
Valóban nem lenne rossz egy grafikus menüszerkesztő, de az ini turkálás sem vészes.
(Egységsugarú Pirikének biztos az lenne)

Az ini fájlokban turkálás igazából csak azért kell ebben az esetben, hogy lenyíló menüt és a javascriptes window.load-ot lehessen beleírni. Egyébként egyszerű személyes sávként lehet shift+ráhúzással is használni az eszköztárakat.

Én például egy ideje az alapból rejtett kezdősávot használom személyes sávnak (azt amelyik a címsor alatt jelenik meg automatikusan) Ez alapján a leírás alapján most már lehet, hogy rakok rá lenyíló menüket is..

Egyébként gombszerkesztéshez létezik grafikus felület, pl: my.opera.com/Vectronic/blog/2009/12/06/my-buttons
Ahogy elnézem, ez az eszköz eléggé sokrétű és naprakész, a fejlesztő majdhogynem naponta frissíti.

knorbert 2010.05.30. 15:58:21

"Jahogy nincsen hozzá grafikus frontend Operán belül? Hát ez van. Wishlistre lehet írni, hogy legyen.
Valóban nem lenne rossz egy grafikus menüszerkesztő, de az ini turkálás sem vészes.
(Egységsugarú Pirikének biztos az lenne)"

Nekem egyáltalán nem okoz gondot a fenti leírásban szereplő pontok véghezvitele, meg tudom oldani.
DE ha ez a hozzáállás, akkor ne nyarvogjon ezentúl senki közületek, hogy az Opera nem tudja még a 10%-os felhasználói bázist sem megugrani. Én mindig e szerint bírálom pl. az Opera böngészőt (is), mert nem kimondottan csak nekem fejlesztik. És tudom, hogy a felhasználók többségének ha valami több lépésből áll mint 3, az már gondot okoz. Sajnos vagy nem sajnos, de ez van. Elfogadom, hogy nem mindenkinek a szakmája a számítástechnika, mint ahogy én sem képzelem magamat fizikusnak/orvosnak/építésznek/autószerelőnek/kőművesnek/stb.

Emoryy 2010.05.30. 16:27:40

@knor: Jó, oké, lehet elégedetlenkedni, ezt visszavonom. :) No offense.
Nem szeretném ha emiatt számon kérnéd rajtam vagy bárkin a jövőbeli nyavalygásokat. :)

De sajnos akkor is igaz, hogy az van, ami van, és hogy wishlistre/fórumba való íráson, és az ilyen ügyeskedések kitalálásán/leírásán kívül sokmindent ezzel kapcsolatban nem lehet tenni.
A fejlesztők valószínűleg nem tartják fontosnak az eszköztárak helyzetének részletesebb testreszabhatóságát (én sem tartom nagyon kritikus dolognak, mások meg de, ez van.)
De ezen ne vesszünk össze.

HelloWorld 2010.05.30. 16:38:00

Az 'O' menü gombot nem lehet valahogy eltüntetni a fülsávról úgy, hogy a [Pagebar Head] többi ikonja megmaradjon?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.05.30. 16:54:03

@knor: Van tapasztalatom a témában. És igen, inkább sajnos. Visszasírom az 1%-os Operás időket, mikor még tényleg a power usereknek fejlesztettek. Mondom ezt úgy, hogy anno ha a Magyar Opera nem lett volna talán még a mai napig is Firefoxot használok.

Az emberiség ezzel a mentalitással ki fog pusztulni pár évtizeden, max évszázadon belül és most általánosságban értem, nem csak az informatikára.

Ahhoz, hogy véghez tudj vinni egy kerékcserét vagy meg tudd nézni az olajszintet illetve ki tudj cserélni egy aksit még nem kell autószerelőnek lenned.

A baj nem azzal van, ha valaki nem ért hozzá. Még azzal sem, ha valaki nem akar belemélyedni. De hogy az érdeklődés szikráját sem mutatja, csak az elutasító stílust az már durva. Mi lett volna, ha az ősember anno azt mondja, hogy "hülye kőbalta, nem vagyok én kőműves, vazze!"?

Van különbség szakma és széleskörű általános(!) tudás között.

A piaci részesedés egyetlen jótékony hatása a felhasználókra nézve a támogatottság lenne, de ezt feltehetőleg elintézi majd az Opera helyett a Chrome, Firefox és a szabványkövető IE9 és az utána következő széria.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.05.30. 17:01:41

@HelloWorld: skin.ini-ből Padding right-nak negatív érték megadásával told be a semmibe az ikont, de csak annyira, hogy a többi ikon látszódjon. De szvsz egyszerűbb, ha a Tail-ra dobálod az ikonokat.

HelloWorld 2010.05.30. 17:08:26

@Zsüi_: Majdnem, de nem pontosan.

