Magyar Opera

Gombtippek Operához III. - fülsáv

A mai bemutató egy cikksorozat része, amiben hasznos gombokat szeretnék ajánlani mindenkinek, a böngészés megkönnyítése érdekében. Az első részben olyan gombokról volt szó, amiket célszerűen a címsávra szántak, a másodikban pedig az oldalsáv került sorra.

Noha az Operában szinte bárhová helyezhetünk gombokat, a ma bemutatandó gombok mégis leginkább a fülsávra kívánkoznak. Ennek oka, hogy nem egy oldalra vagy panelre vonatkozó, hanem globálisan érvényes funkciókkal szolgálnak. Szóba jöhetne még az állapotsáv is, de oda talán a nevéhez jobban illő funkciók valók...

Az első gond, amivel szembesülhetünk, hogy magára a fülsávra nem tudunk gombokat tenni. A sávon belül viszont alapértelmezésben 3 mini eszköztár is helyet kapott, amiket minden további nélkül bővíthetünk. Bal oldalt látható a panelek ki- és bekapcsolására szolgáló gomb, illetve a menügomb, ha korábban elrejtettük a menüsávot. A jobb szélső fül mellett van az új fül ikonja, illetve a jobb oldalon a Kuka és a hozzá tartozó eszköztár. Kinek-kinek egyedi ízlésére bízom, szerintem mégis a legutóbbi hely lenne az ideális.

Tipp! Az itt bemutatott gombok nagy részének több funkciója is van. A gombok nevében az egyes képességeket a "|" jel választja el. Ha csak egy elválasztót látsz, akkor az első funkciót a gomb rövid, a másodikat hosszan tartó lenyomásával hozhatod elő. Ha három funkció (két elválasztó) is szerepel, akkor az első kettőt kattintásra, egymást váltogatva hívhatod elő. Ilyenkor általában az ikon is változik.

Ha már a Kukát említettem, érdemes lehet kissé felturbózni a képességeit. Erre számos elképzelés létezhet, íme néhány. A Nyitott fülek listája | Bezárt fülek listája gomb röviden megnyomva kilistázza az éppen megnyitott füleket, amik közt egy kattintással válthatunk. Ez különösen akkor jó, ha a fülek egyébként már olvashatatlanul összetorlódtak. Hosszan nyomva ugyanakkor megkapjuk a "szokásos" Kuka funkcionalitást.

Nem mindenki használja a gyorsbillentyűket, például a legutolsó bezárt lap feltámasztására szolgáló Ctrl + Z kombinációt, nekik jöhet jól a Utolsó bezárt fül megnyitása | Letiltott felugrók és bezárt lapok listája. Ahogy a neve is mutatja, egyetlen kattintás, és a bezárt fül újraéled, a Kuka gomb funkcióit szintén hosszú nyomvatartással érhetjük el.

Tipp! Feltehetően az Opera egy hibájáról van szó, de előfordulhat, hogy egyes gombok sokkal szélesebbek, mint azt a feliratuk egyébként indokolná. Ebben az esetben ne fogd és vidd módszerrel, vagy kattintással próbálkozzunk, hanem a gomb által hivatkozott címet nyissuk meg egy új fülön, és a megjelenő hibaoldalon szereplő "hibás" linket húzzuk az eszköztárra!

Nem helyettesíti a Kukát, de mellette még bőven elfér a Utolsó letiltott felugró megnyitása | Letiltott felugrók listája gomb is. Nevéhez hűen cselekszik, a két funkció között a nyomvatartás hossza választ. Ugyanezek elmondhatók a Nyitott fülek listája | Könyvjelzők listája gombról is.

Említettem már az állapotsávot, ami hasznos ugyan, de alapból elég sok helyet foglal (főleg szélesvásznú monitorokon), és talán nincs is rá mindig szükség. Ki-be kapcsolgatni macerás, ha a menüt használjuk, legjobb, ha inkább az Állapotsáv ki- és bekapcsolása gombot vesszük igénybe. Persze ugyenazt hasonló megfontolásokból a személyes sávval is eljátszhatjuk, ehhez válasszuk a Személyes sáv ki- és bekapcsolása gombot.

Tipp! Az itt bemutatott gombok nagy része a TTT oldaláról származik, némelyiket kissé módosítottam. A többségére igaz, hogy az ikonját az aktuális témából veszi, tehát nem üt el a környezetétől.

Lépjünk tovább az új fülek nyitása felé. Ezek a gombok kerülhetnek akár a Kuka, akár az új fül gombja mellé, mindenhol megállják a helyüket. Például egyszerűen megnyithatjuk velük (új fülön) az olyan hasznos belső oldalakat, mint az opera:cache, az opera:drives, az opera:history vagy éppen a teljes előzménykeresésre szolgáló opera:historysearch.

