Magyar Opera

Teljes képernyős HTML5 video

Tegnapelőtt jelent meg az Opera technikai előzetese, amely támogatja a VP8-at, én pedig ma találtam egy userJS-t, amivel teljes képernyőn lehet nézni a videókat.

A userJS szerzője Martin Rauscher, aki a blogjában írt róla.

Shift+Enter-t kell nyomni, hogy az aktuális ablakra terjessze ki a méretet és F11-et, hogy ténylegesen teljes képernyőben nézzük. Ismételt F11 (illetve Shift+Enter) nyomására visszaáll alaphelyzetbe. És attól sem kell tartani, hogy alaphelyzetbe visszaállításkor fogja magát és újratölti az oldalt, mint a Flash-nél. Shift+F11 után az átméretezett MDI ablakokból kis videóablakokat is lehet csinálni, még az aspektus arányt is megtartja.

VideoFullscreen.js letöltése

Egy második userJS is van, amit lucideer írt, ez pedig a YouTube HTML5 Native Controls, amivel a natív HTML5 vezérlőket lehet hozzáadni a videókhoz.

YouTube HTML5

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr102017094

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Teljes képernyős HTML5 video 2010.05.21. 20:59:31

Tegnapelőtt jelent meg az Opera technikai előzetese, amely támogatja a VP8-at, én pedig ma találtam egy userJS-t, amivel teljes képernyőn lehet nézni a videókat. A userJS szerzője Martin Rauscher , aki a blogjában írt róla.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.05.21. 17:38:45

Thx zsír javascriptek :) Extendopera.org ha nem tévedek.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.05.21. 17:56:00

@Med1on: A lucideer-féle natív vezérlős igen, viszont Martin saját tárhelyre dobta fel. Úgy találtam rá, hogy Daniel James Hendrycks linkelte, mikor írtam a Desktop Team-en, hogy nagyon kéne az a fullscreen implementáció (még ha nem is a specifikáció része).

És ezt továbbra is tartom, ha tényleg el akarják terjeszteni a HTML5 videót, mert Gizike nem fog userJS-t telepíteni.

Ps: Próbáljátok ki a legújabb K-Lite codec pack-et: www.codecguide.com/klcp_beta.htm

Fullscreenre kell dobni a videót, akkor működnek a natív vezérlők (máskülönben nem tudsz 360-ról 720p-re váltani), le lehet menteni a videót, a kiterjesztés .webm legyen és nálam nem megy 20% fölé a CPU használat. Ellenben Operában eléggé akadozik és 80 körül mozog. Szóval az implementáció bugos még, nem a videóformátummal van a baj.

Mellesleg az őskövület procimmal, amit még az élményindex is csak 4.8-ra értékel DXVA nélkül kétlem, hogy csak 20-at enne egy 720p-s videó.

WonderCsabo 2010.05.21. 18:20:11

@penge™: Ahogy írtam, a VP8-hoz nincs DXVA. Ha talán van GPU gyorsítás, akkor azt máshogy oldották meg. Ajánlom figyelmedbe ezt a posztot:

www.osnews.com/thread?418891

meneruwa 2010.05.21. 22:21:13

hát én közben váltottam chrome-ra. sajnos megelégeltem hogy az opera inkább elsieti a dolgokat inthogy kiforottan adja a felhasználó kezébe. ne haragudjatok meg érte de ezen is látszik hogy 2 vagy 1 napja mikor bejelkentették a vp8-at az opera egyből dobta a bugos verziot, ahelyett hogy inkább dolgoznának egy majdnem hibamentes verzsönön. a chrome-ban mellelseg tökéletesen megy minden, vezérlők is.

néha, néha benézek még ide, ugye a szokás hatalma aztán remélem visszaváltok mégegyszer vmikor operára de most azthiszem egy joideig nem.

sok sikert az opera fejleszőinek. és mindettől függetlenül az opera a legelső normális böngésző mégha chromeozok is :D

WonderCsabo 2010.05.21. 23:58:48

@meneruwa: Ez egy technikai előzetes, nem baj, ha bugos. Ezt nem tolják az átlagfelhasználók arcába. For testign purposes only. Ha nem szeretsz játszani a bugos tesztverziókkal, használj stabil buildeket.