HelloWorld 2010.05.30. 17:11:23

@HelloWorld: @HelloWorld: Megoldottam másképp; az address bar mellé dobáltam az ikonokat, és menüből kikapcsoltam az 'O' gombot :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.05.30. 18:27:13

@knor: No akkor, ha már engem idéztél: a fenti mondat ma is megállja a helyét. Azt viszont érdemes megvizsgálni, hogy a módosítás milyen mértékű.

A Penge-féle megoldások (mint ez is) nem a kezdő fokozatot jelentik (igaz, nem is a csúcsot), és tulajdonképpen az Opera "chromizálásáról" szól. Csak úgy poénból kérdezem: hogyan lehetne Chrome-ben megoldani, hogy a könyvjelzősáv a fülek felett(!) legyen vagy esetleg alul? Nem állítom, hogy lehetetlen, de utóbbi Operával pofonegyszerű, előbbi pedig Chrome-ban sem hiszem, hogy könnyebben megoldható, mint ahogy az eben az írásban szerepel.

Jelen esetben te olyasvalamit kérsz számon, amit mások sem tudnak. Például FF-hez lehet, hogy van ilyen kiegészítő, de ha nincs, akkor megint csak nem lesz egyszerűbben megoldható. Ez egyben azt is jelenti, hogy ennek a megoldásnak a bonyolultsága nem oka a 10% alatti részesedésnek.

Ráadásul felvetők egy identitás probléma is: miért lesz jobb az Opera, ha olyan lesz, mint a Chrome? Miért kellene mindenben utánozni? Ha könyvjelzők kellenek, akkor Operában ott a személyes sáv, vagy ami gyakran még jobb: a gyorshívó. Ezek jól működnek, "operás" megoldások, és egyszerűek, mint a faék. Ja, hogy valaki olyat akar, mint ami a Chrome-ban van? Akkor használjon Chrome-ot, vagy fogadja el, hogy nem triviális az átalakítás. Szerintem már az is nagy szó, hogy lehetséges a dolog, viszonylag egyszerűen.

ui: ezt nem konkrétan ellened írtam, csak úgy általában zavart a dolog.

ui2: A jelenlegi felállás már az Opera 6-ban is ilyen volt (sőt!), azóta inkább csak eszköztárak jöttek-mentek, az alapfelépítés nem változott sokat.

ui3: Az Opera 11 elvileg hoz néhány komoly UI újítást is (hogy mit, azt ne kérdezzétek, mert nem tudom, Haavard büszkélkedett velük Twitteren), a Vega motor elvileg nagyobb szabadságot is biztosíthat.

HelloWorld 2010.05.30. 19:07:11

@cousin333: Van egy olyan "mondás", a Linux fanok szokták irogatni, hogy Linux =/= Windows.
Ennek mintájára mondom: Opera =/= Firefox.

Ezt ma írtam egy másik fórumba, de akkor továbbviszem a szálat: Opera =/= Chrome.

Nem vagyok rosszindulatú, de aki azt szeretné, hogy az Operája mindenben hasonlítson a Chrome-ra, az használjon Chrome-ot.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.05.30. 19:08:49

@cousin333: "Ráadásul felvetők egy identitás probléma is: miért lesz jobb az Opera, ha olyan lesz, mint a Chrome?"

Fogalmazzunk úgy, hogy ha a fülek a userChrome-ba (címsorba) kerültek, akkor a logikus megoldás az lenne, ha a Személyes sáv és minden létező sáv a fülsáv alatt lenne. Hogy "jobb" illetve "rosszabb" lesz az már egyéni preferencia kérdése. De tény, hogy logikusabb. Az egyetlen értelmes megoldás, amit a Chrome-ból átvettek az a fülek mozgatásának animációja.

A jobbklikkes húzást is megoldhatták volna jobban, akárcsak a legfelső pixelnél kattintható tabokat is. A Pin tab pedig továbbra is nevetséges és ha szerencsénk van kettő, ha nincs szerencsénk végül egy gnóm funkciót fog szülni. Elég csak megnézni Chrome esetében mire funkcionál és Opera esetében mire funkcionált.

"vagy ami gyakran még jobb: a gyorshívó."

Ide egy random kérdés: Miért nem ajánlja fel a címsorkeresés a gyorshívós linkeket? Mintha nem is az Opera részei lennének.

Ellenben ha friss Operából szinkronizálom, akkor bevágja az összeset a gyökérbe.

""operás" megoldások, és egyszerűek, mint a faék."

Hozzáteszem, ha 1024-ben böngésznék, akkor a mai napig gondban lennék. 1680-ban könnyen beszélek, hogy panel mindig nyitva meg fülsáv oldalt (amivel 10.5x óta kínlódom, hogy oldalt vagy felül legyen :D), de egy kisebb képernyőn böngésző illető ezt nem teheti meg. Nekik a középső klikkes eszköztárak sokkal hasznosabbak lennének.

