Magyar Opera

Opera 10.x USB

Üdvözlünk!

Te a Magyar Opera blog által testre szabott, kifejezetten magyarok számára készített hordozható Opera böngészőt használod! 

A hagyományos Operához képest az alábbi beállításokat változtattuk meg (Az új beállításokat, amik a 10.0 óta kerültek bele, csillag jelzi). A 10.50-es verzióból két változat van, ezek külön-külön más beállításokat tartalmaznak az "alapbeállításokat" kiegészítve, illetve módosítva. Ezeket a változtatásokat olvashatjátok először.

Opera 10.x USB Light

  • Nincsenek felhasználói JavaScriptek benne, ugyanakkor a userjs mappa benne maradt, ha valaki mégis ki szeretné próbálni őket.
  • Látható a személyes sáv, amin a gyorshívó elemei szerepelnek.
  • Az alap eszköztárbeállításon kívül van benne egy firefoxos eszköztárelrendezés, ahol a címsor van legfelül, alatta található a személyes sáv, és ez alatt a fülsáv. (Aktiválása: Beállítások/Haladó/Eszköztárak->standard_toolbar(firefox)-ra kattintás, majd OK.)
  • ChromeIntegrationDragAreaMaximized 0-ra állítva.
  • Panelsáv alapból bekapcsolva.
  • Opera Turbo kikapcsolva.
  • Lex1 féle AdBlock+ kikapcsolva.

Opera 10.x USB Pro

  • Hozzáadott felhasználói JavaScriptek: YouTube downloader, parsingerror, oAutoPagerize, Google Image relinker mod, Google Search+, Snap-Links
  • Az alap eszköztárbeállításon kívül van benne egy firefoxos eszköztárelrendezés, ahol a címsor van legfelül, alatta található a személyes sáv, és ez alatt a fülsáv.
  • ChromeIntegrationDragAreaMaximized 0-ra állítva.

Alapbeállítások:

  • A kezdőlap a Magyar Opera
  • Megnyitott fül újrahasznosítása kikapcsolva, így az újonnan nyitott oldalak nem írják felül a régi füleket
  • Google translate menüpont a környezeti menü alján
  • Design mód gomb az Információ panelen
  • Könyvjelzők panelen legördülő "Feed/Hírcsatornák" gomb*
  • 4x3-as Gyorshívó háttérképpel, 10 előre beállított elemmel (Magyar Opera, My Opera Community, Opera Link leírás, GMail, Freemail, Google Reader, Port.hu, iWiW, index, [origo])
  • Kikapcsolt cache, hogy a mérete ne növekedjen
  • Beépített tartalomszűrés, hirdetésblokkolás (szűrőfájl a blogról), magyarított Lex1 féle AdBlock+ beépítve a környezeti menübe (Tartalom letiltása... menüpont után) (10.50 Light-ban kikapcsolva)*
  • Nézet gomb a címsáv jobb sarkában (innen könnyen elérhető a szerzői nézet, ahol az AdBlock+ könnyen ki-be kapcsolható)*
  • Értelmező szótár lecserélve magyarra: http://hu.wiktionary.org/
  • Lexikon lecserélve a magyar Wikipediára
  • Fordítás menüpontba a Sztaki szótár beépítve egy angol-magyar és magyar-angol lehetőséggel
  • Menüsáv alapból elrejtve
  • Egygombos parancsok engedélyezve vannak
  • Oldalak újrarajzolása 3 másodpercre állítva
  • Kapcsolatok száma egy kiszolgálóra 16, összes kapcsolatok száma 128
  • Bekapcsolt magyar helyesírás-ellenőrző
  • Kikapcsolt torrentkliens
  • Opera Turbo automatikus (10.50 Light-ban kikapcsolva)
  • Hozzáadott userJS-ek: block-external-scripts, cleanURI, linkalert, linkify, noclicktoactivate, powerdrag (10.50 Light-ban kikapcsolva, Pro-ban bekapcsolva, és mások is hozzáadva, lásd Pro beállításainál)
  • Hozzáadott RSS-ek: Magyar Opera, Turulcsirip*, 24 órás frissítéssel
  • Beépített keresőmotorok: google.hu (alapértelmezett), wikipedia.hu, youtube.com (gyorshívóé), szotar.sztaki.hu(magyar-német,magyar-angol), google maps, hosszupuskasub.com, imdb.com, wolfram alpha, árukereső.hu, magyaropera.blog.hu, bing.hu, miner.hu, hírkereső.hu
  • Hozáadott UJS Manager Opera Unite alkalmazás (csak a 10.10-es verzióban, és már 10.50-ben is)*

