Magyar Opera

Az én Operám - 3. (Imrityinkó)

A Magyar Opera blog meghirdette cikksorozatát, amiben bárki megírhatja, hogy ő hogyan használja az Opera böngészőjét. Ehhez segítséget is talál a kiírásban. Az alábbi írás is ennek az akciónak az eredményeként született, ezúttal Imrityinkó jóvoltából, akinek ezúton is szeretnénk megköszönni a munkáját!

Helló! Az én nevem, legalábbis ahogy az interneten ismernek Imrityinkó.

Én és az Opera

Az Operát lényegében a bennem megindult „informatikai forradalom” eredményeként használom, aminek a gyökerét 2006. december 23-tól kell számítani. Az egész ott kezdődött, hogy még „kadét” koromban, amikor a „mindenki volt egyszer kezdő” mondásom rám is vonatkozott még azt sem tudtam mi az az operációs rendszer és azt sem, hogy hogyan kell egy gépet frissíteni.

Elvittem hát a gépemet az egyik falubeli, szintén autodidakta módon tanult emberhez, hogy pakolja újra a Windowst, mert már kezd meghalni. Szenteste előtt egy nappal december 23-án éjjel felhívott, hogy mehetek a gépért, mert elkészült. Átmentem és akkor egy teljesen új „világ” fogadott. A régi Windows ME helyett egy csillogó-villogó, számomra új dolog fogadott a gépemen. Ez nem volt más, mint a Windows XP.

Az XP-re már előre telepített nekem programot, amit azért kezdő fejjel az ember nem használ – én sem tettem. A programok között ott díszelgett az Opera is. Tipikus kezdő voltam, bevallom, hogy Internet Explorert használtam, bár akkor nem tudtam, hogy ez a neve és azt sem tudtam, hogy az egy böngésző... én csak „internetnek” hívtam.

Kezdetben nem is örültem az Operának a gépemen, csak felesleges programnak tartottam és böngészgettem tovább az „internettel”, vagyis az Internet Explorerrel. Utána fokozatosan kezdtem kipróbálgatni, majd rászoktam. Igaz, ebben nagy segítségemre volt a myVIP nevű közösségi portál információk klubjában Joe, aki szintén Operás és a kezdetben sokat segített a böngésző testreszabásában.

Az Operás fejlődésemmel párhuzamosan informatikailag is fejlesztettem magam, kevesebb, de többnyie több segítséggel. Ahogy a tudásom fejlődött egyre bátrabb lettem a neten is és már kezdtem más oldalakat is látogatni, nem csak az akkori egy-két oldalt, amit korábban szoktam.

Ahogy barangoltam az oldalakon, egyre céltudatosabb kezdtem lenni, úgyhogy kezdtem keresni és csak olyan témákkal foglalkozó oldalakra feljárni, amik az engem érdeklő témákról írtak. Így tehát az Operával foglalkozó oldalakat is kezdtem megtalálni. Ezen oldalak egyike a Magyar Opera blog, ahol sok tippet és információt kaptam az Operával kapcsolatban. Sok szépet és még több rosszat olvastam a böngészőről, de ez nem tartott távol a használatától, mivel utána annyira megszerettem, hogy már másoknak is ajánlottam a használatát.

Jelenleg az Operát mindenhol használom, ahol csak lehet. Az összes gépemen – jelenleg csak kettő – és az összes telepített operációs rendszeren – virtuális és fizikai gépen egyaránt – az első telepített program – a driverek után – az Opera. Bár szeretek programokat tesztelni, de az Operából csak az RC-ket és a kész programokat használom. Noha a bétákat és az alfákat is telepítem, azért azokat is kipróbálom.

Így néz ki

Az Operám kinézetre eléggé alap, nem sok mindent módosítottam rajta. Amit eltüntettem az az állapotsor alulról és az új fül gombot a fülek jobb oldaláról átvittem a bal oldalra – a legszélére. Témaként általában az alapokat szoktam használni. Bár volt egy időszak, mikor szinte naponta változtattam az Opera kinézetét, de az még a 9.2x verzióknál volt. Azóta sokat szépült az alap kinézet is, úgyhogy jó volt az úgy is. :)

Használt funkciók

Az Opera elég sok, de még mindig nem az összes tulajdonságát kihasználom. A leggyakrabban használt funkció természetesen a legalapvetőbb a gyorshívó, ahol a funkciójával ellentétben nekem nem a leggyakrabban látogatott lapok vannak beállítva. Nem tudom miért, így állítottam be, és így is maradt.

A második leggyakrabban használt funkció az Opera Mail. Kicsit bonyolult e-mail rendszert állítottam össze magamnak, aminek a magyarázatába nem megyek bele, de a lényege, hogy az összes levél több fiókból – több „szűrő” fiók után – egy végleges fiókba kerül, amire nem kapok közvetlenül levelet, csak közvetve. Erre a fiókra pedig beállítottam az Opera Mail-t, mint levelező klienst.

A harmadik leggyakrabban használt funkció az RSS olvasó. Kényelmes, mert nem kell külön programot, vagy éppenséggel külön ablakot megnyitni, egyszerűen csak egy új fülön tudom olvasni a csatornákat. A többit nem tudnám besorolni, mert bár használom őket a használatuk nem folyamatos. Hol többet, hol kevesebbet. A fentieken kívül az IRC klienst és a gyors letöltésekhez a torrent klienst is használom.

Az extrákon kívül az alapfunkciókat is használom természetesen. A legalapvetőbb a könyvjelzők. Nincs sok könyvjelzőm, de ami van, azt ömlesztve vettem fel. Feleslegesen nem veszek fel oldalakat könyvjelzőnek, mivel a domain-okat többnyire fejben megjegyzem, amit pedig tudom, hogy nem fogom látogatni, azt minek.

Véleményem az Operáról

Szóval számomra az Opera már nem csak egy böngésző, hanem a neten eltöltött életem szerves részét képezi. Remélem, hogy a fenti írásommal sokaknak adtam kedved, ha másra nem is, legalább kipróbálni az Operát – én is csak „kipróbáltam”, és ez lett belőle. :)

Linkek a testreszabáshoz:

Tipp! További hasonló cikkeket a gyűjtőoldalon találhatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr421378709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tdaniel 2009.09.14. 12:54:37

üdv.

lehet nem jó helyen kérdezem meg, de miért van az hogy eddig sok blog és fórum hozzászólásoknál nem tudok bejegyzést írni?

Nem itt hanem más oldalakon !

ugye van az a fehér lap rész ahová kellene írni amit szeretnék, és nem birok, amint elindítom a FF-ot :( azzal pedig megy, birok írni blogot, és némelyik fórumba is, ahol az Operával gond van :(

előre is köszönöm szépen a választ !

ja és azért gond ez nekem mivel nem nagyon szeretem használni az FF-ot, maradnék minden használatnál az Opera 10-nél !!!

üdv.
süti beállítások módosítása