"azóta inkább csak eszköztárak jöttek-mentek, az alapfelépítés nem változott sokat."

Meg akkor még kék volt a nem látogatott link az extender menüben és hasonlók. Most hiába adom meg, hogy Text color = #1500FF, akkor sem lesz kék, csak max a cycler. A windows panel úgyszintén.

A Shift még egész megszokható, leginkább az új felhasználóknak okoz gondot (meg nekem, mikor emiatt kell letennem a szelet pizzát a kezemből :D), ahogy a Turbo és a torrenkliens kikapcsolása is.

"Haavard büszkélkedett velük Twitteren"

Haavard mindennel büszkélkedik, nagyobb fanatikus, mint Daniel J. Hendrycks

A HW gyorsított VEGA maximum azt fogja biztosítani, hogy végre ugyanolyan sebességgel működik majd a scrollozás full transparent témáknál is, mint a gyári vagy a többi esetében és kapunk pár ilyen-olyan effektet, ami nem a procit terheli.

Ha ettől több lesz, akkor kellemesen csalódom. De a Carakantól sem lett gyorsabb sem a Gmail, sem a Docs.

Ettől függetlenül abban továbbra is egyet értek, hogy az átlagfelhasználók számára ezek a hiányosságok egy jó marketinggépezet esetén lehetnek akár fícsörök is.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.05.30. 20:04:24

@penge™: "A Pin tab pedig továbbra is nevetséges"

Nem egészen értem: Opera lezárja a fület, hogy ne lehessen bezárni. Egyes témákban megoldották, hogy ikonméretűre zsugorodjon a lap, de ez döglassú.

"gyorshívós linkeket"

Namost a gyorshívó az vizuális könyvjelző, konkrétabban olyan könyvjelző, amit könnyebben elérhetsz. Nekem sosem volt kérdés, hogy minden GYH bejegyzésem megvan könyvjelzőként (sőt, így volt meg előbb). Így nálam felajánlja őket (minek kellene felajánlania amúgy, ha egyszer a GYH-n eleve rajta vannak???), és szűz Opera szinkronizáláskor sem dobja őket a gyökérbe. Így működnek a Személyes sáv elemei is, amik csak speciális könyvjelzők.

"Haavard mindennel büszkélkedik, nagyobb fanatikus, mint Daniel J. Hendrycks"

Haavard egy felnőtt Opera alkalmazott, viszonylag komoly beosztásban (talán a PC-s QA-t vezeti, vagy ilyenek). Nem látok abban semmi rosszat, ha ilyen helyzetben lelkeseik a cégért, általában a megnyilvánulásaival is egyetértek.

Daniel James Hendrycks ezzel szemben egy 14 éves amcsi srác, nehogy már a kettőt egy kalap alá vegyük... Belőled meg az anti-fanatizmus árad erősen :P.

"A HW gyorsított VEGA"

Én csak simán a Vega-ról beszélek, a trükkökre már az is elég (legfeljebb lassú). A 10.5-re nyilvn nem volt idejük UI újításokat is betenni, így sem végeztek időre az alapokkal sem. AZ Opera 10.5 a háttérben változtat, a 11 vélhetőleg a felületen fog. A felépítés elég régóta nem változott érdemben (a témákat leszámítva), most már megvannak hozzá a vadi új, jövőbe mutató alapok.

"De a Carakantól sem lett gyorsabb sem a Gmail, sem a Docs."

Érdekes, anno nem így vélekedtél. Én meg azt mondom, hogy gyorsabb lett, nyilván a sebességet nem csak a Carakan határozza meg. De azért az mégiscsak jelent valamit, hogy minden értelmes teszt és tesztoldal szerint 7-10-szeres a gyorsulás a korábbiakhoz képest. És ez látszik is ott, ahol tisztán JS kell. Ilyen viszont nem sok van.

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.05.31. 09:24:46

Én nagyon szeretem az olyan programokat amiben minden beállítás hozzáértő által szerkeszthető szöveges fájlokban vannak tárolva. Az opera ilyen.

A linux ilyen.

A windows maga nem.

Asszem a frirefox sem mert inkább a windowshoz hasonló központi regisztrációs adatbázisban tartja a dolgokat észbe. :D

De ha nem így van akkor fixme mert nem akarok hülyeségeket írni.

Mr. Moody (törölt) 2010.05.31. 14:01:37

Opera 10.60 Alpha 1

Na kísérletezzünk :)

Zsüi_ 2010.05.31. 14:31:50

És akkor a linuxosok okkal szomorkodnak.. "For Unix users, this obviously means that there will be no 10.5x version."
Már csak pár hónap és kipróbálhatják a 2009 novemberében kiadott 10.10 utáni első teljes értékű verziót.. talán.
süti beállítások módosítása