Figyelem! Ha egy oldal nem jelenik meg jól, nem lehet rákattintani bizonyos hivatkozásokra vagy nem lehet bejelentkezni, akkor több dolgot megpróbálhattok. Először is, ha használtátok az AdBlock+ hirdetésblokkolót, akkor próbáljátok meg kikapcsolni. (Címsáv jobb sarkában Nézet gomb). Lehet, hogy a problémát a block-external userJS okozza. Ezt kikapcsolhatjátok, ha az egeret a jobb alsó sarokba viszitek, és a felbukkanó "Blocked x scripts" gombra kattintotok. Ha még mindig problémás az oldal, és a 10.10-es verziót használjátok, akkor az USJ Manager alkalmazással ki-be kapcsolható az összes felhasználói JavaScript.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr941366869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ap · http://premiumlivesets.hu 2009.09.16. 16:59:03

ha élhetek 2 javaslattal:
- ne a youtubot állítsátok be a gyorshívóra, hanem a google-t. lényegesen többen használják.
- a google maps-ot sztem szedjétek ki, mert nem működik rendesen vele az opera. aki akarja majd beleteszi, aki meg nem, az meg ne botoljon bele, ha úgysem tökéletes.
erről jut eszembe: javascript környezeti menüt bekapcsoltátok? mert én itt nem találtam a listában, pedig jól jöhet
ezen felül már csak a szokásos gratula, hogy megcsináltátok, fáradtatok vele, és eltűritek, hogy egyesek mint én itt reklamálnak ;)

özv. Horvai Jolánné 2009.09.16. 18:05:30

öööööö... ez a cikk hol van?
mert a főoldalon nincs kint, és tudtommal nem is volt, ha ap nem szól hozzá, nem is látom meg soha.

és persze hol a letöltés linkje?

özv. Horvai Jolánné 2009.09.16. 18:16:11

na akkor mondok mást. egyszer-kétszer már szóltam, hogy a cleanuri ugyan jó dolog, de nem megy vele az itteni belépés (meg a google találati oldalán az oldal lefordítása sem).

ehhez képest most ebben a csomagban van egy olyan kezdőlap, ahol rögtön van két nem működő link (lépj be, ill. regisztrálj). ez nem túl szerencsés, szerintem...

(és csak szólok, hogy valamelyik scriptes topikba pár napja betettem egy módosított verziót, ami pont ezt a két helyet kiveszi a cleanuri hatóköréből...)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.09.16. 18:16:28

@ap: A Google Maps nincs is benne. Egyébként miért nem működik rendesen? Egyedül a scroll nem működik a Street View-ban, kivéve ha teljes képernyőre teszed, mert akkor már az is.

A JS környezeti menü Firefoxban sincs bekapcsolva, ha be van, akkor sok helyen nem működik a jobbklikk menü, mert direkt erre használják, nem pedig plusz funkciót adnak egy webkettes alkalmazásnak, amire eredetileg kéne.

Egész jó lett, bár mintha kicsit lassú lenne (de ezt betudom az USB 2.0-nak) :D

Amit nagyon hiányolok az a 9.2x billentyűparancsok. Annak kéne alapértelmezettnek lenni.

Ezen kívül szerintem még elment volna egy bekapcsolt oldalsáv.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.09.16. 18:21:57

A cleanURI-be szerkesszétek bele ezt a kettőt, különben tényleg durva öngól:

// @exclude http://*.google.com/*
// @exclude http://*.blog.hu/*

özv. Horvai Jolánné 2009.09.16. 18:34:30

@penge™: no meg ha nem direkt van benne egy több, mint 4 éves példány (1.2.2), akkor rögtön le is lehetne cserélni egy frissebbre (nálam itthon pl. 1.3.3 verzió fut)
amúgy nekem valamiért nem működik az @exclude...