Egyébként a Chromiumban is van már, sőt asszem a dev Chromeba is jött frissítésként.

meneruwa 2010.05.22. 06:09:36

chrome-ban is mindig az aktuális buildeket használom s most a 6-osnál fedeztem fel egy hibát ha megvan nyitva egy oldal a böngészőkezelő nem tölt be, s ennyi. de válaszodra sajnos azt kell mondjam mostanában a stabil buildek is tele vannak hibával, igaz javítják rögtön de azzal ujabb hibák lépnek fel s én sajnos ezt untam meg.
már kezdek tényleg amondó lenni ha nem versenyezne az opera jobban teljesítene ugymint régen.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.05.22. 16:33:36

@meneruwa: Konkrétan a legújabb b3394-es builddel mi a probléma?

Darkcomet 2010.05.23. 18:28:37

@meneruwa: Ezt errefelé ne nagyon hangosztasd, mert megdorgálnak érte. Egyébként én is már hetek óta a Chromera váltottam, és valóigaz, tudásba nincs ott, ahol az Opera, de legalább stabilan működik.

Darkcomet 2010.05.23. 18:31:14

@penge™: A linuxos buildek legnagyobb baja az, hogy a flashplugin olyan szinten be tud ragadni, hogy csak az Opera kilövésével tudom lecsitítani a határon pörgő procimagokat. Ráadásul nem is működnek fullon a magok, mégis ugy megugrik a hőmérsékletük, hogy majdnem tojást lehet rajtuk sütni. Ebből köszönöm, de nem kérek.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.05.23. 18:59:05

@Darkcomet: Miért is? Ki szólt be eddig bárkinek is, aki normális hangnemben közölte, hogy váltott? Senki, de aki trollkodik, annak be lesz szólva.

Annyit mondtam, hogy ha valakinek a Chrome alternatívát jelent annak nem is az Opera a legmegfelelőbb választás, az hogy ezt hogyan értelmezted már a te bajod, én semmilyen negatív fennhangot nem tulajdonítottam neki. Sőt! Komolyan irigylem azokat, akik képesek megelégedni a Chrome-mal. Az Opera az NSL és a mouseEvent up/down bugok miatt jelenleg nálam is szopóágon van, csak én nem tudom kiváltani. A Chrome pedig nem úgy tűnik, mintha változtatni, vagy legalábbis lehetőséget(!) akarna adni rá, hogy igazán felturbózzuk a böngészőt. Kezdetnek például mindenhol használható addonok, beleértve a https oldalakat, belső lapokat és ilyesmiket és egy normális adblock, plusz legalább az alap tudását hozzák már fel FF/IE6/Safari szintjére.

Komolyan sajnálom mindkét böngészőt, mert a Chrome-ban hatalmas lehetőségek lennének, ha valaki felturbózná fícsörökkel, de valahogy nem nagyon akar összejönni. A ChromePlus is egy vicc, ráadásul lassabb is a layout és kábé 2 verziónyi lemaradásban van. Még az új szükre eszköztárakat sem vették át és a megújult tab animációkat. Az Adblock pedig vagy ugyanolyan content policy-s elrejtős, vagy újra kell indítani minden elem felvételekor.

Az Operát szintén sajnálom, mert minél újabb verzió, annál inkább fogynak azok az apró fícsörök, amik miatt anno megkedveltem. Legutóbb például az attention color-t nyírták ki, így most már megkülönböztethetetlen a látogatott és nem látogatott fül az extender menüben és a windows panelen. Ezen felül a végleges verziók is egyre bugosabbak.

Ráadásul lassan annyira hülyebiztos lesz, hogy meg kell tanulnom programozni, hogy x művelet után futtassa le y-t meg z-t, mert a tököm fogja egyenként végigjátszani. Például eszköztár buherálás után 5 mini eszköztárat kikapcsolni, meg ilyenek. Már a gyorshívónál is shiftezgetni kell fül ráhúzáskor.

Az új fícsörök között meg habár vannak ötletesek, talán a gyorshívó volt az utolsó, ami tényleg "must use" kategória. A Turbo-val pedig többet ártottak a piaci részesedésnek, mint amennyit használtak.

Előbb lesz benne CD író meg komplett Office (nézzétek csak a támogatókat a wishlisten :DDD), mint hogy azt a maradék 5-10 fícsört pótolják.

A Flash plugin Linuxon Firefoxban is szar volt (a Flash alapállapotától is szarabb), de legalább Linuxon van az Operában plugin-wrapper. Windowson még ez sincs. Itt pluginnel együtt borul a böngésző.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.05.24. 22:46:23

tök jó a kép :) először azt hittem valami horrorfilm.

sanyix 2010.05.25. 00:10:38

furcsa, én eddig egy lejátszható html5 videot nem láttam youtube-on. Amit linkeltek, az webm html5 lejátszóval töltődik be, de lejátszani semmit nem játszik, sőt nem is tölti.
süti beállítások módosítása