Magyar Opera

Az én Operám - 12. (V743)

A Magyar Opera blog meghirdette cikksorozatát, amiben bárki megírhatja, hogy ő hogyan használja az Opera böngészőjét. Ehhez segítséget is talál a kiírásban. Az alábbi írás is ennek az akciónak az eredményeként született, ezúttal V743 jóvoltából, akinek ezúton is szeretnénk megköszönni a munkáját!

Én és az Opera

Ha jol emlekszem meg valamikor 2003 kornyeken ismerkedtem meg az Operaval, ami tan meg a 7.X es szeria volt. Akkoriban lett allando internetkapcsolatom otthon, netezesre csak Internet Explorer-t hasznaltam, nem igazan ismertem az akkoriban elerheto alternativakat.

Aztan egyik kivancsisagtol vezerelve letoltottem tobb kulonbozo bongeszot (Opera, Firefox, Netscape Navigator csak hogy a nagyobbak kozul emeljek ki parat) es nem volt kerdes melyik bongeszo volt a befuto. Onnantol fogva ez az elsodleges bongeszom, Explorer-t mar csak Microsoft sajat oldalainak ill egyeb kenyes oldalak (pl: Google Picasa) megnyitasara hasznalok. A legfontosabb erv az atallas mellett egyertelmuen a kis meret es gyorsasag volt.

Beta/teszt valtozatokat sosem hasznaltam – jelen pillanatban nincs virtualis gep, ahol ‘jatszadozhatnek’ a meg nem vegleges valtozatokkal, legyen szo egyeb programokrol is akar, meg idom sincs. Az informatikai hirportaloknak koszonhetoen nagyjabol mindig kepben voltam, ha kijott egy ujabb valtozat, es furgen frissitettem is. No meg jut eszembe a masik (eleg meggyozo) erv az Opera mellett a biztonsag volt.

Az elmult evekre visszatekintve nem allithatjuk, hogy hetente jelentettek meg a sracok ujabb es ujabb verziot biztonsagi es egyeb hibakat foltozgatva. 2 lehetoseg van: vagy irto lustak es nem igazan foglalkoztak a biztonsagi hibakkal vagy sikerult egy nem ementali sajtra emlekezteto, biztonsagos bongeszot osszehozni – ahol azert neha fel-fel bukkan egy-egy problema, amit javitanak is (en az utobbira tippelnek).

Operat idehaza hasznalok, munkahelyen sajnos nincs lehetosegunk mokuskalni a gepeken, hala az IT csapatnak, akik valami furcsa oknal fogva meg mindig foggal-korommel ragaszkodnak az Explorer 6-os verziojahoz. Vista Ultimate alatt hasznalom most a vegleges Opera 10-est, mindenfele problema nelkul, hozza a szokott/elvart minoseget.

Így néz ki

Szuper dolog, hogy az Operat ennyire testre lehet szabni. Fogalmam sincs, hogy ez csak az Operaban fellelheto funkcio-e vagy a konkurens bongeszok is kinalnak hasonlo funkciokat. Ha csak az Opera, akkor pedig: wohoo!

A 10es verzio alatt az elso dolgom volt a Fajl eszkoztar kikapcsolasa. Majd jott a tobbi finomhangolas, mint a keresok felvitele a Personal Bar-ba. Itt fontos megjegyezzem, hogy Opera alatt irto konnyu keresoket letrehozni, csak par klikk es keszen is van a keresomezo, amit aztan oda pakolhatsz ahova csak akarsz. Majd ket fontos weboldal lett Personal Bar-ra felveve, hogy konnyen, egy klikkel elerhessem a router beallitasait, es egy sebessegtesztet.

A Status Bar-t a kepernyo aljan helyeztem el, ahova felvittem a ‘Sebesseg’ , ’Opera azonositasa, mint’ ‘Szelesseghez igazitas’, ‘Teljes kepernyo’ es vegul ‘Zoom’ gombokat/status infokat. Ezekre az embernek gyakran lehet szuksege, konnyen, gyorsan elerheto igy.

Temakat neha cserelgetek, nem egy letszuksegleti funkcio, tudnek elni nelkule, persze nem hatrany, hogy van.

Használt funkciók

Gyorshivo. Egyertelmu, szuper lepes volt ez a norveg csapattol. Meg a 10-es verzio elott, mikor nem lehett olyan egyszeruen valtoztatni a meretet, hatteret... stb. mar valtoztattam az alapbeallitasokon speeddial.ini manualis atirasaval. Teny, most konnyebb, es mar hatteret is egyszeruen beallithatsz. Itt a leggyakrabban latogatott oldalak kaptak helyet.