és ha már itt vagyok, tényleg benne van az Adblock+? mert se js-t, se saját nézetet, se gombot nem találok.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.09.16. 19:09:33

@özv. Horvai Jolánné: Mi a baj a 4 évessel? Már az 1.3.3 is van 1-2 éves bőven, a scriptek ritkán avulnak el. Egyébként nálad azért nem megy, mert 1.3.3-at használsz, az 1.2.2-ben működik az @exclude De hogy mi az oka, azt nem tudom.

De tényleg nem ártana csinálni egy userjs adatbázist Operához a userscripts.org mintájára. Az userjs.org-on már csak a régi scriptek vannak, nem frissül, a My Operán pedig csak témák, eszköztárbeállítások, panelek és ilyesmik vannak, userjs-ek nincsenek.

Adblock+ viszont tényleg nincs benne. Ezeket nem ártott volna javítani, mielőtt élesben kirakjuk a főoldalra, mert sokan majd ráugranak aztán kapásból rossz tapasztalatokat szereznek.

De ha már az AdBlock-nál járunk, szerintem célszerűbb, ha néhány általános DIV-et benne hagyunk a fanboy-féle CSS-ben (nem az egészet, mert nem őrültünk meg, a gyereknek otthon gondolom Google szerverei vannak, mert olyan filtere van, hogy kinyomtatva körbe lehetne tapétázni vele az egyenlítőt, látványosan lassul tőle a böngésző), mert az Adblock+ jó dolog, de az oldalspecifikussága miatt hatékonyabb olyan DIV-ekre, amely minden esetben hirdetést tartalmaz általános blokkolót használni, mivel azt egyszer kell megadni és minden oldalon letiltja.

özv. Horvai Jolánné 2009.09.16. 19:23:17

@penge™: nem mondtam, hogy baj, pont azért írtam, hogy "ha nem direkt van benne"
ha találtam volna changelogot, megnéztem volna, mi változott, de nem találtam ;-)

ap · http://premiumlivesets.hu 2009.09.16. 19:39:48

@penge™: igazság szerint én már a 964 óta saját bejáratú portable-t használok, amit próbáltam már promotálni régebben itt is, hálistennek többet nem kell :)
ezért ezt nem töltöttem le, csak a leírást olvastam végig, abban akadtam rá:
Beépített keresőmotorok: ... google maps, ...

ami pedig nem működik az a környezeti menü, legalább is nekem a jobbklikkes menü mindig 3 országgal odébb jön fel (asszem volt is erről itt a blogon már szó.) úgyhogy emiatt javasoltam csak :)

MagicalCritical · http://sellbuypokerstars.com 2009.10.28. 13:56:22

Valahogy szorítsátok már be a fórumot is:

my.opera.com/magyar/forums/

Csak hivatalos fórum, csak magyar

resius 2009.10.30. 01:15:38

@MagicalCritical: gyorshívóba gondoltad? amúgy használja valaki ezt a fórumot?

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2009.10.31. 23:58:59

Minek reklamozni hiroldalakat?
Fizetnek erte?

Felesleges.

Szerintem eleg a Magyar Opera oldal es a Google.

Teddy Beer 2009.11.01. 00:27:50

Kicsit OFF, de:
Nálam probléma, hogy az application data (XP-n) több GB-ra növekszik. Azt akarom tudni, hogy ezt hogy lehet kordában tartani. Illetve azt, hogy a tabok felett a menüsort hogy tudom eltűntetni. Egyszer sikerült, azóta nem tudom megismételni ezt a felejthetetlen bravúrt. :D

Köszi!

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.11.01. 12:12:31

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: A Freemailt és az iWiW-et legszívesebben leszedném, mert csak. Viszont iWiW-nél láthatják az Opera felhasználók, hogy már működik Operával, a Freemailnél pedig a sima freemail.hu címmel a szimplát dobja be, pedig szintén megy már a 10-essel a normál felület.