Az új fül gombra is ráfér némi tatarozás. Akár az Új fül gyorshívóval | Új üres fül gombra, akár a a fordítva működő Új üres fül | Új fül gyorshívóval gombra szavazunk, mindjárt egy újabb opcióhoz jutunk a gyári megoldással szemben. Nem is beszélve az Új fül | Beillesztés és ugrás új fülön gombról, ami ez utóbbi funkció egy ötletes implementációja.

Tipp!A Ctrl + F12, Haladó fül, Eszköztárak pontjánál tudsz mentést készíteni az aktuális vagy a gyári felhasználói felületről. ha nem tetszik az új gomb, egyszerűen töröld, jobb kattintás a gombon, Testreszabás, majd válaszd az Eltávolítás az eszköztárról pontot. De ugyanitt akár a teljes eszköztárat is visszaállíthatod az alapbeállításokra.

Van néhány speciális beállítás, vagy oldal, amit viszonylag nehéz elérni, főleg, ha az ember letiltotta a menüsort. Ezekhez vagy a hozzárendelt billentyűparancsot használjuk (ha van ilyen egyáltalán), vagy kiteszünk egy külön gombot. Például az amúgy F12-vel elérhető gyorsbeállításokat, és az általános beállításokat (Ctrl + F12) egy helyre pakolhatjuk a Gyorsbeállítások | Beállítások segítségével. A haladóbb szellemű felhasználók választhatják a Beállítások | opera:config megnyitása gombot, így egy (hosszú vagy rövid) kattintással teljeskörű ellenőrzésük alatt tarthatják Operájukat.

Ugyancsak jól jöhet, ha egy gombbal (Begépelt címek törlése) tudjuk kitörölni a begépelt címek listáját, vagy ha ezen felül egyidejűleg az előzményektől és a gyorsítótártól is egyidejűleg kívánnak megszabadulni. Erre szolgál a beszédes Előzmények, begépelt címek és a gyorsítótár törlése gomb. A művelet persze ezek méretétől függően eltarthat egy darabig.

Tipp! Aki szeretne saját gombokat létrehozni, az eddig kénytelen volt mindenféle eldugott leírásokra hagyatkozni. Mostantól azonban viszonylag egyszerűen készíthet sajátgombokat, a Custom Button Manager nevű remek minialkalmazással.

Végezetül még két témát érintenék. Az egyik a tartalom feletti kontrollt szolgálja, például ide sorolható a Beépülők engedélyezése | Beépülők tiltása | Beépülők listája ablak, amivel ki-be kapcsolgathatjuk a beépülőket, illetve hosszan megnyomva az opera:plugins aloldalra juthatunk. Praktikus lehet még a Szerzői nézet | Saját nézet | Stílusok listája gomb is.

Aki hozzám hasonlóan megszabadult a menü minden formájától, az könnyen előhívhatja azt az Alt billentyűvel. Innentől azonban még mindig több kattintás, amíg néhány praktikus elemhez eljutunk. Jól jön tehát egy Hírcsatornák listája gomb, ami kilistázza az RSS csatornáinkat, különösen, ha nem használjuk a levelezőt, hiszen ekkor nincs külön RSS oldalsávunk.

Noha sok ember nem használja, egyeseknek mégis praktikus lehet egy kattintással megnyitni a minialkalmazások listáját, főleg, hogy új elemek hozzáadása is lehetővé válik a Minialkalmazás menü | Minialkalmazások letöltése által. Mai utolsó tippünk pedig a fejlesztői eszközhöz kapcsolódik, amiről nemsokára bőveben is olvashattok, ez pedig nem más, mint a Dragonfly gomb, amivel az azonos nevű eszközt tudjátok ki- és bekapcsolni.

További egyedi gombok:

Azonosító váltogatása (5 elem, hosszú szöveggel), Azonosító váltogatása (3 elem, hosszú szöveggel), Azonosító váltogatása (3 elem, rövid szöveggel)

Új lap | Kezdőlap megnyitása

Aktuális User agent kiírása felugó ablakban

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr731580274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

awking 2009.12.10. 19:16:27

A két utolsó jól jött, köszi! :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.10. 20:34:48

@awking: Az a jó, mert az utolsókhoz el kell olvasni az egészet :)

szantos 2009.12.10. 21:57:49

A status bar letiltását vettem fel.

A main barral bajlódom egy ideje. Egyszerűen nem tudom eltűntetni. Hiába pipálom be, következő újraindításkor ott figyel megint.

Másik gondom az ablakkerettel (caption, title bar) van :(
Opera Launcher eltűnteti az ablakkeretet, de egy tálcára kicsinyítés és újra teljes méretre váltás után alul sem a tálcához passzítja az oldalt, meg jobb oldalt sem a képernyő széléhez.

Lenne esetleg vmi megoldási javaslatotok ?!

