Magyar Opera

Az Opera növelné a részesedését Magyarországon

Úgy tűnik, hogy az Opera kezd felfigyelni a kisebb országokra, köztük Magyarországra is. Nemrég jelentősen bővítették a MyOpera által használt nyelvek számát, így már magyarul is használható a közösségi oldal, most pedig a jelek szerint csökkenteni szeretnék azoknak az oldalaknak a számát, amelyek egyáltalán nem, vagy csak problémásan mennek Opera alatt.

Az Opera Nyílt web részlegéért felelős David Storey egy blogbejegyzésben írt arról, hogy mekkora részesedése van az Operának jelenleg a kelet-európai országokban, köztük Magyarországon is. Sajnos az összesítés nem túl biztató ránk nézve, ugyanis a jelek szerint a több mint 4 millió magyar felhasználónak csak mindössze 3,7%-a használ Operát a böngészéshez, míg ugyanez az arány Lengyelországban 9,5%, Romániában 6,2%, Csehországban 10%, Szlovákiában 15,2%, Bulgáriában pedig 6%. Mindemellett a magyarok hajlandósága az alternatív böngészők használatára igen magas, hiszen a Firefox nagyjából azonos részesedéssel bír, mint a korábban piacvezető Internet Explorer.

Így az alacsony részesedés okai között valószínűleg nagy szerepet játszik az, hogy hazánkban igen sok fontos, látogatott oldal csak problémásan, vagy egyáltalán nem működik Opera alatt. Ezeket az oldalakat mi is elkezdtük gyűjteni a Szégyenfalon, egyelőre nem sok eredménnyel. Ezen próbál most változtatni az Opera.

Az Opera most a mi segítségünket kéri ezeknek a problémáknak a megoldásában. Egyrészt szeretnék összeszedni az összes fontosabb oldalt, amivel problémák adódtak (ezt nagyrészt lefedi a szégyenfal, de jöhetnek további oldalak is). Az oldalakat kellene fontosság szerint is rendezni, így írjátok meg azt is, hogy a problémás oldalak közül melyik az, amelyik nektek a legfontosabb. Valamint adott esetben, ha az adott oldal nem hajlandó együttműködni velük, akkor nekünk kellene egységesen fellépni, és e-mailben kérni az oldalt közösen arra, hogy működjön együtt az Operával.

A cél az, hogy a javítások és más lépések megtétele után az Opera Magyarországon, és a többi kelet-európai országban is elérje legalább a 10%-os részesedést. A fentiek ismeretében ez láthatóan nálunk lesz a legnehezebb, de most, hogy az Opera kiemelten fog velünk foglalkozni, talán nem lehetetlen.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr651028898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lali_ 2009.03.27. 12:48:54

Hát szerintem az egyetemisták döntő többségénél a neptun eléggé fontos oldal, ami ráadásul most sem tökéletes, de a 10-essel teljesen használhatatlan, ilyen Javascriptes "ablakok" nem jönnek fel, mindig csak újratöltődnek, így meg eléggé nehéz érvelni az Opera használata mellett...
Ráadásul teljesen hasonló megoldás pl drupalban, vagy a google docsban is csont nélkül működik, szóval nem lenne lehetetlen...

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2009.03.27. 13:40:15

ez a szégyenfal dolog eléggé kettős. én kedvelem (bár defaultként nem használom) az operát, sőt amikor fejlesztésben (nem fejlesztőként) részt vettem, akkor kifejezetten tudatosan tesztelgettem opera alatt is. DE egyáltalán nem elvárható mindenkitől, hogy egy 3,7%-os részesedésű böngészőre optimalizálással sokat foglalkozzanak. a milliárdnyi weblap készítőinek mindegyikétől szintén nem várható el, hogy megfeleljen minden szabványnak. tehát szerintem (is) az operának (is) kell azon dolgoznia, hogy minél inkább megpróbálja a legtöbbet kihozni a szabványnemkövető szájtokból is. ezért ez a mostani posztban említett, ez egy jó irány szerintem.

a felhasználót nem érdekli, hogy ki mit követ meg mit nem. az átlagfelhasználót, akinek nem a web az élete. ha van olyan böngésző, amivel jól jelenik meg a kedvenc 15 oldala, akkor hülye lenne másikat használni.

ap · http://premiumlivesets.hu 2009.03.27. 14:39:38

@tsabeeka: egyrészt igaz amit mondasz... nem várható el egy webfejlesztőtől hogy operára fejlesszen.
Másrészről: ELVÁRANDÓ hogy legalább szem előtt tartsa a szabványokat, ha mindet betartani nem is képes.
És akkor nem kell külön böngészőkre fejleszteni.