Fizetni nem fognak érte, mivel nem a befőtt teszi el a nagymamát, már az nagy segítség a blognak, ha néha 1-1 cikkben megemlítik referenciaként.

Teddy Beer 2009.11.01. 21:06:52

@penge™: "Viszont iWiW-nél láthatják az Opera felhasználók, hogy már működik Operával"

Nekem nem, de nem is baj.

Mesmoryser 2009.11.30. 11:27:16

Google Mapson hogy is lehet bekapcsolni a saját jobbklikk menüjét? Próbáltam JSeknél a "szkriptek érzékelhetik a környezeti menü eseményeit" bekapcsolásával, de nem változott, továbbra is a képet akarja lementeni.

Lali_ 2009.11.30. 15:40:43

@Mesmoryser: Ctrl + F12 / Haladó / Tartalom / Javascript beállítások / A szkriptek érzékelhetik a környezeti menü eseményeit

De azért ne számíts tökéletes működésre, mivel kép felett vagy, feldobja az a menüt is...

@Teddy Beer: A Fájl, szerkesztés, stb menüt? Az Opera 10-ben Fájl/menüsáv megjelenítése

A méretet a haladó beáll. előzményeknél tudod piszkálni

Mesmoryser 2009.12.01. 10:57:54

@Lali_: Hmm, én is pont ezt csináltam. A megoldás kulcsa az a megjegyzés, amit hozzáfűztél: nem számítottam arra, hogy a környezeti menü mellett fogja feldobni, ezért gyakorlatilag sosem volt látható területen. Köszi :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.12.01. 11:11:20

@Lali_: Attól függ, hogyan programozzák le. Például a Docs-ban is duplaklikkre feldobja a szöveg környezeti menüt, míg más WYSIWYG szerkesztőkben nem.

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.09.30. 22:20:48

A parsingerror és a noclicktoactive user js röviden mire jó?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.09.30. 22:46:53

@Med1on: A parsingerror az ilyen esetekben automatikusan HTML-ként parsolja a hibás forráskódot, így nem dob hibát: www.teavana.com/

Azért van mert az Opera sunyi módon XML-ként értelmezi az XML-t, amiben ugyebár ha hiba van, akkor onnan nem megy tovább a kód.

Ezért lett HTML4 és ezért lett még inkább elnéző a HTML5, mert az XML és az XHTML kényes az ilyesmire.

A noclicktoactivate pedig megspórolja a plusz egy kattintást ahhoz, hogy elérd a Flash beépülőkön lévő vezérlőket (tehát például le tudj halkítani egy videót, meg ilyesmi).

Erre pedig azért van szükség, mert az Eolas-nál úgy gondolták, hogy licenszelni kell bizonyos beépülőket és ők ezért uzsora adót szedhetnek. Az MS kifizette, a Firefoxot pedig védi a GPL licensz.

Ezt ki lehet ütni szerveroldali megoldással, amiért a tartalomszolgáltató fizet és ki lehet ütni ezzel a userJS-sel.

Jól együttműködik a Flashblock-kal is, aminek viszont valódi haszna van, mivel az Eolass-féle fostól elindul a plugin, zenél, villog, zabál, csak te nem klikkelhetsz rá, amíg egyet rá nem klikkelsz, hogy aktiváld ráadásul a fókuszt enélkül is elveheti).

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.10.01. 00:10:06

@penge™: Ha jól látom itt nem működik, pedig ez az 10.62 pro pack volna.
www.kephost.com/images3/6t6smklsxohzdhe04f8c.jpg

Mihics Zoltán (Med1on) 2010.10.01. 00:18:57

@Med1on: Azt hiszem erre kellene frissíteni, mert ezzel már működik:
files.myopera.com/Stoen/files/noclicktoactivate.js
Egyébként vicces ez a dolog, mert egyszerűen a bő 7 hónap alatt fel se tünt a prüci, de most már ez lett a 16. aktív userjs-em. :D
süti beállítások módosítása