Aztán ha majd összeáll teljesen a kialakítás, akkor nevezek én is egy én Operámra :)

awking 2009.12.11. 10:54:53

@cousin333: Bocs, nem felvágni akartam :D ...csak a többire már volt saját megoldásom.

Sunikeee27 2009.12.11. 22:56:52

Sziasztok!

Nekem olyan gomb kellene mint a Szmájlis azonosítás gomb csak ne Szmájlival hanem szöveggel úgy mint ennél a gombnál csak rá kelljen kattintani és át is vált másik böngésző azonosításra ne pedig a legördülő választékból kelljen kiválasztani a megfelelő azonosítót.

Én nem tudom hogy létezik e már olyan gomb ami nem az IE6-os azonosítója hanem az IE8-as.

Üdv: Sunike27

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2009.12.12. 01:24:40

Vannak olyan gombok (pl RSS), amit ha a címsávra húzok, akkor kisebb lesz a gomb, mint például a navigáló gombok. Azt meg lehet valahogy oldani, hogy ugyanolyan nagyok legyenek?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.12. 17:59:53

@Sunikeee27: Üdv. nevezett gomb elkészült, a cikk alján van linkelve. A szöveg kicsit hosszú, ezen esetleg lehet segíteni, de csakis egyedi megrendelés alapján (nem akarom ugyanis én kitalálni, hogy milyen rövid elnevezések kellenek neked).

Az egyes sztringeket nem a felhasználó állítja be, hanem az Opera 1..5 kódok alapján Hogy magát a sztringet hol lehet átírni azt nem tudom, talán valami userJS-el.

@Nekomajin: Nem tudom. Más eszköztár esetén is eltér a méret? Esetleg valami más ikonnal, témával...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2009.12.12. 20:24:51

@cousin333: Az állapotsávon például hozzá kicsinyíti a többi ikonhoz. Ott van probléma, ahol bekeretezi a gombot, mint a címsávon meg a fülsávon.
A windows native meg classic fixed témáknál nincs gond, mert ott nincs ilyen bekeretezés. De például a régi classic, ami bugos a 10-es verzióval, az is kisebben mutatja.

Sunikeee27 2009.12.12. 21:12:43

@cousin333: Ez teljesen jó így ahogy van a szöveg is benne pont elég hosszú, csak nem kellene bele az azonosító rejtése szöveg.
Csak ezek kellene bele:
Azonosítás Operaként
Azonosítás Firefoxként
Azonosítás Internet Explorerként

Így csak 3 egér kattintás ha vissza akarok térni pl az opera azonosítóhoz.

Amúgy tök frankó ha ezt is megoldott nekem akkor te vagy az isten.

Elöre is köszi szépen

Üdv: Sunikeee

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.12.12. 21:23:04

@Sunikeee27: Az "Azonosítás ...-ként" nem kéne bele, ki kéne szedni az Operából (egy frissítéssel együtt, hogy végre a FF ne 2.0-t, az IE pedig ne 6-ot jelentsen, és bele lehetne még tenni a Chrome-ot is. Nem is értem mi értelme van, amikor ilyenkor berakja előre a user agentet, majd a végén ott marad az Opera. Sokszor még a rendes maszkolással sem lehet átverni 1-1 oldalt, példa rá a Google. Magyarban van így fordítva, de nem tudom miért, szerintem simán lehetne maszkolás.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.12. 22:06:09

@Sunikeee27: Kész, kibővítettem, lehet válogatni...

@penge™: Az átverés azért nem működik, mert egyes metódusok csak az Operára jellemzőek, ezeket lekérdezve rájön az oldal, hogy mi a helyzet. valóban frissíthetnék lassan... Te sem tudod, hol lehet manuálisan átírni?

Az egyik honlapon amúgy láttam Opera 9.99-et, a Presto-nak nem volt verziója. Lehet, hogy valami Operások voltak, mert lengyel volt az UA...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.12.12. 23:15:40

@cousin333: De igen, itt: opera:config#ISP|Id

A Wave-et így lehet működésre bírni, viszont mikor átírtam elég gyakran összeomlott az Opera.

Amúgy olyan érdekes, hogy mikor egy tag-et kellene lezárni, akkor méltatlankodnak, hogy Operát senki nem használ, de mikor tiltani kell valahol, akkor bezzeg gondolnak arra a kis "1%-os" böngészőre...

Sunikeee27 2009.12.13. 10:56:10

@cousin333: Köszönöm szépen a munkádat ezt is meg kellene tanulnom hogy hogyan kell gombokat kreálni.

Üdv

Mesmoryser 2009.12.13. 21:39:52

az új fülesen javítottam egy kicsit: nem írja bele azt a ronda about:blankot és helyes feliratot ír ki, amikor fölé viszed az egeret (nem "Új...", hanem "Új fül (Ctrl+T)"). Remélem jó...
opera:/button/New%20page,1,,1647828869%20+%20New%20page%20&%20Paste%20and%20go
süti beállítások módosítása