Valakiember (törölt) 2009.03.27. 14:57:10

"Szlovákiában 15,2%," :P

Látszik hol tevékenykedem. :P

De most komolyra fordítva a szót:
Tényleg sok helyen, ahol internet kapcsolattal rendelkezo számítógépet látok - és az tolem fuggetlen ember tartja karban -, sok helyen látok Operát.
A faluban is van, hogy teljes meglepodésemre mikor áttmegyek egy új házhoz, már egy szép piros O betu várja az embert. :)

Osztályom nagyrésze full kocka - jó, informatikus osztály -, és sokszor hallom, hogy Operát használ valaki, és beszéli, hogy Operán ezt nézem, és ezt lehet, mert ilyen IE-ben nincs, FF meg nulla erre a feladatra stb.

Látszik a Microsoft itt nem kotott "rejtélyes szerzodéseket" az állammal. :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.03.27. 15:19:08

@Lali_: "hasonló megoldás pl drupalban, vagy a google docsban is csont nélkül működik"

Kezdem azt hinni, hogy csak nálam vannak kisebb problémák a Google szolgáltatásaiban.
Hogy csak a Docs-ot említsem (jobbklikk menü, billentyűparancsok, pl Ctrl+S, duplaklikkes kijelölésnél feljön a helyi menü). Ezt jelenti neked a "csont nélkül"? :)

De ott van például Gmailnél is az Reply-re nem teszi a kurzort a válaszmailbe. Meg még egy rakat kisebb idegesítő hiba.
Például a Rich Text formázás billentyűi tetűlassú válaszideje, ami nem a JS sebesség miatt van, mert IE7/IE8-al is gyorsabb.

Egyébként örülök a kezdeményezésnek, bár engem nem igazán érint, ugyanis magyar oldalakat nem is nagyon nézek, illetve amiket nézek, azokkal nincs probléma.

Lali_ 2009.03.27. 17:07:02

@penge™: Tegnap néztem pl az Google féle excelt, és az olyan sima párbeszédablakok, amik a neptunban is vannak, azok működtek, de tény, hogy rossz példa volt, mert egy rakat dolog nem működik.

A 3,7%-hoz meg annyi, hogy én megmondtam :)
magyaropera.blog.hu/2009/03/04/mekkora_valojaban_az_opera_reszesedese?fullcommentlist=1#c5086920

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.03.27. 17:51:23

Szerintem meg ez elsősorban a magyar felhasználóknak szól, nem a magyar oldalaknak. Tehát ha a magyarság sűrűn használja a Gmail-t (az angolt), akkor annak a hibái is jelenthetők. Meg gyorsan hozzá kell tenni, hogy sokakat ennek a hibás működése tart vissza az Operától :).

További ötlet lehetne a "magyarosítás", például a levelező automatikus konfiguráló fájljának kibővítése a magyar szolgáltatók adataival, meg ilyenek.

blash 2009.03.29. 16:56:02

Google docs-hoz hol van mukodo userjs vagybarmi?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.03.29. 18:41:00

@blash: A Google Code oldalán van egy. Utoljára 2007. márciusban frissítették, többet árt, mint használ. Mi nem működik? Itt összeírtam a problémákat részletesen: prohardver.hu/tema/re_opera_nem_elegseges_az_internet_explorer_szamuzese/hsz_388-388.html

Ha te mást is tapasztalsz ezeken kívül, akkor ellenőrizd a userscriptjeidet (ha vannak, azok is bekavarhatnak 1-2 oldalnál), vagy a reklám, illetve CSS blokkolást, nem-e olyat valamit blokkoltál, ami miatt nem megy.

blash 2009.04.01. 01:29:46

@penge™: azt a regit probaltam (volna, ha jol lett volna), eze' erdeklodtem, hogy van-e olyan, ami mukodik. Igy megnyugodtam :)

Ezen a listan kimaradt a picasanal, hogy nincs exif opera alatt. Masik regi nyugom, hogy operaban a kep tulajdonsaginal szarul van a zarido, peldaul:

Exposure time: 0,005

Konnyebben ertelmezheto lenne tortes alakban: 1/200

Az EREDETI 2009.04.01. 10:37:52

A linuxos platformal is foglalkozhatnának többet, mert ami a gui sebességét és a flash playert illeti az botrányos. Néha még a net is lassabb mint egy firefoxban, ha megy a torrent...

tsabeeka · http://blog.tsabeeka.hu 2009.04.02. 20:07:03

@ap: persze, komplex a kérdés. de pl amit írtam, az is csak privát cégekre/szájtokra igaz, mert egy állami finanszírozású cég vagy szervezet (pl egyetem, stb) igenis fejlesszen operára is, és kb mindenre, amit 1%-nál több felhasználója használ. egy privát mondhatja azt, h bocs, gyerekek, nekem nem ér annyit az a 350 felhasználó, de mondjuk egy egyetem nem mondhatja azt, hiszen a 350 diák után is kapja a normatívát.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.08.17. 12:54:13

Ilyen már tényleg nincs... www.opera.com/?language=vi

Vietnami hivatalos Opera letöltőoldal már van, de magyar az még mindig nincs.
süti beállítások módosítása