Magyar Opera

Az én Operám - 20. (ToMzorz)

A Magyar Opera blog meghirdette cikksorozatát, amiben bárki megírhatja, hogy ő hogyan használja az Opera böngészőjét. Ehhez segítséget is talál a kiírásban. Az alábbi írás is ennek az akciónak az eredményeként született, ezúttal ToMzorz jóvoltából, akinek ezúton is szeretnénk megköszönni a munkáját!

Én és az Opera

Mennyi ideje használsz Operát?

Gépen azóta amióta internetezem, de mobilon kezdtem, (T300i) és így az Opera Mini-t kezdtem előbb használni. Jelenleg rendelkezem egy iPod Touch 2G-vel és arra várok, hogy az Apple elfogadja az Opera Mini-t és bekerüljön az App Store-ba.

Hogyan, hol ismerted meg?

Kellett telefonra valamilyen böngésző, és ezt találtam legszimpatikusabbnak.

Mennyire intenzíven használtad az idők folyamán?

Mindig ezt használom, ha valamivel gond van, akkor azt máshol nézem meg. De hála a fejlesztőknek, ma már egyre kevesebb gond van, sőt a HTML5-öt és CSS3-at használó oldalak itt jelennek meg legjobban.

Hol használod pontosan?

Otthoni asztali gép, pendriven hordozható, telefonon (V640i) illetve ugye várom iTouch-ra a minit.

Milyen verziót használsz?

Számítógépen mindig ez előzetesek voltak, de a 10.0 óta csak a stabil verziókra frissítek (ez alól kivétel a 10.50 előzetesek). Jelenleg a 10.52 3333 bulid van felrakva.

Milyen operációs rendszereken?

Windows 7 otthon, de ha linux vagy esetleg Hackintosh van fent akkor is Opera.

Így néz ki

Mely eszköztárakat használod és hová helyezted őket?

Csak a Fülsáv és a címsor látható, mindenféle paneltől és egyébtől mentes vagyok. A keresés a lapon van kirakva fentre ami eszköztárnak számít (: Az állapotsor csak akkor jelenik meg, ha az oldal éppen tölt be. A gyorshívóm háttere az a windowsos hátteremből van kivágva méretre, és mivel kettő monitorom van ( Photoshopnál előny ;) ) úgy néz ki az opera, mintha teljesen átlátszó lenne :) (mint ahogy az a képernyőképen is látszik)

Melyik gombokat, elemeket távolítottad el?

Elég sok helyen módosítottam, de már nem emlékszem milyen az eredeti :D

Használsz-e saját gombokat, és hova tetted őket?

A screenshot-on látszik, hogy eltüntettem a keresőmezőt a címsor mellől, és egy keresés a lapon mezőt raktam jobb oldalt felülre. Az alap előre,hátra stb gomboknál, csak az egybeépített van meg, a frissítés, a kezdőlap, illetve a mágus. Jobb oldalt a beillesztés és ugrás, bezárt ablakok, könyvjelzőnek elrakás, és az első hat gyorshívót egyszerre megnyitó link van. Ha belekattintok a címsorba akkor jelenik meg a menü alatta, ahol ott vannak a könyvjelzők, kezdőlap, a három opera + dolog (unite, link, turbo), azonosító átállítás, forrás, illeszkedés gomb, illetve zoom. Az állapotsávot eltüntettem.

Melyik témákat részesíted előnyben, mit használsz éppen?

Az alap témát használom, mert Hicks bácsi tud valamit :)

Használt funkciók

Melyik főbb funkciókat használod és miért?

Gyorshívót mindig, néha IRC illetve a jelszókezelő ami gyakran kell. Az egérmozdulatok nekem nagyon jók, egyedi beállításaim vannak itt is. A dragonfly nagyon jól jön, mert designer vagyok :)

Hogyan használod őket?

Gyorshívó 6*5 ös, a jelszókezelő nélkül meg nem élnék tovább. Levelezőt nem használom, sem a többi extrát, mivel már nincs rájuk szükségem (gyorsabb netem van most már, máshol operát jelenleg nem használok így nem kell a link, illetve a unite-t már kinőttem)

Mire használod a címsávot?

Mindenre amire lehet.

Hogyan használd az alapfunkciókat?

A könyvjelzőket arra használom, ha találok valamit, amire most nincs időm elrakom oda, hogy majd később megnézzem.

Kiegészítők

Használsz-e minialkalmazásokat?

A vonalzót illetve a színkijelölőt néha.

Használsz-e tartalomszűrést?

Saját listám használom, de az operát csak az egyedi esetekre, a többi szemetet a hosts fájl-lal szűröm.

Használsz-e felhasználói JavaScripteket?