Konyvjelzoket hasznalok mappakba rendezve. Fontos, hogy kategoriankent lassam, mit hol talalok. Igy, kulon kategoriakra bontva a konyvjelzoket, pillanatok alatt elerem a GP-m, vagy fogorvosom weboldalat, de ha eppen az e-szamlaimat akarom lecsekkolni sem kell vegigfutni ezer bejegyzesen, hanem egyszeruen, konyvtar alapjan beazonositva eljutok a keresett linkhez.

Minialkalmazasokat mikor eloszor megjelentek kiprobaltam, es nem tetszett. Nem igazan tartottam hasznosnak, kulonosen ugy, hogy Vista ota a Windowsban is vannak gadgetek. Pont par napja sikerult megnezzem, hatha talalok valami hasznos minialkalmazast... Nem talaltam. Ettol persze meg lehet hasznos funkcio, teny en nem nem hasznalom. Az Opera sajat levelezojet, bevallom ferfiasan, sosem hasznaltam. Nem is fogom, email kuldesre/fogadasra ott a Thunderbird.

RSS-t nem hasznalok.

Opera Link. Imadom. Konyvjelzoket es Speeddial-t szinkronizalok. Igy barmikor konnyen elerhetem az konyvjelzoimet, kulonosen akkor jon jol, mikor uton vagyok es telorol (HTC Touch HD) kell elerjek oldalakat de nem emlekszem a teljes linkre. Telon Opera Mobile 9.5 van, – 9.7-tel meg kicsit hadilabon allunk – ami sajnos meg nem tamogatja az Opera Linket, bar ennek ellenere is hozzaferhetoek a konyvjelzok. Az egyik legjobb szolgaltatasa az Operanak. Tenyleg!

Lusta is vagyok, igy hasznalom a Wand-ot jelszavak tarolasara. Bar bosszanto is, hogy ennyire a gepre hagyatkozom, nem biztos, hogy egybol eszembe jutna minden jelszo, ha most hirtelen le kellene irjam, ha egyaltalan eszembe jutna persze....

Torrentklienst nem hasznalom. Sosem ertettem, miert epitettek ezt be a bongeszobe. Nem hinnem, hogy a legnepszerubb funkciok koze tartozna, de teny, van es ez jo, ennek igy orulunk. Azert maradnok tovabbra is az Utorrentnel.

Ami a kiegeszitoket illeti: tartalomszurest hasznalok, bar itt sajat listara hagyatkozom, ami az ido multaval egyre gyarapodik, de nyilvan csak olyan tartalommal, ami engem erint. Jo is volna kesziteni egy biztonsagi masolatot... Kiegeszitokrol tan ennyi is, nem hasznalok semmit a tartalomszuron kivul.

Véleményem az Operáról

Sebesseg, kis meret, stabilitas, ACID3 100% (bar nem tudom mennyi erzekelek a mindennapi bongeszesek alkalmaval). Messze a legjobb bongeszo, amit valaha hasznaltam. Birok kulon nagyon orulni az autamata frissites funkcionak – bar ezt tan fentebb kellett volna emlitsem.

Nincs hianyolt funkcio, ami pillanatnyilag adott, az teljesen elegendo szamomra, miutan nem vagyok egy hardcore netes. Abban pedig biztos vagyok, hogy norveg barataink fognak meg meglepeteseket okozni. Az Opera Unite-ra pedig ugyancsak kivancsi vagyok, meglatjuk mennyire lesz hasznos a mindennapokban.

Linkek a testreszabáshoz:

Tipp! További hasonló cikkeket a gyűjtőoldalon találhatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr641571625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Douwe 2009.12.03. 19:04:46

a gyorshívó háterét meg tudnád adni?

Koenigsberger 2009.12.03. 19:23:12

GP = körzeti orvos. Nem informatikai rövidítés. :)

Az ismertetőket elnézve meglepett, mennyien használnak „szélesvásznú” monitort. Felnőtt egy torrent-nemzedék. :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.12.03. 19:30:21

@Koenigsberger: Nem tudom, hogy a torrentnek van-e bármi köze a szélesvásznú monitorokhoz... Oké, nyilván filmnézésre gondolsz, de ha bemész a boltba, alig kapsz hagyományos képarányú monitort, a 4:3 és az 5:4 erősen kihalófélben van. Párhuzamban az egyre nagyobb méretekkel és a mobil készülékek terjedésével.

Nem mellesleg holnap, ha minden jól megy, én is beállok a sorba :D.
süti beállítások módosítása