Igen, nagyon sokat. Van Alert-Links-em , Látom az egérmozdulatok vonalait, a galériákban *_01/*_02 sorzámozott képeket tudom előre/hátra léptetni, a greasemonkey scriptek futását elősegítő userjs-em, activex-beépülőnél nem kell kattintanom, illetve egy két egyedi oldalhoz modifikáció ( google images, letöltőoldalaknál kitisztázza a linket stb…)

Használsz-e felhasználói CSS-eket? Használsz-e segédprogramokat? Használsz-e egyéb kiegészítéseket?

Nem, ha a flasht, silverlightot stb-t nem számoljuk.

Véleményem az Operáról

Emiatt váltam Operássá / Emiatt maradok Operás

Úgy minden miatt. Gyors, minden funkció megvan benne, ami kellhet, és biztonságosabb, mint az összes többi. Meg a 10.52-nél nincs jobb böngésző :D

Kedvelt operás funkcióim

A gyorshívó, az, hogy a fülek még mindig ablakok azoknak az összes tulajdonságával, az egérmozdulatok, a Wand, meg úgy mindegyik (: Kiemelendő, hogy megint csak az első (és szinte mindenben az) böngésző, ami teljesen kihasználja a Windows 7 új taskbar kiegészítéseit.

Ami megfelel, de lehetne jobb is...

Két vagy több monitorra is szét lehessen nyújtani ( egyik oldalon böngészés, másik oldalon irc, vagy email mondjuk). Én személy szeretek VPS-ezni (vakulj paraszt system), azaz pl Flip3D tabváltás illetve hasonló finomságokat elbírnék. Illetve jó lenne, ha a Link tudna beállításokat, menüelrendezést, stb-t is szinkronizálni. Sok oldal kihasználja a HTML5 és CSS3 előnyeit, de (tévesen) úgy gondolják, hogy csak a webkit-et használó böngészők támogatják azt (safari/chrome). Szóval jó lenne egy alapértelmezésben kikapcsolt funkció, ami ha talál „-webkit-„-es CSS tag-et (vagy esetleg „-moz-„ osat) akkor megvizsgálná, hogy azt támogatja-e az Opera, és az oldalt már a saját maga által módosított „-o-„-os vagy ’előjel’ nélküli CSS tag-okkal nyitná meg. Így az oldal Operában is már mindent megmutatva jelenne meg.

Linkek a testreszabáshoz:

Tipp! További hasonló cikkeket a gyűjtőoldalon találhatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr511957233

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az én Operám - 20. (ToMzorz) 2010.04.28. 08:00:31

A Magyar Opera blog meghirdette cikksorozatát , amiben bárki megírhatja, hogy ő hogyan használja az Opera böngészőjét. Ehhez segítséget is talál a kiírásban . Az alábbi írás is ennek az akciónak az eredményeként született, ezúttal ToMzorz jóvoltából, akin…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.28. 01:33:50

"jó lenne egy alapértelmezésben kikapcsolt funkció, ami ha talál „-webkit-„-es CSS tag-et (vagy esetleg „-moz-„ osat) akkor megvizsgálná, hogy azt támogatja-e az Opera, és az oldalt már a saját maga által módosított „-o-„-os vagy ’előjel’ nélküli CSS tag-okkal nyitná meg."

Erre szerintem egy replace-es userJS is képes lenne, ha megírná valaki. :)

zsüi_ 2010.04.28. 01:55:12

@penge™: Az a baj, hogy a browser eldobja a számára nem értelmezhető css tagokat, így azok nem kerülnek bele a dom fába, amit módosíthatsz a js-sel.. :(
(Pedig az alapötlet nagyon tetszetős)

zsüi_ 2010.04.28. 01:56:58

@zsüi_: Kettévágta a szmájlim :)

KenGuruL 2010.04.28. 12:06:47

a speedialt, hogy csináltad 6x5-re?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.04.28. 12:10:47

@KenGuruL: A speeddial.ini aljára szerkeszd bele ezt a részt:

[Size]
Total=30
Rows=5
Columns=6

KenGuruL 2010.04.28. 12:27:57

hm, ha nem találom merre lellem?
gondolom nem a locale\hu\standard_speeddial.ini-ra gondoltál

Zsüi_ 2010.04.28. 12:55:37

@KenGuruL: Nagyjából itt találod az elérési utat: opera:config#UserPrefs|OperaDirectory
És ott van speeddial.ini file.

tomzorz 2010.04.28. 20:05:08

Na persze azóta kijött az Opera Mini touchra, meg már a gyorshívóm is sokat változott :D

tomzorz 2010.04.28. 21:00:20

kicsit a miniról, és leírása az arab nyelvre átállás bug fixének: blog.tomzorz.me/2010/04/opera-mini-iphone/

balcso 2010.04.30. 11:47:29

@tomzorz: szeretem ezeket a screenshotokat a gyorshívókról. mostanában már két HackThat-es gyorshívó is volt. Jelzem én is játszom, de nem ezzel az azonosítóval:).

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2010.04.30. 17:15:45

ToMzorz, meg tudnád mondani, hogy melyik az a userJS, ami mutatja az egérmozdulatok vonalait?
süti beállítások módosítása